خراسان‌تایم گزارش می‌دهد:

تعرفه گذاری قیمت برق در ایران و جهان

23 تير 1397 ساعت 17:26

با توجه به قطعی چند ساعته برق بخشی از مناطق بیرجند و همچنین قطعی برق کلان شهرها به بررسی روش‌های تعرفه گذاری برق در جهان می پردازیم و اینکه این روش ها در ایران به چه میزان کارآمد خواهند بود.



تامین برق مصرفی در تابستان امسال با توجه با کاهش حجم بارندگی­ ها و درنتیجه کاهش ظرفیت نیروگاه‌های برقابی بیش از پیش به بحران تبدیل شده است و مسئولین نیز به تکاپو افتاده‌اند تا راهکاری برای حل این مشکل بیابند و فعلا بهترین راهکار قطع برق بوده است.
یکی از اساسی ترین مسئله های موجود در حوزه برق در سطح کشور بحث قیمت گذاری برای مشترکین بوده است که تفاوتی میان مشترکین کم مصرف و پر مصرف وجود داشته باشد.
نظام تعرفه گذاری قیمت اوج بار در اکثر کشورها نشان می­دهد که می­توان غالب نظام‌های تعرفه‌گذاری برق در این کشورها را به ۴ دسته کلی روش زمان استفاده(TOU)، روش قیمت لحظه­ای واقعی(RTP)، قیمت بحرانی اوج بار(CPP)، تخفیف کاهش اوج بار(PTR)، تقسیم کرد البته در بعضی از کشورها از چندین تا از این روش‌ها به جای یک روش استفاده می‌کنند.

روش زمان استفاده
این روش متداول­ترین روش در بین تمامی روش­های موجود است که در بسیاری از کشورها مانند کانادا، کره جنوبی، کشورهای اروپایی و آمریکا نیز استفاده می­شود.
در این روش زمان استفاده به سه قسمت کم­باری، میان­باری و اوج بار تقسیم شده و قیمت برق نیز در هر زمان متفاوت است. به غیر از مقادیر قیمت، آنچه که در این روش اهمیت دارد نسبت قیمت زمان اوج به زمان کم­باری است که معمولا بین ۲ تا ۴ می­باشد.
این روش در کشور ما نیز استفاده می‌شود اما مشکلاتی دارد که باید مرتفع شود.

روش قیمت لحظه‌­ای واقعی
این روش عملا در حال حاضر در کشور ایران با توجه به کنتورهای نصب شده قابلیت اجرایی ندارد زیرا در این روش، قیمت­‌گذاری واقعی بر اساس تقاضای مشترکین تعیین می­شود،  بنابراین در طول روز، قیمت­های برق دائما در حال تغییر هستند که ممکن است حتی در هر چند دقیقه نیز متفاوت باشند لذا باید یک سری زیر ساخت‌هایی برای آن آماده باشد که در حال حاضر این زیر ساخت‌ها در ایران آماده نیست.

روش قیمت بحرانی اوج بار
در این روش برخی از روزهای سال به عنوان روز بحرانی به مشترکین اعلام می‌­شود و در این روزها ممکن است قیمت زمان اوج بار نسبت به زمان معمولی تا ۶ برابر نیز افزایش یابد.
لازم به ذکر است که این روش می­تواند به همراه روش اول (زمان استفاده) نیز استفاده شود که متدوال نیز هست. همچنین این روش خود می‌­تواند به دو دسته زمان ثابت و زمان متغیر تقسیم شود.
در روش زمان متغیر برخلاف روش زمان ثابت، میزان ساعات اوج بار نیز در روزهای بحرانی متغیر است. نتایج تحلیل آماری چندین تجربه در کشور آمریکا نشان می­دهد که در برخی موارد با روش زمان ثابت میزان تقاضای اوج بار تا ۱۳.۱ درصد و در روش زمان متغیر تا ۲۷ درصد کاهش یافته است.
با توجه به اینکه امسال تا کنون سه روز متوالی  رکورد مصرف برق در ایران شکسته شده است می تواند قدری برای کاهش استفاده در روزهایی که مصرف بالا است تاثیر گذار باشد.

روش تخفیف کاهش اوج بار

در این روش بر خلاف روشهای قبلی به جای جریمه یا افزایش قیمت برق، به مشترکینی که مقدار مصرف برق خود را در زمان اوج بار کاهش بدهند تخفیف قیمتی داده خواهد شد.
در حال حاضر استفاده از این روش برای بخش خانگی توصیه نشده اما برای بخش‌­های تجاری، کشاورزی و صنعتی توصیه می­‌شود.
البته استفاده از این روش در ایران شاهد مصرف کمتر مشترکین کم مصرف می‌شود و مشترکین با مصرف بالا تغییری در مصرف خود نخواهند داشت و با همان روال قبلی و شاید مصرف بیشتر نیز ادامه خواهند داد.
 
موضوعی در اکنون مطرح است این می باشد که یک جریمه ثابت برای همه مشترکین در نظر گرفته شود اما بررسی ها نشان می دهد، در نظر گرفتن یک جریمۀ ثابت برای همه مشترکین پرمصرف و کم‌مصرف کاملا اشتباه و غیر موثر است. بایستی به هنگام قیمت­‎گذاری به این نکته توجه داشت که غالب مشترکین کم­‌مصرف در زمان اوج بار از حداقل وسایل ضروری استفاده می­‌کنند و نبایستی انتظار داشت که میزان مصرف خود در زمان اوج بار را چندان کاهش دهند.
حال آنکه مشترکین پرمصرف می­توانند با اصلاح رفتار خود و اجتناب استفاده از وسائل غیرضروری (مانند کولر گازی، ماشین ظرفشویی، ماشین لباسشویی، خشک­ کن، سونا و غیره) در زمان اوج بار، توان مصرفی خود را در زمانهای حساس کاهش دهند و یا اینکه بهای واقعی برق خود را در زمان اوج بار پرداخت کنند.
در واقع می­‌توان گفت که مقدار جریمه یا تخفیف در مقایسه با قیمت برق مصرفی در مشترکین پرمصرف کم­تر از مشترکین کم­‌مصرف احساس می­شود. به همین دلیل در مجموع به نظر می­‌رسد که باحفظ نظام تعرفه‌­گذاری موجود، مشترکین پرمصرف نه تنها بهای برق خود در زمان اوج بار را پرداخت نمی­‌کنند بلکه انگیزه‌­ای هم برای کاهش مصرف خود در زمان اوج بار را ندارند.
 
 
 
 


کد مطلب: 16330

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/16330/تعرفه-گذاری-قیمت-برق-ایران-جهان

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir