شوکه شدن بورسبازها از ورود پرقدرت نقدینگی تازه/ اگر پول داشته باشیم باز هم سهام میخریم
28 خرداد 1397 ساعت 15:58
گپ و گفتی با سهامدارن بورس تهران در روز هایی که پول تازه به بازار آمده می تواند چشمانداز تازهای پیش روی تحلیلگران و افرادی که می خواهند وارد این بازار شوند باز کند.
به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری فارس، با رونق گرفتن دوباره بازار سهم سرک کشیدن به تالار معاملات حافظ و نشستن پای صحبتهای اهالی آن که این روزها شوک زده از ورود پر قدرت نقدینگی، روزهای تکرار نشدنی را به نظاره نشستهاند میتواند حرفهای جدیدی برای کسانی که به دنبال ارزیابی وضعیت بازار و ترسیم دورنمای آن دارند داشته باشد.
گزارش رضا امامی از تالار شیشهای را در ادامه میخوانید:
سهامداری که سن و سالی از وی گذشته در گفتگو با خبرنگار فارس میگوید: بازار بطور خارق العادهای شاهد ورود نقدینگی است. این پول از طرف دولت یک دفعه به بازار رسیده. آن هم بازاری که تا همین چند روز قبل رمقی برای آن باقی نمانده بود.برنامه آنها کشاندن نقدیتنگی به سمت بازار سهام است.
وی میگوید: در حال حاضر سهمهایی که قبل از این داشتهایم را نگه داشتهایم تا به سود برسد و واگذار کنم. الان پرش 2500 واحدی شاخص بورس بسیار عجیب است. رشد قیمت سهام برخی شرکتها مصنوعی است زیرا سودآور نیستند. در حال حاضر پول را به این سمت میکشانند زیرا ارز و سکه و ملک را بالا بردند و الان ناچارند که این پول را به این بازار بیاورند.
زندیه سهامدار دیگری معتقد است: اینجا هر چه شاخص بالا و پایین شود بر روی زندگی مردم تاثیری ندارد اما درباره مسکن وضعیت فرق میکند. با 200 میلیون تومان تا پیش از این میشد ملک خرید اما الان با این پول به هیچ وجه امکان خانه دار شدن نیست؛ یا خودروی مزدا 3 که 130 میلیون بود یک باره 220 میلون تومان شد. همه این بازیها نقشه دولت است.
وی با طرح این پرسش که اگر قیمت سهام سایپا از 80 تومان به 200 تومان برسد آیا اثری بر اقتصاد دارد؟ میگوید: دولت پیش از این با وعدهها و ایجاد حباب در بورس جیب همه سهامداران را خالی کرد اما اکنون وقتی سایپای 70 یا 80 تومانی خریداری کرده اگر حالا 200 تومان شود همچنان برنده است و ما باختهایم.
امیری سهامدار جوانی که معتقد است باید نقدینگی در بورس دوباره بچرخد گفت: الان پول برای مدتها در بازار سهام باقی خواهد ماند. در این بازار اگر 20 روز هم 20 تا 5 درصد نوسان گرفته شود ، معادل 100 درصد بازدهی میشود.
به باور وی ترامپ با همه حماقتی که دارد اما نسبت به آسیبهای اقتصادی ایران واقف است. او آستانههای روانی اقتصاد ایران را دچار شوک میکند.
امیری با بیان اینکه بازار در حال حاضر برای سهامداری مناسب است عنوان میکند: امروز اگر نماد "های وب" باز میشد هر سهم آن به 2000 تومان میرسید اما معلوم نیست اگر ایراد داشت چرا پذیرش شد و حالا چرا متوقف مانده است.
* روحانی سیاست احمدینژاد را ادامه میدهد
علی علیاری از دیگر سهامداران تالار میگوید: شاخص فقط یک عدد است و مبنای تصمیم گیری نیست. داستان امروز بورس تکراری است. اگر دو ماه قبل به تالار میآمدید اینجا سوت و کور بود. سیاستی که احمدی نژاد داشت الان دوباره از سوی روحانی تکرار میشود و این در حالی است که با وجود شعارهایی مثل کنترل نقدینگی و تورم اما مهار آنها از دستتشان در رفت و عملاً سیاست احمدی نژاد ادامه یافته است.
در تاریکی همگی مثل هم هستیم و شرایط خارجی تعیین میکند که چه کاره هستیم و اگر جوهره و هنری داشتیم نشان میدادیم.
وی ادامه میدهد: اقتصاد یک علم است. وقتی نقدینگی بالا میرود نمیتوان با حرف و وعده جلوی آنرا گرفت. نقدینگی مثل سیل است و قتی در یک خانه زیاد میشود خانم خانه همه چیز را به هم میریزد و همه چیز را عوض میکند.
جریان پول به سمت تولید هم نمیرود چون قانون حمایت از تولید نداریم و کارخانهها دارند ورشکست میشوند و پول راه خود را پیدا میکند.
زمان احمدی نژاد قیمت ملک حباب شده بود و حالا به دلیل استهلاک زیاد قیمتها در این بخش بالاتر نمیرود.
علیاری با بیان اینکه افزایش قیمتها فرصت فروش ایجاد کرده معتقد است: کسانی که صاحب 400 میلون تومان آپارتمان خالی در تهران بودهاند با چند معاملات سوری و راه اندازی موج پول جریان نقدینگی را به سمت این بازار میکشانند.
معامله ملک الان بطور واقعی انجام میشود و مردم عادی میخرند اما مطابق علم معامله همواره یک طرف بازنده و یک طرف برنده است. این واقعی و منطبق بر علم ریاضی است.
* پایین نگه داشتن سیاسی دلار دلیل بحران امروز است
سهامدار دیگری معتقد است:در حال حاضر داستان دلار و حرکت آن متاسفانه ناشی از عملکرد وزیر سابق اقتصاد برای ثابت نگه داشتن آن است. طیب نیا کسی بود که به نظر من کار خود را درست انجام نداد . داستان امروز بخاطر کم کاریها در زمان طیب نیا است . چه دلیلی داشت قیمت دلار 3700 تومانی طی سه سال ثابت نگه داشته شود ؟ بخاطر اینکه رییس جمهور در مرحله دوم رأی بدست آورد ؟
با تورم اگر 10 درصد قیمت آن افزایش مییافت نهایتاً 4000 تومان بود اما الان سیاست احمدی نژاد را دارند انجام میدهند. او هم 4 سال قیمت ارز را نگاه داشت و بعد با تحریمها و یارانهها فنر آن را رها کرد. افزایش قیمت دلار به نظر میرسد در قیمتهای فعلی میایستد چون با تورم این رشد را پیشخور کرد.
تورم واقعی هم اکنون 20 درصد بوده با توجه به رشد کنونی و میبینید که همه چیز دو برابر شده است.
وی ادامه میدهد: الان برنج ایرانی کیلویی 15 هزار تومان شده اما زمان آمدن روحانی 8 هزار تومن بوده است.وقتی برنج هندی به کیلویی 10 هزار تومان میرسد معنای آن افزایش تورم است. آمارها و ارقامی که گفته میشود صوری است.
* هو کردن وزیر اقتصاد و افزایش شاخص بورس
سهامدار دیگری در برابراین سؤال که چرا دولت قبل از این به فکر نیافتاده که پول را به بازار سهام بیاورد گفت:« در این دو روز اخیر پول را دولت آورده اما اینکه با رغبت آورده باشد اینطور نیست. دولت ما بورسی نیست.»
وی ادامه داد: تنها دولت بعد از انقلاب که نماینده خود را به بورس آورد روحانی بود که نعمت زاده در آستانه انتخابات برای جمع کردن رأی به تالار شیشه ای آمد. رأی را گرفت اما کاری نکرد . این نکته بسیار مهمی است. وزیر اقتصاد احمدی نژاد نیز در زمان بحران جهانی وارد بازار شد اما او را هو کردند چون قیمت سهام پالایشگاه اصفهانها یکباره از 700 تومان به 300 تومان رسید و او را از روی ناراحتی هو کردند. در پای آسانسورهای بورس قول داد که بورس را حمایت کند و واقعاً در سال 2008حمایت کرد.
وی اضافه کرد: به او این ناراحتیها و انتقادها برنخورد اما به مردم وعده داد و گفت من این وضعیت را درست میکنم. از آنجا شاخص 8000 واحدی را تا نزدیک 90 هزار واحد افزایش دادند و زیانهای مردم جبران شد و به سود رسیدند.
* زمان احمدینژاد آن قدر نترسیدیم که امروز میترسیم
سهامداری میگوید : من طرفدار کسی نیستم و مشغول به کار روزمره خودم هستم منتهی سیاستی که در بازار پیش گرفته میشود در تحلیلهای من مهم است. اگر طیب نیا اوضاع را خوب میدید هیچ گاه از قدرت دست نمیکشید. دلار 3700 تومانی را نگه داشت و با تورم واقعی آنرا افزایش نداد.
وی میافزاید: اگر اینکار را میکرد الان دلار شاید 6000 تومان بود اما در جامعه دچار التهاب و شوک نبودیم. الان همه ترسیدهاند. زمان احمدی نژاد آنقدر نترسیدیم که امروز از پرش دلار دچار وحشت شدهایم. از دو ماه قبل مثل روز برای من روشن بود که بورس دوباره با جهش روبرو میشود.
این سهامدار اضافه کرد: 14 سال در بورس بودهام و چرخش چرخههای تجاری را متوجه میشوم. الان نیز سرمایه گذاری بر روی سهمهایی که بیش از حد تصور و حتی بالاتر از رشد دلار جواب میدهد. اگر دلار 3 برابر شده اینجا سهمهایی بوده که 10 برابر رشد کردهاند. از شویندهها، لاستیکی و غذاییها گرفته تا سهمهایی که ارزش بازاری پایین تری داشته است.
وی ادامه داد: مردم چون ترسیدهاند و نیش خوردهاند برای حضور در بازار دست به عصا حرکت میکنند. چون روحانی در سال 92 مردم را به بورس تشویق کرد و شش ماه اوضاع خوب بود اما بعد از این مدت مردم در مقابل بورس اعتراض میکردند. زیرا برخی بازی گردانها حباب درست میکنند و بعد آن را رها میکنند.
وی با بیان اینکه بازار نسبت به سایر بازارها عقب است، گفت: در زمان احمدی نژاد اول بازار دلار تکان خورد. تجربه ای هم نبود. الان شاید حرکات عاقلانه تری انجام شود. دلار را کمی امنیتی کردند در آن زمان و از سامانه نیما و غیره هم نبود. بعد سکه و آتی سکه و بعد از یک فاصله زمانی پول به بازار سهام آمد. من سهامدارم و کارم دلار بازی نیست اما صورتهای مالی شرکتها را وقتی میخوانیم شرکتهای صادراتی به زیبایی نشان میدادند که سودآوری آنها بطور واقعی در حال افزایش است.
* تحریم یک تهدید جدی است اما شرایط کنونی به نفع شرکتها است
سهامداری در برابر این پرسش که آیا با تحریمهای سنگینی که در آینده آغاز میشود سودآوری شرکتها چه خواهد شد میگوید: این تهدید جدی است اما در شرایط کنونی وضعیت به نفع شرکتها است. دلار مثل چاقوی دو لبه است. جاهایی از بورس را درست و جایی را خراب میکند. یعنی شرکتهایی که صادراتی هستند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد در شرایط فعلی با توجه به تجربههای گذشته و اینکه یکدفعه بورس رها و بین زمین و آسمان مانده است را دیدهاند، باید تلاش کرد با توجه به خواب سرمایه 5 سال اخیر سهامدار در بازار و بعضاً مواجهه با ضرر باید سود را بدست آورد. اما شرایط فعلی نیز مثل گذشته نقدینگی از دلار و سکه و ملک حالا به سمت بورس رسیده است.
این سهامدار ادامه داد: قوانین سفت و سخت برای کنترل ارز در حالی بوده که قیمت سکه را آزاد نگاه داشتهاند.جالب اینکه هیچ مالیاتی بر روی سکه گرفته نمیشود.اگر خودرو افزایش مییابد میتوانند با بروز رسانی تعرفهها جلوی آن را بگیرنند. بنابراین دولت میتواند با ابزار تعرفه ای و یا مقرراتی که در دست دارد مانع از بی نظمی و التهاب در بازار شود منتهی فساد اداری و بروکراسی فرسایشی باعث شده تا دولت از بازار جا بماند.
وی اضافه کرد: بالاخره در صنعت خودرو یک چیزی گم شده است. اینکه قیمتها آزاد شود با تورم فعلی نمیخواند و اگر هم افزایش ندهد صنعت خودرو میماند. پس باید بینابین این قوانین تصمیم بگیرد. از طرفی بورس را باید توسعه بدهند نه اینکه سفته بازی راه بیاندازند و همه چیز با هم صف خرید شوند. الان برخی سهمها نمیارزند و فقط به پشتوانه قدرت پول افزایش مییابند. کسی که در بورس است تمام اخبار سیاسی اقتصادی را ارزیابی میکند.
* اگر قیمتها را باد نکنند بازار پویا و مشتاق میشود
اکبر زاده سهامداری که خود را حسابدار شرکت خصوصی معرفی میکند میگوید: وزیر اقتصاد الان چند ماه سرکار است اما یک بار هم از بورس حمایت مشخصی نداشته و فقط حرفهای قشنگ مثل تأمین مالی شرکتها و غیره میزنند. اگر بورس حمایت واقعی شود و قیمتها باد نشود و سهام را به مردم نیندازند، حتماً سرمایه گذاران نسبت به بازار پویا و شاداب و مشتاق خواهند بود. اینکه چند ماه مثبت و بعد رها شود برای هیچ کس مفید نیست. باید سرمایه گذاری انجام شده و بازده منطقی برد.
وی افزود: اگر بورس ایران پویا و بزرگ بود و فرهنگ سازی صحیحی در 15 سال اخیر میشد جو دلار و التهابها را میگرفت. ضررهای بازار دلار و سکه و ملک برای اقتصاد در بورس وجود ندارد و تورم آن به بیرون بازار نمیرود. اینجا شش ماه باد میکنند و بعد مثل اواخر سال 92 مردم را به خاک سیاه مینشانند.
این سهامدار اضافه کرد: مشکلات ساختاری بورس به گونه ای است که به شرکت فشار میآورد که یکدفعه سهام شناوری خود را زیاد یا کاهش دهد در حالیکه با برنامه ریزی میتوان آنرا افزایش داد. با توجه به اینکه بازار سال 91 را دیدهام اگر پول داشته باشم حتماً سهام میخرم.
* دولت چارهای جز هدایت نقدینگی به بورس نداشت
وی معتقد است: شرایط فعلی تا دو ماه آینده پایدار میماند و با شیب مشخصی پله ای افزایش مییابد. دلار فشار تورم را گرفت و 90 درصد تورم سالهای اخیر را توانست به خود ببیند. سپس سکه افزایش یافت و به فروش رسید. نقدینگی قدرتمند باعث شد که دولت چاره ای جز ورود پول به بورس نداشته باشد والا دولت نظری به بورس ندارد.
وی ادامه داد: بورس تلاطم و التهاب را کاهش میدهد و اگر منطقی افزایش یابد به کسی ضرر نمی زند؛ کل ارزش بورس ایران به اندازه اپل نمیشود باید بورس را بزرگ تر کرد و قوانین را میگذاشتند و امتیاز میدادند که بیایند داخل بورس. الان با پرونده سازی و یا اقدامهای سلبی باعث شدهاند که برخی شرکتها خواهان خروج از بورس شوند. هدف شرکتها بازارهای صادراتی است. یک روز هنکل پاک وش رقمی نداشت اما الان صد برابر شده است. این شرکتها سود دارند و بطور واقعی سالم است.
* مدیران باید از بزنگاههای اقتصادی به نفع بورس استفاده کنند
این سهامدار میافزاید: روسا و مدیران بورسی نتوانسته اند کارنامه خوبی را ارائه بدهند. در حال حاضر در بسیاری از نمادها سلیقهای رفتار میشود. اینکه دامنه نوسان یا حجم مبنا را بخواهند حذف کنند فقط حرف است. در بورس باید تیمی حضور داشته باشند که از بزنگاههای اقتصادی به نفع بازار استفاده کنند.
وی ادامه داد: وقتی پول از بانکها بیرون آمد و رفت سمت دلار و سکه بطور طبیعی بازار را مثبت کرد. بطور طبیعی هم دو ماه دیگر بورس بالاتر میرفت. کما اینکه درتحریم ها هم بالا میرود. مدیران امروز علم اینکه پول را به سمت بورس بیاورند را ندارند و فقط کارمند شدهاند. به فکر میز هستند. من سهامدارم و فکر صیانت از سرمایه خودم هستم.
بورس بر خلاف سایر بازارها جای بسیار خوبی است و اگر دنبال سودهای فضایی نباشید زندگی را به شما یاد میدهد. پول تازه به سمت بورس آمده و با فراز و نشیبی بالا و پایین میشود اما روند رو به بالا است.
* بورس ناشدنیها را شدنی میکند
فرامرزی نیز از دیگر سهامدارانی است که میگوید: شاخص کل بورس معیاری برای بررسی دورنمای بورس نیست اما همانطور که در سال 90 کسی باور نمی کرد دلار1000 تومانی روزی 7000 تومان شود امروز هم شاید کمتر کسی باور کند تا سه سال آینده با تمام اتفاقات اگر بخواهند به 300 هزار واحد هم خواهند رساند.
وی افزود: سکه در زمانی 40 هزار تومان بود و باورمان نمیشود امروز به چنین رقمهایی برسد. بورس ناشدنی ها را شدنی میکند.
به گفته وی دلار فعلاً میایستد و خود به خود فروشنده پیدا میکند که باعث میشود این بازار را بچرخانند تا اینکه رفتار مقامات سیاسی و تصیمیمات بالا نشان دهد که آینده به کجا خواهدرفت. الان ورود سهامداران جدید به بازار بر اساس دید آنها در هر هفته و ماه و فصل و سال متفاوت خواهد بود.
انتهای پیام/4
کد مطلب: 15578