يکشنبه ۲ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۲

کم توقع اما زندگی بخش

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: عواملي مانند رشد شهرنشيني، ازدياد زباله‌هاي شهري و صنعتي و جذب شدن برخي مواد شيميايي در خاك، حفاري‌هاي معادن، چراي بيرويه دام‌ها، استفاده از سموم و آفت كش‌ها و مصرف بيش از حد كودهاي شيميايي، به فرسايش و آلودگي خاك و تخريب سطح زمين مي‌انجامد.
کم توقع اما زندگی بخش
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایسنا، محمدحسن غلامی اظهارکرد: خاك، منبع عظيم و ثروت گرانقدري است كه بسياري از مسائل حياتي و نيازهاي ضروري انسان و جامعه به آن وابسته است.
وی ادامه داد: بيش از 95 درصد نيازهاي غذايي بشر و درصد قابل توجهي از پوشاك و ساير مايحتاج   جمعيت رو به رشد انسان در بستر خاك توليد و تأمين مي‌شود.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: خاك، در اصطلاح، به قشر بسيار نازك و سطحي گفته مي‌شود كه در اثر متلاشي شدن سنگ‌ها در زماني بسيار زياد و تحت تأثير عوامل طبيعی تشكيل شده است.
غلامی با بیان اینکه خاك، حاوي موجودات زنده و مواد آلي و بستر طبيعي براي رشد و نمو گياهان است، اظهار کرد: خاك، اساس و زيربناي كشاورزي است و ادامه حيات و بقاي انسان، حيوانات و گياهان بدون آن ممكن   نيست.
وی با اشاره به اینکه خاك، از منابع مهم پالاينده و تصفيه كننده طبيعت است، افزود: آب و خاك از ملزومات علم كشاورزي است، از اين رو اين شاخه از كشاورزي به بررسي و چگونگي   تشكيل و تكوين خاك و شناسايي انواع آن پرداخته و خاك مناسب كاشت هر محصول را معرفی مي‌كند.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: عواملي مانند رشد شهرنشيني، ازدياد زباله‌هاي شهري و صنعتي و جذب شدن برخي مواد شيميايي   در خاك، حفاري‌هاي معادن، چراي بيرويه دام‌ها، استفاده از سموم و آفت كش‌ها و مصرف بيش از حد كودهاي شيميايي، به فرسايش و آلودگي خاك و تخريب سطح زمين مي‌انجامد.
غلامی با بیان اینکه در ايران، اراضي داراي خاك‌هاي مناسب توليد كشاورزي محدود است، تصریح کرد: در بهترين شرايط يعني در سال‌هايي كه نزولات آسماني به حد كافي باشد، وسعت اراضي قابل كشت به 18.5 ميليون هكتار مي‌رسد.
وی سرانه زمين   كشاورزي در كشور را در بهترين شرايط 0.26 هكتار و به طور متوسط 0.16 هكتار دانست، خاطرنشان کرد: تجمع رسوب در پشت سدها،   از بين رفتن كودهاي آلي و معدني مصرف شده در خاك، رانش زمين، بياباني شدن مراتع و از بين رفتن جنگل‌ها و آلودگي آب‌هاي سطحي   از اثرات و تبعات فرسايش خاک است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی به راهكارهايي كه باعث كاهش ميزان فرسايش و تعادل اكوسيستم مي‌شود ، اشاره و بیان کرد: افزايش سطح زير كشت كه در ايران عملاً به دليل كمي منابع آبي و كاهش كيفيت آب‌هاي سطحی   زيرزميني امكان‌پذير نیست از راهکارها است.
غلامی ادامه داد: همچنین افزايش راندمان كشت در واحد سطح يكي از راهكارها است که به معنای كشت براساس استعداد اراضي و قابليت بهره‌برداري از آن‌ها با توجه به شرايط آبي و خاكي  است.
وی بیان کرد: استفاده از ساير منابع نیز از دیگر راهکارها است که از منابع آبي برای توليد پروتئين استفاده شود تا از چراي بي رويه دام جلوگيري شود که طي يك آمار علمي ميزان دام ما در سطح مراتع حدوداً 10 برابر دنیا است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: حفاظت از منابع طبيعی نیز از دیگر راهکارها است که انجام طرح‌هاي تثبيت شن و همچنين مالت‌پاشي و بذرپاشي در سطح   مزارع و مراتع باعث كاهش ميزان فرسايش مي‌شود.
غلامی ادامه داد: همچنين نگهداشتن بقاياي گياهي در سطح خاک   مزارع علاوه بر افزايش مواد آلي خاك باعث كاهش اثرات سوء فرسايش شده، لذا سوزاندن بقاياي گياهي تا حدود زيادي باعث صدمه زدن به خاك و همچنين ميكرو ارگانسيم‌هاي مفيد خاك مي‌شود.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۰۲۸۳
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , جهاد کشاورزی , آب