گزارش/

خشکسالی، ریشه عشایر خراسان جنوبی را می‌خشکاند

26 تير 1397 ساعت 17:18

خشکسالی، باعث ایجاد مشکلات عدیده‌ای برای عشایر، این قشر پرتوان کشور شده است.


به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایسنا، عشایر کشور در طول سال‌های اخیر به رغم مشکلات فراوانی که با آن مواجه بوده‌اند سهمشان را همچنان در توليد و اقتصاد و امنیت کشور حفظ کرده‌اند.
عشایر سالانه 190 هزار تن گوشت معادل 25 درصد گوشت کشور را تولید می‌کنند و این جمعیت در خراسان جنوبی، 30 درصد تولید دامی را در اختیار دارد.
تسهیلاتی برای گذران زندگی در خشکسالی
موسی ابراهیمی، رییس اداره برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات اداره‌کل عشایر خراسان جنوبی با اشاره اینکه سه منبع تسهیلاتی برای عشایر در نظرگرفته شده است، اظهار کرد: تسهیلات اشتغال پایدار روستایی عشایری از جمله این تسهیلات است.
وی افزود: تاکنون 253 طرح در حوزه عشایری استان با پیش بینی اشتغال 560 نفر و مبلغ اعتبار 312 میلیارد ریال در کارگروه‌ها و کمیته‌های فنی اشتغال استان تصویب و به بانک‌های عامل معرفی شده است.
رییس اداره برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات اداره‌کل عشایر خراسان جنوبی با اشاره به تسهیلات زنجیره تولید گوشت قرمز، تصریح کرد: این تسهیلات نیز از محل منابع صندوق توسعه ملی است که از پایان سال 96 تا کنون 215 میلیارد ریال تسهیلات به استان ابلاغ شده که 1923 متقاضی با اعتبار 378 میلیارد ریال  شناسایی و به بانک‌های عامل معرفی شدند.
ابراهیمی ادامه داد: در سال‌های اخیر تسهیلات قرض‌الحسنه پنج ساله نیز از محل منابع مدیریت بحران ابلاغ شده است.
وی اظهار کرد: از این محل نیز در سال گذشته 72 میلیارد و 300 میلیون ریال تسهیلات داشتیم که 10 شرکت تعاونی و 450 نفر متقاضی واجد شرایط موفق به جذب تسهیلات شدند.

رییس اداره برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات اداره‌کل عشایر خراسان جنوبی از اختصاص 93   میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه برای جبران خسارت‌های ناشی از خشکسالی به عشایر خراسان جنوبی خبر داد و تصریح کرد: این تسهیلات قرض الحسنه با سود   4 درصد و بازپرداخت پنج ساله است که تا پایان   امسال به متقاضیان واجد شرایط پرداخت می‌شود .
ابراهیمی ادامه داد: متقاضیان دریافت تسهیلات باید زیر ساخت‌ها و امکانات اولیه متناسب و مورد نیاز برای اجرای طرح از جمله جایگاه نگهداری دام مورد تأیید کارشناسان دامپروری، زمین زراعی و آب کشاورزی را در اختیار داشته باشند .
جمعیت 15 هزار نفری عشایر خراسان جنوبی
غلامرضا قوسی، مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی اظهار کرد: جامعه عشایری خراسان جنوبی با 15 هزار و 676 خانوار، هفت درصد جمعیت عشایر کشور را تشکیل می‌دهد.
وی با بیان اینکه این جمعیت، 30 درصد تولید دامی را در اختیار دارد، افزود: در سال جاری به دلیل خشکسالی‌های متوالی عشایر همچنان با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می‌کنند و آب ارسالی اداره کل امور عشایری جوابگوی نیاز عشایر نیست .
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی بیان کرد: هر ساله در آغاز فصل گرما، عشایر برای کمبود آب دام‌های خود دغدغه دارند که در سال جاری نگرانی‌ها برای تامین آب با هزینه‌های سنگین افزایش یافته است .
قوسی با بیان اینکه کمبود آب به عنوان یکی از اصلی ترین مشکلات در فصل گرما است، تصریح کرد: آبرسانی سیار اداره امور عشایری تنها بخش کوچکی از نیاز این قشر را برآورده می‌کند.
وی اظهار کرد: برخی خانوارهای عشایری بخش زیادی از درآمد خود را صرف تامین آب آشامیدنی مورد نیاز خود و دام‌های خود می‌کنند که با توجه به کمبود نقدینگی این قشر، تامین آب به دغدغه‌ای برای آنان تبدیل شده است.
مدیرکل امور عشایر   خراسان جنوبی ادامه داد: تاکنون امور عشایر خراسان جنوبی اقدامات خوبی در راستای تامین آب عشایر انجام داده است و در صورت افزایش بودجه تمام دغدغه‌های کم آبی عشایر را رفع خواهیم کرد .
قوسی بیان کرد: عشایر به فرموده امام خمینی(ره) «ذخایر انقلابند» و باید مسئولان در خدمات‌رسانی مطلوب به این قشر محروم و در عین حال تولیدکننده اقتصاد کشور تلاش کرده و برای رفع مایحتاج آنها از هیچ کوششی دریغ نکنند.

