شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۴۷
خراسان‌تایم گزارش می‌دهد:

توسعه و بهبود و اصلاح تجهیزات سرمایشی یک راهکار موثر برای کاهش مصرف برق

رئیس جمهور در جمع مدیران ارشد دولتی اظهار داشت که اگر مردم باید صرفه‌جویی کنند در شرایط جدید، ما باید شروع کنیم، دولت باید شروع کند. با توجه به اینکه ۹ درصد از کل مصرف برق کشور در ساعات اوج مصرف مربوط به وسایل سرمایشی ادارات دولتی است، حذف کولرهای گازی و استفاده از کولرهای آبی کم‌مصرف از جمله اقداماتی است که دولت می‌بایست در این زمینه انجام دهد.
توسعه و بهبود و اصلاح تجهیزات سرمایشی یک راهکار موثر برای کاهش مصرف برق
 
استفاده از کولرهای آبی و گازی کم ‌مصرف و پنکه و مدیریت مصرف برق، از جمله راهکارهای کلی کاهش پیک مصرف برق هستند. این راهکارها می‌بایست از ادارات دولتی آغاز شود و به سطح جامعه انتقال پیدا کند.
رئیس جمهور ششم تیر ماه سال ۱۳۹۷ در جمع مدیران ارشد دولتی اظهار داشت که اگر مردم باید صرفه‌جویی کنند در شرایط جدید، ما باید شروع کنیم، دولت باید شروع کند. به عبارت دیگر اصلاحات و فشار اصلاحات باید از خود دولت شروع شود.
اوج مصرف برق در کشور ۵۴.۰۰۰ مگاوات است که ۲۰.۰۰۰ مگاوات (۳۷ درصد) آن را وسایل سرمایشی مصرف می‌کنند. طبق آمار وزارت نیرو بیش از ۴.۵۰۰ مگاوات (۲۳ درصد) از این ۲۰.۰۰۰ مگاوات را وسایل سرمایشی نصب شده در سازمان‌های دولتی مصرف می‌کنند. در واقع در حدود ۹ درصد از کل مصرف برق مربوط به این حوزه است که مقدار بالایی است.
بنابراین دولت باید با اصلاح الگوی مصرف خودش در استفاده از وسایل سرمایشی پرمصرف مانند کولرهای گازی به خصوص در شهرهای گرمسیری و استفاده از کولرهای آبی جایگزین در شهرهای غیرگرمسیری، میزان مصرف برق خنک‌کننده‌ها را کاهش دهد.
هزینه سرمایه‌گذاری برای ساخت یک نیروگاه ۱.۰۰۰ مگاواتی حدود ۶۰۰ میلیون یورو است. در نتیجه برای تولید ۴.۵۰۰ مگاوات برق، نیاز به ۲۵ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری است. به عبارت دیگر اگر به کمک انواع روش‌های مدیریت مصرف تنها ۲۵ درصد مصرف برق ادارات را کاهش دهیم، می توان سالانه یک نیروگاه ۱.۰۰۰ مگاواتی را تامین سرمایه کرد.

مصرف بالای برق کولرهای گازی
با توجه به کمبود برق در تابستان امسال و قطعی‌های پیش آمده در چند هفته اخیر، لذا می‌بایست در ساعات اوج مصرف که پیک مصرف برق رخ می‌دهد، میزان مصرف را کاهش دهیم.
عمده مصرف برق در تابستان و در ساعات اوج مصرف برای کولرهای گازی است. کولرهای گازی (توان مصرفی ۲۴۰۰ وات) با مصرف ۴ برابری برق نسبت به کولرهای آبی (توان مصرفی ۶۰۰ وات) و ۲۴ برابری نسبت به لامپ ۱۰۰ وات، بیشترین سهم را در مصرف برق مشترکین خانگی و سازمان‌های دولتی دارند.

حذف کولرگازی و افزایش راندمان کولرهای آبی
بنابراین در گام نخست می‌بایست کولرگازی از سازمان‌های دولتی که در مناطق آب‌وهوایی خشک هستند، حذف شود. از سوی دیگر می‌بایست با اصلاح ساعات کاری سازمان‌های دولتی ساعات پیک مصرف را تغییر داد.
همچنین با افزایش راندمان و کاهش مصرف آب کولرهای آبی، میزان تبخیر و هدررفت آب کولرهای آبی را به حداقل رساند.

اعطای تسهیلات کم ­بهره به تولیدکنندگان تجهیزات کم‌­مصرف
می‌­توان از محل کاهش هزینه‌­های مجموعه وزارت نیرو در اثر کاهش اوج بار، به تولیدکنندگان کولرهای آبی وگازی کم‌مصرف، وام با بهره کم اعطا کرد.
همچنین بایستی به این نکته توجه داشت که وام به شرط فروش باشد. این امر موجب تشویق به تولید کولرهای آبی کم‌مصرف و کاهش هزینه خود خواهد شد.
ممنوعیت تولید و توزیع کولرهای پرمصرف
همزمان با طرح اعطای تسهیلات می‌­توان در یک روند تدریجی، تولید و توزیع کولرهای پر­مصرف را ممنوع کرد. ذکر این نکته ضروری است که شیوه صحیح تسهیلات به تولیدکنندگان، ظرافت‌­ها و پیچیدگی­‌های زیادی دارد و باید به دقت طراحی شود.

حمایت­ه‌ای رسانه­‌ای
یکی از انواع حمایت‌­هایی که می­‌تواند از تولیدکنندگان کولرهای آبی کم­‌مصرف صورت گیرد، اعطای یارانه تبلیغات است. وزارت نیرو می­‌تواند از محل کاهش هزینه­‌های تولید برق در پیک، بخش اعظم هزینه­‌های تبلیغات تجهیزات کم­‌مصرف را بپردازد. علاوه بر این می­‌توان از سال­های آتی تبلیغ کولرهای پرمصرف را ممنوع کرد.

جایگزینی وسائل سرمایشی پرمصرف با کم­ مصرف برای دهک های پایین
در بودجه سال ۹۷ برای خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و مددجویان حدود ۷۰۰۰ میلیارد تومان یارانه در نظر گرفته شده است. این رقم در سال ۹۶ حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان بوده است.
می‌­توان مقداری از این مبلغ را صرف خرید و جایگزینی کولرهای آبی مشترکین دهک های پایین نمود. در صورت ترکیب این منابع بامشوق­‌هایی که وزارت نیرو می­‌تواند تامین کند، می‌­توان توسعه تجهیزات کم‌­مصرف را نیز تسریع کرد.
تعویض کولرهای آبی و گازی برای مشترکین دهک های پایین موجب کاهش هزینه قبض برق آن­ها شده و رضایت ایشان را نیز در پی خواهد داشت.
با توجه به وضعیت نامساعد شبکه برق در استان­های گرمسیری و همچنین بالابودن تلفات غیرفنی در این استان­ها، اولویت اجرای این طرح در استان­‌های جنوبی کشور است.
 
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۶۵۸۱
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , کولر , برق