احمد توکلی اعلام کرد

بانک مرکزی مقصر شکل‌گیری موسسات غیرمجاز است/ شکایت قضایی از ۷ مدیر فعلی و سابق بانک مرکزی

28 خرداد 1397 ساعت 20:38

رئیس هئیت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت از ارائه دادنامه به قوه قضائیه برای رسیدگی به مقصران موسسات غیرمجاز خبر داد و گفت: در این دادنامه از رئیس کل فعلی و سابق بانک مرکزی و معاونان اسبق، سابق و فعلی نظارتی بانک مرکزی شکایت شده است.


به گزارش گروهاقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، احمد توکلی در نشست خبری امروز با اشاره به ارائه دادنامه سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت درخصوص مقصران شکل‌گیری پدیده موسسات غیرمجاز، اظهارداشت: طبق این دادنامه علیه ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، محمود بهمنی رئیس کل سابق بانک مرکزی، ابراهیم درویشی معاون نظارتی اسبق بانک مرکزی، حمید تهران‌فر معاون سابق نظارتی بانک مرکزی و فرشاد حیدری معاون فعلی نظارتی بانک مرکزی، فرهاد خالتی مدیر اداره نظارت بر موسسات پولی غیربانکی شکایت شده است.
وی افزود: موسسات غیرمجاز در طول فعالیت خود با پرداخت‌ سودهای کلان و خرید اموال و املاک و بازپرداخت سپرده‌ها از محل جذب سپرده‌های جدید و با نرخ بالاتر، پانزی عمل می‌کردند و حتی بانک مرکزی هم قبول دارد که این موسسات پانزی عمل می‌کردند.
رئیس دیده بان شفافیت و عدالت، تصریح کرد: موسسات پولی با موسسات غیرپولی تفاوت‌های زیادی دارند. موسسات غیرپولی با پول و سرمایه خودشان کار می‌کنند اما موسسات پولی با سرمایه و سپرده‌های مردم فعالیت می‌کنند. از طرف دیگر بنگاه‌های غیرپولی خلق پول نمی‌کنند اما موسسات پولی خلق پول انجام می‌دهند و با توجه به اینکه بانک مرکزی وظیفه کنترل نقدینگی و حجم پول را دارد، موظف به نظارت بر عملکرد موسساتی است که فعالیت پولی می‌کنند.
وی با اشاره به تخلفات تعاونی‌های اعتبار، گفت: این تعاونی‌ها با افراد غیرعضو خود کار می‌کردند، بدون مجوز بانک مرکزی یکی از تعاونی‌ها 213 شعبه تاسیس کرده در حالی که برای هر یک شعبه باید از بانک مرکزی مجوز می‌گرفت. همچنین برخلاف همه مقررات بانکی موسسه فرشتگان 55 درصد از منابع خود را که سپرده مردم بود، صرف خرید ملک کرد.
توکلی تصریح کرد: پرداخت سود غیرمتعارف و عدم به کارگیری مدیران ذیصلاح در اداره تعاونی اعتبار از دیگر تخلفات این مجموعه بوده است. 
وی با اشاره به اطلاعیه بانک مرکزی برای مجوز فعالیت تعاونی اعتبار فرشتگان، گفت: بانک مرکزی در 8 اسفند ماه 89 در اطلاعیه‌ای اعلام می‌کند تعاونی اعتبار فرشتگان مجوز فعالیت موسسه در ظرف تاسیس را دارد اما در 17 اسفند ماه در اطلاعیه‌ای دیگر اعلام می‌کند  موسسه باران تشکیل و تعاونی اعتبار فرشتگان در درون آن ادغام می‌شود و این موسسه می‌تواند از عنوان تحت نظارت بانک مرکزی استفاده کند.
رئیس نهاد دیدبان شفافیت و عدالت ادامه داد: استفاده از عنوان تحت نظارت بانک مرکزی برخلاف قانون بود اما شورای پول و اعتبار مجوز آن را می‌دهد. فرشتگان مجددا در اواخر سال 90 اجازه فعالیت می‌یابد اما در 5 فروردین ماه در اطلاعیه‌ای اعلام می‌شود این فرشتگان به دلیل تخلفات در نرخ سود بانکی  وعدم اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار، غیرمجاز است.
وی ادامه داد: دو روز بعد این اطلاعیه از روز سایت برداشته می‌شود و در اطلاعیه جدیدی اعلام می‌شود با توجه به اینکه این موسسه در حال انجام اصلاحات است، مجاز است.
توکلی با بیان اینکه طبق قواعد بانک مرکزی قبل از تاسیس موسسه آرمان تعاونی‌های اعتباری که باید در این موسسه ادغام‌ می‌شدند، باید در ابتدا منحل شده و پس از انجام فرایند بررسی دارایی‌های و بدهی‌ها و در صورت بیشتر بودن دارایی‌ها از بدهی‌ها در موسسه آرمان ادغام می‌شدند.
وی اضافه کرد: موسسه فرشتگان اول دی ماه 92 منحل شد اما هیات تصفیه آن در دی ماه سال 94 تشکیل شد و در دی ماه سال 95 هیات تصفیه انحلال موسسه را اعلام می‌کند. بانک مرکزی در سال 89 اعلام می‌کند که بر این موسسه نظارت می‌کند و نماینده ناظر برای آن می‌گذارد.
رئیس سازمان دیده بان شفافیت و عدالت با طرح این سوال که چرا جلسه هیات تصفیه 2 سال پس از انحلال باید تشکیل شود، گفت: پس از مطرح شدن بحران فرشتگان اغلب سهامداران بزرگ و مدیرانش پول‌های خود را از حساب این موسسه خارج کردند به طوری که در یک مورد آقای تفکر سهامدار اصلی و رئیس هیات تصفیه فرشتگان پول‌های خود، 2 همسر و 5 فرزندش را خارج کرد. همچنین ابراهیم درویشی معاون اسبق نظارتی بانک مرکزی چند صد میلیون تومان پول خود را از حساب این تعاونی خارج می‌کند.  
وی افزود: موسسه کاسپین در تعاونی فرشتگان سپرده داشت و از قِبَل این سپرده‌گذاری 120 میلیارد تومان سود کسب کرده بود.
وی اظهارداشت: تهران‌فر معاون سابق نظارتی بانک مرکزی در 31 اردیبهشت ماه 94 در مصاحبه‌ای می‌گوید موسسه فرشتگان دیگر وجود ندارد اما 4 روز بعد اداره ساماندهی و بهبود روش‌های بانک مرکزی به نهادهای مرتبط اعلام می‌کند فرشتگان از شمول موسسات غیرمجاز خارج شده و حساب‌های این شرکت را بپذیرید.
توکلی با بیان اینکه از سال 89 تا سال 95 حجم سپرده‌های موسسات غیرمجاز 4.5 برابر شده است، گفت: اگر تعاونی فرشتگان عنوان موسسه در حال تصفیه را روی تابلو‌های خود نصب می‌کرد، آیا باز هم مردم سپرده‌گذاری می‌کردند؟
به گفته توکلی در این دادنامه 35 مورد تخلف ثبت شده است، افزود: موسسه کاسپین به طور رسمی در 27 اسفند ماه 94 مجوز می‌گیرد اما شرط اعطای مجوز را انحلال و ادغام 8 تعاونی اعتبار بود. یکی از این موسسات فرشتگان بود که البته اکثر سهامداران و اعضای هیات مدیره فرشتگان با کاسپین یکی بود.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی طبق قانون می‌توانست مانع از فعالیت موسسات غیرمجاز از جمله فرشتگان شود و تعاونی متخلف را به دادگاه معرفی کند، گفت: دادگاه هم موظف است پس از کسب نظر از بانک مرکزی رای خود را صادر کند؛ در واقع تا این حد بانک مرکزی قدرت دارد.
توکلی با اشاره به شناسایی 14 مورد عدم ایفای وظایف بانک مرکزی در این پرونده گفت: چرا بانک مرکزی اجازه داد مار به اژدها تبدیل شود و خودش از آن بترسد. 
وی با اشاره به نامه سرپرست دادگاه جرایم بانکی، افزود: در این نامه نسبت به ادغام این تعاونی‌ها و آینده کاسپین هشدار داده شده و حتی تاکید شده اگر این روند اصلاح نشود، نتیجه ان وحشتناک خواهد بود. 
رئیس سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت گفت: قوه قضائیه شکایت این نهاد درخصوص ثامن‌الحجج را به جریان انداخت و به همین دلیل بانک مرکزی در این مدت به تکاپو افتاده است. نتیجه این پرونده هر چه باشد، آن را می‌پذیریم.
وی با اشاره به اهمال بانک مرکزی در تشکیل هیات‌های تصفیه موسسات غیرمجاز، گفت: وقتی طرح انحلال ثامن‌الحجج به شورای پول و اعتبار آمد بنده هم با آن موافقت کردم و شورا آن را تصویب کرد اما هیات تصفیه 18 ماه بعد از آن تشکیل شد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر جرم صدا و سیما در پوشش تبلیغات موسسات غیرمجاز، گفت: یکی از اسنادی که در این زمینه به ما ارائه شده است، نامه ابراهیم درویشی معاون نظارتی وقت بانک مرکزی به صدا و سیما مبنی بر عدم ممنوعیت تبلیغات برای موسسه ثامن الحجج. بنابراین صدا و سیما با مجوز بانک مرکزی این کار را انجام داده بود.


انتهای پیام/4


کد مطلب: 15608

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/15608/بانک-مرکزی-مقصر-شکل-گیری-موسسات-غیرمجاز-شکایت-قضایی-۷-مدیر-فعلی-سابق

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir