دوشنبه ۶ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۴۲
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی مطرح کرد

نقش 86 درصدی سمن‌ها در درمان اعتیاد/ درمان بیش‌از 200 کودک معتاد در خراسان‌جنوبی

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در استان بیش‌از 50 سازمان مردم نهاد وجود دارد، گفت: در استان 86 درصد از درمان اعتیاد را سازمان‌های مردم‌نهاد بر عهده دارند که این رقم در سطح ملی 80 درصد بوده است.
نقش 86 درصدی سمن‌ها در درمان اعتیاد/ درمان بیش‌از 200 کودک معتاد در خراسان‌جنوبی
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، علی زندی اظهار داشت: در سال جاری اقدامات مفید و تأثیرگذاری در حوزه مبارزه با مواد مخدر در استان صورت گرفته که هم خوشحال‌کننده بوده و هم در پاره‌ای از زمان سبب حزن و نگرانی شده به طوری که امسال دو تن از نیروهای انتظامی در عرصه مقدس مبارزه با مواد مخدر جان خود را از دست داده‌اند.
وی یادآور شد: شهیدان کاردیده و نایبی در درگیری با اشرار جان خود را از دست دادند و این دو شهادت افتخاری بر سندهای زرین خراسان‌جنوبی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در استان بیش‌از 97 شهید در عرصه مبارزه با مواد مخدر جان‌فشانی کرده‌اند، یادآور شد: همچنین در استان 87 جانباز در این عرصه به افتخار جانبازی نائل آمده‌اند.
زندی با بیان اینکه خراسان‌جنوبی استانی مرزی با داشتن 460 کیلومتر مرز مشترک با بزرگترین کشور تولیدکننده مواد مخدر در دنیا(افغانستان) است، افزود: موقعیت سوق‌الجیشی در استان سبب شده در حوزه مصرف و حمل و نقل درگیر این پدیده شوم شویم.
وی ادامه داد: نرخ شیوع اعتیاد در خراسان‌جنوبی 2.56 درصد بوده به طوری که 19 هزار معتاد در استان وجود دارد که از این تعداد 16 هزار نفر مرد و 3 هزار نفر زن هستند.
با توجه به موضوع اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر ستاد استان تا چه حد در این حوزه موفق بوده است؟
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی در این رابطه گفت: چهار سال متوالی بوده که وزیر کشور به عنوان دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر بحث اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر را مطرح کرده و همچنین با توجه به منویات مقام معظم رهبری و دغدغه‌مندی ایشان در حوزه آسیب‌های اجتماعی مبحث اجتماعی کردن و ورود مردم به حوزه مبارزه با مواد مخدر مدنظر قرار گرفته است.
زندی با اشاره به اینکه اطلاع‌رسانی نسبت به جامعه هدف کلید واژه اصلی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر است، اضافه کرد: در بحث اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر به دنبال این هستیم که مردم را نسبت به مضرات و پیامدهای شیوع مواد مخدر آگاه و مطلع سازیم و در این حوزه اعتقاد داریم که استفاده از ظرفیت سپاه و بسیج به عنوان نهادی از مردم و برای مردم و همچنین استفاده از ظرفیت ائمه جماعات و جمعه می‌تواند کمک کند.
وی ادامه داد: ائمه جمعه به عنوان سفیران امر اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر در خطبه‌های نماز عبادی و سیاسی جمعه به موضوع مبارزه با مواد مخدر می‌پردازند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با بیان اینکه از دیگر سیاست‌های دولت در بحث مواد مخدر علاوه بر اجتماعی شدن بحث صیانت از حقوق بهبودیافتگان است، تصریح کرد: شخصی که خواسته و ناخواسته درگیر پدیده اعتیاد می‌شود ناموس، آبرو و حتی گاهی از اوقات شغل خود را از دست می‌دهد و بنابراین درآمد و کسب و کاری ندارد و لذا دولت در راستای مبارزه همه جانبه نسبت به این مورد دریغ نکرده و توجه ویژه‌ای به این موضوع کرده است.
زندی یادآور شد: در خراسان‌جنوبی اقدامات لازم در این زمینه انجام گرفته ولی این اقدامات نسبت به هجمه‌ای که با آن روبرو هستیم کافی نیست.
وی از انعقاد تفاهم‌نامه‌ای با مؤسسه خیریه حضرت رسول(ص) برای ایجاد شغل پایدار برای تعدادی از خانواده‌های در معرض آسیب و آسیب‌دیده در حوزه مواد مخدر در استان خبر داد و افزود: از محل اعتبارات ستاد در حال حاضر مبلغی در اختیار این مؤسسه قرار گرفته است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در خراسان‌جنوبی ادامه داد: براساس این تفاهم‌نامه قرار است 10 نفر از بانوان در معرض آسیب و یا آسیب‌دیده آموزش‌های لازم را دیده تا درآمد کافی داشته باشند که اکنون پنج نفر در حال آموزش هستند.
زندی یادآور شد: همچنین در ستاد کل مبارزه با مواد مخدر دستورالعملی به استان‌ها مبنی بر وجود پتانسیل لازم در مجموعه ستاد با تعامل صندوق کارآفرینی امید دیده شده تا هر فردی که به عنوان صاحبان حرف و مشاغل بتواند بهبودیافتگان را در این حوزه به کارگیری نماید از محل اعتبارات ستاد مبلغ 10 میلیون تومان تسهیلات دریافت کند.
وی یکی از مشکلات اساسی در استان را عدم نهادینه شدن مقبولیت اجتماعی شخص بهبودیافته دانست و گفت: یکی از بسترهای تأثیرگذار در حوزه اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر بحث صیانت بهبودیافتگان بوده و اگر بتوانیم با کمک اصحاب رسانه و افراد ذی‌صلاح در این حوزه مقبولیت شخص بهبودیافته را در جامعه نهادینه سازیم و یک کار فرهنگی انجام دهیم در یک بازه طولانی مدت اثرات آن را در جامعه مشاهده خواهیم کرد.
در سال گذشته میزان کشفیات مواد مخدر در خراسان‌جنوبی چه میزان بوده است؟
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در حوزه کشفیات مواد مخدر در استان در 11 ماهه سال گذشته نسبت به 11 ماهه سال قبل از آن شاهد رشد 50 درصدی کشفیات مواد مخدر توسط دستگاه‌های مقابله‌ای بوده‌ایم، اضافه کرد: امروز در خراسان‌جنوبی با توجه به همت، تلاش و هم‌افزایی دستگاه‌های مقابله‌ای و اقتدار مجموعه قضایی با توجه به صدر آراء قاطع، نمودی از مبارزه همه‌جانبه با سوداگران مرگ تداعی می‌شود.
زندی با بیان اینکه ستاد مبارزه با مواد مخدر استان با محیط‌های آموزشی بیگانه نیست، اضافه کرد: این ستاد با رابطه متقابل با مراکز آموزشی و دانشگاهی در راستای مبارزه با مواد مخدر ایفای نقش می‌نماید.
وی ادامه داد: یکی از این اقدامات آموزش بیش‌از 3 هزار و 500 دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند در ورودی سال 96 بوده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در خراسان‌جنوبی با بیان اینکه یکی دیگر از اقدامات مقابله‌ای این ستاد تخریب دو باب ملک از مهم‌‌ترین پاتوق‌های مصرف مواد مخدر در مرکز استان بوده است، افزود: با همکاری مجموعه قضایی و نیروی انتظامی توانستیم افراد داخل این مکان‌ها را مدیریت و بعد از رایزنی و اخذ مجوزهای لازم نسبت به تخریب این مکان‌های خرده‌فروشی مواد که معضلی برای مردم شده بود اقدام شود که در آینده نزدیک مقدمات فروش آن انجام می‌گیرد.
زندی ادامه داد: به تمامی فرمانداری‌های شهرستان‌های استان نیز دستورالعمل تخریب مکان‌های آلوده و مستعد ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اینکه طرح محله‌محور نیز از طریق فرمانده نیروی انتظامی به عنوان دبیران شورای شهرستان‌ها ابلاغ شده است، اضافه کرد: اخذ طرح‌های پژوهشی از دستگاه‌های استان و استفاده از اقوام و طوایف برای کنترل مرز از دیگر اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر استان است.
مهم‌ترین اقدامات صورت گرفته در حوزه درمان اعتیاد در خراسان‌جنوبی چه بوده است؟
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در خراسان‌جنوبی یادآور شد: به موازات مبارزه با مواد مخدر در حوزه مقابله‌ای اقدامات ارزنده‌ای در بحث درمان افراد معتاد انجام شده است.
زندی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین رسالت‌هایی که ستاد مبارزه با مواد مخدر استان در حوزه درمان براساس تکلیفی که استاندار خراسان‌جنوبی برعهده این ستاد قرار داده پیگیری درمان کودکان است، افزود: کودکان قربانیان اعتیاد هستند که بی‌گناه و ناخواسته درگیر این پدیده شوم می‌شوند.  

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته تعداد 30 جلسه در حوزه درمان در قالب کمیته‌های درمان، نظارت و جلسات کارشناسی و تخصصی برگزار شده است، اضافه کرد: تاکنون بیش‌از 200 کودک معتاد در استان با هزینه‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر درمان شده‌اند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در خراسان‌جنوبی با بیان اینکه امروز در استان مرکز درمان اعتیاد غیرمجاز نداریم، تصریح کرد: به سبب عدم رعایت قوانین و موازین قانونی دو مرکز در سال گذشته تعطیل شده و به موازات آن دو مرکز دیگر ایجاد شده و در مجموع در حال حاضر بیش‌از 81 مرکز درمانی و ترک اعتیاد در استان فعال است.
زندی به محرمانه بودن اطلاعات افراد تحت درمان در مراکز درمان اعتیاد اشاره کرد و ادامه داد: همچنین در حال حاضر 12 هزار نفر از این مراکز خدمات درمانی دریافت می‌کنند.
وی یادآور شد: در حوزه مدیریت مورد( درمان دانش‌آموزان معتاد) خراسان‌جنوبی استانی بسیار موفق بوده است به طوری که در بین استان‌هایی که به صورت پایلوت این طرح اجرا شده تنها استان موفق در حوزه اجرای طرح مورد بوده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه اعتباراتی از ستاد مرکزی در راستای دستورالعمل استاندار استان مبنی بر درمان معتادان بی‌بضاعت جذب شده است، افزود: در سال گذشته بیش‌از 350 نفر از معتادان بی‌بضاعت تحت درمان قرار گرفته‌اند.
زندی ادامه داد: از بهمن‌ماه سال گذشته تاکنون 800 میلیون تومان اعتبار از ستاد مرکزی در این زمینه جذب شده و از سال 94 تاکنون بیش‌از یک‌هزار نفر از معتادان بی‌بضاعت در استان مورد مساعدت مالی برای درمان قرار گرفته‌اند.
وی اضافه کرد: در بهترین شرایط مراکز درمانی اعتیاد در درمان معتادان 20 درصد موفق هستند ولی باید جامعه و دولت این آمادگی را داشته باشند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه خوشبختانه اعتبار خوبی در زمینه درمان افرادی که درگیر پدیده شوم اعتیاد شده‌اند جذب شده است، افزود: در حوزه نظارت استانی در سال 96 بیش‌از 300 بازدید سازمانی انجام شده است.
زندی به دیگر اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر استان در سال گذشته اشاره کرد و ادامه داد: انجام بیش‌از 50 بازدید در قالب کارشناسان حوزه نظارت، احیاء یک مرکز اقامتی میان‌مدت در شهر فردوس و اعلام اولولیت‌های تأسیس مراکز درمان اعتیاد در شهرهای طبس مسینا، گزیک، خضری، قهستان و دیهوک به ستاد مرکزی مبارزه با مواد مخدر از جمله این اقدامات بوده است.
وی از انعقاد قراردادی میان ستاد مبارزه با مواد مخدر استان با بیمه سلامت در راستای کاهش هزینه‌های اخذ شده از افراد درگیر اعتیادی که در مراکز درمان اعتیاد اقدام به درمان می‌کنند خبر داد و افزود: در حال حاضر پنج مرکز درمان اعتیاد دولتی و هشت مرکز درمان اعتیاد خصوصی در سطح استان فعالیت دارند و بیش‌از 60 درصد این مراکز برای انعقاد قرارداد با بیمه سلامت ترغیب شده‌اند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی اضافه کرد: در مجموع در سال گذشته 2 هزار و 127 نفر از خدمات بیمه درمان اعتیاد در استان بهره‌مند شده‌اند.
در خراسان‌جنوبی تا چه حد از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد در بحث‌های مختلف مبارزه با مواد مخدر استفاده شده است؟
زندی برپایی نمایشگاه دائمی اعتیاد در محل باغ رحیم‌آباد بیرجند را یکی از مهم‌ترین اقدامات در حوزه آشنایی و اطلاع‌رسانی به جامعه از اثرات سوء مواد مخدر دانست و یادآور شد: یکی از اهدافی که توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر دنبال می‌شود استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد در حوزه‌های مختلف پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی بوده که در همین راستا مدیریت این نمایشگاه بر عهده یکی از سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در این حوزه نهاده شده است.
وی با بیان اینکه امروز ستاد مبارزه با مواد مخدر با گذشته متفاوت شده است، افزود: امروزه این ستاد یکی از پناهگاه‌های سازمان‌های مردم نهاد به شمار می‌رود و این ستاد پذیرای همکاری تمامی سمن‌هایی که در اساسنامه خود بحث آسیب‌های اجتماعی را داشته باشند، است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در استان بیش‌از 50 سازمان مردم نهاد وجود دارد، گفت: در استان 86 درصد از درمان اعتیاد را سازمان‌های مردم‌نهاد بر عهده دارند که این رقم در سطح ملی 80 درصد بوده و دلیل این رشد به سبب القاهای فرهنگی قوی و غنی بوده که این هم‌افزایی و هم پوشانی را مدیریت می‌کند.
نظر فقها در مورد مصرف مواد مخدر
زندی اضافه کرد: در حوزه پیشگیری با علمای اهل تسنن نشست‌های مختلفی برگزار شده و مولوی عبداللهی امام جمعه اهل سنت اسدیه و مولوی فاروقی امام جمعه اهل سنت بیرجند براساس اسناد فقهی استعمال، مصرف وحمل مواد مخدر را حرام اعلام کرده‌اند.
وی ادامه داد: همچنین در سایت ستاد مرکزی مبارزه با مواد مخدر نظر بیش‌از 14 مرجع تقلید در مورد مواد مخدر بیان شده است.
آیا از طرح‌های پژوهشی برای پیشبرد اهداف ستاد مبارزه با مواد مخدر استفاده لازم شده است؟
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با بیان اینکه کتابخانه دیجیتال ستاد مرکزی مبارزه با مواد مخدر راه‌اندازی شده است، یادآور شد: از طرح‌های پژوهشی به شدت توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر حمایت می‌شود و در حال حاضر سه طرح در راستای موضوعات اعلام شده توسط ستاد در استان مورد حمایت قرار گرفته‌اند.
زندی ادامه داد: آمادگی داریم از تمام ایده‌ها و تفکراتی که در حوزه مبارزه با مواد مخدر ستاد را کمک نمایند حمایت کنیم.
وی از راه‌اندازی بانک اطلاعات پژوهشگران در استان خبر داد و افزود: در حوزه تربیت کادر متخصص آموزش‌های لازم انجام گرفته است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با بیان اینکه سند جامع تحقیقات مبارزه همه‌جانبه با مواد مخدر و روان‌گردان توسط ستاد مرکزی ابلاغ و ستاد استان آن را به دستگاه‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز علمی استان ابلاغ کرده است، یادآور شد: در حال حاضر در مجموع 261 عنوان پژوهشی در سه سطح با اولویت ملی، ضرورت بالا و ضرورت متوسط در چهار حوزه با عناوین پژوهشی شامل درمان، پیشگیری، مبارزه و آسیب‌های اجتماعی مورد حمایت ستاد استان قرار دارند.
زندی ادامه داد: در بحث حمایت از پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترا بالاترین کمک مالی را داریم با این شرط که عنوان پژوهشی آن‌ها براساس اولویت‌های مشخص شده ستاد باشد.
اقدامات فرهنگی انجام شده در حوزه مبارزه با مواد مخدر در استان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
وی با بیان اینکه براساس منویات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید بیش‌از 50 درصد اعتبارات ستاد مبارزه با مواد مخدر در حوزه پیشگیری هزینه شود این موضوع در دستور کار ستاد در سال 97 قرار گرفته است، اضافه کرد: در حوزه فرهنگی پیشگیری از اعتیاد چون اثرات اقدامات در یک بازه زمانی نشان داده می‌شود امید است اقداماتی که انجام گرفته اثرات مثبتی به دنبال داشته باشد.
دیبر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه امروز آموزش‌های مربوط به حوزه آسیب‌های اجتماعی مخصوص قشر خاصی نیست چون تمام اقشار جامعه در معرض آسیب‌های اجتماعی قرار دارند و این زنگ خطری جدی است، تصریح کرد: مواد مخدر از دو مقوله خارج نیست و علت آن یا در خانواده و یا در جامعه است و اعتقاد دارم سنگ بنای شخصیت هر فردی در درون خانواده پی‌ریزی می‌شود و اگر فرزند در خانواده‌ای که روابط عاطفی گرم وجود دارد تربیت و رشد یابد در جامعه ماندگاری و ایستایی او در مقابل آسیب‌های اجتماعی بالا است.
زندی گفت: قاچاقچیان و سوداگران مواد مخدر بدانند که ستاد مبارزه با مواد مخدر با همکاری تمامی دستگاه‌های مقابله‌ای در تلاش برای فراهم ساختن شرایط امن برای مردم و شرایط ناامنی برای آن‌ها است.


انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۳۳۵۹
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , اعتیاد , مواد مخدر