به گزارش خراسانتایم به نقل از تسنیم، به طور قطع یکی از زحمتکشترین اقشار جامعه، کارگران هستند چرا که بیشترین خدمت را انجام داده و بیشترین سختی را تحمل میکنند اما کمترین مزد عایدشان میشود.
با دستان پینه بسته هر روز صبح بعد از اقامه نماز نیم چاشتی خورده و به همراه بردن مقداری غذا برای نهار راهی خیابانهای شهر میشود.
همیشه سعی میکند کمی زودتر از دیگر دوستانش خود را به سر گذر برساند تا اگر کسی نیاز به کارگر داشت او اولین کسی باشد که خود را معرفی میکند.
سن و سالش کمی مسنتر از بقیه افراد است و همیشه وقتی ماشینی برای کار به دنبال نیروی کارگر است او از قافله جا میماند اما مجبور است برای درآوردن یک لقمه نان حلال کارگری کند.
از این قبیل افراد زیاد هستند مردانی که هر روز کارشان نشستن بر سر گذر است تا اگر کاری برخورد و به صورت ساعتی یا غیره برای کارگری بروند و لقمه نانی برای خانواده مهیا کنند.
خیابان شهید بهشتی، میدان امام حسین(ع) و میدان ابوذر بیرجند را اگر نظارهگر باشی شاهد مردان زیادی خواهی بود که در انتظار کار نشسته و ممکن است چندین روز سپری شود اما کاری برای آنها نباشد.
دل پر درد کارگران سر گذر
به میانشان که میروی هر کدام دلی پر از غصه و درد دارند.
یکی از کارگرانی که هر روز صبح به دنبال کار بر سر گذر حاضر میشود در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: هر روز صبح به امید رفتن بر سر کاری هرچند کوتاه مدت از خانه بیرون میآیم، اما خبری از کار نیست.
وی ادامه میدهد: هنگامی که به محل تجمع کارگران میرسم نه تنها کاری نیست بلکه تعداد کارگران هر روز بیشتر میشود اظهار داشت: گاهی تعداد آنقدر زیادی است که اگر کاری هم باشد نوبت به من نمیرسد.
مجبورم در سن 55 سالگی کارگری کنم
ناصری افزود: گاهی ممکن است در هر ماهی تنها 6 روز بر سر کار بروم اما باز هم مجبورم این کار را ادامه دهم چون در سالهای جوانی که زور و بازو داشتم کار ساختمانی کرده و به دنبال بیمه نرفتهام چون کارفرما همیشه از زیر بیمه کردن کارگر شانه خالی میکرد سالها پیش در حین کار دیوار بر روی کمرم افتاد و دچار آسب دیدگی شدم اما با داشتن 5 فرزند مجبورم در سن 55 سالگی کارگری کنم.
وی بیان کرد: بیمه نیستم و تحت پوشش حمایتی هیچ نهادی هم نیستم، هزینههای زندگی زیاد است و گاهی شرمنده زن و فرزندانم میشوم و اگر همین پول یارانه نباشد، هیچ درآمدی ندارم.
اکبری یکی دیگر از کارگرانی است که هر روز بر سر گذر مینشیند وی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: برخی از کارگران که هر روز به اینجا میآیند چون کاری نیست در فکر فرو میروند و برخی از آنها به اعتیاد روی آورده و ممکن است مرتکب جرم شوند.
از بیکفنی زنده هستیم
وی با بیان اینکه افراد امثال من که بر سر این گذر نشستهایم "از بیکفنی زنده هستیم" اصلا مسئولان به فکر کارگران و ایجاد اشتغال حتی برای جوانان نیست و هیچ کسی به فکر قشر کارگر و به فکر افرادی که از سر ناچاری بر سر گذر نشسته و در طول ماه ممکن است حتی 10 روز هم بر سر کار نرویم، نیست.
اکبری افزود: این در حالی است که تعداد کارگران ایرانی در بیرجند و استان زیاد است اما گاهی میبینم کارفرمایان و حتی در بخشهای دولتی از کارگران افغانستانی استفاده میشود.
این کارگر ساختمانی اظهار داشت: شرایط به گونهای است که کاگر نمیتواند حق بیمه خود را بدهد و فرزندانم برای درمان بیماریهای خود دچار مشکل هستند اما از سویی دیگر مسئولان و مدیران در اتاقهای گرم خود نشسته و برای قشر زحمتکش و کارگر کاری انجام نمیدهند. چه کسی میداند که تعداد زیادی از این کارگران تنها با یارانه زندگی میکنند و قادر به پرداخت قبوض آب و برق خود نیستند.
ازدواج جوانان به دلیل بیکاری عقب افتاده است
در میان این کارگران جوانان تحصیل کردهای هم به چشم میخورد که با وجود داشتن مدرک لیسانس به دنبال کارگری آمده است.
وی اظهار داشت: در جامعه مطرح میشود ازدواج جوانان به تعویق افتاده اما نمیگویند هنگامی که من جوان شغل و درآمدی ندارم چگونه میتوانم ازدواج کنم که یک نفر دیگر هم به پای بیچارگی من بسوزد؟
وی با بیان اینکه متاسفانه در جامعه این روزها پارتی بازی حرف اول را ادارات میزند اظهار داشت: من با چشم خودم شاهد و ناظرم که فلان مدیر دستگاه اجرایی در همین استان خودمان به راحتی چند نفر از اقوام خود را بدون هیچ آزمونی استخدام کرده است و حال تکلیف من جوانی که هیچ پارتی ندارم، علافی و کارگری است.
هنگامی که از او پرسیدم چرا به کاریابیها مراجعه نمیکنید اظهار داشت: چند بار در کاریابیها هم ثبت نام کردم، اما مشاغلی که پیشنهاد شده بود بیشتر به درد خانمها میخورد و شرایط خاصی داشت و اینجا همه کارگران در حال حاضر بیکار هستند تنها اسمشان کارگر است اما کاری نیست که آنها انجام دهند.
آری نام واژه بیکاری را بارها بارها در جامعه شنیدهایم و قصه پر غصه این روزهای جوانان خراسان جنوبی معضل بزرگ بیکاری است، معضلی که مسئولان نمیتوانند آن را به خوبی انکار کنند.
این روزها اعتیاد، بالا رفتن سن ازدواج، مهاجرتها، پرخاشگریها همه ریشه در بیکاری دارد که مسئولان باید تدابیر بهتری بیندیشند.
نرخ بیکاری در خراسان جنوبی 11.9 درصد
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: براساس آمار و اطلاعات حاصل از سرشماری نفوس و مسکن تعداد بیکاران خراسان جنوبی در سال 95 رقم 27 هزار و 145 نفر بوده که این آمار در سرشماری سال 1390 میزان 18 هزار و 411نفر بوده است.
سنجری با بیان اینکه تعهد پیشبینی شده اشتغال دستگاههای اجرایی استان در سال 96 میزان 10 هزار و 233 نفر است گفت: هنوز نرخ بیکاری استان خراسان جنوبی در پاییز اعلام نشده و آخرین نرخ بیکاری استان مربوط به تابستان معادل 11.9 است و نرخ مشارکت اقتصادی در تابستان امسال 41.3 درصد بوده است.
66.5 درصد تعهد اشتغالزایی در استان محقق شده است
وی مدعی شد که اشتغال اتباع بیگانه به جز بیرجند و خوسف ممنوع بوده و کارفرما نمیتواند از اتباع بیگانه استفاده کند افزود: اتباع بیگانه برای اشتغال باید دارای پروانه کار بوده و اگر کارفرما از کارگران افغانی بدون پروانه کار استفاده کنند تخلف کرده و به میزان 5 برابر دستمزد کارگر جریمه میشود.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی بیان کرد: میزان اشتغال ایجاد شده در 8 ماه امسال 6 هزار و 808 فرصت شغلی بوده که طبق تعهد اشتغال استان خراسان جنوبی که 10 هزار و 233 نفر بوده تاکنون 66.5 درصد اشتغالزایی محقق شده است.
نرخ بیکاری در تحصیل کردههای بیکار استان 15.52 درصد است
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه خراسان جنوبی نیز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در سرشماری سال 95 جمعیت خراسان جنوبی 768 هزار و 898 نفر اعلام شد.
وی با بیان اینکه در سال 95 تعداد 20.56 درصد از جمعیت باسوادان استان دارای تحصیلکرده عالی بودند افزود: از جمیعت 119 هزار و 669 نفر دارای تحصیلات عالی 46 هزار و 489 نفر شاغل و 8 هزار و 538 نفر بیکار بودند.
