به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم به نقل از فارس، علی فوادالدینی اظهار داشت: چون دیدگاه جوان تحولخواه است و این نوع نگاه با تصمیمات انقلابی همراه است تا بتواند سیستم را دگرگون کند پس طبیعتاً آزمون و خطا را به دنبال دارد.
وی افزود: در سیستم اداری کشور جای آزمونوخطا وجود ندارد، بلکه مدیران به دنبال راهحلهایی هستند که فوراً جواب دهد و حاشیه امن و سابقه کاری خوبی برای خود ایجاد نمایند.
نخبه علمی تصریح کرد: سیستم ارزیابی ما نیز به دنبال سنجش موفقیتهای یک مدیر است و نه به دنبال میزان خطاپذیری و ایدهپردازی بلکه این نوع ارزیابی نتیجهای جز تشویق مدیران به محافظهکاری نخواهد داشت.
فوادالدینی عنوان داشت: هیچ اتفاق بزرگ و تحولخواهانهای نخواهد افتاد مگر اینکه به جوانان که روحیه تحولخواهی دارند بها داده شود.
وی در بیان دلایل اصلی میدان ندادن به جوانان مطرح کرد: یک حالت مقاومت در برخی مدیران کشور نسبت به ایدههای نو وجود دارد و درواقع مدیران قدیمی به دنبال حفظ رویه گذشته هستند.
عضو بنیاد نخبگان خراسانجنوبی افزود: دلیل دیگر وجود چارچوب بزرگی از دیوانسالاری و قوانین اداری است که یک مدیر مجبور به رعایت آنها و عمل در همان محدوده است.
فوادالدینی عنوان داشت: البته با پیروزی انقلاب اسلامی تحولات جدی و بزرگی اتفاق افتاده است و طبق فرمایشات مقام معظم رهبری انقلاب و تحولات آنی اتفاق نمیافتد و زمانبر است پس نیاز است تا تلاشهایی برای ایجاد تحول در جامعه انجام شود و به آنها خوشبین بود.
وی در خصوص اقدامات عملی برای تغییر حلقه بسته مدیریتی در کشور عنوان کرد: برای اینکه مدیریت منعطفتری را ایجاد کنیم نیاز به اصلاح ساختارهای قانونی است و با وجود چنین ساختاری نمیتوانیم جوانان را به کارگیری کنیم.
نخبه علمی افزود: نیاز است تا برای تغییر این ساختارها نمایندگان جوان نیز در قانونگذاری مؤثر باشند و برای این کار جوانان نخبه را تشویق به وارد شدن در رشتههای موردنیاز کشور همچون مدیریت، اقتصاد و حقوق کنیم.
فوادالدینی در بیان موانع موجود در مسیر جوانگرایی عنوان داشت: علاوه بر ساختارهای قانونی، ساختار اداری، استخدامی و نظام ارزشیابی نیز اصلاح شود و حتی با گذاشتن محدودیت سنی عرصه برای حضور جوانان در مدیریت کشور باز شود.
انتهای پیام/4
کلمات کليدی: خراسانتایم , انقلاب , نخبگان