شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۳۰
گزارش؛

وداع تنها اسپانسر و سازنده کورت اسکواش بیرجند با ورزش/ حمایت معنوی و تشویقی تسکین دهنده آلام اسکواش خراسان‌جنوبی

اسکواش خراسان‌جنوبی از بی‌مهری مسؤولان می‌نالد و تنها اسپانسر سازنده کورت بیرجند به‌دلیل عدم حمایت معنوی و تشویقی با ورزش خداحافظی کرده و در بهره‌برداری پارکت کورت با حضور مربی تیم‌ملی خبری از دست‌اندرکاران اداره‌کل ورزش خبری نبود.
وداع تنها اسپانسر و سازنده کورت اسکواش بیرجند با ورزش/ حمایت معنوی و تشویقی تسکین دهنده آلام اسکواش خراسان‌جنوبی
 
به گزارش گروه ورزشی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، "اسکواش" در سال 1830 میلادی برای نخستین‌بار در مدرسه هارو انگلستان ابداع شد و بعد از حدود 40 سال این رشته ورزشی و مسابقه‌های آن رسمیت یافت و در سال 1884 نخستین زمین اسکواش در شهر آکسفورد ساخته و سپس در سال 1911 قوانین بازی و ابعاد زمین اسکواش توسط انگلیسی‌ها تدوین و به شکل امروزی درآمد.
 در سال 1967 میلادی  فدراسیون بین‌المللی "اسکواش" با شرکت هفت کشور تاسیس و در سال 1992 نام آن به فدراسیون جهانی اسکواش (WSF) تغییر کرد.
ورزش "اسکواش" در سال 1320 هجری شمسی توسط کارکنان انگلیسی‌تبار شرکت نفت آبادان وارد ایران شد و با ساخت سالن اسکواش رسمیت یافت.
برای نخستین‌بار فدراسیون اسکواش ایران در سال1353 تاسیس و پس از یک سال فعالیت منحل شد، تا اینکه در سال 1372 دوباره توسط سازمان تربیت بدنی وقت راه‌اندازی شد.
"اسکواش" از جمله ورزش‌های راکتی است که به صورت تک‌نفره و دونفره در زمینی کاملا احاطه‌شده با دیوارهای معمولا شیشه‌ای(کورت) انجام می‌شود که این موضوع امکان تماشای بازی را فراهم می‌کند.
*فدراسیون به قولش عمل نکرد و ساخت کورت‌های اسکواش پارک نیلوفر بیرحند متوقف شد
با تاسیس استان خراسان‌جنوبی در سال 1383 و راه‌اندازی هیات اسکواش استان، سکانداری این رشته ورزشی در سال‌های گذشته زیاد دست به دست شده و از این رهگذر فراز و فرودهای زیادی نیز داشته است.
 قدیری، گنجی، بازیار و رضا مرغوب از جمله مسؤولانی بودند که از زمان تاسیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی با مدیریت موفق خود جمع کثیری از جوانان علاقمند را به سمت و سوی این ورزش نوپا سوق دادند و مربیان فرهیخته‌ای را نیز تحویل جامعه ورزشی استان و کشور دادند.
تلاش‌های خستگی ناپذیر مرغوب برای ساخت کورت اسکواش خراسان‌جنوبی همچنان ادامه داشت تا اینکه "نخستین کورت اسکواش" خراسان‌جنوبی در 23 شهریور 93 به مساحت 70 مترمربع با هزینه‌کرد 10 میلیون تومان با مشارکت بخش خصوصی و مساعدت 3 میلیون تومانی اداره‌کل ورزش و جوانان در مجموعه ورزشی ولایت به بهره‌برداری رسید، گرچه برای تکمیل و تجهیز به سیستم گرمایشی و سرمایشی، رخت‌کن و دستشویی، پوشش دیوار و پارکت کف کورت نیاز به 20 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.
در مراسم افتتاحیه این کورت، رضا خراشادی‌زاده دبیر وقت هیات اسکواش خراسان جنوبی اظهار داشت: در پی سفر دکتر سلیمانی رئیس فدراسیون به بیرجند، تابستان 92 طی جلسه اعضای هیات اسکواش خراسان‌جنوبی و مدیح شهردار وقت بیرجند و انعقاد قرارداد فی‌مابین مقرر شد در راستای احداث سه  کورت اسکواش در پارک نیلوفر بلوار شهید آوینی اقدامات لازم صورت پذیرد و فدراسیون نیز نسبت به تامین شیشه‌های نشکن و کف‌پوش مساعدت نماید.
وی افزود: عملیات بتن‌ریزی و ساخت کف و سقف سه کورت اسکواش در پارک نیلوفر بیرجند آغاز و با پیشرفت فیزیکی بالای 50 درصد ادامه یافت و سپس به اغماء رفت.
*دست به دست شدن سکانداری اسکواش خراسان‌جنوبی
29 آبان‌ماه 1393 بود که نامه استعفای دسته جمعی اعضای هیات اسکواش خراسان جنوبی وشهرستان بیرجند روی خروجی سایت‌ خبرگزاری‌ها قرار گرفت، مستعفی‌ها علت این عمل خود را  بی‌مهری‌های فدراسیون و تغییر غیر منتظره رئیس هیات "اسکواش" می‌دانستند که در تاریخ 24 آبان‌ماه 1393 طی حکمی از سوی دکتر سلیمانی رئیس فدراسیون، حسن رمضانی به عنوان سرپرست معرفی شده بود.
در حکم مسوولیت سرپرستی رمضانی بر هیات اسکواش خراسان‌جنوبی، مهمترین ماموریت‌های سرپرست جدید اتمام سالن سه کورت شهرداری و شروع با قدرت طرح استعدادیابی فدراسیون عنوان شده بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در زمان تصدی سرپرستی هیات اسکواش خراسان‌جنوبی نخستین کارگاه آموزشی اسکواش را با همکاری اداره کل آموزش و پرورش برگزار کرد، طرح استعدادیابی اسکواش در مدارس بیرجند عملیاتی شد، مربیان اسکواش را به دوره مربیگری سطح عمومی اسکواش کرمان اعزام کرد ولی در ساخت و تجهیز کورت‌های اسکواش طرف قرارداد با شهرداری توفیقی نداشت.
 رمضانی بعد حدود 19 ماه مدیریت هیات اسکواش خراسان‌جنوبی در تاریخ 10 خرداد 1395 سرپرستی هیات را به موهبتی معاون استاندار خراسان جنوبی واگذار نمود.
در دوران تصدی موهبتی بود که اسکواش‌بازان بیرجندی خراسان‌جنوبی برای نخستین‌بار به اردوی تیم‌ملی دعوت شدند، فرزاد حق‌خواه تمرینات خود را از سال 91 زیر نظر محمدرضا خراشادی‌زاده مربی سطح یک اسکواش آسیا باسابقه اسکواش استان آغاز و بعد از 4 سال تلاش توانست با کسب مدال‌های قهرمانی دو دوره به اردوی تیم‌ ملی پسران زیر 9 سال کشور دعوت شود و به همراه سیداحسان خراشادی‌زاده در رده سنی زیر 11 سال با آخرین تاکتیک‌ها و تکنیک‌های روز جهان آشنا شود ولی با هزینه شخصی راهی این اردوی شدند.
نیمه دوم خرداد 966 چهارمین ابلاغ حکم سرپرستی هیات اسکواش خراسان‌جنوبی از سوی رئیس فدراسیون بنام علی غنی صادر شد، او که قبل از انتصابش با مدیرکل ورزش و جوانان، پیشکسوتان، مسوولان و دست‌اندرکاران این رشته ورزشی جلسات مشورتی و هم‌افزایی داشت و درپی آسیب‌شناسی و ثبات مدیریتی بود؛ کارش را بطور جدی آغاز کرد.
*افتتاح سالن اسکواش شهید امین‌زاده قاینات بدون دعوت از رئیس هیات استان
غنی برای چیدمان کادر هیات اسکواش از پیشکسوتان کمک گرفت و بسراغ اسمانسرهای مالی رفت و در نخسین‌گام وضعیت گرمایشی تنها کورت اسکواش مرکز استان را مرتب کرد تا بیشتر از این ورزشکاران سرما نخورند و به این بهانه این رشته مفرح ورزشی را کنار نگذارند.
او با جدیت درپی برگزاری مجمع عمومی انتخاب رئیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی برآمد و بالاخره 19 شهریور 96 با ریاست دکتر مسعود سلیمانی و حضور مدیرکل ورزش‌وجوانان و سایر اعضاء بعد از 3 سال فراز و نشیب تشکیل شد.
مجمع عمومی انتخاب رئیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی با اکثریت اعضاء به علی غنی اعتماد کرد و برای 4 سال سکاندار هیات استان شد.

 7 آبان‌ماه 96 بود که طی مراسمی سالن اسکواش شهید امین‌زاده شهرستان قاینات با زیربنای 250 مترمربع و هزینه کرد بالغ بر 210 میلیون تومان از محل اعتبارات استانی و شهرستانی با حضور مدیرکل ورزش و جوانان، معاون سیاسی استاندار ، نماینده مردم قاین و زیرکوه در مجلس و فرماندار قاین افتتاح شد در حالیکه از رئیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی برای شرکت در این مراسم دعوت نشد‌ه بود.
غنی برای ارتقاء سطح علمی و عملی مربیان اسکواش خراسان‌جنوبی درخواست برگزاری دوره‌های آموزشی از فدراسیون کرد و در نخستین روزهای آذر ماه ضیاء‌الدبنی یکی از برجسته‌ترین مربیان تیم ملی را به بیرجند آورد تا فعالان عرصه این رشته ورزشی با آخرین اطلاعات روز و جدیدترین تکنیک‌ وتاکتیک‌های اسکواش ایران و جهان آشنا شوند.
رئیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی با تاکید بر اینکه لازمه موفقیت و توسعه هر رشته ورزشی در ابتدای امر  وجود امکانات سخت‌افزاری استاندارد می‌باشد،  یادآور شد: درحالیکه تنها کورت اسکواش شهرستان بیرجند سال گذشته توسط مهندس آذر‌کار یکی از خیران ورزش‌یار بخش‌خصوصی با هزینه‌کرد حدود 130 میلیون ریال تجهیز و افتتاح شد ولی از کف‌پوش مناسبی برخوردار نبود که ورزشکاران از آن رنج می‌بردند.
*با حضور  مربی تیم‌ملی پارکت چوبی کورت اسکواش بیرجند و دوره دانش‌افزایی مربیان افتتاح شد ولی مسوولان اداره کل ورزش و جوانان برغم دعوت غیبت داشتند
غنی متذکر شد: با پیگیری‌های خستگی‌ناپذیر هیات پارکت چوبی کورت اسکواش بیرجند با هزینه‌کرد بالغ بر 200 میلیون ریال توسط بخش‌خصوصی به دست مدرس فدراسیون و جمعی از مربیان، ورزشکاران و خانواده‌های‌شان روز گذشته به بهره‌برداری رسید ولی برغم  دعوت، از حضور مسوولان اداره‌کل ورزش‌وجوانان در این مراسم خبری نبود.  
وی به ظرفیت و پتانسیل‌های بالقوه خراسان‌جنوبی در ورزش اسکواش اشاره کرد و گفت: فرزاد حق‌خواه و خراشادی‌زاده در رده‌های 9 و 11 سال اسکواش‌بازان بیرجندی هستند که با درخشش خود در مسابقات قهرمانی کشور به اردوی آمادگی تیم ملی دعوت شده‌اند.

سکاندار ورزش اسکواش خراسان‌جنوبی در ارتباط با برنامه‌های راهبردی هیات در سال جاری گفت: برگزاری دوره‌های آموزشی بازآموزی و دانش‌افزایی مربیان و داوران با تدریس مدرسان برجسته کشوری و بین‌المللی، اعزام مربیان و داوران به دوره‌های تخصصی فدراسیون، برگزاری مسابقات قهرمانی اسکواش در خراسان‌جنوبی، میزبانی رقابت‌های منطقه‌ای و کشوری از برجسته‌ترین برنامه‌های این هیات است.
غنی با اشاره به تنها هیات فعال اسکواش در مرکز استان گفت: با بهره‌برداری از کورت اسکواش شهرستان قاین بزودی هیات این شهرستان به عنوان دومین هیات اسکواش راه‌اندازی و فعال می‌شود‌ و همچنین بنا به درخواست علاقمندان و ورزشکاران شهرستان طبس در این شهرستان نیز تا پایان سال تاسیس خواهد شد.
وی از پیگیری ساخت کورت استاندارد اسکواش خراسان‌جنوبی در مجاورت کورت فعلی مجموعه ورزشی ولایت بیرجند خبر داد و گفت: موافقت‌نامه‌ای با اداره‌کل ورزش‌وجوانان مبادله شده که امیداست تا پایان آذرماه جاری نقشه مهندسی این پروژه تهیه و برای مناقصه واگذار شود.
رئیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی در ارتباط با حمایت بخش خصوصی از احداث پروژه‌های ورزشی تاکید کرد: تنها خیر بخش خصوصی که در تجهیز کورت اسکواش بیرجند کمک و مساعدت‌های بسیار خوبی داشت مهندس آذرکار بود که  بدلیل عدم حمایت‌های معنوی و تشویقی مسوولان اداره‌کل ورزش و جوانان دیگر  تمایلی به مساعدت و همکاری ندارد.
*آموزش از ضرورت‌های زندگی حرفه‌ای اسکواش‌بازان خراسان‌جنوبی
غنی از عدم عملیاتی شدن ساخت کورت اسکواش بخش خصوصی در هتل سپهر بیرجند خبر داد و ابراز داشت: تا زمانی‌که از سوی مسوولان و متولیان ورزشی خراسان‌جنوبی نسبت خیران ورزش‌یار کم توجهی و بی‌اعتنائی صورت گیرد نباید انتظار مشارکت بخش خصوصی را در احداث و یا تجهیز پروژه‌های ورزشی را داشت.

وی اذعان داشت: انتظار مسوولان و دست‌اندارکاران هیات اسکواش از فدراسیون و اداره کل ورزش و جوانان حمایت‌های معنوی و نرم‌افزاری است نه مساعدت‌های مالی و سخت‌افزاری که متاسفانه در بسیاری از موارد این‌گونه برخوردها باعث دلسردی و سرخوردگی زحمت‌کشان خستگی‌ناپذیرو خادمان بی‌مزد عرصه ورزشی می‌شود.
رئیس هیات اسکواش خراسان‌جنوبی در ارتباط با ترویج و نهادینه‌کردن این ورزش در خانواده‌ها گفت: از آنجائیکه طی چند سال گذشته هیات از مدیریت باثبات و پویایی برخوردار نبوده و این امر زمینه جدایی بسیاری از فعالان و مربیان مطرح و باسابقه اسکواش از بدنه هیات را فراهم کرده لذا در راستای حصول به برنامه‌های راهبردی و پایه‌ای کار بسیار سختی در پیش‌رو داریم.
 غنی افزود: تعاملات بین‌بخشی و انعقاد تفاهم‌نامه دو جانبه آموزش و پرورش و هیات اسکواش می‌تواند زمینه برگزاری مسابقات ورزشی به منظور شناسایی و پرورش استعدادهای بالقوه دانش‌آموزان را فراهم نماید و از این رهگذر نگرش خانواده‌ها و معلمان تربیت‌بدنی را نیز نسبت به این ورزش تغییر دهد.
مدرس فدراسیون اسکواش به نخستین سفر خود به بیرجند در حاشیه دوره دانش‌افزایی مربیان اسکواش خراسان‌جنوبی اظهار داشت: با توجه به تغییرات مدیریتی در هیات ورزش اسکواش و داشتن برنامه‌های توسعه‌ای این ورزش از حالت رکود چندساله خارج شده و با بهره‌برداری مناسب از منابع بسیار غنی نیروی‌انسانی، استعدادهای بالقوه ورزشی، پتانسیل‌ و ظرفیت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری موجود می‌توان آینده خوبی را برای اسکواش استان متصور بود.
 مسعود ضیاء‌الدینی از ظهور نوپدیده‌های اسکواش خراسان‌جنوبی در آینده نزدیک و قرار گرفتن در رتبه‌های تک رقمی هیات‌های برتر این ورزش خبر داد و گفت: نبود کورت استاندارد مانع بزرگی برای میزبانی قهرمانی کشوری اسکواش در بیرجند است.
وی در ارتباط با سهم استان‌ها در موفقیت‌های آسیایی اسکواش کشورمان اظهار داشت: امروزه اسکواش ایران به بزرگی کشور عزیزمان است و از هر استعداد بالقوه‌ای که صلاحیت عضویت در تیم‌ملی را داشته‌باشد استقبال می‌شود.
*میزبانی اردوهای تیم ملی و استعدادیابی در خراسان‌جنوبی زمینه توسعه و ارتقاء اسکواش استان می‌شود
مربی تیم ملی اسکواش با بیان اینکه اسکواش از تک قطبی خارج شده و فدراسیون تمرکززدایی و غیر انحصاری کردن این رشته ورزشی را در برنامه‌های آتی خود دارد، تصریح کرد: گلستان، گیلان و خراسان‌جنوبی از جمله مناطقی هستند که در اسکواش خوش درخشیدند و رقیبان سرسختی برای تهران شده‌اند.
*میزبانی اردوهای تیم ملی و استعدادیابی در خراسان‌جنوبی زمینه‌ساز توسعه و ارتقاء اسکواش‌بازان استان می‌شود
ضیاء‌الدینی در ارتباط با شرایط میزبانی خراسان‌جنوبی برای مسابقات قهرمانی و لیگ اسکواش کشور گفت: از آنجائیکه تنها کورت اسکواش موجود در بیرجند از استاندارد لازم برخوردار نیست لذا فقط می‌توان برای اردوهای استعدادیابی تیم‌ملی استفاده کرد.
 وی خاطرنشان کرد: با بهره‌برداری از خانه اسکواش خراسان‌جنوبی، توسعه و تجهیز کورت اسکواش بیرجند امید است در سال‌های آینده شاهد میزبانی مسابقات قهرمانی کشوری و حتی آسیایی در این استان باشیم.
مدرس فدراسیون و مربی تیم ملی اسکواش ایران بهترین سن پایه‌ای آموزش این رشته ورزشی را 5 تا 6 سال دانست و تاکید کرد: برای ورزش حرفه‌ای و راهیابی به تیم‌های ملی شروع اسکواش از سن 8 و 9 سالگی بسیار دیر است مگر اینکه ورزشکار با هدف آماتوری و تفننی خواسته باشد وارد این رشته ورزشی شود.
ضیاء الدینی بابیان اینکه در دوره‌های آموزشی 2 تا 33 روزه اتفاق خاصی نمی‌افتد، گفت: هدف از برگزاری نخستین دوره دانش‌افزائی و مهارت آموزی اسکواش خراسان‌جنوبی در دو حوزه سرمایه‌گذاری روی مربیان آینده‌دار استان و همچنین ارائه راهکار در راستای تربیت و جذب هدفمند نونهالان برای ورود به اردوهای تیم ملی می‌باشد.
وی ابراز داشت: از آنجاییکه اسکواش‌بازان با مربیان خود آزادتر هستند لذا در برنامه‌کاری خود فقط ارائه طریق اصلاحی در نحوه آموزش مربیان به فراگیران را  مد نظر داشته‌ایم.
مدرس فدراسیون اسکواش هدف از برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه مدت و اعزام مربیان بنام اسکواش به استان‌های با ظرفیت و پتانسیل‌های بالقوه را به‌عنوان یکی از برنامه‌های راهبردی فدراسیون مطرح و خاطرنشان کرد: مسوولیت کمیته آموزش فدراسیون بر عهده خانم کرم‌پور از قهرمانان و مربیان بنام اسکواش ایران در میادین بین‌المللی و آسیایی است که به زیر و بم این رشته ورزشی اشراف دارد و طرح الگوبرداری آموزشی فدراسیون جهانی را در ایران پیاده‌سازی می‌کند.
 
 ضیاء‌الدینی به انعقاد تفاهم‌نامه فدراسیون با وزارت آموزش و پرورش در راستای طرح استعدایابی اسکواش در مدارس اشاره کرد و متذکر شد: از سال گذشته برگزاری مسابقات اسکواش وارد المپیادهای ورزشی مدارس شده است و این رشته ورزشی به صورت پایه‌ای در مهد کودک‌ها آموزش داده می‌شود.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۰۷۸۸
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , ورزش , اسکواش‌