سه شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۳:۰۰
در دهگردشی مسؤولین شهرستان بیرجند مطرح شد

گلایه شدید اهالی روستاهای بیرجند از منابع طبیعی/ گازرسانی و آبرسانی به برخی از روستاهای بیرجند در سال جاری

در دهگردشی با مسؤولین مشکلات زیادی توسط اهالی روستاهای هدف مطرح گردید اما مهم‌ترین آن گلایه شدید از منابع طبیعی بود و خبر خوشی که بخشدار بخش مرکزی بیرجند به اهالی این روستاها داد گازرسانی و آبرسانی به این روستاها در سال جاری بود.
گلایه شدید اهالی روستاهای بیرجند از منابع طبیعی/ گازرسانی و آبرسانی به برخی از روستاهای بیرجند در سال جاری
 
به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، روزگاری وقتی به روستایی وارد می‌شدی حس زندگی تمام وجودت را پر می‌کرد و طراوت و شادابی روستا و اهالی آن تمام مشکلات زندگی را از ذهن‌ها پاک می‌کرد، اما این روزها روستاها دیگر شور و حال گذشته را ندارد و بی‌آبی طنین حیات را در این روستاها کم‌رنگ‌تر از همیشه ساخته است.
بسیاری روستاهای خراسان‌جنوبی در حال حاضر چنین وضعیتی دارند، خشکسالی امان مردم را بریده با این وجود دیگر از سرسبزی روستاها، صدای گله‌های دام، صدای پرندگانی که امید را در دل انسان زنده کند و صدای کودکانی که در کوچه‌های روستا برای بازی شورو حالی به فضا دهن  خبری نیست.

این روزها در روستاها تنها با تعدادی پیرمرد و پیرزن روبرو می‌شوی که مشکلات روزگار قامتشان را خموده و دیگر حتی توان مطرح کردن مشکلات و مطالبات برحق خود را از مسؤولان که خدمت‌گذار آن‌ها هستند را نیز ندارند.
صبح روز یک‌شنبه عازم فرمانداری بیرجند شدم تا همراه با تعدادی از مسؤولین، نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف، بخشدار مرکزی بیرجند و همچنین فرماندار بیرجند برای دهگردشی به چند روستا از توابع بخش مرکزی بیرجند برویم که البته فرماندار بیرجند به دلیل سفر اضطراری در این سفر ما را همراهی نکرده و معاون عمرانی وی همراه ما شد.
ساعت حدود هشت صبح بود که حرکت به سمت روستاها از محل فرمانداری آغاز شد و اولین مقصد این دوره از دهگردشی مسؤولان روستای چهکند بود که در این روستا به نمایندگی مشکلات روستاهای بواج و حنبل نیز با حضور دهیاران این روستاها در برابر مسؤولان مطرح شد.

به رسم میهمان‌نوازی مردم این خطه دهیار روستای چهکند از دهیار روستای حنبل دعوت می‌کند تا ابتدا آن‌ها به بیان مسائل روستای خود بپردازند.
علیزاده دهیار روستای حنبل ابتدای مشخصات جمعیتی و فاصله این روستا از مرکز شهرستان پرداخت و گفت: روستای حنبل در 35 کیلومتری مرکز استان واقع شده که دارای 61 خانوار و بالغ‌بر 200 نفر جمعیت است.
وی با اشاره به بیان کمبودهای روستای حنبل گفت: مشکل اصلی این روستا نبود آب سالم شرب بوده و تا آب نباشد حیات نیست که امر موجب مهاجرت جوانان که سرمایه‌های اصلی روستا محسوب می‌شوند شده است.
دهیار روستای حنبل ادامه داد: علی‌رغم پیگیری‌های متعدد برای رفع این مشکل و قول‌های مساعد مسؤولان اما هنوز این خواسته مردم محقق نشده است.
علیزاده مشکل بعدی این روستا را گازرسانی دانست و افزود: درخواست سوم اهالی روستای حنبل سر وسامان دادن رواناب‌ها با احداث سدخاکی است.
وی در ادامه از مسؤولان با مطرح کردن این سؤال که وام‌های خوداشتغالی به کجا رسیده خواست با اعطای این وام‌ها به روستائیان کمک شود.
در ادامه زنگویی دهیار روستای بواج به مهم‌ترین مشکلات این روستا پرداخت و گفت: فقدان آب شرب لوله‌کشی، مسئله گازرسانی، احیاء و مرمت مسجد و حسینیه روستا، اجرای کامل طرح هادی، اخذ مجوز تثبیت پمپاژ قنات روستای بواج از شرکت آب منطقه‌ای و رفع مشکل سخت‌گیری منابع طبیعی برای احیاء اراضی روستایی از مهم‌ترین این مشکلات است.
وی در ادامه به خدمات ارزنده جهاد کشاورزی در روستاهای این منطقه اشاره کرد و افزود: سال گذشته با همکاری جهاد کشاورزی بیرجند دو هزار و 200 متر لوله برای انتقال آب به سر زمین‌های کشاورزی مردم این روستا داده شد که این امر در کاهش تبخیر آب و بهره‌گیری بهتر از آب بسیار مؤثر بوده است.

عبداللهی عضو شورای روستای چهکند به عنوان میزبان اصلی اظهار داشت: سدی در بالادست روستای چهکند وجود دارد که با توجه به قدمت بیش‌از 40 سال آن لای گرفته و در حال حاضر تنها به تشتک بخار تبدیل شده و اگر لایه‌روبی شود می‌تواند در تعذیه قنات پایین دست خود بسیار مؤثر و کارآمد باشد و تا دو سال این روستا را از نظر آب بیمه کند.
وی با بیان اینکه برای آبرسانی به روستاهای روشناوند، بواج و عینید برآورد اعتبار صورت گرفته اما متأسفانه با توجه به جمعیت بیشتر روستای چهکند فراموش شده است، یادآور شد: هر چند روستای چهکند از قنات این روستا لوله‌کشی بوده اما این آب حتی کفاف کشاورزی مردم را نمی‌دهد.
عبداللهی در ادامه خواستار پایان طرح هادی در این روستا شد و گفت: مشکلات دیگر این روستا گازرسانی و گرفتن سهمیه نفت بوده و یکی از مشکلات عمده جلوگیری منابع طبیعی از کاشت پالیز توسط مردم روستا در روستاهایی که سال‌هاست جزو اراضی میراثی اهالی بوده می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: روکش آسفالت و آسفالت جاده اصلی از دیگر درخواست‌های مردم روستای چهکند است.
مالکی بخشدار مرکزی بیرجند در ادامه برای پاسخگویی به مشکلات مردم اظهار داشت: خوشبختانه این دو موضوع در سال جاری با پیگیری‌ها و تلاش شرکت آب و فاضلاب روستایی و شرکت گاز به نتیجه می‌رسد و روستاهای این منطقه از این دو نعمت بزرگ بهره‌مند می‌شوند.
وی با بیان اینکه برنامه آبرسانی به روستاها به صورت مرحله‌ای انجام می‌گیرد و روستای چهکند هم در این برنامه قرار دارد و فراموش نشده است، یادآور شد: اگر در فاز نخست آبرسانی به این روستا وجود ندارد بدون شک در ادامه این طرح قرار دارد.
بخشدار مرکزی در مورد وام‌های خوداشتغالی و مشکلات اهالی این روستاها در این زمینه گفت: در حال حاضر وام‌های روستایی با درصد نرخ سود بسیار اندک در جریان بوده و اگر کسی متقاضی دریافت این وام‌ها بوده باید با ارائه طرح به دستگاه‌ مربوطه مراجعه کند و این فرصت بسیار خوبی برای اشتغال‌زایی روستائیان است.
مالکی در مورد کمک به بازسازی حسینیه‌ها و مساجد این روستا از طریق رایزنی با اداره اوقاف و امور خیریه افزود: هیأت‌امنای مساجد و حسینیه‌ها باید نسبت به جذب کمک خیران در این زمینه اقدام کنند.

وی با بیان اینکه طرح‌های هادی در این روستاها با توجه به دست اجرا بودن طرح‌های گازرسانی بهتر است بعد از اجرای این طرح کامل و در دستورکار قرار گیرد، اضافه کرد: بحث روکش آسفالت ورودی روستای چهکند مورد مساعدت راهداری و راه و شهرسازی قرار می‌گیرد.
در ادامه یوسفی نماینده اداره کل منابع طبیعی خراسان‌جنوبی برای بررسی مشکل مردم پای تریبون رفت و اظهارداشت: احداث بند خاکی و گابیون شرایط خاصی دارند و با رویکرد جدیدی که در منابع طبیعی وجود دارد با توجه به اینکه بند خاکی بعد ازچند سال رسوب مانع نفوذ آب در زمین می‌شود بنابراین احداث بند خاکی به جز در مکان‌هایی که مشکلات آب شرب وجود دارد منتفی و از رده خارج است.
وی با اشاره به اهمیت خودیاری مردم در اجرای بند خاکی و دیگر طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری گفت: با توجه به کمبود اعتبارات دولتی باید از کمک‌های مردمی برای اجرای این طرح‌ها استفاده شود و منابع طبیعی باید راهکار و دستورالعملی در این خصوص تهیه شود تا شاهد مشارکت مردم باشیم.
نماینده اداره کل منابع طبیعی خراسان‌جنوبی در مورد مشکل اهالی روستای بواج با منابع طبیعی افزود: نقشه‌برداری برای اراضی این روستا انجام شده و منجر به صدور سند مالکیت شده اختلاف منابع طبیعی با مردم اراضی بوده که دشت کار بوده و قبل از اینکه مردم می‌خواهند در این دشت‌ها وارد کار شوند باید با مراجعه به منابع طبیعی نسبت به مرزهای این دشت‌ها با اراضی منابع طبیعی آگاهی یابند.
یوسفی در راستای مشکل مردم در حوزه مرمت و احیاء بندهای خاکی اضافه کرد: تا به حال ردیف اعتباری در خصوص این امر نداشته‌ایم و باید این اعتبارات از طرف فرمانداری در بودجه منابع طبیعی گنجانده شود تا این مشکل مردم برطرف گردد.
وی ادامه داد: همچنین اراضی اطراف روستا که مردم تقاضای احیاء آن را دارند باید از طریق بنیاد مسکن تهیه طرح صورت گیرد و درخواست واگذاری به منابع طبیعی از طریق بنیاد مسکن داده شود.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در ادامه این صحبت‌ها در بین مردم روستاهای چهکند، بواج و حنبل اظهارداشت: هدف از این دهگردشی‌ها شندیدن حرف‌ها و مشکلات مردم توسط مسؤولان دستگاه‌های اجرایی است.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید محمدباقر عبادی با بیان اینکه مسؤولان باید به قولی که به مردم می‌دهند به آن عمل کنند و این امری مهمی است که مسؤولان با مردم صادقانه باشند، یادآور شد: در قانون رفع موانع تولید که در چند سال گذشته تصویب گردید قانون منابع طبیعی تا جایی که امکان داشت اصلاح شده و منابع طبیعی اگر مردم طرحی بدهد براساس قانون موظف است زمین مورد تقاضای روستائیان را به آن‌ها واگذار نماید و در مجلس این موضوع تسهیل شده است.
وی افزود: کارشناسان منابع طبیعی و قوه قضائیه باید با نگاه باز به این موضوعات بنگرند و به مردم سختگیری نکنند چون در این منطقه شایعه زمین‌خواری وجود ندارد و مردم به دنبال احیاء اراضی هستند.
در ادامه این سفر عازم روستای سیچان از دیگر روستاهای توابع بخش مرکزی بیرجند شدیم که در این روستا به نمایندگی مشکلات روستاهای شیرگ، بقیع و کندر بیان شد.

عمده مشکلات این روستاها مانند روستاهای قبلی نبود آب شیرین‌کن برای ارتقاء کیفیت آب این روستاها، اجرای کامل طرح هادی، حمایت مسؤولان برای احیاء قنوات و آب‌های زیرزمینی، حمایت از دامداران، ساماندهی رواناب‌، مشکلات ناشی از ممیزی اراضی و گازرسانی بود.
در رابطه با تقاضای مردم نسبت به نصب آب شیرین‌کن مدیر آب و فاضلاب روستایی بیرجند این امر را بدون توجیه دانست و گفت: تأمین اعتباری برای این اقدام وجود ندارد در حالی که هزینه‌های نگهداری آن نیز بسیار بالا بوده و در مکان‌هایی که نصب گردید مردم تاکنون استقبال زیادی برای استفاده نشان نداده‌اند.
همچنین محمدی مدیر جهاد کشاورزی بیرجند نیز در ادامه در مورد درخواست مردم برای لایروبی قنوات گفت: این امر در دستورکار قرار ندارد و باید توسط مردم انجام گیرد و اگر قناتی نیاز به اصلاح داشته باشد با ارائه این درخواست از سوی مردم منطقه این امر اولویت‌بندی می‌شود.
وی با بیان اینکه باید برای اجرای طرح‌های انتقال آب مردم روستاها همیاری کنند، یادآور شد: در حال حاضر بیش‌از 2 هزار و 300 رشته قنات و چشمه در سطح شهرستان بیرجند وجود دارد بنابراین با توجه به محدودیت منابع مالی بازسازی قنوات براساس اولویت‌بندی انجام می‌گیرد.
یوسفی معاون منابع طبیعی استان نیز در ادمه داد: برای اجرای طرح ممیزی باید نمایندگان دو شهرستان مجاور یکدیگر حضور داشته باشند بنابراین باید فردی به نمایندگی انتخاب شود که آگاهی کامل از اراضی داشته باشد.
وی در مورد اعتراض مردم روستاهای بقیع و سیچان مبنی بر ممیزی اراضی گفت: این افراد می‌تواند از طریق ماده 42 ممیزی مراتع، اعتراض خود را بدون پرداخت هیچ گونه هزینه‌ای اعلام تا مشکل آن‌ها در استان مورد بررسی قرار گیرد.
یوسفی ادامه داد: همچنین اگر مرتع ممیزی شده و منجر به تحویل سند نشده رسیدگی به اعتراضات در اداره کل منابع طبیعی استان امکان‌پذیر است.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار داشت: با توجه به اینکه بخش زیادی از مشکلات مردم در این روستا مربوط به منابع طبیعی بوده و این مشکلات قانون نیست بلکه به این موضوع که در آن زمان برای مشخص شدن اراضی ملی دقت لازم صورت نگرفته مربوط می‌شود.
حجت‌الاسلام سید محمدباقر عبادی یادآور شد: اگر چه با وجود خشکسالی وضع کشاورزی و دامداری در استان خراب بوده اما در بسیاری از زیرساخت‌ها وضع ما در خراسان‌جنوبی نسبت به دیگر استان‌ها بهتر است.
وی ادامه داد: خراسان‌جنوبی در بحث توسعه راه‌های روستایی جزو سه استان برتر کشور است.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مهم‌ترین مشکل استان بحث آب است، افزود: به همین سبب دو موضوع آبرسانی به روستاها و موضوع آبخیزداری توسط نمایندگان پیگیری شده است.
عبادی اضافه کرد: با وضعیت استان با وجود خشکسالی روستائیان باید به دنبال شغلی مکمل باشند که بهترین آن صنایع دستی است.
وی ادامه داد: در همین راستا فراکسیون فرش و صنایع دستی را در مجلس تشکیل داده‌ایم و بحث‌های مکرر برای رونق صنایع دستی در این فراکسیون مطرح می‌شود و به دنبال طرحی برای اجبار کردن دولت برای حمایت از قالیبافان و بیمه آن‌ها هستیم.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصویب اختصاص یک‌میلیارد و 500 میلیون دلاری اعتبار برای پرداخت تسهیلات با نرخ 7 درصد برای روستائیان گفت: برای بهره‌مندی روستائیان از این تسهیلات با طرح‌هایی اولویت‌دار اجرا شوند تا منجر به افزایش اشتغال در روستاها گردند.
گفتنی است جلسه دهگردشی بعدی مسؤولان به روستای کندر بود که در این روستا و روستای شیرگ که دهیار آن نیز حضور داشت مانند دیگر روستاهای قبلی موضوعات و مشکلاتی از همان سبک بیان و پاسخ مسؤولان نیز همانند بقیه بود.
آخرین روستا که مقصد این دوره از دهگردشی مسؤولان بیرجند قرار گرفت روستای روشناوند بود.
اولین سخنران در این روستا بعد از استقبال گرم روستائیان و حضور مسؤولان بر سر مزار شهدای روستا عضو شورای روشناوند بود که به مطرح کردن مشکلات پرداخت، مشکلاتی از جمله نبود شانه خاکی در مسیر جاده اصلی این روستا و بیرجند و آسفالت نشدن پیچ‌های عریض، نبود آب با توجه به نیاز به یک‌هزار و 500 متر لوله به روستای عینید علیا، نبود امکانات درمانی و بهداشتی، عدم آنتن‌دهی تلفن همراه و نبود اینترنت، عرضه زمین‌های روستاییان با قیمت بالا توسط بنیاد مسکن و مالکیت اراضی مردم توسط منابع طبیعی و کاشت تاک‌های جنگلی در این اراضی و عدم اجرای حکم محکومیت فردی که با بستن چشمه‌ای که آب قنات چاریک در این روستا تأمین می‌کرده سبب خشک شدن این قنات شده مطرح گردید.
در ادامه مالکی بخشدار بخش مرکزی بیرجند اظهارداشت: مهم‌ترین مشکلات مردم این روستاها آبرسانی بوده که خوشبختانه با پیگیری شرکت آب و فاضلاب روستایی آبرسانی در سال 97 تا روستای حنبل صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد: براساس قانون روستاهای بالای20 خانوار شورا دار و بالای 30 خانوار دارای کد دهیاری می‌شوند.
رحمان محمودی، رئیس شرکت گاز بیرجند در ادامه با اشاره به اینکه بحث گازرسانی به روستاها یک بحث اساسی و زیربنایی است، اظهارداشت: حدود چهار سال گذشته طرحی با عنوان طرح زیربنایی گازرسانی با پیگیری تمامی نمایندگان مجلس در کشور کلید خورد و در خراسان‌جنوبی نیز در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه برای گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار بودجه خوبی در نظر گرفته شده است، اضافه کرد: خوشبختانه با تلاش نمایندگان استان در مجلس خراسان‌جنوبی جزو چهار استان محروم و نیازمند به توسعه قرار گرفت که طرح‌های گازرسانی در آن انجام می‌گیرد.
محمودی ادامه داد: آغاز پروژه گازرسانی به این روستاها تا دو ماه آینده صورت می‌گیرد و امیدواریم تا طی شش ماه به اتمام برسد.
محمدی مدیر جهاد کشاورزی بیرجند نیز در رابطه با مشکل قنات چاریک روستای روشناوند گفت: باید این مشکل بررسی کارشناسانه شود و به صورت منطقی مورد پیگیری قرار گیرد.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف نیز در بین مردم روستای روشناوند با اشاره به لزوم توجه به شعار سال و حمایت از کالای ایرانی اظهارداشت: مردم تا حد امکان باید از کالای ایرانی استفاده کنند و همچنین تولیدکنندگان نیز کالای باکیفیت به مردم ارائه دهند و در این صورت خواهد بود که کارخانه‌ها رونق و جوانان بیشتری مشغول به کار می‌شوند.
حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدباقر عبادی با بیان اینکه با رایزنی‌های صورت گرفته با رئیس بنیاد مستضعفان قرار شده تا به طرح‌های اشتغال استان وام‌هایی با نرخ 18 درصد پرداخت شود، افزود: با توجه به اینکه این نرخ بسیار بالا بوده با پیگیری‌های انجام شده بنیاد مستضعفان موافقت نمود تا 5 درصد این نرخ را پرداخت نماید و 13 درصد مابقی نیز معاون مناطق محروم رئیس جمهور قول مساعدت تا 5 درصد را داد که در این صورت مردم استان می‌توانند از این تسهیلات با نرخ 8 درصد برای اجرای طرح‌های اشتغال بهره‌مند شوند.  
وی ادامه داد: در این راستا سال گذشته 20 میلیارد تومان و امسال نیز 20 میلیارد تومان به استان اختصاص یافته است.


انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۴۳۴۳
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , آب , اشتغال