آب، مشکل اصلی عشایر
وی با اشاره به اینکه در اثر خشکسالی تعداد دام عشایر کاهش یافته است، اظهار کرد: در چند سال اخیر برخی از عشایر مجبور شده‌اند شماری از دام‌های خود را به فروش برسانند تا بتوانند آب و آذوقه مورد نیاز دام را تامین کنند.
مدیرکل امور عشایر   خراسان جنوبی تصریح کرد: در حال حاضر برای شرب، شست و شوی ظروف و لباس و برای استحمام عشایر با کمبود جدی آب مواجه هستیم.
قوسی ادامه داد: پایین بودن شاخص‌های توسعه و برخورداری عشایر نسبت به سایر جوامع، عدم تناسب بین جمعیت جامعه هدف و توزیع اعتبارات و همچنین نیروی انسانی، تک محوری بودن منبع درآمد عشایر و لزوم برنامه‌ریزی برای تنوع از مهم‌ترین مشکلات و محدودیت‌های کلان موجود در مناطق عشایری است.
وی بیان کرد: خشکسالی‌های مستمر 18 ساله، فقر مراتع، ریزگردها، کاهش منابع آبی و عدم استقبال عشایر از بیمه اجتماعی و بیمه دام به دلیل ضعف بنیه مالی از دیگر مشکلات کلان در مناطق عشایری استان است.
دغدغه‌ای مهم برای تحصیل
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید مورد توجه مسئولان قرارگیرد، توسعه فضاهای آموزشی و ایجاد محیطی مناسب برای تحصیل فرزندان عشایر است چرا که فراهم نکردن امکانات تحصیلی مناسب در مناطق عشایرنشین خراسان جنوبی باعث شده که بسیاری از دختران سخت کوش عشایر از تحصیل بازمانند .
قوسی با تاکید بر افزایش سهمیه آرد عشایر استان، اظهار کرد: بیشتر غذاهای عشایر وابسته به نان است و این قشر توان خرید آرد آزاد را ندارند .
وی با اشاره به نامطلوب بودن وضعیت مسائل بهداشتی در مناطق عشایری استان، افزود: باید خانه‌های ثابت و سیار بهداشت در مناطق عشایرنشین احداث شود .
تامین زیرساخت‌ها خواسته عشایر
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی بیان کرد: راه‌های عشایری که به سمت مناطق عشایر نیز می‌روند، وضعیت مناسبی ندارد و لازم است این جاده‌ها از زیر ساخت مناسب برخوردار شود.
قوسی تصریح کرد: گازرسانی، نفت رسانی به مناطق، تأمین آب شرب، تامین زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی و اشتغال پایدار از مهم‌ترین دغدغه‌ها و خواسته‌های جامعه عشایر است.
وی یادآور شد: خواسته‌های عشایر به حق است و باید تمامی مسئولان تلاش کنند تا مشکلات آن‌ها برطرف شود چرا که عشایر افرادی سخت کوش و با توان هستند که در تمامی نقاط به ویژه در نقطه صفر مرزی سکونت داشته و از مرزها محافظت می‌کنند.
با توجه به اینکه عشایر نقش پررنگی در تولیدات دامی و حفاظت از مرزها دارند لازم است برای جلوگیری از کوچ آنان تدابیر ویژه‌ای اندیشید، تدابیری که قطعا به نفع کشور است.

گزارش از زهرا حمیدی

انتهای پیام/4


کد مطلب: 16480

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/16480/خشکسالی-ریشه-عشایر-خراسان-جنوبی-می-خشکاند

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir