حیوان خانگی، نیاز یا معضل اجتماعی

8 دی 1397 ساعت 10:58

نگهداری و خرید و فروش حیوانات خانگی چند سالی است در کشور ما به ویژه شهرهای بزرگ رونق چشمگیری یافته است به طوری که برخی از آن به عنوان ضرورت و نیاز زندگی و عده ای نیز معضل اجتماعی تعبیر می کنند.


به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایرنا، حیوانات خانگی گستره وسیعی دارند از نگهداری انواع پرندگان، سگ‌ و گربه گرفته تا جوندگان مانند خرگوش، سنجاب، همستر، موش و حتی سلیقه‌ های خاص که در دنیای متنوع حیوانات اقدام به نگهداری آیگواناها، مارهای پریتون، عقرب و رتیل می کنند اما در خراسان جنوبی موضوع نگهداری حیوانات خانگی کمتر شایع است.
نگاهی گذرا به تاریخ زندگی بشر نشان می دهد که انسان ها، به دلایل مختلف از جمله تغذیه، حمل و نقل، امنیت و سایر نیازها اقدام به نگهداری حیوانات می کرده اند و صرف نظر از دلایل فوق، انسان همواره از حیوانات و نگهداری آنها احساس لذت می برده است.
با گسترش جوامع شهری و مدرن و ماشینی شدن بسیاری از امورات روزمره، حیوانات و نگهداری آنها تا حدودی از زندگی بشر امروزی فاصله گرفته است ولی آثار این تمایل به داشتن حیوانات در پیرامون زندگی را می توان در وجود بچه ها به عنوان افرادی که روحیات و طبیعت شان کمتر دستخوش محیط می شود به خوبی مشاهده کرد.

** مجوزی برای تکثیر حیوانات خانگی صادر نشده است
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: تاکنون هیچ مجوز و پروانه ای برای تکثیر، پرورش و فروش حیوانات خانگی از طرف دامپزشکی صادر نشده است و اگر فرد یا افرادی بخواهند مرکزی برای این منظور راه اندازی کنند باید در خارج از حوزه شهری و پس از استعلام از دامپزشکی و رعایت شرایط سایر ارگان های مسئول صورت گیرد.
محمد اصغرزاده افزود: یکی از ساده ترین عوارضی که حیوانات خانگی ایجاد می کنند صدمات فیزیکی، زخم ها و خراش های ریز و درشت به وسیله دندان و ناخن های تیز این حیوانات است که با این روند احتمال بروز بیماری های مشترک وجود دارد.
وی ادامه داد: از جمله بیماری های مشترک و قابل انتقال بین انسان و حیوانات خانگی نظیر سگ، هاری است که از طریق گاز گرفتن و خراش های پوستی و یا به عبارت ساده تر از طریق زخم، ویروس عامل هاری وارد بدن می شود.
اصغرزاده اظهار داشت: بسیاری از آلودگی ها و بیماری های انگلی حیوانات خانگی قابل انتقال به انسان است بنابراین داشتن یک حیوان خانگی مستلزم این است که شرایط خاص برای نگهداری از آن حیوان فراهم شود.
وی با بیان اینکه شرایط نگهداری بهداشتی حیوانات خانگی بسیار مهم است افزود: حیوانات خانگی باید به صورت دوره ای تحت نظر دامپزشک کنترل شده و شناسنامه بهداشتی برای آنها صادر شود.

** موضع گیری یا آگاهی بخشی
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی هم با بیان اینکه موضع گرفتن در برابر نگهداری حیوانات خانگی موثر نیست گفت: از طریق رسانه های گروهی و آگاهی بخشی می توان جلوی بسیاری از مخاطرات این حوزه را گرفت.
محمدعلی بخشی افزود: اگر آموزش های لازم در خصوص نگهداری حیوانات خانگی و مخاطرات این کار به جامعه ارایه شود کسانی که حیوانات خانگی نگهداری می کنند با آگاه شدن از مخاطرات این کار، تمایلشان کمتر شده و یا حداقل به صورت اصولی و صحیح با کمترین مخاطره اقدام به ادامه این کار خواهند کرد.
وی اظهار داشت: تمایل افراد به نگهداری حیوانات تا حدی ذاتی است پس شاید بهتر باشد به جای مقاومت و جبهه گیری های غیراصولی در برابر این خواسته و تمایل ذاتی، که سال های اخیر در برخی رسانه ها شاهد بودیم و نتایج عکس داشته، آن را در مسیر صحیح و اصولی آموزش و هدایت کنیم.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه هر حیوانی برای بقا نیازمند محیط خاص است تصریح کرد: اگر این شرایط در مورد حیوانات خانگی رعایت نشود مخاطرات این گونه حیوانات به دلیل افزایش استرس های محیطی روند افزایشی خواهد داشت.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین شرایط نگهداری حیوانات خانگی محل نگهداری یا «لانه» است که باید طوری تعبیه شود که حیوان امکان تماس با حیوانات وحشی و ولگرد را نداشته باشد تا از این طریق امکان ابتلا به بسیاری از بیماری های انگلی و مشترک از بین برود.
بخشی با بیان اینکه در دنیا انجمن های حمایت از حقوق حیوانات در حال فعالیت هستند و به موارد بدرفتاری با حیوانات رسیدگی می کنند، گفت: با این روند آموزش های عمومی در خصوص موضوعات مرتبط با این حیوانات برای جلوگیری از بدرفتاری ها و بیماری های برگرفته از آن ضرورت خواهد داشت.
وی توصیه کرد؛ یافتن نوع مناسب حیوان دست آموز خانگی برای نگهداری کار آسانی نیست و فرد باید قبل از اقدام به خرید و فروش حیوانات خانگی و نگهداری از آن با کارشناسان این حوزه مشورت کند.

** حیوانات خانگی/ آپارتمان نشینی
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی نیز گفت: سبک معماری و نیز روابط اجتماعی در جامعه امروزی همزیستی مسالمت ‌آمیز انسان ‌ها با تمام موجودات همچون حیوانات خانگی را در حال حاضر امکان‌پذیر نمی‌ داند.
حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا افزود: ما نمی‌توانیم جامعه شهری و زندگی امروزی را از لحاظ امنیت و نیز دارابودن مولفه‌ های بهداشتی در حالی ترسیم کنیم که حیوانات خانگی بدون درگیری و تزاحم در محیط انسانی نگهداری شوند پس باید از نگهداری حیوانات خانگی به خصوص در محیط آپارتمانی اجتناب کرد.
وی ادامه داد: یکی از اشکالات نگهداری حیوانات ضایع شدن حقوق همسایگان است که نگهداری سگ در منازل نه تنها موجب ناراحتی سایر افراد خانواده یا اهل آپارتمان می شود بلکه با قوانین بشری و حق الناس در اسلام منافات دارد.
وحدانی نیا با بیان اینکه از نظر بهداشتی نگهداری سگ، شیوع برخی از میکروب ‌ها و امراض از قبیل هاری و جنون را به دنبال دارد افزود: متاسفانه امروز نگهداری سگ در جامعه باب شده و به وضوح شاهد این هستیم که شبکه های ماهواره ای در حال تبلیغ این موضوع هستند و قبح آن را میان جوانان ریخته‌اند.
وی اظهار داشت: نگهداری سگ در منزل یکی از فرهنگ‌ های غربی وارد شده در کشور است اما باید توجه داشت در کشور های غربی آزادی انسان ها هیچ قید و بندی ندارد مگر اینکه موجب سلب آزادی از دیگران شود.
وی اضافه کرد: بنابراین کسانی که به این کار اقدام می‌کنند حتی به آزادی غربی ها هم پایبند نیستند و با خودخواهی زندگی را برای دیگران تلخ می‌ کنند در حالی که در غرب هیچ کس حق بر هم زدن آرامش دیگران را ندارد.
وحدانی نیا گفت: افرادی که با نادیده گرفتن آموزه‌ ها و ضعف هویتی دینی در راستای تقلید کورکورانه از مولفه‌های فرهنگی غرب به مفاسد موجود در نگهداری سگ برآمدند، باید به قوانین اسلام و جامعه احترام بگذارند.
وی افزود: در حال حاضر قانونی برای منع نگهداری حیوانات خانگی نظیر سگ وجود ندارد اما در صورت مزاحمت در آپارتمان و شکایت همسایه ها حکم قضایی در این رابطه صادر خواهد شد.

انتهای پیام/4


کد مطلب: 20370

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/20370/حیوان-خانگی-نیاز-یا-معضل-اجتماعی

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir