دوشنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۰۱
در گفت و گو تفصیلی با خراسان‌تایم مطرح شد:

خراسان‌جنوبی حدود 2000 مسجد دارد

مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان‌جنوبی: حدود ۲۰۰۰ مسجد در خراسان‌جنوبی داریم که از این تعداد ۶۵۰ مسجد فعال می‌باشد البته حدود ۴۵۰ مسجد داریم که مدیر دارد، روحانی دارند و کاملا فعال می‌باشند.
خراسان‌جنوبی حدود 2000 مسجد دارد
 
 سی‌ام مرداد یادآور یکی از داشته‌های بزرگترین دین الهی است، روز جهانی مسجد که به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در سی‌امین نشست سازمان کنفرانس اسلامی به تصویب رسید.
در همین زمینه گفت‌و‌گویی داشتیم با حجت الاسلام ملایی  مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان‌جنوبی .
خراسان‌تایم: چه تعداد مسجد در سطح استان خراسان‌جنوبی داریم؟
ملایی: حدود ۲۰۰۰ مسجد در خراسان‌جنوبی داریم که از این تعداد ۶۵۰ مسجد فعال داریم البته
حدود ۴۵۰ مسجد داریم که مدیر دارد، روحانی دارند و کاملا فعال می‌باشند.
۶۴ مسجد از این مساجد فعال در شهر بیرجند می باشد و از این 2000 مسجد حدود ۳۵۰ مسجد وجود دارند که یا قدیمی می‌باشند که قابل استفاده نیستند و یا زمین آن مشخص شده و در حال ساخت و توسعه آن می‌باشیم.
 در این میان حدود ۱۲۰۰ مسجد در روستاها می باشدکه  فعالیت آنچنانی ندارند،برای مثال ما در روستاهایی دو یا سه مسجد داریم که یکی مثلاً قدیمی است و دیگری جدید می‌باشد که همه اینها را جزو مساجد سطح استان محاسبه می‌کنیم.
خراسان‌تایم: مردم استان و یا مسافرانی که به استان ما می‌آیند از چه طریقی می‌توانند این مساجد را بشناسند؟
ملایی: مرکز رسیدگی به امور مساجد شروع کرده است به ارزیابی کامل مساجد و ثبت در پرتال مراکز مساجد به گونه‌ای که اگر مسجدی را در روستایی انتخاب کنیم تمام اطلاعات آن را نمایش می‌دهد، مدیرپایگاه، امام جماعت، تصویر مسجد و به طور کل تمامی اطلاعات آن را مشخص می‌کند البته این پرتال برای تقریبا نصف مساجد نهایی شده است و برای بقیه مساجد شروع شده است و یا بخشی از آن کامل شده ولی هنوز تکمیل و نهایی نشده است و در حال تکمیل می‌باشد که می توان گفت یک بانک جامع اطلاعاتی بسیار خوبی می‌باشد.
خراسان تایم: مشکلات مساجد سطح استان چه می‌باشد؟
ملایی: ما در مساجد از نظر نرم‌افزاری و سخت‌افزاری مشکل داریم، در بحث سخت افزاری مشکل همان 350 مسجدی هست که هنوز تکیل نشده است و اگر ساخته شود دسترسی مردم بیشتر می‌شود و طبیعتا مردم استقبال بیشتری می‌کنند، از نظر نرم افزاری نیز مشکل نبود روحانی به خصوص در مساجد روستایی می‌باشد البته سازمان تبلیغات و مرکز رسیدگی به امور مساجد زحمت‌های زیادی می‌کشند ولی باید روحانی باشد تا آنها را جذب کنند لذا نبود مدیر مساجد و امام جماعت دو مشکل بزرگ در مساجد استان می‌باشد.
خراسان تایم: وضعیت حال حاضر مساجد را در قیاس با مساجد زمان انقلاب چگونه ارزیابی می‌کنید؟
 ملایی: متاسفانه ما از مسجد تراز اول انقلاب فاصله گرفته‌ایم، مسجد مکانی است که در همه ابعاد و شئون دنیوی و اخروی نقش دارد ولی در حال حاضر مساجد ما به سمتی می‌رود که بیشتر به مسائل اخروی و عبادی می‌پردازد در حالی که باید در حیطه سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و علمی و همه مواردی که در صدر اسلام در مسجد به آن پرداخته میشد، حرکت کند.
هر چه ابعاد مسجد کمتر شود قاعدتا جذب هم کمتر می‌شود، برای مثال در مسائل اقتصادی اگر نیازمندان محل را شناسایی کنند و به کمک خیرین به رفع مشکل آن‌ها بپردازند و یا در بحث‌های علمی ورود پیدا کنند برای مثال در مسجد کلاس‌های آموزشی برگزار شود افراد و جوانان زیادی به سمت مساجد جذب می‌شوند.
خراسان تایم: مرکز رسیدگی به امور مساجد استان چه فعالیت ها و برنامه‌هایی در این زمینه دارد؟
ملایی: مرکز رسیدگی به امور مساجد سعی کرده است با مشورت، یعنی تشکیل شورای عالی مساجد که در آن تمام نهادهای مساجد حضور دارد هر ماه تشکیل جلسه دهد و به بررسی این آسیب‌ها بپردازد و سعی بر این است که راهکارهایی برای رفع آن پیدا کنیم، مثلا در بحث جوانگرایی سعی بر این بوده است که  جوانان نیز در هیئت امنای مسجد حضور داشته باشند یا مثلا در مورد خادمین مساجد این مهم را دستورالعمل کرده‌ایم که سن خادم باید بین ۲۰ تا ۴۰ سال باشد.
کارگاه‌های آموزشی زیادی برگزار می‌کنیم، برای نمونه ۴۰ کارگاه آموزشی برگزار کردیم با بیش از 12000 نفر به ویژه فعالان، مدیران مسئول در هیات امنا، امام جماعت که در این کارگاه‌ها به بحث‌هایی همانند جذب جوانان، اقتصاد مقاومتی، آموزش بهداشت و ایمنی مساجد و... برگزار کردیم .
خراسان‌تایم: آیا با اجرای این برنامه‌ها به آن نقطه مطلوب مورد نظر رسیده‌اید؟
ملایی: خیر، این فعالیت‌ها خوب است ولی هنوز تانقطه مطلوب مورد نظر فاصله داریم.
خراسان‌تایم: نظر شما پیرامون ساخت مساجد متعدد و زیاد در بعضی محله‌ها چه می‌باشد؟
ملایی: بر طبق نظریه‌های کارشناسی سه نوع مسجد در هر شهر داریم، ابتدا مسجد محل که مسجد کوچکی است که در میان یک یا چند کوچه قرار دارد و فاصله آن با مسجد بعدی کم می‌باشد و بیشتر برای اقامه نماز جماعت و برگزاری جلسات می‌باشد.
مسجد بعدی که داریم، مسجد محوری منطقه می‌باشد، مثلا اگر بیرجند 6یا 8 منطقه دارد به تعداد هر منطقه یک مسجد بزرگ و محوری ساخته می‌شود و دیگری نیز مسجد جامع شهر می‌باشد، البته در اینجا نیز مشکلاتی در ساخت مساجد داریم.
خراسان‌تایم: برنامه این مرکز برای جذب کودکان به مساجد چه می‌باشد؟
ملایی: پیرامون جذب کودکان بیشتر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد برنامه دارند اما مرکز نیز ماهانه برای بچه‌های مساجد استان یکی از کارهایی که انجام می‌دهد این است که یک مجله استانی انتشار می‌دهد با عنوان «بچه‌های مسجد» که این مجله در میان بچه‌هایی که در نماز جماعت شرکت می‌کنند توزیع می‌شود، البته جوایزی نیز به مساجد داده می‌شود تا به کودکانی که در مسجد حضور فعال دارند داده شود، ناگفته نماند کانون‌ها فرهنگی مساجد نیز در این زمینه تلاش‌های بسیار فراوانی دارند.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۷۹۳۷
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , خراسان‌جنوبی , مساجد