دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۵۲
گره کور تار و پود فرش خراسان‌جنوبی

روایتی از مشکلات دیرینه بافندگان فرش در خراسان‌جنوبی/ فرش خراسان‌جنوبی گرفتار بی‌توجهی مسؤولان

بافندگان فرش خراسان‌جنوبی مدت‌های مدیدی است که با مشکلات فراوان دست و پنجه نرم می‌کنند و تاکنون مسؤولان موفق به حل آن نشده‌اند.
روایتی از مشکلات دیرینه بافندگان فرش در خراسان‌جنوبی/ فرش خراسان‌جنوبی گرفتار بی‌توجهی مسؤولان
 
به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، از دیرباز فرش‌بافی در خراسان‌جنوبی وجود داشته هر چند این روزها مانند گذشته این صنعت در این استان رونق چندانی ندارد که این خود دلایل متعددی دارد ولی هنوز فرش یکی از صنایع‌دستی مهم مردم این خطه محسوب می‌شود.
فرش خراسان‌جنوبی دارای نقوش متنوع و زیبایی بوده که خواهان زیادی با توجه به کیفیت آن در ایران و جهان دارد.
جای بسیاری هنوز برای معرفی این صنعت مهم خراسان‌جنوبی در بازارهای داخلی و بین‌المللی وجود دارد که این امر همت و تلاش بیشتر مسؤولان را می‌طلبد.
فرش‌بافی در خراسان‌جنوبی با توجه به خشکسالی‌های متوالی چندین ساله منبع درآمد و ارتزاق افراد بسیاری در روستاها و حتی شهرهای کوچک استان است.
فرش قهستان و فرش مود دو نوع مهم از انواع فرش‌های استان بوده که برند آن ایجاد شده است.
فرش‌بافان خراسان‌جنوبی مشکلات فراوانی دارند که نیاز به رسیدگی دارد از جمله این مشکلات بحث بیمه، اختصاص تسهیلات، پشتیبانی برای بازار فروش، کمبود مصالح با کیفیت و سایر موارد است.
این مشکلات و کمبودها سبب دلسردی بافندگان و جلوگیری از رونق صنعت فرش‌بافی در این استان شده است.
چندین سال متولی توسط مقام معظم رهبری به موضوع اقتصاد مقاومتی تأکید می‌شود و امسال نیز شعار سال به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، اشتغال و تولید انتخاب شده که این نشان از اهمیت ارتقاء و رشد تولید و در نتیجه اشتغال در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد.
در همین راستا به گفته بسیاری از کارشناسان صنایع‌دستی به ویژه صنعت فرش در استانی مانند خراسان‌جنوبی که صنعت مهمی نداشته و بخش کشاورزی آن با توجه به خشکسالی‌های متوالی و کمبود آب با مشکل مواجه بوده سبب رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال شود.
اما این سؤال در ذهن ایجاد می‌شود که آیا زمینه توسعه صنعت فرش در استان ایجاد شده و باید چه اقداماتی برای بهبود این صنعت انجام گیرد که به همین منظور با رئیس اتحادیه فرش خراسان‌جنوبی به گفت‌وگو پرداختیم.
محمدحسن کامیابی‌مسک در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی فارس در بیرجند اظهارداشت: تعداد بافندگان فرش دستباف خراسان‌جنوبی 50 هزار نفر بوده که به صورت تمام وقت، پاره وقت و فصلی کار می‌کنند.
وی با اشاره به میزان تولید فرش دستباف در هشت ماهه امسال در استان تصریح کرد: در این مدت بیش‌از 100 هزار مترمربع فرش در خراسان‌جنوبی بافته و تولید شده است.
رئیس اتحادیه فرش خراسان‌جنوبی ادامه داد: ارزش تقریبی فرش دستباف تولید شده در استان طی هشت ماهه امسال 36 میلیارد تومان بوده است.
کامیابی‌مسک یادآور شد: همچنین در این مدت حدود 60 هزار مترمربع فرش به ارزش بیش‌از 5 میلیون دلار از استان به خارج از کشور صادر شده است.
وی با بیان اینکه عمده صادرات فرش استان به کشورهای آلمان، ایتالیا، اسپانیا، امارات و دیگر کشورهای اروپایی بوده است، گفت: این کشورها بیشتر طالب نقوش ریزماهی، خشتی و نقوش نائین استان هستند.
رئیس اتحادیه فرش خراسان‌جنوبی به بحث بیمه بافندگان اشاره کرد و گفت: قانون بیمه بافندگان فرش در مجلس مطرح و در حال بررسی بوده و قراراست بودجه‌ای برای این موضوع در نظر گرفته شود.
کامیابی‌مسک یادآور شد: در حال حاضر حدود 4 هزار و 200 نفر از بافندگان استان زیرپوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر برند فرش قهستان و مود خراسان‌جنوبی ثبت جهانی شده است، افزود: برند فرش درخش نیز در مرحله ثبت ملی قرار دارد.
رئیس اتحادیه فرش خراسان‌جنوبی با بیان اینکه اکثر روستائیان استان به سبب خشکسالی کشاورزیشان رونقی ندارد بنابراین به فرش‌بافی رو می‌آورند، اضافه کرد: از نمایندگان درخواست می‌شود برای پیش‌بینی بودجه‌های مناسبی برای پرداخت تسهیلات به بافندگان فرش استان تلاش کنند.
کامیابی‌مسک با اشاره به اینکه در حال حاضر سقف تسهیلات پرداختی به بافندگان خویش‌فرما در استان 2 میلیون و 500 هزار تومان است، تصریح کرد: این میزان تسهیلات تنها برای تهیه مواد اولیه بافت یک فرش به ابعاد شش مترمربعی کافی بوده و برای بافت ابعاد بزرگتر کفایت نمی‌کند.
وی ادامه داد: همچنین یکی دیگر از مشکلاتی که برای بافندگان فرش با پرداخت تسهیلات کم پیش می‌آید توقف کار بعد از اتمام یک فرش برای به فروش رساندن فرش بافته شده برای تهیه مواد اولیه فرش جدید است.
رئیس اتحادیه فرش خراسان‌جنوبی با بیان اینکه تعداد تولیدکنندگان عمده فرش استان کم بوده و بیشتر بافندگان فرش استان خویش‌فرما هستند، تصریح کرد: میزان تسهیلاتی که به تولیدکنندگان پشتیبان پرداخت می‌شود بین 75 تا 100 میلیون تومان است.
کامیابی‌مسک افزود: تعداد تولیدکنندگان عمده فرش استان 50 نفر هستند که یک سری از این تسهیلات بهره‌مند شده و برخی از آنها شرایط لازم برای دریافت این تسهیلات را نداشته‌اند.
وی گفت: پیشنهاد می‌شود با توجه به اینکه اکثر بافندگان فرش استان خویش‌فرما بوده بیشتر بودجه برای پرداخت تسهیلات برای این افراد در نظر گرفته شود تا توانایی بیشتری برای تهیه مواد اولیه مرغوب را داشته باشند.
رئیس اتحادیه فرش خراسان‌جنوبی با بیان اینکه بالا بودن سقف تسهیلات پرداختی به تولیدکنندگان عمده و پشتیبان دو اشکال ایجاد می‌کند، تصریح کرد: یکی از این اشکالات ورود افراد فاقد صلاحیت و در نتیجه ضربه زدن به تولید و مرغوبیت فرش استان و همچنین عدم توانایی برای بازپرداخت تسهیلات می‌شود.
کامیابی‌مسک ادامه داد: همچنین این امر سبب می‌شود عده‌ای سوء استفاده کرده و این تسهیلات را دریافت و در حوزه فرش هزینه نکرده بلکه به فعالیت‌های واسطه‌گری بپردازند و در نتیجه در نظم اقتصادی اختلال ایجاد کنند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان‌جنوبی نیز در تاریخ 29 آذرماه امسال در کارگروه اشتغال بیرجند صنعت فرش را یکی از رسته‌های اولویت‌دار استان دانست و اظهارداشت: فکر اساسی باید در مورد این صنعت شود و نگاه ما در این کارگروه این است که اگر بخواهیم بافنده کارش ادامه یابد باید منابع تسهیلاتی که در اختیارش قرار می‌گیرد کفاف خرید تجهیزات و سرمایه در گردش برای حداقل دو سری راه‌اندازی دارقالی را داشته باشد.
محمد سنجری ادامه داد: اگر بخواهیم در بخش صنعت فرش اشتغال ایجاد کنیم باید این نگاه در پرداخت تسهیلات را داشته باشیم تا بافندگان هر فصل برای تأمین هزینه‌ها درگیر نشوند.
وی با اشاره به مشکل بافندگان فرش برای دریافت تسهیلات در ازای داشتن مدرک مهارت گفت: از این پس در بحث فرش مستقل‌ها باید مدرک یا گواهی مهارت ارائه شود و پشتیبان به دلیل اینکه خودشان متولی آموزش هستند مشمول گواهی مهارت نمی‌شوند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان‌جنوبی یادآور شد: با نظر اعضای این کارگروه قرار شد برای صنعت فرش و بافنده مستقل با نگاه کار مستمر سقف تسهیلات 5 میلیون تومان باشد.
با توجه به این گزارش رونق فرش استان همت و نگاه ویژه مسؤولان برای حمایت بیشتر از تولیدکنندگان را می‌طلبد.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۱۳۹۳
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , قالی بافی , صنعت