شنبه ۲ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۲۸
راهبرد معاصر منتشر کرد؛

واکاوی تبعات عمل به توصیه های FATF

هر چند در ظاهر عمل به توصیه های FATF گره گشای روابط بانکی ایران و سایر کشورهاست، ولی نه تنها نمی تواند به نحو مطلوب این مشکل را حل کند، بلکه با در اختیار گرفتن اطلاعات مالی کشور، زمینه را برای گزنده تر کردن تحریم ها فراهم می کند
واکاوی تبعات عمل به توصیه های FATF
 
به گزارش گروه سیاسی خراسان‌تایم به نقل از راهبرد معاصر؛انتقاد اصلی و مشکل بزرگ در بحث FATF، برنامه اقدامی (Action Plan) است که میان ایران و گروه ویژه اقدام مالی به امضا رسیده است، که در آن منافع ملی کشور حفظ نشده است و همچنین رویه­ های قانونی و معمول در آن با توجه به متن بیانیه ­های این گروه که صحبت از تعهد سطح بالای سیاسی است، رعایت نشده است و صرفا وزیر امور اقتصادی وقت در خرداد 95 (طیب نیا) آن را امضا کرده است. بنابراین چنین تعهد الزام ­آوری نه از سوی مجلس تصویب شد و نه از فیلتر شورای نگهبان عبور کرد. در نتیجه اقدامی خلاف قانون اساسی از سوی دولت انجام گرفته است.

نگرانی عمده ایران در خصوص موضوع مهمی تحت عنوان «شناخت ذینفعان» است. در زیرساخت این موضوع (شناخت ذینفعان) آن نهادی که تحت عنوان واحد اطلاعات مالی تشکیل می ­شود، بر اساس برنامه اقدام موظف به گزارش ­دهی از تراکنش­ های ریالی به طرف مقابل است. برای مثال اگر ایالات متحده به عنوان عضوی از نهاد مشاوره ­ای بین­ الدولی (FATF) تراکنش ­های ریالی ما بین دو طرف داخلی را از این مرکز درخواست نمایید، این واحد باید اطلاعات را در اختیار آمریکا قرار دهد. در واقع اجرایی شدن برنامه اقدام، مسیر را برای شناسایی تبادلات مالی مراکز مهم کشور هموارتر می ­کند و همچنین موجب سهل­ الوصول ­تر شدن روند تحریم ­ها علیه جمهوری اسلامی خواهد شد. از سوی دیگر قدرت دور زدن تحریم­ ها از طرف ایران را به شدت کاهش می­ دهد، چراکه اطلاعات مالی ما به طور کامل در اختیار این نهاد قرار می­ گیرد.

مشکل دیگر آنجاست که نهادهای خصوصی داخلی به واسطه ­ی اینکه مراودات آن ­ها زیر ذره ­بین آمریکا قرار دارد از انجام تبادل با افراد و نهادهایی مانند بانک مرکزی و وزارت نفت که در لیست تحریم ­های آمریکا هستند خودداری می­ کنند. با توجه به اینکه تمامی بانک­ها و موسسات مالی و اعتباری کشور با بانک مرکزی مراوده مالی دارند، همه­ ی آن­ ها در مظان اتهام قرار خواهند گرفت. به عبارت دیگر نظام مالی و پولی کشور به راحتی مختل می­ گردد و به صورت تصاعدی به افراد و نهادهای مورد تحریم آمریکا افزوده می ­شود. به عبارت دقیق ­تر تحریم ­ها داخلی (خودتحریمی) می ­شود.

در این گزارش به محورهای ذیل پرداخته می شود:

• توصیه های 40 گانه FATF
• FATF در قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل
• رویکرد آمریکا نسبت به FATF
• ارتباط تحریم های بانکی با اجرا یا عدم اجرای FATF
• برنامه اقدام (Action Plan)؛ مشکل اصلی
• داستان "حق تحفظ"
• سهل شدن اعمال تحریم های ایران با اجرایی شدن FATF


انتهای پیام/4
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۵۷۳۲
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , تحریم , FATF