به گزارش گروه ورزشی خراسانتایم به نقل از فارس، علیرضا چاجی اظهار داشت: بازی «زو» ایرانی همان ورزش «کبَدَی» جهانی است که اصل و منشأ این بازی بومی و محلی نیاز به قدرت و مهارت داشته و کاملاً ساده و کمخرج است و نیازی به محوطه بزرگ و وسایل بازی ندارد.
وی افزود: این بازی در گیلان «شیرین دودو» و در خراسان، گلستان و مازندران «زو» و در خوزستان «اشتیتی» و در سیستان و بلوچستان کبَدَی نامیده میشود.
دبیر هیأت کبدی خراسانجنوبی اظهار داشت: کبدی علاوه بر اینکه یک ورزش پرتحرک، کمخرج و ساده است در داخل و بیرون سالن نیز برگزار و ترکیبی از ورزش کشتی و راگبی است که برای گرفتن مهاجم یا فرار از دست حریف در این بازی به مهارت، انعطافپذیری، چابکی، استقامت، حضور ذهن و جرأت نیاز است.
چاجی یادآور شد: تشکیلات سازمانی این رشته ورزشی در ایران از سال ۱۳۷۵ با عنوان انجمن کبدی تحت پوشش فدراسیون ورزشهای همگانی شروع به فعالیت نمود و با توجه به کسب مدالهای ارزشمند در مسابقات قهرمانی آسیا و جهان در بعد قهرمانی، تیرماه ۱۳۸۴ تحت عنوان فدراسیون کبدی جمهوری اسلامی ایران شروع به فعالیت کرد.
«زو» در خراسانجنوبی نهادینه نشده است
وی با بیان اینکه کبَدَی یک ورزش بسیار محبوب در ایران و خراسانجنوبی است، خاطرنشان کرد: کبَدَی بهصورت تیمی ۱۲ نفره شامل ۷ نفر در زمین بازی و 5 نفر جایگزین در دو نیمه ۲۰ دقیقهای برای آقایان و ۱۵ دقیقهای ویژه بانوان انجام میشود.
دبیر هیأت کبدی خراسانجنوبی گفت: بازیکنان تیم مهاجم درحالی که کلمه «کبدی کبدی» را مرتب تکرار میکنند با انجام حرکات حمله و دفاع و جابجایی سعی بر لمس یا گرفتن یار تیم مقابل را دارند تا بتوانند به بالاترین امتیاز دست یابند.
چاجی با اشاره به قدمت بازی بومی محلی «زو» یا کبَدَی در خراسانجنوبی گفت: از گذشتههای مدیدی «زو» در مناطق روستایی و عشایری بیشتر به صورت بازی کودکانه مطرح بوده و برای بزرگسالان نیز حالت تفریح و تفرج داشته است و بهعنوان یک ورزش کلاسیک و نظاممند از آن یاد نمیکنند.
وی با اشاره به تأسیس هیأت کبدی خراسانجنوبی در سال ۱۳۸۴ افزود: از ابتدای راهاندازی این هیأت بهطور مقطعی فعالیتهای در ارتباط با برگزاری مسابقات شهرستانی و منطقهای انجام شده که متأسفانه به دلیل عدم برنامهریزیهای راهبردی و هدفمند ورزش کبدی نتوانسته است در شهرستانها و مرکز استان نهادینه شود.
نخستین دوره داوری کبدی در خراسانجنوبی برگزار میشود
دبیر هیأت کبدی خراسانجنوبی که از پیشکسوتان و فعالان ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی استان است، اظهار داشت: «زو» بهعنوان یک بازی بومی و محلی در جشنوارههای فرهنگی و ورزشی منطقهای و استانی در خطه شرق کشور مورد توجه بوده که تاکنون هماهنگیهای لازم برای شناسایی و پرورش استعدادهای بالقوه بین دو هیأت صورت نگرفته است.
چاجی مهمترین برنامه و سیاستهای راهبردی هیأت کبدی خراسانجنوبی را برگزاری دورههای آموزش مربیگری و داوری اعلام کرد و افزود: نخستین دوره مربیگری کبدی درجه ۳ با حضور ۶۲ بانو و آقای استان شهریورماه ۱۳۹۷ با تدریس افخم و شهیدی از ملیپوشان اسبق تیم ملی و مربیان فعلی تیم ملی در بیرجند برگزار شد تا زمینه فعال شدن این رشته پرطرفدار در شهرستانها مهیا شود.
وی با اشاره به کمبود داوران کارتدار کبدی در خراسانجنوبی تأکید کرد: در راستای برگزاری مسابقات قهرمانی استانی و میزبانی رقابتهای منطقهای نیازمند داوران باتجربه و آشنای به علوم جدید هستیم که هماهنگیهای لازم برای دورههای داوری درجه ۳ با فدراسیون انجام شده است.
دبیر هیأت کبدی خراسانجنوبی از برگزاری نخستین دوره مسابقات قهرمانی این رشته ورزشی خبر داد و گفت: این دوره از رقابتها در راستای المپیاد استعدادهای برتر ورزشی کشور به میزبانی شهرستان قاینات انجام میشود.
چاجی اذعان کرد: مسابقات انتخابی اعزامی به المپیاد استعدادهای برتر ورزشی کشور در دو بخش دختران و پسران ردههای سنی ۸۲ تا ۸۵ خراسانجنوبی چهارم آبان ماه با حضور تیمهای منتخب شهرستانهای استان برگزار میشود.
وی یادآور شد: مسابقات قهرمانی کبدی پسران المپیاد استعدادهای برتر کشور از یکم تا پنجم آبان ماه در استان قم برگزار میشود و بخش بانوان این المپیاد نیز از پنجم تا نهم این ماه به میزبانی آذربایجان است که تیمهای برتر رقابتهای کبدی خراسانجنوبی در این ماراتن کشوری حضور خواهند داشت.
انتهای پیام/4