افزایش شدت رقابت سالم بین بنگاه ها از مسیر تلاش برای ارتقاء رتبه
افزایش شفافیت اطلاعات بنگاه ها که بنگاه ها و دولت از آن منتفع خواهند شد
پیشگیری از وقوع جرائم و تخلفات اقتصادی
کاهش معوقات بانکی و بیمه ای و مالیاتی، کاهش فساد و کم فروشی و …
ایجاد یک مکانیزم غربال بنگاه های صاحب صلاحیت و بنگاه های فاقد صلاحیت برای اعمال سیاست های حمایتی
اعمال قوانین کارا در جهت حمایت از ثبت مالکیت معنوی و حقوق ثبتی و مالی
طبق نظر مرکز پژوهش های مجلس، حقوق مالکیت نامطمئن در چهار زمینه به اقتصاد یک کشور آسیب می رساند: نخست با اجرای ضعیف، ریسک مصادره دارائی را افزایش میدهد که این امر انگیزه برای سرمایهگذاری و تولید را از بین خواهد برد؛ دوم، بهرهوری را کاهش میدهد زیرا زمان زیادی برای دفاع از داراییها باید صرف گردد؛ سوم اینکه جلوی کسب منافع تجارت را میگیرد زیرا در این فضا نمیتوان دارایی را به هر کسی انتقال داد؛ چهارم اینکه در چنین فضایی داراییها نقش مهمی در حمایت از سایر معاملات در قالب وثیقه بر عهده نخواهند داشت.
مسأله مالکیت معنوی و فکری از آن جهت مهم است که در صد سال اخیر سهم داراییهای فکری در موفقیت کشورها، شرکتها و افراد بیشتر شده و این مسأله باعث طرح مالکیت فکری در مقابل مالکیت فیزیکی مانند زمین، پول و غیره شده است. بنابراین یک وجه جدید از دارایی که با اسامی مختلف مانند مالکیت فکری Intellectual Property یا دارایی نامشهود یا سرمایه فکری نامیده شده، به وجود آمده است.
حال مسئله این است که باید یک جایگاه ویژه در قوانین برای این دارایی جدید در نظر گرفته شود. این دارایی جدید، مدیریت بسیار پیچیدهتر از داراییهای فیزیکی دارد؛ چون ارزش این دارایی چند برابر از داراییهای فیزیکی است، وجودش نامشهود است و به راحتی قابل کپیبرداری هستند.
بالا بودن هزینه دادرسی و حق الوکاله
بالا بودن هزینه های دادرسی، بر مردمی که قصد اقامه دعوی دارند هزینه های کلانی بار میکند و اساسا بسیاری یا ناچارند از خیر خواسته و پول خود بگذرند یا اینکه دعوای اعسار (ناتوانی پرداخت) ازهزینه دادرسی مطرح کنند.
برای دعوای اعسار نیز، گذشته از اینکه دو نفر باید بر ناتوانی مالی خواهان شهادت دهند، مدتی هم طول می کشد که وقت رسیدگی تعیین، رای صادر، ابلاغ، احتمالا اعتراض و رسیدگی مجدد شود که ممکن است چند ماهی به طول بینجامد و اگر در نهایت با اعسار او موافقت نشود باید همه هزینهها را بپردازد تا اینکه پس از سیر این پروسه، از ابتدا برای دعوای اصلی همه مراحل تعیین وقت و … که ذکر شد، تکرار شود.
مشکل دیگر اینکه، ممکن است برخی با ملاحظه هزینههای بالای دادرسی، از گرفتن وکیل منصرف شوند و با طرح غیرتخصصی دعوا، عملا خود را در معرض ریسک شکست در دعوا قرار دهند.
در همین راستا حقوقدان، محمد ادیب گفت: افزایش جرایم به این علت است که هزینه دادرسی در مرحله بدوی ۳ درصد مرحله پژوهش ۴ درصد و اعاده دادرسی ۴ درصد خواسته است که مجموع اینها ۱۱ درصد است. افراد نمیتوانند این هزینهها را پرداخت کنند و با چاقوکشی دنبال حق خود میروند که این امر در سالهای اخیر افزایش یافته است.
وی همچنین گفت: با توجه به بالا بودن مخارج دادگستری که توضیح داده شد و همچنین اینکه فرد باید ۱۰ درصد از خواسته به وکیل و در مجموع حدود ۱۲ درصد از پولش را در مرحله بدوی بدهد؛ نتیجه این میشود که برای وصول طلب به باندهای تبهکار روی میآورند و این ناشی از عمل ضعیف دادگستری است
اقدامات پیش روی نظام قضایی کشور برای تحقق اقتصاد مقاومتی
به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی، نظام قضایی کشور از جمله قوه قضائیه و وزارت دادگستری، اقدامات مختلفی را می توانند انجام دهند. در ادامه به بعضی از این موارد اشاره شده است:
ایجاد سامانه جامع آمار و اطلاعات جهت احصاء، جمع آوری و شفافیت اطلاعات و مصون سازی آنها
ایجاد نهادی به منظور رصد و تقاطع گیری در سه جریان اصلی اطلاعات اقتصادی مشتمل بر جریان اسناد و مجوزها، جریان مبادلات مالی و اعتباری، و جریان کالا و خدمات
اصلاح فرآیندهای قضایی، افزایش مجازات های بازدارنده و جایگزین زندان و گسترش ساز و کارهای خودکنترل
ایجاد نظامات رتبه بندی فعالان حقیقی و حقوقی اقتصادی و ایجاد نظام انگیزشی متناسب با این نظام برای فعالیت اقتصادی در کشور
برگزاری علنی دادگاهها و انتشار عمومی نتیجه رای دادگاهها در راستای افزایش آگاهی بخشی به مردم و اعتمادسازی عمومی
ایجاد ساز و کارهای خودتنظیم به منظور پیشگیری از فساد
توسعه شفافیت غیر عامل به منظور افزایش احتمال کشف فساد در جامعه
بالفعل کردن ظرفیتهای مردمی به منظور کشف فساد و تخلفات
افزایش تعداد قضات و دادگاهها در کشور به منظور کاهش زمان دادرسی پرونده های قضایی
ارائه برنامه طراحی فرآیندهای خودکنترل بجای افزایش نظارت و مراقبت
بررسی ها نشان می دهد که در راستای اجرای این اقدامات، پروژه ای در حوزه اقتصاد مقاومتی برای نظام قضایی کشور تعریف نشده و ضروری است در این زمینه تجدیدنظر شود.