عید غدیر یکی از بزرگترین اعیاد و متعلق به همه بشریت است. خدای متعال به پیامبر خاتم که محبوبترین نزد خدا است و مخلوقی عزیزتر از او نزد خدا نبوده است میفرماید اگر غدیر را برپا نکنی رسالتت را ابلاغ نکردهای، معلوم است که رسالت پیامبر خاتم (ص) معنایش این است که اگر غدیر را برپا نکنی رسالت انبیای الهی برپا نشده است و ابلاغ نشده است و همه انبیای الهی و همه زیباییها همه خلاصه در غدیر است، غدیر تضمین رسالت پیامبران الهی است و اگر غدیر نباشد رسالت پیامبران بیمعنا و عبث است. به مناسبت دهه ولایت و عید سعید غدیرگفتوگویی داشتیم با سرپرست سازمان تبلیغات اسلامی شهرستان بیرجند.
خراسانتایم: حقیقت غدیر و لزوم و اهمیت پرداختن به غدیر چیست؟
رضایی: غدیر یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان میباشد، در واقع ریشه در رسالت پیامبر اکرم)ص)دارد. غدیر یعنی یک دین کامل زیرا بعد از اینکه پیامبر اکرم(ص) پیام خداوند را ابلاغ فرمودند این آیه الهی نازل شد: «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ».
غدیر یعنی روز اکمال دین، اتمام نعمت، اجمال دین مبین اسلام که همه زیباییها را برای هدایت بشر در خود جای داده است. اگر غدیر در مسیر خودش باقی میماند و تحریف نمیشد، این مقدار مشکل در جامعه بشریت نداشتیم و این تعداد کشتار در عالم اسلام به خاطر این است که غدیر را نشناختهایم و از آن درست استفاده نکردهایم و به عبارتی آن را تحریف کردهایم و اگر در مسیر خودش قرار میگرفت همه بشریت راه سعادت را در پیش میگرفتند و قطعا اگر بشریت بخواهد به کمال برسد در نهایت باید غدیر به جایگاه اصلی خودش برگردد. همه ما منتظر ظهور امام زمان(عج) هستیم، زیرا میان غدیر و ظهور پیوند است. همانطور که میان غدیر و عاشورا پیوند است، اگر غدیر حذف میشد عاشورا اتفاق نمیافتاد و اگر عاشورا اتفاق نمیافتاد امروز از غدیر نیز هیچ خبری نبود لذا ارتباطی بین غدیر و عاشورا و برعکس آن عاشورا و غدیر میباشد.میان غدیر و ظهور نیز ارتباط است، لذا این سه همانند یک زنجیره به یکدیگر متصل میباشند.
خراسانتایم: با وجود اهمیت غدیر و اینکه پیامبر(ص) سه روز مردم را در غدیر خم نگاه داشت و حجت خود را با آنها تمام کرد و آیه هم نازل شد اما چرا این اتفاق، بعد ازماجرای غدیرفراموش شد؟
رضایی: علت اصلی این که غدیر به فراموشی سپرده شد عدم بصرت مردم میباشد، اگر بصیرت کافی میداشتند بعضی نفوذیها نمی توانستند نفوذ کنند و جریان غدیر را به انحراف بکشانند. خطبه غدیر را همه مسلمانها قبول دارند، ۱۱0 نفر از صحابه خطبه غدیر را نقل میکنند و ۸۴ نفر از تابعین آن را روایت میکنند از طرفی بیش از ۳۰۰ نفر از اندیشمندان اهل سنت خطبه غدیر و جریان غدیر و حدیث را قبول دارند و بیان میکنند .
غدیر یک روایت کوتاه نیست که چند راوی داشته باشد بلکه راویان زیادی دارد اما دلیل اینکه غدیر تحریف شد و به انحراف کشیده شد علت اصلی آن عدم بصیرت مردم بود زیرا مردم پیامبر و امام علی(ع) را نشناختند و همچنین جایگاه امامت و رهبری جهان اسلام را نشناختند.
خراسانتایم: درسی که امروز باید از واقعه غدیر بگیریم چیست؟
رضایی: ما از واقعه غدیر درسهای زیادی میتوانیم بگیریم اما از مهمترین درسهایی که میتوانیم بگیریم همان دریافت پیام غدیر و عمل کردن به دستوری است که به پیامبر اکرم داده شد و ما نفیأ و اثباتأ میتوانیم از غدیر درس بگیریم، باید مراقب باشیم اینگونه حوادث تکرار نشود و مردم سطح بصیرت آنها بالا بیاید و سطح کلی بصیرت جامعه بالا بیاید. امروزه نیز دیر نشده است، غدیر مخصوص سال دهم هجری نبود و هنوز ادامه دارد و بنابراین میتوانیم جزو کسانی باشیم که ادامه دهنده راه غدیر هستیم. امروزه نیز بحث وحدت ولایتمداری و بیعت همیشگی با ولی خدا میباشد و اگر هرروز صبح دعای عهد میخوانیم برای عهد بستن با امام زمان میباشد.
خراسانتایم: حضرت علی(ع) مختص شیعه نیست و یک شخصیت جهانی است. مسیحیان و ادیان مختلف از ایشان الگوبرداری میکنند. دلیل قرار گرفتن در این جایگاه چیست؟
رضایی: از آنجایی امیرالمومنین (ع) یک انسان کامل در جامعه بشری میباشد هر کسی که گذر او بر درخانه امام افتاده باشد و در راه و مسیر امام حرکت کرده باشد، امام علی (ع) را شناخته و شیفته و وابسته او شده است و تفاوتی میان میسیحی و یا دیگر ادیان نیست هر کس امام علی (ع) را بشناسد جذب او میشود. امام علی (ع) یک شخصیت کامل در جهان بشریت است و فقط مختص جهان اسلام نیست و هر زیبایی که در عالم بشریت سراغ داریم در امیرالمومنین(ع) نمایان است، زیرا عبادت او سرآمد عبادت همه انسانها و شجاعت او مثال زدنی میباشد و در میدان جنگ شجاعترین فرد و در میدان اجتماع و جامعه قاطعترین و مترحم بود و اخلاق او پیامبرگونه بود.