يکشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۷
روایتی از قیام خونین بیرجند

بیرجند با حضور مردم در صحنه‌، در تقویم خاطرات ثبت شد/۷ بهمن ۵۷؛ روز خاطره‌انگیز مردم بیرجند

مردمی که همواره در هر صحنه‌ای حضور دارند و به خوبی می‌درخشند و با حضور آن‌ها نام بیرجند به خوبی در تقویم خاطرات به ثبت رسیده است و بدون شک مردم با صلابت این خطه در تمام صحنه‌ها پشت ولایت فقیه هستند.
بیرجند با حضور مردم در صحنه‌، در تقویم خاطرات ثبت شد/۷ بهمن ۵۷؛ روز خاطره‌انگیز مردم بیرجند
 
به گزارش گروه سیاسی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، با ماه بهمن انسان به یاد روزهای غرورآفرین و فداکاری‌های ایثارگران و شهدا  می‌افتد، در روزهایی که نمی‌توان از رشادت‌ها و دلاوری‌های با صلابت مردم بیرجند و استان در سال 57 غافل ماند.
مردمی که همواره در هر صحنه‌ای حضور دارند و به خوبی می‌درخشند و با حضور آن‌ها نام بیرجند به خوبی در تقویم خاطرات به ثبت رسیده است و بدون شک مردم با صلابت این خطه در تمام صحنه‌ها پشت ولایت فقیه هستند.
*۷ بهمن ۵۷؛ روز خاطره‌انگیز مردم بیرجند
7 بهمن‌ماه روز خاطره‌انگیز مردم بیرجند است، روزی که مردم در تظاهرات گسترده‌ای شرکت کردند و شعارهای کوبنده‌ای بر علیه رژیم ستم‌شاهی سردادند.
تظاهرات در این روز با استقبال باشکوه مردم رو به رو شده بود و از سمت خیابان 6 بهمن(میدان امام) به سمت خیابان فرح(خیابان طالقانی) مملو از جمعیت شده است.
در این تظاهرات که همراه با تیراندازی نیروهای ژاندارمری بود، شهید «علی سندروس» و شهید «سورگی» در آن به شدت مجروح و پیش از رسیدن به بیمارستان به شهادت رسیدند.
آری مردم این خطه از کشور اعتقاد دارند که گذر زمان نه تنها یاد و خاطرات انقلاب را محو نمی‌کند بلکه هر روز بر شکوه این روزهای غرورآفرین و فخرآفرین افزوده می‌شود.
همایش بزرگداشت حماسه هفتم بهمن‌ماه در سینما بهمن با حضور مسؤولان شهرستانی و استانی برگزار شد و از خانواده شهدا در این تظاهرات و جانبازان تقدیر و تجلیل به عمل آمد.
*ناگفته‌های مادر شهید سندروس؛ علی عاشق شهادت بود/با تیراندازی در تظاهرات انگار قلبم تکان خورد
مادر شهید سندروس نیز در این همایش با اشاره به خاطرات آن روز، اظهار کرد: هر چه که به علی می‌گفتم انجام می‌داد و اخلاق بسیار خوبی داشت.
وی گفت: یک روز ساعت 7 صبح از خواب بیدار شد و بعد از اینکه صبحانه را خورد از ما خداحافظی کرد و قصد داشت که به تهران برای مراسم استقبال امام برود.
مادر شهید با بیان اینکه علی عاشق شهادت بود و برای رفتن به مراسم استقبال امام خوشحال بود، افزود: به علی گفتم با چه کسی می‌خواهید به تهران بروید که گفت می‌خواهم با دوستانم بروم و باید حتما این سفر را بروم.
وی بیان کرد: فرزندم می‌خواست در تظاهرات و راهپیمایی که در بیرجند بود، شرکت کند و می‌گفت باید برای دین و ریشه‌کن کردن ظلم این مسیر را بروم.
وی ادامه داد: در تظاهراتی که انجام شد نیروهای ژاندارمری به سمت تظاهرکنندگان تیراندازی کردند که با این این تیراندازی انگار قلبم تکان خورد و در راه برگشت به خانه بودم که گفتند دو نفر از جوانان بیرجندی به شهادت رسیدند.
مادر شهید سندروس تصریح کرد: علی قبل از شهادتش در تشییع پیکر شهید خاکشور شرکت کرده بود و وقتی که ساعت 15 عصر به خانه برگشت گفت مادر نبودید که ببینید چه تشییع پیکر باشکوهی بود و آرزو دارم خد شهادت را نصیب من نیز بکند.
مادر شهید اضافه کرد: هنوز  چهلم شهید خاکشور نشده بود که علی به آرزویش رسید و خداوند شهادت را نصیب فرزندم کرد.
*خاطره‌ای از برادر شهید سورگی
برادر شهید محمود سورگی در مورد سال 57 گفت: محمود در 7 بهمن‌ماه 57 توسط مأموران ستم‌شاهی به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
سورگی بیان کرد: محمود با پدر و مادر در روستا زندگی می‌کرد و من نیز به علت ادامه تحصیل در بیرجند بودم، آن روز شهید تصمیم گرفت به بیرجند بیاید و در راهپیمایی شرکت کند.
وی افزود: روز قبل از آن شهید تأکید زیادی داشت که مادرم نان زیادی را بپزد اما مادرم به وی گفت اندازه دو یا سه نفر نان وجود دارد ولی محمود همچنان اصرار می‌کرد نان زیادی بپزد و مادرم نیز نان زیادی پخت.
برادر شهید عنوان کرد: صبح روز بعد از آن محمود به حمام رفت تا غسل کند و سپس با لباس تمیزی که پوشید می‌خواست به بیرجند بیاید و به مادرش گفت من برمی‌گردم.
سورگی اظهار کرد: شهید با یک دستگاه موتورسیکلت خود را به بیرجند رساند و محمود را در میدان کوروش دیدم و آن روز تظاهرات گسترده‌ای از سمت مسجد آیتی، میدان شهدا و خیابان فرح آغاز شده بود.
وی ادامه داد: این راهپیمایی از قبل برنامه‌ریزی شده بود و مردم استقبال خوبی کردند و مأموران ژاندارمری نیز به صورت مسلح در تمام خیابان‌ها حضور داشتند.
وی خاطرنشان کرد: مردم در این تظاهرات شعارهای کوبنده‌ای سر دادند و آن زمان تیراندازی نیز آغاز شد و عده‌ای از مردم به سمت خیابان 17 شهریور و عده‌‌ای نیز به سمت خیابان حکیم‌نزاری فرار کردند.
برادر شهید سورگی گفت: من و برادرم خود را به خرابه‌ای رساندیم و وقتی برادرم مشاهده کرد یکی از مأموران ستم‌شاهی به امام توهین می‌کند با مشت محکمی به صورت مأمور زد و مأمور ژاندارمری نیز با سرنیزه خود محکم به صورت محمود زد.
وی بیان کرد: محمود که صورت خون‌آلودی داشت با مأمور ستمشاهی گردن‌آویز شد و این مأمور به سمت محمود تیراندازی کرد و در یکی از جوی‌های آب افتاد و سربازی آنجا گذاشته بودند که کسی برادرم را به بیمارستان نرساند.
سورگی با بیان اینکه برادرم اخلاق بسیار خوبی داشت و هرگز نماز خود را ترک نمی‌کرد، اضافه کرد: در زمان تشییع جنازه محمود مردم استقبال خوبی کردند و تشییع طولانی شد و همان نان‌هایی که مادرم پخته بود را در قبرستان میان مردم توزیع کردیم.
یکی از انقلابیون بیرجندی که در تظاهرات 7 بهمن‌ماه سال 57 شرکت داشته در خاطراتی می‌گوید: بنده در زمان انقلاب دانش‌آموز کلاس دوم دبیرستان بودم و آن زمان دانش‌آموزان فعالیت‌های خوبی داشتند.
*تظاهراتی گسترده در شهر امنیتی بیرجند
حسین صوفاری افزود: 7 بهمن‌ماه 57 از سمت مسجد جامع پایین‌شهر حرکت کردیم و به یکی از بیمارستان‌ها رسیدیم و در آنجا تابلوی سکوت بالا برده شد و هیچ شعاری داده نمی‌شد.
وی بیان کرد: به نزدیک میدان کوروش(میدان ابوذر) که رسیدیم مأموران ژاندارمری ایستاده بودند و با حضور این مأموران شعار«بگو مرگ بر شاه» را سر دادیم که یکی از مأموران گفت شعار تند ندهید که دستور تیراندازی داریم.
صوفاری تصریح کرد: در این روز یک تظاهرات وسیعی ایجاد شد به گونه‌ای که ابتدای محل تظاهرات در میدان کوروش(میدان ابوذر) و انتهای آن نیز در میدان 6 بهمن(میدان امام) بود.
وی اذعان داشت: در میدان فعلی ابوذر شعارهای مرگ بر شاه گفته شد و با این شعارها تیراندازی مأموران ژاندارمری نیز آغاز شد و در این میان شهید علی سندروس به شهادت رسید و چند نفر نیز مجروح شدند.
وی گفت: در همان روز شهید سورگی در یکی از خرابه‌ها پناهنده شده بود اما با تیراندازی مواجه شد و مأموران با شلیک گلوله به سمت شهید وی را به شهادت رساندند.
صوفاری ادامه داد: بیرجند یکی از شهرهای امنیتی در بهمن‌ماه 57 بود و از چهار طرف شهر محاصره مأموران رژیم شاهنشاهی قرار داشت.
*۷ بهمن‌ماه ۵۷؛ بزرگترین حماسه مردم بیرجند
رئیس حوزه هنری خراسان‌جنوبی نیز در همایش بزرگداشت حماسه هفتم بهمن‌ماه اظهار داشت: در روز هفتم بهمن  6 نفر جانباز و دو نفر شهید شدند.
مجید کریمیان با بیان اینکه حوادث و حماسه‌هایی که مردم جنوب خراسان در انقلاب خلق کردند متعدد است، تصریح کرد: از اوایل سال 57 اتفاقات علنی و آشکاری برای مقابله با رژیم پهلوی در بیرجند قوت گرفت و تظاهرات متعدد و سخنرانی‌های ضد رژیم پهلوی انجام شد.
وی با بیان اینکه رویکرد مردم بیرجند مثبت و مؤثر در عرصه انقلاب اسلامی بوده است، ادامه داد: در آن سال فضاهای امنیتی حاکم شهر بیرجند بود و با توجه به کوچک بودن بیرجند هر فعالیت انقلابی سریع شناسایی می‌شد تا مردم پا به عرصه میدانی نگذارند.
رئیس حوزه هنری خراسان‌جنوبی خاطرنشان کرد: یکی از بزرگترین حماسه‌های مردم بیرجند در 7 بهمن‌ماه 57 رخ داد و در آن روز مردم از سمت رژیم پهلوی تهدید به تیراندازی مستقیم شدند.
کریمیان اظهار کرد: اما در این روز هزاران نفر از مردم به صورت علنی پا به عرصه تظاهرات گذاشتند و راهپیمایی از مسجد آیتی آغاز و به سمت خیابان فرح و میدان کوروش ادامه داشت و مردم شعارهای کوبنده‌ای سر می‌دادند و با توجه به این تظاهرات گسترده رژیم پهلوی تحمل نکرد و تیراندازی را آغاز کردند و در همان لحظات اولیه علی سندروس به شهادت رسید.
وی افزود: همچنین محمود سورگی با برادرش در ادامه تظاهرات در یکی از خرابه‌ها پناه گرفته بود که شناسایی شد و توسط مأموران مورد اصابت گلوله قرار می‌گیرند و به درج رفیع شهادت نائل آمد.
رئیس حوزه هنری خراسان‌جنوبی گفت: بیان خاطرات و روایت حماسه‌ها و ایثار مردم شهیدپرور بیرجند و شهدای انقلاب از اهداف برگزاری این همایش است.
کریمیان عنوان کرد: یکی از پیشنهادات ما به شواری فرهنگ عمومی استان این است که توجه ویژه‌ای به روزهایی داشته باشند که تأثیر بسیار زیادی در تاریخ استان دارد.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۱۷۸۷
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , بهمن , دهه فجر