کارشناس شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی مطرح کرد

خالی بودن ۸۰ درصد سدهای خراسان‌جنوبی/ لزوم توجه به واژه سازگاری با کمبود آب

30 تير 1397 ساعت 10:47

کارشناس شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی گفت: اصلاح الگوی کشت، تدوین و ابلاغ طرح آمایش سرزمین، نهادینه‌سازی فرهنگ صرفه‌جویی در مصرف آب و توجه به کدواژه‌های سازگاری با کمبود آب از موضوعاتی بوده که باید مورد توجه همه قرار گیرد.


به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از فارس، محمود حمیدیان‌فر اظهار داشت: حدود 99 درصد از منابع آب مصرفی استان از منابع آب زیرزمینی تأمین می‌شود.
وی با اشاره به اینکه آب شرب شهرستان طبس از سد نهرین تأمین می‌گردد، تصریح کرد: خوشبختانه این سد با بارندگی‌هایی که امسال در استان شاهد بودیم آبگیری و حتی سرریز شد.
80 درصد سدهای خراسان‌جنوبی خالی از آب است
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی با بیان اینکه در سه دهه اخیر در استان 3.5 میلیارد مترمکعب کسری مخزن داشته‌ایم که خوشبختانه با صرفه‌جویی مردم، این کسری کاهش یافته است، یادآور شد: با توجه به شرایط استان و کمبود نزولات جوی، منابع آبی در آب‌های سطحی، قنوات و سدها با کمبود مواجه هستند.
حمیدیان‌فر ادامه داد: حدود 80 درصد کل سدهای استان خالی هستند.
وی با اشاره به اینکه زیرساخت‌های صرفه‌جویی منابع آب در کشور وجود ندارد که این امر یکی از علل اصلی در هدررفت آب است، افزود: متأسفانه زیرساخت‌های صرفه‌جویی منابع آب در بخش‌های سه‌گانه شامل صنعت، کشاورزی و شرب در کشور وجود ندارد که این امر یکی از علل عمده عدم صرفه‌جویی و مصرف درست مردم محسوب می‌گردد.
فاصله‌گیری از مصرف صحیح آب منجر به فاجعه انسانی خواهد شد
کارشناس شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی اضافه کرد: همچنین قدمت بالا و فرسودگی شبکه‌ها و خطوط انتقال آب در استان موجب هدررفت مقدار قابل توجهی از آب  شرب می‌شود.
حمیدیان‌فر با بیان اینکه کشور و به ویژه خراسان‌جنوبی در منطقه خشک و نیمه‌خشک واقع شده در نتیجه این موقعیت جغرافیایی سبب شده تا ایران با داشتن یک سوم بارندگی‌های جهان میزان تبخیر در آن سه برابر جهان باشد که این موضوع در خراسان‌جنوبی با شدت بیشتری همراه است، تصریح کرد: نیاکان ما نیز با مشکل کم‌آبی مواجه بودند ولی آن را به درستی مدیریت کرده و ما نیز امروز باید با الگوگیری از گذشتگان خود نسبت به صرفه‌جویی صحیح آب اقدام کنیم.
وی افزود: متأسفانه از مصرف صحیح آب فاصله گرفته‌ایم که این امر فاجعه‌ای به وجود آورده که تبدیل به فاجعه انسانی خواهد شد.
لزوم توجه به واژه سازگاری با کمبود آب
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی یادآور شد: اصلاح الگوی کشت، تدوین و ابلاغ طرح آمایش سرزمین، نهادینه‌سازی فرهنگ صرفه‌جویی در مصرف آب و توجه به کدواژه‌های سازگاری با کمبود آب از موضوعاتی بوده که باید مورد توجه همه قرار گیرد.
حمیدیان‌فر تصریح کرد: متأسفانه در گذشته به بهانه‌های اشتغال‌زایی مجوزهای مختلف حفر چاه داده شد که امروز آخرین حلقه پیامدهای این مسئله فرونشست زمین است که در برخی از دشت‌های استان به شکل مشهود دیده می‌شود.
وی به طرح احیاء و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی اشاره کرد و گفت: این طرح سراسری بوده که از سال 92 مورد تصویب شورای امنیت عالی آب قرار گرفت و شامل چندین پروژه می‌شود.
15.6 درصد از مساحت خراسان‌جنوبی تحت تأثیر خشکسالی بسیار شدید قرار دارد
کارشناس شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی ادامه داد: اجرای موفق طرح احیاء و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی و انجام اقدامات کنترل برداشت از آب‌های زیرزمینی در سه سال گذشته موجب شده تا علی‌رغم کاهش بارش‌ها و تعذیه آب سفره‌های آب زیرزمینی کسری مخازن منابع آب زیرزمینی استان از 185 میلیون مترمکعب در سال به 127 میلیون مترمکعب در سال کاهش یابد.
حمیدیان‌فر با بیان اینکه در سال آبی 96-97 میانگین بارندگی استان در مقایسه با مدت مشابه در بلندمدت با 34 درصد کاهش روبرو بوده است، یادآور شد: تا پایان سال شاهد افزایش بیش‌از 1.5 درجه دمای استان نسبت به میانگین درازمدت هستیم که به معنای افزایش تبخیر نسبت به میانگین است.
وی با اشاره به اثرات خشکسالی در استان گفت: میزان 79.2 درصد مساحت استان تحت تأثیر خشکسالی شدید، 5.2 درصد تحت تأثیر خشکسالی متوسط و 15.6 درصد تحت تأثیر خشکسالی بسیار شدید است.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی افزود: در حال حاضر عدد مربوط به آب مصرفی استان نسبت به مقدار آب تجدیدپذیر سالانه 1.18 بوده که بیانگر بحران فوق‌العاده شدید و عدم‌تعادل بیلان آبی استان است.
حمیدیان‌فر سرانه آب تجدیدپذیر سالانه در استان را یک‌هزار و 137 مترمکعب بازاء هر نفر دانست و اضافه کرد: تاکنون در سه دشت اسفدن، سرایان و فردوس پدیده فرونشست زمین که بیانگر اوج بحران و فاجعه دشت بوده است را داشته‌ایم.
هشدارهایی به کشاورزان برای استفاده بهینه از آب
کارشناس شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی با بیان اینکه براساس شاخص‌های جهانی باید 50 درصد آب تجدیدپذیر مورد استفاده و 50 درصد دیگر آن ذخیره شود که میزان مصرف آب‌های تجدیدپذیر در ایران 120 درصد است، اضافه کرد: کشوری که از 65 تا 75 درصد آب‌های زیرزمینی استفاده کند از لحاظ بین‌المللی بحران‌زده است.
حمیدیان‌فر با اشاره به اینکه بیشترین میزان مصرف آب مربوط به بخش کشاورزی است، توصیه کرد: کشاورزان انتخاب محصول کشاورزی را باید مطابق با اصلاح الگوی کشت و آمایش سرزمین که متناسب با اقلیم منطقه بوده انجام و همچنین از سیستم‌های آبیاری نوین برای بهره‌وری بیشتر و کاهش مصرف آب استفاده کنند.
اتلاف حدود 40 تا 50 درصد آب در بخش کشاورزی
وی با اشاره به اینکه اتلاف آب در بخش کشاورزی 40 تا 50 درصد است، یادآور شد: باید اقداماتی که سبب کاهش مصرف آب در این بخش و افزایش بهره‌وری می‌شود را پیاده سازیم.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی ادامه داد: با آموزش به کشاورزان، توجه به تغییر و اصلاح الگوی کشت و نظارت بر بهره‌وری درست از منابع آب در بخش کشاورزی می‌توان کاهش هدررفت و افزایش صرفه‌جویی آب در این بخش را حاصل نماییم.
حمیدیان‌فر به اهمیت رسیدن به ادبیات مشترک وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی در بحث صرفه‌جویی در آب در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: تا این فصل مشترک بین این دو وزارتخانه شکل نگیرد وضعیت مصرف آب در بخش کشاورزی همچنان ادامه دارد.
وی ادامه داد: وزارت نیرو وظیفه تأمین آب و وزارت جهاد کشاورزی رسالت تولید و تأمین مواد غذایی جامعه را بر عهده دارند بنابراین باید برای برخورد نکردن با مشکل تأمین آب و در پی آن تأمین مواد غذایی فصل مشترکی بین این دو وزارتخانه شکل بگیرد که این موضوع نسخه شفابخش مسئله کمبود آب است که با آن سرمایه ملی حفظ می‌گردد.


انتهای پیام/4


کد مطلب: 16558

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/16558/خالی-بودن-۸۰-درصد-سدهای-خراسان-جنوبی-لزوم-توجه-واژه-سازگاری-کمبود-آب

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir