يکشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۹:۴۲
با تملک املاک مسکونی توسط شهرداری بیرجند؛

گره 13 ساله از پای فرزان باز شد

گره طرح فرزان پس از 13 سال بلاتکلیفی مردم با تملک املاک مسکونی توسط شهرداری بیرجند باز شد.
گره 13 ساله از پای فرزان باز شد
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایرنا، بافت‌ های فرسوده در شهرها نشان از فرهنگ غنی آن دارد ولی به سبب فرسودگی، فقدان دسترسی به خدمات شهری و مشکلات بهداشتی و آسیب‌ پذیر بودن آنها در مقابل سیل و زلزله و دیگر مشکلاتی از این دست نیاز به بازسازی و نوسازی پیدا می‌ کنند.
خراسان جنوبی دارای 425 هکتار بافت فرسوده است که از این میزان 164 هکتار آن مربوط به بیرجند است.
بافت های قدیمی شهرها تاریخ کهنی را در قلب خود فرو خورده اند. کوچه پس کوچه ‌های قدیمی این محله ها به همان میزان که روزگاران قدیم برای ساکنان شان آرامش به ارمغان داشتند؛ امروز نگاه سرد خشت های گلی و شنیدن فریاد آوار شدن از دیوارها و سقف های فرسوده، زندگی را در این محله ها ناامن کرده است.

** فرزان، جراحی بی هدف شهری در بیرجند
پروژه بازسازی بافت فرسوده فرزان با وسعت 10.5 هکتار سال 1384 در یکی از محله های قدیمی بیرجند کلید خورد. آن زمان طرح های روی کاغذ نشانی از نقش های زیبای بازسازی در این محله قدیمی داشت. طولانی شدن روند اجرای پروژه، بازگشایی نشدن معبر اصلی بافت، سن بالای مالکان، مشکلات اسنادی، شکل بد هندسی و رکود بازار مسکن از جمله عوامل شروع نشدن ساخت ‌و ساز در بافت فرسوده بود.
به مرور زمان طرح فرزان نه تنها مشکلی از میان برنداشت بلکه ناامنی، دردهای اجتماعی، اقتصادی و سایر موارد مازاد بر مشکلات برخی از ساکنان این بافت در شهر بیرجند را رقم‌ زد لذا «فرزان» در ذهن مسئولان ناکارآمد شد. به طوری که عضو هیئت مدیره شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران در سفری به خراسان جنوبی از آن به عنوان یکی از جراحی‌ های بی‌ هدف شهری یاد کرد که مردم و مدیریت شهری را درگیر کرده است.
سید مجتبی علوی مقدم معاون امور هماهنگی عمرانی استاندار خراسان جنوبی نیز معتقد است که نسخه واحد بافت های ناکارآمد کل کشور در استان هایی مثل خراسان جنوبی قابل اجرا نیست و باید برای رفع مشکل بافت های ناکارآمد که در این استان بر روی گسل ها واقع شده، تمهیدات ویژه ای اندیشیده شود در غیر این صورت در آینده با مشکلات جدی روبرو خواهیم شد.
پس از رهاسازی طرح توسط شرکت عمران و مسکن سازان، شهرداری بیرجند عهده دار بازگشایی معبر این طرح شد تا بار ترافیکی شهر با اتصال سه راه اسدی به پل موسی بن جعفر (ع) کم شود اما در این مسیر برای تملک واحدهای مسکونی و تجاری با ساکنان به مشکل برخورد.
شهرداری در سال های اخیر تلاش های زیادی برای تملک این املاک داشته است اما نبود توافق بر سر قیمت باعث تاخیر در اجرای طرح بازگشایی شد.

** بازگشایی فرزان باعث افزایش ارزش املاک می شود
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر بیرجند ضمن اشاره به تاریخچه طرح فرزان گفت: از ابتدا قرار بود در این محل کل منطقه تخریب و محله جدید شهری ایجاد شود.
مهدی میری با بیان اینکه ابتدا بحث مشارکت مردمی در میان نبود افزود: آن زمان بازار زمین و مسکن نیز رونق داشت و شرکت عمران و مسکن سازان قراردادی امضا کرد که طی پنج سال محل را تخریب و بازسازی کرده و شهرداری نیز متعهد شده بود برای صدور و ایجاد معابر جدید همکاری کند.
وی با این توضیح که طبق برنامه قرار بود جمعیت سنگینی در این محله سکونت داده شوند گفت: با گذشت زمان و رکود قیمت زمین و مسکن، طرح با شکست مواجه شد و با تغییر سیاست های راه و شهرسازی، شرکت طرف قرارداد نیز خصوصی شد و توان ادامه مسیر را نداشت.
عضو شورای شهر بیرجند افزود: الان نیز در روال جدید طرح بازنگری شده و شهرداری عقب نشینی ها را لحاظ می کند تا مردم ساخت و ساز را در محل شروع کنند، با وضع موجود چون محله از کمترین امکانات شهری برخوردار است سرمایه گذاران رغبتی برای ورود ندارند لذا برنامه شهرداری این است که محل را از بن بست خارج کند تا محله نیز رونق گیرد.
وی بیان کرد: زمزمه تعریض خیابان هم اکنون باعث افزایش قیمت املاک محله موسی بن جعفر (ع) شده است.

** تملک املاک مسکونی
شهردار بیرجند اظهار داشت: با تملک املاک باقیمانده کار در طرح فرزان تمام شده و احداث پل نیز در مراحل آخر کار قرار دارد.
محمدعلی جاوید از هزینه کرد 2 میلیارد و 700 میلیون تومانی برای تملک املاک مسکونی که سدی برای اجرای معبر فرزان بود، خبر داد و گفت: برای تملک املاک تجاری نیز 9 میلیارد تومان برآورده شده است.
وی گفت: مسیر فرزان از سه راه اسدی تا محله موسی بن جعفر بازگشایی می شود و با این کار بار ترافیکی منطقه کاهش می یابد.
جاوید با اشاره به موانع موجود طرح اظهار داشت: در حال حاضر تعدادی تیر برق، کابل مخابرات و لوله آب در مسیر وجود دارد که اگر دستگاه های خدمات رسان این موانع را بردارند، امید است که مسیر آسفالت و بازگشایی کامل شود.
آنطور که مشخص است آزمون و خطاهای فرزان نباید در سایر طرح هایی حوزه بازآفرینی شهری تکرار نشود. انتظار می رود مسئولان مدیریت شهری به یاد داشته باشند که با توجه به زلزله خیز بودن استان خراسان جنوبی بافت های فرسوده برای ساکنانی که با خطر آوار شدن منازل مسکونی مواجه هستند امن نیست لذا امید می رود طرح های بازآفرینی شهری با تجربه گرفتن از «فرزان» طوری پیش رود که طرحی نو در اندازد.


انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۵۹۰۷
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , طرح فرزان , شهرداری