برنامه ريزي و اجراي سياستهاي مناسب براي حوزههاي گوناگون سياسي و اجتماعي در چارچوب نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران تنها با لحاظ كردن اهداف و آرمانهاي واقعي نهفته در ارزشهاي والاي انقلاب اسلامي ممكن خواهد بود. ارزشهاي بيبديلي كه از يك سو در كلام و عمل رهبر كبير انقلاب و از طرف ديگر در انديشههاي مقام معظم رهبري به صورت كلي منسجم و يك پارچه وجود دارند.
فرهنگ هر کشور از اهمیت بالایی برقرار است در همین زمینه مقام معظم رهبری میفرمایند:«بین علم و تکنولوژی و تبعات آن بافرهنگ، تفاوت وجود دارد؛ اینها دو مقوله جداگانهاند. اگر چه خود علم هم جزء شاخههای فرهنگ است، اما فرهنگ به معنای خاص برای یک ملت، عبارت از ذهنیات، اندیشهها، ایمانها، باورها، سنتها، آداب و ذخیرههای فکری و ذهنی است که از این جهات، ما نه فقط از دنیای پیشرفته در علم و تکنولوژی، عقب نیستیم، بلکه در بسیاری از جهات، از آنها جلوتر هم هستیم. البته نمیخواهیم مبالغه، اغراقگویی و مطلقگویی کنیم. گرچه در یک چیزهایی از همین شاخههای فرهنگ، خارجیها و عمدتاً اروپاییها، از ما جلوتر هستند»
در همین زمینه گفتو گویی داشتیم با مهدی سبزهکار کارشناس و مدیر فرهنگی دانشگاه صنعتی بیرجند.
خراسانتایم: نقش حوزههای علمیه و دانشگاهها بر فرهنگ کشور چیست؟
سبزهکار: نقش عاملان دانشگاهها و حوزههای علمیه بر فرهنگ کشور بسیار بالا میباشد زیرا آنها نقش تعاملات فرهنگی را دارند و از طرفی حوزههای علمیه و دانشگاهها از عناصر مهم، اصلی و تاثیرگذار بر فرهنگ کشور هستند.
گفتار و کردار دانشگاهیان و حوزویان همواره حجت شرعی و علمی مقبول افراد جامعه بوده است لذا نقش مهمی بر تعالی فرهنگ کشور دارند.
خراسانتایم: نقش مردم را بر فرهنگ کشور چگونه ارزیابی میکنید؟
سبزهکار: از آنجایی که دولتها به تنهایی قادر نیستند که بار سنگین فرهنگ و توسعه کشور را بر دوش بکشند، موضوع مشارکت مردم نقش پررنگی به خودش میگیرد، در واقع مشارکت مردم میتواند نقش موثری در توسعه فرهنگ کشور ایفا کند.
مردم خواه یا ناخواه در فرهنگ و حوزه های فرهنگی حضور دارند و فرهنگ بر زندگی مردم اثر دارد همانطور که میدانیم انسانها فقط در درون نظام فرهنگی میتوانند زندگی کنند و نظام فرهنگی به عقیده من توسط مردم تظاهر پیدا میکند لذا مردم میتوانند نقش بسیار موثری در بخش فرهنگی کشور ایفا کنند.
خراسانتایم: به نظر شما آیا وضعیت فرهنگی دانشگاهها و کشور رضایتبخش است؟
سبزهکار: از دیدگاه من در حال حاضر وضعیت فرهنگی کشور رضایت بخش است، با اینکه مسئولان همیشه در حال تلاش هستند البته مسئولان حوزه فرهنگ مدنظر من میباشد اما ممکن است سوال کنند چرا وضعیت فرهنگی کشور بهتر نمیشود؟ در پاسخ باید گفت که هر چند که ما کار فرهنگی میکنیم اما دشمن که طرف مقابلمان هست نیز بیکار ننشسه و آنها نیز فعالیت ضد فرهنگی انجام میدهند لذا همین که ما توانستهایم فرهنگ را در همین موقعیتی که هست به جلو ببریم واجازه ندهیم خورده فرهنگهای غربی وارد فرهنگ ما شود و نفوذ کند نشان دهنده این است که ما در کارمان موفق بودهایم و توانستهایم فرهنگمان را در دانشگاه و جامعه ارتقا دهیم البته هنوز باید بیشتر در این زمینه کار شود.
خراسانتایم: شما به عنوان کارشناس فرهنگی چه برنامههایی در سطح دانشگاهها جهت ارتقا سطح فرهنگ داشتهاید؟
سبزهکار: مدیریت فرهنگی میتوانند یک سری برنامههایی در جهت ارتقای فرهنگ دانشجویان در سطح دانشگاه برگزار کند که در واقع دانشجویان بتوانند بحث فرهنگ را بهتر بشناسند و فرهنگسازی در رابطه با بحثهای علمی، اجتماعی و آسیبهای آن صورت بگیرد .
از سویی دیگر یک سری برنامههای روتین هست که هر ساله در دانشگاهها برگزار میشود همانند برگزاری سخنرانیهای علمی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی که جهت بینش بخشی و بصیرت افزایی دانشجویان برگزار میشود و برنامههای فرهنگی دیگر همانند برگزاری اردوهای زیارتی، تفریحی به منظور ایجاد فضای بانشاط میان دانشجویان.
خراسانتایم: وضعیت حجاب را در دانشگاهها به خصوص دانشگاه صنعتی بیرجند را چگونه ارزیابی میکنید و اینکه چه راهکارهایی برای افزایش سطح فرهنگ حجاب در دانشگاه دارید؟
سبزهکار: وضعیت حجاب به طور کلی در دانشگاه صنعتی بیرجند نسبت به سایر دانشگاهها به خصوص دانشگاههای شهرهای بزرگتری که حضور داشتهام بهتر است اما به طور کلی در خصوص فرهنگ عفاف و حجاب، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی حجاب و عفاف و سخنرانیهایی در این زمینه که در دانشگاه برگزار کردیم میتواند این فرهنگ را برای دانشجویانی که در دانشگاه هستند ارمغان بیاورد.
البته باید این موضوع را به یاد آوریم که دانشجوهایی که در دانشگاه هستند، دانش آموزانی بودند که چند سال پیش در دبیرستانها تحصیل میکردند و یادمان باشد که فرهنگ چیزی نیست که آن را بخواهیم تزریق کنیم به عبارتی باید فرهنگ سازی عفاف و حجاب را در سطح جامعه داشته باشیم که دانشگاههای ما از این قضیه برخوردار باشد.
همانطور که معمار کبیر انقلاب نیز فرمودند ما باید دبستانها را دریابیم زیرا دبیرستان و دانشگاهها دیر است ، لذا نه تنها در بخش حجاب بلکه برای تمام بخشهای فرهنگی باید برای دانشآموزان برنامه ریزی شده و بر روی آنها سرمایه گذاری شود.
خراسانتایم: تاثیر آیین نامه انضباطی دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
سبزهکار: آیین نامه انضباطی یک آیین نامهای است که وزارت علوم آن را جمع آوری کرده است و دانشگاه صنعتی بیرجند نیز مانند سایر دانشگاهها تابع وزارت علوم این آیین نامه را عملی میکند.
به نظر من بسیاری از بخش ها این آیین نامه بازدارنده بوده است و دانشجویی اگر خلافی در سطح دانشگاه انجام داده است بازخورد دانشگاه را دیده است لذا در بسیاری از مواقع این آیین نامه یک حالت بازدارندگی داشته است.