به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری فارس از بیرجند، علیرضا نصرآبادی صبح امروز در نشست خبری به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابانزایی اظهار داشت: روز 27 خرداد بهعنوان روز مقابله با بیابانزایی نامگذاری شده و شعار این روز امسال سرزمین ارزشمند است، بیاید برای حفظ و احیاء آن سرمایهگذاری کنیم انتخاب شده است.
وی با بیان اینکه از معضلهای اساسی که بشر در جهان با آن روبرو بوده میتوان به تغییر اقلیم و تخریب سرزمین اشاره کرد، گفت: با کاهش سطح پوشش گیاهی شاهد شور شدن منابع آب، تغییرات بافت و شمیایی خاک هستیم که این امور سبب کاهش درآمد مردم شده و در نتیجه تبعاتی مانند مهاجرت را به دنبال دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی با اشاره به اینکه یکچهارم از عرصههای جهان را بیابانها تشکیل میدهد، یادآور شد: ایران در شرایط خاصی از نظر مسائل بیابانی قرار دارد و تحت تأثیر اقلیمهای خشک و کمربند بیابانی قرار گرفته است.
نصرآبادی ادامه داد: وضعیت استان در مقایسه با کشور در شرایط سختتری قرار گرفته به طوری که خراسانجنوبی دومین استان بیابانی کشور بوده و عرصههای بیابانی آن 5 میلیون و 400 هزار هکتار است که اگر مراتع کم تراکم را به رقم اضافه کنیم حدود 13 میلیون هکتار را شامل شده که با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی 86 درصد از مساحت استان را در بر میگیرد.
وی یکی از آثار بیابانزایی را موضوع فرسایش بادی دانست و افزود: از مجموع مساحت استان 3 میلیون و 121 هزار و 476 هکتار از آن تحت تأثیر فرسایش بادی در 23 منطقه قرار داشته و از این میزان یکمیلیون و 386 هزار و 741 هکتار آن جزو کانونهای بحرانی فرسایش بادی در 28 کانون بوده که در سطح استان پراکنده هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی با اشاره به اینکه در طول پنج سال گذشته تعداد کانونهای بحرانی فرسایش بادی در استان 19 مورد بوده که در حال حاضر به 28 کانون افزایش یافته است، ادامه داد: میزان خسارت فرسایش باید به منابع زیستی و اقتصادی در کانونهای بحرانی استان سالانه حدود 202 هزار و 525 میلیون ریال است.
نصرآبادی با بیان اینکه یکی از عواملی که بیابانزایی استان نقش داشته تداوم 19 سال خشکسالی بوده است که پیشبینی میشود 30 سال آینده نیز ادامه یابد که این سبب ضعف مراتع خواهد شد، یادآور شد: بادهای سیستان نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در بیابانزایی استان بوده که سبب افزایش تبخیر زمین و فقر شدید مراتع میشود و در حال حاضر این بادها از 120 روز افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه آفات گیاهی که سبب کاهش استقامت و نابودی پوشش گیاهی میگردد از دیگر عوامل مؤثر در بیابانزایی به شمار میرود، اضافه کرد: آفت شپشک تاغ که سبب کاهش مقامت 820 هکتار تاغزارهای استان شده و در حال حاضر 95 هزار هکتار را آلوده کرده که قسمتی نیازمند رسیدگی شدید هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی به تبعات بیابانزایی اشاره کرد و گفت: هجوم ماسههای روان به عرصههای کشاورزی، مناطق مسکونی و فضای شهری و روستایی که زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار میدهند، موضوع گرد و غبار که هر چند در استان کم بوده ولی درصد رشد خود را دارد، زیان زدن به عرصههای جادهای و راهآهن و خسارت وارد شدن به مناطق شهری و مسکونی از جمله این موارد است.
نصرآبادی یادآور شد: امروز با اقدامات ارزنده که با مشارکت مردم انجام شده به شدت اثرات ماسههای روان را کاهش دادهایم.
وی به اثرات غیرمستقیم بیابانزایی اشاره داشت و افزود: یکی از اثرات موضوع تخریب سرزمین بوده و این امر کاهش تولید و در نتیجه سبب کاهش درآمد میشود مردم در پی آن به فکر مهاجرتها و جابهجایی میافتند که موضوع حاشیهنشینی را به دنبال دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی با بیان اینکه یکی از موضوعاتی که باید در راستای بیانزدایی به آن توجه شود توجه به عوامل طبیعی طبیعت است، اضافه کرد: پوشش طبیعی گیاهان بهترین عامل کنترلکننده برای افزایش بیابان و کویر بوده که با جلوگیری از تغییر کاربری و جلوگیری از واگذاریهای مختلف با توجه به شرایط استان میسر است.
نصرآبادی با اشاره به اینکه فعالیت منابع طبیعی بنا بر حساسیت و نه برای سختگیری است، تصریح کرد: شاید اگر این حساسیتها وجود نداشته باشد الان شاهد استقرار کارخانه و واحد صنعتی و معدنی باشیم ولی در آینده با مشکلات عدیدهای روبرو میشویم بنابراین حساسیت در پاسخگویی به استعلامات و واگذاریها این بوده که سرمایهگذار حداکثر بازگشت سرمایه خود را در استان داشته باشد.
وی ادامه داد: هر بوته گیاه میتواند نقش سد طبیعی را ایفا کند که منجر به رشد و شکوفایی بهتر عرصههای طبیعی میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی یکی از فعالیتهای این اداره کل برای مقابله با بیابانزایی را مدیریت اجرایی مطالعات عرصههای بیابانی استان عنوان کرد و گفت: این طرح ابتدا از زیرکوه آغاز شده و در بازه 27 ساله تمام استان را پوشش داده در قالب طرح مطالعات جامع بیابانها استان در عرصه یکمیلیون و 700 هزار هکتار در قالب 27 طرح جامع انجام شده است.
نصرآبادی از دیگر اقدامات در مقابله با بیابانزایی را موضوع اجرای پروژههای بینالمللی دانست و افزود: با پیگیریهای صورت گرفته در سال 96 یک پروژه بینالمللی در نهبندان آغاز شد و همچنین اجرای پروژه ترسیب کربن در طبس، فردوس و سرایان تصویب شده است.
وی ادامه داد: دوم تیرماه امسال نماینده فاو برای بازدید از پروژه RFDL به خراسانجنوبی سفر میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی با بیان اینکه این اداره کل با موضوع معادن نهایت همکاری را با مجموعه صنعت و معدن داشته است به طوری که بنا بر آمار خود این سازمان خراسانجنوبی رتبه نخست کشور در صدور پروانههای بهرهبرداری معدن داشته است، یادآور شد: به میزان 70 درصد استعلامات در سال 96 و سهماهه امسال پاسخ مثبت داده شده و 30 درصد دیگر در مناطق مطلقاً ممنوع بوده است.
نصرآبادی تصریح کرد: بیشترین درخواستها و گلایهمندیها از مجموعه معدن مربوط به طبس و نهبندان به دلیل حساسیتهای منابع طبیعی و ذخیرهگاههای خاص استان در این دو شهرستان بوده که با این وجود نهایت همکاری صورت گرفته است.
وی اضافه کرد: در خصوص مباحث صنایع و استقرار انرژیهای نو در سطح استان، واگذاریها انجام شده و هیچ گونه محدودیتی نداشتهایم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانجنوبی با بیان ایتکه منابع طبیعی استان در خصوص طرحهای گردشگری و ظرفیت اکوتوریسم در محدودههای بیابانی نگاه مثبتی دارد، افزود: با طرحهای مختلف گردشگری در این راستا موافقت شده است.
نصرآبادی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اقدامات خوب استان خارج شدن آهن پلاسری (خرد) بود در که کل استان با توجه به اینکه این نوع برداشت خسارت زیادی به منابع طبیعی وارد میکرد ممنوع شد.
انتهای پیام/4