به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم به نقل از ایرنا، در سال های اولیه شیوع ویروس اچ آی وی ( ایدز)، این نوع بیماری را انکار کردیم و حصاری پوشالی از مصلحت ها را دورمان کشیدیم و واقعیت ها را در مورد بیماری ایدز به مردم نگفتیم.
هنوز بعد از گذشت سه دهه از شیوع این بیماری در ایران، ایدز همچون هیولایی، مردم را می ترساند و کماکان مردم جامعه از این نوع بیماری و افراد مبتلا به آن می ترسند و در برخی مناطق مردم از نشستن کنار یک بیمار مبتلا به ایدز دلهره دارند.
جامعه در دهه اخیر به این واقعیت رسید که دیگر راهی برای سرپوش گذاشتن بر این معضل اجتماعی و کتمان واقعیت های آن وجود ندارد و چاره ای جز آموزش و اطلاع رسانی در خصوص پیشگیری و راه های انتقال آن به ویژه از طریق رابطه جنسی به مردم نیست.
در سالهای اولیه شیوع این نوع بیماری به ترتیب استفاده از سرنگ های مشترک معتادان، آمیزش جنسی و انتقال بیماری از مادر به کودک در راس انتقال اچ آی وی، بود اما اکنون آمیزش جنسی عامل 47 درصد انتقال ویروس این بیماری در کشور را به خود اختصاص داده است.
هفته اطلاع رسانی ایدز با شعار جهانی «برای آگاهی از سلامت خود، من هم آزمایش اچ آی وی می دهم» را در حالی پشت سر گذاشتیم که سال های زیادی برای اطلاع رسانی در خصوص ایدز در کشور فرصت سوزی شد با این دغدغه که مبادا قبح برخی رفتارها در جامعه شکسته شود و سبب شد روز به روز بر آمار بیماران ایدز افزوده شود به گونه ای که به گفته برخی مسئولان و کارشناسان اکنون این مار خزنده پشت در منازل زیادی از مردم نفوذ کرده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند با بیان اینکه تزریق بیشترین عامل ابتلا به ایدز در کشور است گفت: در خراسان جنوبی روابط جنسی بیشترین آمار ابتلا به این بیماری را به خود اختصاص داده است.
کامبیز مهدی زاده ادامه داد: در حال حاضر 1.7 در یکصد هزار نفر مردم استان مبتلا به ایدز هستند و از آنجا که تعداد بیماران شناسایی شده به 14 نفر می رسد وضعیت شیوع پایین تر از نرم کشوری است.
وی اظهار داشت: براساس آخرین بررسی ها 37 میلیون نفر از مردم جهان مبتلا به ایدز هستند که از این تعداد 60 هزار نفر مربوط به ایران است.
مهدی زاده افزود: از آمار مبتلا به ایدز 38 هزار و 474 نفر شناسایی شده، 24 هزارو 860 نفر موارد زنده، 14 هزار و 459 نفر تحت مراقبت فعال، 15 هزار و 278 نفر مبتلا به ویروس اچ آی وی پیشرفته هستند که طبق آخرین اطلاعات تا پایان سال 96 هزار و 614 نفر فوت کردند.
وی با بیان اینکه مبتلایان به ویروس اچ آی وی در خراسان جنوبی تحت مراقبت 100 درصد هستند، گفت: از این تعداد هشت نفر مرد و 6 نفر زن هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تصریح کرد: تاکنون هفت هزار تست ایدز در مورد مصرف کنندگان مواد مخدر از نوع تزریقی گرفته شده است که تا پایان سال به 15 هزار تست خواهد رسید.
وی ادامه داد: 64 درصد مبتلایان به ویروس اچ آی وی در خراسان جنوبی از روابط جنسی و 14 درصد از طریق تزریق بوده است.
مهدی زاده بیان کرد: با اقدامات انجام شده تاکنون نوزادان با مادران مبتلا به این بیماری در استان سالم به دنیا آمدند و موردی از فوتی افراد مبتلا به دلیل بیماری نداشتیم.
وی آموزش و اطلاع رسانی، پیشگیری از انتقال تزریقی و کاهش آسیب، ورود تیم های سیار، پیشگیری از انتقال جنسی، تشخیص مراقبت و درمان و تست های انجام شده را از مهمترین راه های پیشگیری و فعالیت در جلوگیری از ایدز ذکر کرد.
پزشک مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیرجند هم گفت: در این مرکز به عنوان مرکز اجرایی در بحث « اچ آی وی»، خدماتی از جمله مشاوره، تشخیص، درمان، آموزش و سایر به صورت رایگان در اختیار بیماران، خانواده آنها، افراد پرخطر مانند معتادان تزریقی، افراد دارای روابط جنسی پرخطر و داوطلبان اختیاری قرار می گیرد.
فرزانه حسینی با بیان اینکه اطلاعات مراجعه کنندگان به این مرکز کاملا محرمانه است افزود: به هیچ عنوان اطلاعات این افراد به جایی ارسال نخواهد شد حتی شخص می تواند بدون اینکه خود را معرفی کند با ارایه یک کد از خدمات مرکز بهره مند شود.
وی بیان کرد: تست های آزمایش اچ آی وی با حساسیت بالا می تواند در کمتر از 10 دقیقه بیماری را تشخیص دهد همچنین تمامی بیمارانی که نیاز به خدمات درمانی داشته باشند می توانند از درمان رایگان در این مرکز برخوردار شوند.
پزشک مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیرجند اظهار داشت: از آنجایی که برای این بیماران انگ و تبعیض در جامعه وجود دارد لذا برخورد با آنها بسیار مهم است تا انگ درباره آنها را در جامعه از بین رفته و بتوانند مراجعه مکرر و مستمر به مرکز مشاوره داشته باشند.
وی اضافه کرد: اگر این بیماران مرتب به مرکز مشاوره مراجعه نکرده و درمان را به موقع انجام ندهند مراقبت های دارویی ایجاد کرده و وضعیت بیمار بسیار سخت و بغرنج می شود.
حسینی عنوان کرد: در نخستین مراجعه فرد به مرکز مشاوره مورد بررسی قرار گرفته و پایه یک رابطه مستمر برای مراجعات بعدی برقرار می شود سپس هر سه ماه بیمار برای معاینات کلی، انجام آزمایشات، دریافت دارو، بررسی سل، واکسیناسیون و درمان به صورت رایگان مراجعه می کند.
وی تاکید کرد: وقتی شخص با اچ آی وی، مثبت شناسایی شد حتما باید تحت درمان قرار بگیرد درمان سبب طبیعی شدن طول عمر، پیشگیری از بیماری های دیگر و کاهش انتقال بیماری به اشخاص دیگر می شود.
پزشک مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیرجند در ارتباط با مادران باردار یادآور شد: بیماریابی در این افراد بسیار ارزشمند است چون وقتی مادر مبتلا شناسایی شده و دارو به موقع در اختیار وی قرار گیرد بیماری به نوزاد منتقل نمی شود.
وی بیماری ایدز را مانند دیابت توصیف کرد و گفت: همانطور که یک شخص دیابتی باید تا پایان عمر دارو مصرف کند بیمار ایدز نیز باید مدام دارو مصرف کند در حالیکه این نوع بیماری در جامعه ما به یک نوع انگ شناخته شده چون با خصوصی ترین رفتار انسان ها در ارتباط است.
حسینی تاکید کرد: هروقت بتوانیم این انگ و تبعیض را در جامعه ایرانی از بین ببریم مبارزه با بیماری و کنترل آن راحت تر خواهد بود در غیر اینصورت شناسایی و درمان افراد به سختی انجام خواهد شد.
اکنون کارشناسان بهداشت و درمان سن شیوع بیماری ایدز را 15 تا 40 اعلام می کنند و معتقدند روز به روز سن شیوع این بیماری در ایران در حال کاهش است در نتیجه انتظار می رود الفبای پیشگیری از ایدز از دوران کودکی و نوجوانی آغاز شود.
همچین لزوم پایبندی به ارزش های اخلاقی و اسلامی، آموزش به افراد مجرد و متاهل برای پایبندی به خانواده، جامعه و همسر نیز نقش مهمی در کاهش ابتلا به بیماری عفونی ایدز دارد.
این در حالیست که در بسیاری از موارد، ابتلا به این بیماری و بسیاری از آسیب های دیگر بر اثر عدم مهارت در گفتن « نه » و قاطعیت بر آن است پس مهارت « نه گفتن» بزرگ و کوچک نمی شناسد و باید در همه افراد جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان تقویت شود.
گزارش از رقیه محمدی
انتهای پیام/4