يکشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۳:۰۴
به بهانه 2 اردیبهشت روز زمین پاک؛

زنگ‌ خطری که برای ادامه حیات زمین به صدا درآمد

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی گفت: آلودگي زمين يکي از مسائل عمده محيط زيست و دغدغه ای در سرارس جهان است که چند دهه است که زنگ‌های خطر بقاء زمین به صدا درآمده است.
زنگ‌ خطری که برای ادامه حیات زمین به صدا درآمد
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایسنا، روز جهاني زمين پاک هر ساله در 22 آوريل مصادف با 2 ارديبهشت در تمام دنيا برگزار و به همه مردم روي زمين يادآوري مي‌شود که نبايد سياره خود "زمين" را فراموش کنند و باید به فکر حفظ آن باشند.
اين روز به منظور ايجاد آگاهي جهاني و نيز سپاسگزاري از مواهب زمين و منابع و ذخاير طبيعي آن است که از سوي سازمان ملل متحد نيز هر سال طبق مراسم ويژه اي در سراسر جهان برگزار مي‌شود.
پرویز آرامنش در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه خراسان‌جنوبی با اشاره به روز زمین پاک اظهارکرد: مسأله آلودگي زمين يکي از مسائل عمده محيط زيست و دغدغه عمده اي براي دست اندرکاران محيط زيست در سراسر جهان است.
وی افزود: زمین، یکی از شگفتی‌های آفرینش است با آغاز عصر ماشین و پیشرفت‌های صنعتی و علمی و رشد روزافزون علم گرایی، راه تسلط انسان بر آرزوی دیرینه اش، یعنی تسلط بر طبیعت تا اندازه زیادی هموار شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی ادامه داد: تقریباً چند دهه است که زنگ‌های خطر برای زمین به صدا درآمده است. روزی نیست که خبرها و گزارش هایی از سراسر جهان مخابره نشود و بیانگر نگرانی عمیق کارشناسان از تخریب محیط زیست و به خطر افتادن زندگی بر روی کره زمین نباشد.
آرامنش تاکید کرد: روز زمین پاک مناسبت سالانه‌ای است که با هدف افزایش آگاهی و تجلیل از محیط زیست کره زمین نامگذاری شده است.
وی عنوان کرد: در گذر سال‌ها بشر به این کره خاکی آسیب‌های جبران ناپذیری وارد کرده و برای بسیاری این روز شاید بتواند سرآغاز تغییر نگرش نسبت به مسائل زیست محیطی باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی  بیان کرد: در قانون اساسی(اصل 50) نیز حفظ محیط زیست و منابع طبیعی، وظیفه همگانی شمرده شده و آن دسته از فعالیت‌های اقتصادی آلوده کننده و مخرب جبران ناپذیر محیط زیست، ممنوع اعلام شده است.
مشکلات زمین در ایران
وی تصریح کرد: چالشهایی همچون شسته شدن سالیانه حداقل 2 میلیارد تن خاک، کسب رتبه اول فرسایش خاک در جهان، افت 60 متری سطح آبهای زیرزمینی و خشک شدن تالابها گریبانگیر آب و خاک سرزمین مان ایران شده است.
افت ابهای زیرزمینی و آلودگی آبها
آرامنش تصریح کرد: کاهش سطح آبهای زیرزمینی منجر به نشست زمین که آخرین مرحله از بیابانزایی است می‌شود که این پدیده دیگر قابل برگشت نیست و به اشکال فرو نشست در سطح وسیعتر و فروچاله در سطوحی با گستردگی کمتر نمود پیدا می‌کند.
خشک شدن تالاب ها
وی تاکید کرد: افزایش کانون‌های بحرانی فرسایش بادی و چشمه‌های تولید ریزگرد به دلیل خشک شدن تالابها و دریاچه ها را ازدیگر تهدیدات زمین در ایران است.
پسماندهای صنعتی و کشاورزی مهمترین معضل زمین در ایران
وی ادامه داد: مصرف بی رویه و بالتبع تولید زباله یکی دیگر از عوامل تهدیدکننده زمین به شمار می‌رود که با توسعه شهرنشینی، منابع زیادی، روزانه به عنوان زباله در طبیعت رها می‌شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی یاداور شد: در ایران، با وجود هزینه‌ای که صرف این موضوع می‌شود، اما کمبود اراضی مناسب، فقدان قوانین و مقررات کارآمد، نبودن نظارت بر نحوه فعالیت و مکان‌یابی نامناسب محل‌های دفن زباله، عدم توجه کافی به توسعه صنایع بازیافت، کمبود اعتبارات و نبود مشارکت مردمی، مهم ترین موانع در مدیریت پسماندها است.
عدم تعادل بین توسعه وظرفیت طبیعت جدی ترین چالش زمین
آرامنش با اشاره به اینکه بزرگترین مشکل زمین در کشور ما عدم تعادل بین توسعه و ظرفیت‌های طبیعت است،  بیان کرد: زمین تنها عرصه موجود برای فعالیت‌های حیاتی توسعه‌ای تفرجی و حتی زیاده خواهی‌های بشر است، بنابراین بدیهی است که از جهات مختلف تحت فشار و تهدید قرار دارد.
وی اضافه کرد: مهمترین راهکارهای حمایت از زمین در شرایط فعلی حفاظت از منابع خاک، آب، مدیریت پسماندها و از همه مهمتر اعمال قوانین و مقررات موجود در خصوص حفظ زمین است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی رویکرد سازمان محیط زیست در این رهگذر را افزایش ضریب نفوذ حفاظت در عرصه های طبیعی و مشخصاً زمین معرفی کرد.
شرایط خراسان جنوبی از نظر زمین پاک :
آرامنش اظهارکرد: بطور کلی وضعیت در استان تقریبا مناسب بوده و لیکن با توجه به شرایط اقلیمی نامطلوب (خشکسالیها-ریزگردها ) و فقر پوشش گیاهی و جانوری در برخی نقاط استان بدلیل ساختار طبیعی خاک، تا حد مطلوب و ایده آل فاصله وجود دارد.
وی ادامه داد: با برنامه ریزی دقیق تر در حوزه محیط زیست، همت و تلاش مسئولان ذیربط و همیاری مردم به جایگاه مورد نظر دست خواهیم یافت .
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی یادآور شد: سیاست‌های مردم و دولت در داشتن زمین پاک شامل؛ برقراری تعادل و توازن بین توسعه و ظرفیت‌های طبیعی کشور، جلوگیری از مصرف بی‌رویه منابع، جلوگیری از فعالیت‌های اقتصادی آلوده کننده و مخرب جبران ناپذیر محیط زیست است.
آرامنش تصریح کرد: همچنین جلوگیری از بین رفتن جنگلها و مراتع و پوشش گیاهی، تغییر کاربری اراضی طبیعی به زمین‌های با کاربری‌های غیر، اجرای برنامه‌های کنترل و پیشگیری از فرسایش خاکها و آلودگی منابع آب و خاک و همکاری و همیاری مردم با دولت و مسئولان در حفظ محیط زیست و داشتن زمین پاک لازم و ضروری است.
وی خاطرنشان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز هرساله برنامه‌های متنوعی به همین مناسبت در سطح استان اجرا می‌کند.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۴۰۸۱
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , محیط زیست , صنعت