مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت:
خراسان جنوبی سومین استان رکورددار آبیاری تحت فشار است
11 مرداد 1397 ساعت 9:30
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی سومین استان رکورددار کشور در اجرای آبیاری تحت فشار است.
به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از ایرنا، حسین امامی روز چهارشنبه در جلسه بررسی مشکلات منابع آب شهرستان های فردوس، بشرویه و سرایان و ارائه راهکارهای عملیاتی مقابله با خشکسالی در شهرستان فردوس اظهار داشت: طی سال های اخیر آبیاری تحت فشار در سطح بیش از 17 هزار هکتار از اراضی این استان اجرا شده است.
وی گفت: سه دهه گذشته ما همواره مازاد برداشت آب داشته و با 3،5 میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته مواجه بوده ایم.
وی با اشاره به اینکه وضعیت تغییر اقلیم چشم انداز پیش رو نیز خیلی خوب نیست افزود: شاخص های اقتصادی استان عقب است و این موضوع تامین منابع آبی را می طلبد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی تصریح کرد: اگرچه در بهبود بهره وری آب عقب ماندگی تاریخی داشته ایم ولی طی دو سه سال گذشته حرکتهای خوبی انجام و محدودیت منابع آبی سبب شده که کشاورزان به سمت اجرای آبیاری های نوین حرکت کنند.
فرماندار فردوس هم گفت: دولت تدبیر و امید با وجود همه مشکلات اقتصادی که با آن مواجه هستیم موضوع آب را سرلوحه کار خود قرار داده و مدیریت منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مهدی ابراهیمی افزود: نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های کشاورزی در مدیریت منابع آب بسیار موثر بوده و با توجه به اینکه 95 درصد آب در بخش کشاورزی و پنج درصد در بخش خانگی مورد استفاده قرار می گیرد باید برای مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی راهکارهایی ارائه شود.
رئیس اداره امور منابع آب فردوس نیز گفت: بزرگ ترین چالش پیش روی کشور آب است.
سید هادی رحیمی تصریح کرد: قبل از سال 1392 چاه های کشاورزی در 365 روز سال و 24 ساعت شبانه روز روشن بود و حتی زمانی که به آبیاری نیاز نبود از این چاهها استفاده می شد ولی با نصب کنتورهای هوشمند، ساعت کارکردی برای چاه ها تعریف و خاموشی 5 تا 6 ماه بر روی چاههای کشاورزی اعمال شد که این اقدام، صرفه جویی آب را به دنبال داشت.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری از میزان حجم آب پروانه بهرهبرداری صادره در دشت فردوس و بشرویه، مصرف آب کمتری داشته ایم گفت: این موضوع بی نظیر بوده و نشان دهنده این است که کشاورزان نیز به کمبود و بحران آب پی برده اند.
رئیس اداره امور منابع آب فردوس گفت: این شهرستان دارای 200 حلقه چاه، 351 رشته قنات و 44 دهنه چشمه است که 42 میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی، پنج میلیون مترمکعب آب در بخش شرب و 2،2 میلیون مترمکعب آب در بخش خدمات مورد استفاده قرار می گیرد.
وی افزود: شهرستان بشرویه نیز دارای 222 حلقه چاه، 967 رشته قنات و 73 دهنه چشمه است که بیشترین برداشت آب در استان از دشت بشرویه انجام میشود و 78 میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی، چهار میلیون مترمکعب آب در بخش شرب و یک میلیون مترمکعب آب در بخش خدمات استفاده می شود.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این نشست به اجرای سیستمهای نوین آبیاری در سطح 17 هزار و 152 هکتار از اراضی استان اشاره کرد و گفت: 14 هزار و 140 هکتار آبیاری تحت فشار نیز در دست اجراست.
محمدحسن غلامی افزود: برای مدیریت منابع آب باید چاه های غیرمجاز تعیین تکلیف شود که البته تعداد آن در دشت های فردوس، بشرویه و سرایان کم است.
وی با اشاره به اینکه راندمان آبیاری خراسان جنوبی 44 درصد است و با میانگین کشوری آن برابری می کند یادآور شد: الگوی کشت در خراسان جنوبی تغییر کرده و کشاورزان درک کرده اند که با کمبود منابع آبی مواجه هستند اگرچه در بخش شرب، فرهنگسازی لازم انجام شده ولی با توجه به مصرف 90 درصدی آب در بخش کشاورزی، هنوز اقدام چندانی در این ارتباط انجام نشده است.
در این نشست راهکارهایی نظیر جایگزین شدن صنعت به جای کشاورزی، توجه به معیشت کشاورزان، خرید چاه های کم بازده، خرید سهم آب کشاورزان توسط دولت و پرداخت وجه آن به کشاورز، ثبات سطح باغات، تشویق کشاورزانی که رعایت الگوی مصرف را دارند و تعیین تکلیف چاه های غیرمجاز برای مدیریت مصرف آب و مقابله با خشکسالی توسط معاونان فرمانداران، بخشداران، روسای جهاد کشاورزی و مدیران شهرستان های فردوس، بشرویه و سرایان مطرح شد.
انتهای پیام/4
کد مطلب: 16978
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/16978/خراسان-جنوبی-سومین-استان-رکورددار-آبیاری-تحت-فشار