شنبه ۱۶ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۱۶
جهادگر بسیجی:

آب، اصلی‌ترین معضل و علت مهاجرت مرزنشینان است/ با وجود کم‌لطفی‌ها اردوی برتر شناخته شدیم

جهادگر بسیجی با بیان اینکه پیام حضور جهادگران در مناطق محروم انتقال فرهنگ و روحیه جهادی به مردم است، گفت: با وجود کم‌لطفی‌هایی که از سوی مسؤولین به ما شد و فضای بی‌اعتمادی که وجود داشت اردوی اول ما اردوی برتر در استان شناخته شد.
آب، اصلی‌ترین معضل و علت مهاجرت مرزنشینان است/ با وجود کم‌لطفی‌ها اردوی برتر شناخته شدیم
 
به گزارش گروه فرهنگی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، یکی از اهداف انقلاب اسلامی محرومیت‌زدایی از مناطق کم‌برخوردار است که اهمیت آن را در کلام امام راحل و مقام معظم رهبری می‌توان مشاهده نمود.
مقام معظم رهبری در بیان اهمیت کار جهادگران می‌فرمایند: این خدمت‌رسانی است؛ خدمت‌رسانی مادی و خدمت‌رسانی معنوی. از این مهم‌تر، خدمتی است که شما به خودتان می‌کنید؛ استعدادهای درونی خودتان را فعال می‌کنید؛ به بالقوه‌هائی که در وجود شما هست، فعلیت می‌بخشید؛ تجربه پیدا می‌کنید؛ با زندگی مردم آشنا می‌شوید؛ این حصارهای طبقاتی شکسته می‌شود؛ واقعیت‌های زندگی را لمس می‌کنید؛ در خودتان شعف و بهجت خدمت‌رسانی را احساس می‌کنید و این احساس را در وجود خودتان زنده می‌کنید."
پس از انقلاب و طی این سال‌ها شاهد حضور جوانان جهادگر بسیجی در مناطق محروم هستیم که با حضور خود در این مناطق در وسع خود از مشکلات مردم می‌کاهند و یک کار فرهنگی را معنا می‌بخشند.
امروز پای گفت‌و گو با قائد یوسفی یکی از اعضای گروه برتر جهادی فاطمه‌الزهرا(س) خراسان‌جنوبی که خود از دانشجویان سال سوم دانشگاه علوم پزشکی بیرجند است نشستیم تا با فعالیت و اقدامات این گروه جهادی آشنا شویم.
این گروه جهادی از چه تاریخی شکل گرفته و تاکنون چه تعداد فعالیت جهادی انجام داده‌ است؟
گروه جهادی دانشگاه علوم پزشکی از شروع به کار بسیج دانشجویی دانشگاه تشکیل شده است، اما شروع به کار رسمی گروه حضرت فاطمه‌الزهرا(س) از اردیبهشت 95 کلید خورد؛ در ابتدای امر پیشنهاد شد که با گروه جهادی رضوان که از تهران آمده و به مدت 9 الی 10 سال است که در شهرستان نهبندان فعالیت دارند به صورت مشترک خدمات جهادی ارائه شود.
در ابتدای کار دید خوبی نسبت به گروه‌های جهادی داخل استان وجود نداشت
متأسفانه در ابتدای کار دید خوبی نسبت به گروه‌های جهادی داخل استان وجود نداشت و این دیدگاه که  این گروه‌ها توانایی انجام فعالیت‌های بزرگ جهادی داخل استان را ندارند حاکم بود؛ حتی در اولین اردویی که برگزار شد برنامه غذایی صحیحی برقرار نبود و کمبود امکانات گروه را رنج می‌داد. در تابستان سال 95 تصمیم بر این شد که کار جهادی به صورت مستقل از گروه‌های دیگر انجام شود و 2 تا 3 ماه زمان برای راه‌اندازی گروه از پایه نیاز بود.
باوجود کم لطفی‌ها اردوی برتر شناخته شدیم
در اردوی اول که در شهرستان درمیان انجام شد 9 روستا تحت پوشش خدمات جهادی قرار گرفت که قریب به 500 نفر مورد معاینه قرار گرفتند که پس از انجام معاینات و تجویز دارو گروهی از جهادگران پس از تهیه داروها از مرکز استان آن را در اختیار مردم روستا قرار می‌دادند.
در بحث دندانپزشکی نیز سه نفر متخصص همراه گروه بودند که خدمات را ارائه می‌کردند؛ اما در دندانپزشکی در یکی از اردوها با کمبود امکانات مواجه شدیم چون هر وسیله بعد از استفاده باید فرآیندی را طی کند تا دوباره قابل استفاده شود در نتیجه وقت پزشکان تلف می‌شد.

با وجود کم‌لطفی‌هایی که از سوی مسؤولین به ما شد و فضای بی‌اعتمادی که وجود داشت اردوی اول ما اردوی برتر در استان شناخته شد. پس از اردوی اول جو منفی نسبت به جهادگران داخل استان شکسته شد و اردوی دوم در زمستان 95 برگزارشد، در این اردو با درخواستی که از سوی گروه جهادی شهید وزوایی دانشگاه صنعتی شریف مطرح شد با شرط استقلال عمل موافقت گردید و در منطقه زیرکوه صرفاً ارائه خدمات درمانی صورت گرفت.
تفاوتی که ارائه خدمت در این اردو با اردوی اول داشت این بود که خدمات به صورت تخصصی در تخصص‌های داخلی، زنان و سونوگرافی پس از معاینه پزشک عمومی انجام می‌شد، در این اردو دستگاه سونوگرافی را در روستا مستقر کردیم و پس از آن همه افرادی که نیاز داشتند مورد معاینه قرار گرفتند.
عصب‌کشی دندان توسط جهادگران برای اولین بار در مناطق مرزی
اردوی سوم که بزرگترین اردویی است که تاکنون داشتیم در شهریور 96 در منطقه چاهشند نهبندان شش روستا با جمعیت حدود هزار و 600 نفر برگزار شد که 120 جهادگر مشغول به خدمت‌رسانی شدند. از این تعداد هفت نفر متخصص دندانپزشک داشتیم که توانستند 63 مورد عصب‌کشی دندان را در مناطق مرزی که حتی در شبکه بهداشت شهر نهبندان صورت نگرفته بود انجام دهند؛ بیش از 500 تا 700 مورد کشیدن و حدود 400 مورد ترمیم سطحی وعمقی دندان‌ها را انجام دادیم، این خدمات که هزینه‌ای بین 150 تا 200 میلیون تومان داشت با نرخ دولتی به مردم مناطق محروم ارائه گردید.
آیا خدمات ارائه شده علاوه بر جنبه درمانی و عمرانی پیوست فرهنگی و اجتماعی نیز داشته است؟
 در اردوهای انجام شده علاوه بر فعالیت‌های درمانی و عمرانی کارگاه اشتغال‌زایی خیاطی توسط خواهران برای مردم روستاهای شهرستان درمیان برگزار شد.در مباحث فرهنگی نیز چهار روستا توسط خواهران و دو روستا نیز توسط برادران تحت پوشش قرار گرفت که از مهم‌ترین مباحث در اردوهای جهادی است.
از مهم‌ترین مشکلاتی که وجود داشت می‌توان به عدم وجود فرهنگ کار اشاره کرد و در این زمینه کلاس‌های قرآن، احکام و غیره در زمینه‌های مختلف عقیدتی تا مراسم دعای عرفه و یادواره‌ای برای شهید سموری(از شهدای روستا) برگزار شد.
ارائه مشاوره بهداشتی مورد نیاز مردم بود
جهادگران مشاوره‌هایی را در زمینه بهداشتی و به خصوص روانشناسی ارائه کردند. همچنین مشاوره‌ای که در زمینه گردشگری به مردم روستای چشمه‌بید واقع در کویر همت‌آباد داده شد این بود که می‌توان با احداث اقامتگاه‌های بوم‌گردی از پتانسیل موجود این منطقه برای اشتغال‌زایی استفاده کرد.

کار جهادی منوط به ارتباط دوسویه و همکاری مردم با جهادگران است
اگر در کار جهادی جایی احساس کنیم که که مردم با ما برای آبادانی منطقه خود همکاری نمی‌کنند و به دید کارگر به جهادگران می‌نگرند فعالیت خود را قطع می‌کنیم، به عنوان مثال در روستایی که برای ساخت مسجد وارد شده بودیم وقتی مشاهده شد که جوانان روستا حاضر به همکاری و پای کار آمدن نیستند خدمت جهادی را ادامه ندادیم، پیام حضور جهادگران در مناطق محروم انتقال فرهنگ و روحیه جهادی به مردم است.
برای سال جاری در مردادماه اردوی جهادی را در منطقه درمیان در روستایی که از نظر امنیتی منطقه‌ای بسیار مهم و حیاتی است، خواهیم داشت.
مهم‌ترین مشکلات مردم در مناطقی که فعالیت داشتید چه بوده است؟
آب، اصلی‌ترین معضل و علت مهاجرت مرزنشینان است
 مهم‌ترین مشکل بیشتر مناطق بحران آب است که حتی منجر به مهاجرت از روستاها شده است در حالی که مشکل آب برخی از روستاهای مرزی با شش تا هفت کیلومتر لوله‌کشی قابل حل است.
اگر این روستاها که بیشتر مرزی هستند مشکلاتشان حل شود دیگر شاهد مهاجرت از آن‌ها و پدید آمدن معضل تأمین امنیت مرز در آینده نخواهیم بود زیرا تاکنون دستگاه‌های انتظامی و مرزبانی با همکاری همین مردم توانسته‌اند امنیت را برقرار نمایند.
حتی برخی روستاها از داشتن یک غسالخانه برای شستشوی اموات و کفن و دفن اموات خود محروم‌اند و یا در زمینه تفریحات سالم مردم روستای "قیک" امکانات لازم برای دریافت شبکه‌های دیجیتال را ندارند و همین یکی از علل مهاجرت جوانان این روستا به شهرها شده است.
رسانه‌ای کردن مشکلات توسط سلبریتی‌ها در جهت تخریب نظام اسلامی
روستاهای "ذکری" و"گل نی" درمیان، روستاهایی بودند که توسط یکی از بازیگران مشهور رسانه‌ای شدند اما پس از این کار به حال خود رها شدند و خیرین و جهادگران بودند که به داد مردم مناطق این دو روستا رسیدند و مشکلات این مناطق که از جمله بیماری‌های پوستی و تخریب شدن چاه یکی از روستاها بود توسط جهادگران بررسی شد که با حضور مسؤولین رده بالای استان از جمله ریاست دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اقدامات در جهت رفع آن‌ها انجام شد.
جوزدگی در رساندن کمک‌ها به مناطق محروم
پس از رسانه‌ای شدن مشکلات این روستاها سیلی از کمک‌های غیرنقدی همچون آب معدنی روانه این مناطق شد اما در حالی که با رفع انسداد از چاه یکی از همان روستاها که تخریب شده بود مشکل آب آن روستا برطرف می‌شد.
از مشکلات مردم مناطق محروم کمبود آب و به دنبال آن بی‌رونقی کشاورزی و دامداری و در نتیجه بیکاری است که مشکلات اجتماعی را نیز در پی خواهد داشت. 
فقر و بیکاری موجود در مناطق محروم ناشی از عدم وجود فرهنگ کار است و یا زیرساخت لازم موجود نیست؟
 این دو موضوع توأمان در پدید آمدن فقر و بیکاری تأثیرگذار بوده است، تاکنون هیچ آموزش درستی به کشاورزان ما توسط نهادهای مسؤول داده نشده است. پس از تولید محصول خرید تضمینی از کشاورزان انجام نمی‌شود و سود تولید به جیب دلال می‌رود.
لازمه کاهش فقر و بیکاری توجه به پتانسیل هر منطقه است
مسؤولین باید حمایت جدی‌تری را از پتانسیل‌های موجود در هر منطقه انجام دهند تا باعث رونق و اشتغال شود و یکی از راه‌های آن راه‌اندازی صنایع تبدیلی برای بومیان همان مناطق است؛ به عنوان مثال روستای لخشک نهبندان در منطقه‌ای که سرشار از انواع معادن سنگ است واقع می‌باشد اما مردم آن روستا در فقر مطلق به سر می‌برند. چرا کسانی که از معادن آن منطقه بهره‌برداری می‌کنند به مردم آنجا عوارضی را نمی‌دهند و یا اگر می‌دهند چرا این پول صرف آبادانی همان منطقه نمی‌شود؟
متأسفانه این فرهنگ جهادی هنوز جا نیفتاده که مردم منتظر حرکت مسؤولین نباشند و خود شروع به فعالیت کنند. چرا از مهم‌ترین پتانسیل استان که قالیبافی است حمایت‌های لازم صورت نگرفته و هنرمندان از درآمد هنگفت آن محروم‌اند؟
فارس: همکاری سازمان‌های دولتی با گروه خود را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
یوسفی: ابتدای امر اعتماد کافی به گروه ما وجود نداشت و بیشتر توجه و همکاری مسؤولین دولتی و نهادهای انقلابی هم با گروه‌های تهرانی بود.
اما در حال حاضر پس از مشاهده موفقیت‌های گروه ما مسؤولین دانشگاه علوم پزشکی و سپاه پاسداران به خصوص سردار رجب‌زاده همکاری خوبی را با گروه ما برقرار کرده‌اند.
آیا در این نوع اردوها نقطه ضعف و یا انتقادی به برگزاری آن وجود دارد؟
 متأسفانه برخی گروه‌های جهادی کار را اصولی انجام نمی‌دهند. به عنوان مثال در یکی از روستاها برای توسعه مسجد مدتی بعد از اتمام کار یکی از دیوارها دچار ترک و در شرف تخریب است و یا در حرفه دندانپزشکی که دندانپزشک علاوه بر علم وتخصص لازم، باید هنر کار را نیز آموخته باشد و دارای تجربه لازم برای درمان بیماران باشد.
در همین راستا در گروه ما دانشجوی سال پنجم باید در کنار یک متخصص کار کند و یا کشیدن دندان را که در سال سوم فرا گرفته می‌تواند انجام دهد؛ از انتقاداتی که به نحوه اجرای اردوهای جهادی وارد است عدم تداوم آن می‌باشد که پس از مدتی فعالیت، اردو به اتمام می‌رسد.
البته طرحی که برای تداوم اردوها ارائه شده برای گروه‌های درمانی در مناطق کوچک مناسب نیست ولی اگر منطقه از نظر وسعت قابل توجه باشد تا در مدت 2 الی 3 سال حضور گروه جهادی، انواع خدمات به مردم ارائه گردد این طرح می‌تواند تأثیر مثبتی داشته باشد.
مهم‌ترین دستاورد و نقطه قوت این قبیل اردوها چه می‌تواند باشد؟
ارتباط قوی‌تر با اهل بیت(ع) و آشنایی با درد مردم، مهم‌ترین دستاورد اردوهای جهادی
مهم‌ترین نقطه قوتی که وجود دارد این بود که در سطح فردی هریک از جهادگران ارتباط قوی‌تری را با حضرت فاطمه زهرا(س) برقرار کردند و پس از اتمام اردوها ایشان را مادر خطاب می‌کردند.
در سطح اجتماعی آن نیز چون این افراد در آینده مسؤولین کشور خواهند بود پس بهتر است که از همین دوران دانشجویی با درد و رنج مردم در مناطق محروم آشنایی پیدا کنند تا خدمت بهتری را بتوانند ارائه دهند.


انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۶۰۷۳
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , بسیج , اردوهای جهادی