دوشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۲۱

زلزله خاموش در دل تاغزارهای خراسان جنوبی/حمله ‌شپشک سفید به تاغزارها

تنها چند سالی از هجوم آفت شپشک سفید بر دل تاغزارهای خراسان جنوبی بیشتر نمی‌گذرد اما این هجوم به حدی است که اگر چاره‌ای تدبیر نشود در آینده‌ای نه چندان دور خسارات جبران ناپذیری رقم می‌خورد.
زلزله خاموش در دل تاغزارهای خراسان جنوبی/حمله ‌شپشک سفید به تاغزارها
 
به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، خشکسالی واژه‌ای آشنا برای مردمان استان خراسان جنوبی است که سالها است با آن دست و پنجه نرم می‌کنند این خشکسالی علاوه بر اثراتی که در پی داشته چند سالی است که بر بیابانها و تاغزارهای استان کویری چنگ انداخته به گونه‌ای که زلزله‌ای خاموش در دل تاغزارهای استان به نام شپشک سفید بر جای گذاشته است.
 شرایط بحرانی‌تر از استان خوزستان را تجربه خواهیم کرد
رضایی یکی از شهروندان بیرجندی می‌گوید: اگر هجوم بی‌امان شپشک سفید بر دل تاغزارهای خراسان جنوبی ادامه یابد شرایط بحرانی‌تر از استان خوزستان را تجربه خواهیم کرد.
وی معتقد است مسئولان باید هرچه زودتر برای این مشکل چاره اندیشی کرده و با تزریق اعتبارات کاری برای تاغزارها انجام دهند.
رضایی اظهار داشت: اگر تاغزارها از بین برود مطمئن باشید هر روز باید شاهد لغو پروازهای فرودگاه بیرجند باشیم.
این شهروندی بیرجندی افزود: برای جلوگیری از این آفت اگر اقدامی نشود خسارات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت و زندگی برای مردم سخت می‌شود چون بیابان‌ها شریان‌های حیاتی انسان هستند و اگر پیش روی شود گرد و خاک و ریزگرد بیشتر استان خراسان جنوبی را در بر می‌گیرد.
مرگ خاموش تاغزارها در خراسان جنوبی
آری مرگ خاموش تاغزارها در خراسان جنوبی این روزها خاموش رقم می‌خورد و تاغزارهایی که سالها ناجی مردم بوده امروز گرفتار حمله شپشک سفید شده‌اند و فریاد کمک خواهی را سر می‌دهند.
مدیرکل منابع طبیعی خراسان جنوبی در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: یک چهارم عرصه‌های جهانی را بیابان تشکیل می‌دهد و استان خراسان جنوبی به لحاظ دیگر مناطق از شریط بحرانی‌تری برخوردار است.
نصرآبادی با بیان اینکه 13 میلیون هکتار از وسعت خراسان جنوبی را پوشش فقیر و کم تراکم تشکیل می‌دهد افزود: تدوام خشکسالی‌های چندین ساله از موارد تاثیرگذار بر افزایش بیابان است و بادهای 120 روزه سیستان و بلوچستان سبب افزایش تبخیر رطوبت سطح زمین می‌شود.
شیوع آفت شپشک سفید تاغزار از موارد تأثیرگذار بر افزایش بیابانزایی است
وی اظهار داشت: شیوع آفت شپشک سفید تاغزار از موارد تأثیرگذار بر افزایش بیابانزایی است و از آن جایی که 5 میلیون و 400هزار هکتار از وسعت استان را بیابان تشکیل می‌دهد و در 5 سال گذشته تعداد کانون‌های فرسایش بادی از 19 کانون به 28 کانون افزایش یافته و در تمام استان پراکنده شده است باید تدابیر ویژه اندیشیده شود.
نصرآبادی افزود: یکی از اثرات خشکسالی‌ها در خراسان جنوبی هجوم آفات است و چند سالی است که از جولان آفت شپشک سفید در تاغزارهای خراسان جنوبی بیشتر سپری نمی‌شود اما سرعت انتشار آن به حدی است که روز به روز در حال افزایش است.
بیش از 85 هزار  هکتار از تاغزارهای استان به شپشک سفید مبتلا شده است
نصرآبادی عمر تاغ زارهای استان را 45 تا 50 سال اعلام کرد و افزود: با این روند تخصیص اعتبارات فقط می‌توان رشد آفت را کاهش داد و این آفت به سرعت در حال تخریب تاغزارها است.
مدیرکل منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت:  از 250 هزار هکتار تاغزار در خراسان جنوبی بیش از 85 هزار  هکتار به شپشک سفید مبتلا شده است.
نصرآبادی شپشک سفید را تهدیدی برای تاغزارهای استان دانست و افزود: پوشش گیاهی سبب جلوگیری از تبخیر و حضور ماسه‌های روان می‌شود و هر بوته یک سد طبیعی در مهار روان آبها است.
تزریق اعتبارات مقابله‌ای با آفت شپشک سفید قطره چکانی است
وی افزود: تزریق اعتبارات مقابله‌ای با آفت شپشک سفید قطره چکانی است و از آن جایی که هر روز آفت درختان بیشتری را آلوده می‌کند در وسعت گسترده تری مرگ تاغزارها را رقم می‌زند.
مدیر کل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی نیز در این رابطه گفت: با دستور استاندار پیگیری اعتباری از مرکز انجام شده و پیش‌بینی اعتبار از سوی مدیریت بحران استان صادر شده و اداره کل منابع طبییع استان مکلف شد پیگیری‌هایی را از مرکز انجام دهد تا سقف مناسبی از اعتبارات انجام شود.
میرجلیلی افزود: خوشبختانه در سال 96 خراسان جنوبی به استان‌های مشمول گرد وغبار و ریزگردها اضافه شد و اعتبارات به دستگاه‌های متولی از جمله منابع طبیعی تخصیص خواهد یافت.
وی بیا کرد: در حال حاضر 165 هزار هکتار از تاغزارهای خراسان جنوبی سالم است و اگر فکری نشود در آینده نه چندان دور این تاغزارها هم آفت به جانشان می‌افتد و برای جبران خسارت دیگر وقتی نخواهد بود.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۷۰۹۰
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , خشکسالی , منابع طبیعی