ضامن افزود: نرخ بیکاری جمعیت دارای تحصیلات عالی بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 90 میزان 10.29 درصد بود که از این میزان در سال 95 به 15.52 درصد رسیده است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گفت: بیکاران دارای تحصیلات عالی خراسان جنوبی در مدت 5 سال به 5 درصد افزایش داشته است.
بیکاری جامعه را به سمت گمراهی میکشاند
نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی نیز اظهار داشت: بیکاری یکی از مهمترین عاملی است که جامعه را به سمت گمراهی میکشاند.
آیتالله سید علیرضا عبادی افزود: باید مسئولان مسائل اقتصادی را برطرف کرده و جلوی بیکاری را بگیرند و همواره باید بیشتر احساس مسئولیت کرده تا کارخانهها تعطیل نشود و بیکاری در جامعه رخ ندهد.
وی با اشاره به اینکه نباید افراد نیازمند را در فقر و هلاکت رها کنیم اظهار داشت: اگر به دنبال این هستیم تا نسل آینده نسلی شریف بوده و از نظر اخلاقی، عاطفی و انسانی سالم باشد بهترین راه برای تحقق این امر ایجاد اشتغال در جامعه است.
نماینده ولی فیه در خراسان جنوبی افزود: باید اقتصاد متکی بر خود مردم را آموزش داد.
بیکاری مانعی برای ازدواج جوانان است
کارشناس اجتماعی نیز در این زمینه اظهار داشت: جوانان بعد از فراغت از تحصیل میخواهند وارد بازار کار شوند تا از آن طریق بتوانند امر معاش کنند اما با توجه به شرایط جامعه نه تنها جوان کاری ندارد بلکه بیکاری مانعی برای ازدواج جوانان است.
یوسفی با بیان اینکه مسئلان باید برای کاهش بزهکاری اجتماعی و ایجاد امنیت و آرامش در جامعه تلاش کنند افزود: در استان خراسان جنوبی بسیاری از جوانان با مشکل بیکاری رو به رو بوده و با آن دست و پنجه نرم میکنند.
دانشگاهها براساس نیاز بازار کار، دانشجو پذیرش کنند
وی بیان کرد: بیکاری گریبانگیر کل استانهای کشور است و اختصاص به مکان خاصی ندارد و تنها راه حل آن برنامهریزی و زیرساخت در مباحث کلان کشوری است و دانشگاهها باید براساس نیازهای بازار کار دانشجو رشته بگیرند.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار داشت: نزدیک به 50 درصد از فارغ التحصیلان بیکار هستند که این امر نشان میدهد فرهنگ کشور دچار مشکل است چون بسیاری از افراد عزت اجتماعی را در مدرک و تحصیل میدانند.
سرمایه گذاران در حوزه صنعت و کشاورزی حمایت شوند
حجتالاسلام سید محمدباقر عبادی با تأکید بر اینکه باید کیفیت آموزشها به سمت یادگیری مهارت، آموزش، و حرفهآموزی واقعی برود افزود: در راستای برطرف کردن موانع بر سر راه ایجاد اشتغال، باید دست سرمایهگذاری که در حوزه صنعت، کشاورزی سرمایه گذاری میکنند گرفته شود.
وی اظهار داشت: باید وامها و تسهیلات مناسبی برای سرمایه گذاران در نظر گرفته و مشاورههای خوبی داده شود چون بعضی از صنعتگران از نظر اقتصادی در شرایط خوبی نیستند که در این جهت باید بانکها تسهیلات مناسبی را در اختیار آنها قرار دهد.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی با بیان اینکه در بحث اشتغال باید ظرفیتهای صنایع دستی و گردشگری را جذب کرد چون زود نتیجه میدهد و میتواند اشتغال زیادی را ایجاد کند، افزود: برای تحقق شعار "اقتصاد مقاومتی، تولید واشتغال" مسئولان یکسری اقدامات انجام داده اما کافی نبوده و نیست و هنوز با تحقق اقصاد مقاومتی فاصله زیادی دارد.
با اینکه مسئولان آخرین نرخ بیکاری در استان خراسان جنوبی را 11 درصد اعلام میکنند اما وجود جوانان تحصیل کرده بیکار، وجود کارگران بیکار در سرگذر و از هم پاشیدگی کانون زندگی به دلیل عدم اشتغال مرد، حاکی از این است که این اعداد و رقمها بیشتر از این است که قضاوت را بر عهده خود مردم میگذاریم و امیداوریم مسئولان هرچه زودتر چارهای برای رفع این معظل بیاندیشند.