در حاشیه رونمایی از کتابچه «بورس نفت» در «خبرنامه دانشجویان ایران» مطرح شد؛

وزارت نفت باید مکلف به فروش بخشی از نفت از طریق بورس باشد

12 دی 1397 ساعت 15:08

در مرحله اول عرضه نفت در بورس یک میلیون بشکه به صورت آزمایشی عرضه شد که متاسفانه علی رغم وجود الزامات و چارچوب های قانونی، وزارت نفت به بهانه صدور مجوز از سوی شورای عالی اقتصاد فروش نفت را به مدت یک ماه تعلیق کرد و اکنون نیز که دوهفته از مصوبه شورای سران گذشته است کماکان ماجرا متوقف شده و پیگیریی انجام نشده است.


به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرنامه دانشجویان ایران، ضمیمه کاغذی «خبرنامه دانشجویان ایران» با موضوع بورس نفت رونمایی شد. این پرونده با همکاری مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران تهیه شده است و به الزامات بازار بورس پرداخته است. سید احسان حسینی، مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران، در مراسم رونمایی از این کتابچه در «خبرنامه دانشجویان ایران» با اشاره به اهمیت عرضه نفت در بورس به وجود شبهات در این زمینه پرداخت و گفت: تلاش هایی صورت گرفت تا با پاسخ دهی به شبهات پیرامون عرضه نفت در بورس اقدامات مناسبی جهت اجرایی شدن آن برداشته شود.
سید احسان حسینی، با اشاره به استقبال بخش خصوصی از فروش نفت در بورس گفت: یک میلیون بشکه نفت در بورس عرضه شد که با استقبال بخش خصوصی تمام آن به فروش رسید و به علت آنکه در یک فضای رقابتی این عرضه اتفاق افتاد، تنها یک دلار کمتر از قیمت اصلی به فروخته شد و به گفته مسئولین بورس انرژی بیش از 60 شرکت خارجی برای خرید نفت از بورس اقدام کرده بودند.
حسینی با اشاره به موفق بودن مرحله اول عرضه نفت در بورس گفت: در مرحله اول عرضه نفت در بورس یک میلیون بشکه به صورت آزمایشی عرضه شد که متاسفانه علی رغم وجود الزامات و چارچوب های قانونی، وزارت نفت به بهانه صدور مجوز از سوی شورای عالی اقتصاد فروش نفت را به مدت یک ماه تعلیق کرد و اکنون نیز که دوهفته از مصوبه شورای سران گذشته است کماکان ماجرا متوقف شده و پیگیریی انجام نشده است.
حسینی در بخشی دیگر از صحبت های خود با اشاره به اهمیت عرضه نفت در بورس گفت: اخیرا سعید قاسمی نژاد، مشاور بنیاد دفاع از دموکراسی، در آمریکا که موسسه ای مطالعاتی پبرامون ایران و اثر بخشی تحریم ها در ایران است گفته: عرضه نفت در بورس یک پیروزی بزرگ برای ایران بود و توانست راه دور زدن تحریم های نفتی آمریکا را به دنیا نشان دهد. این حرف نشان دهنده اهمیت این مسئله برای آمریکا و موسساتی است که لزوما بر روی ایران تمرکز دارند.

مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران، با سوال پیرامون تعلیق در عرضه ی نفت در بورس گفت: در حالی که صادرات ما به دلایل تحریمی کاهش پیدا کرده است و از جهتی دیگر ما توانسته ایم از طریق عرضه نفت در بورس به موفقیت هایی دست پیدا کنیم، باید پرسید چرا وزارت نفت با تمام این مسائل هنوز این راهکار را به صورت دائمی در دستور کار خود قرار نداده و آن را در حالت تعلیق نگه داشته است.
حسینی به فشارهای رسانه های خارجی علیه این طرح نیز اشاره کرد و افزود: رسانه های خارجی مانند "بی بی سی" و "من و تو" به دنبال تخریب این راهکار هستند تا با اخلال در تصمیم گیری و فشار روانی بر مردم این راه حل را غیر عقلایی نشان دهند تا از این طریق، فشار تحریم ها بر زندگی مردم حفظ شود. این در حالی ست که همانطور که گفته شد اندیشکده های آنان به موفقیت آمیز بودن این راهکار واقف هستند.
حمیدرضا اکبری، پژوهشگر حوزه انرژی نیز تداوم عرضه ی نفت در بورس را مهم دانست و گفت: یک میلیون بشکه نفت در بورس عرضه شد اما اتفاق اصلی که باید رخ دهد تداوم عرضه نفت در بورس است. این کار مانند انقلاب کردن و نگه داشتن یک انقلاب است، زمانی که حرکتی انجام می شود، برای آنکه به نتیجه مطلوب برسد نیازمند ثبات بخشیدن و حفظ کردن آن عمل است که حتی می تواند از حرکت اولیه مهم تر باشد.
اکبری پیرامون لزوم عرضه مداوم نفت در بورس گفت: وقتی به صورت متداوم، چه به صورت روزانه و یا هفتگی عرضه نفت در بورس را داشته باشیم طبیعتا مشتری نفت ما می تواند بر اساس اطمینانی که در تامین مواد خود(از طریق ما) دارد قراردادهایی را با طرف های خارجی انعقاد کرده و از این طریق می تواند به چرخه ی فروش ما نیز کمک کند. این درحالی است که با گذشت بیش از یک ماه از مرحله اول عرضه، هنوز مرحله دوم آن اجرا نشده است که این موضوع می تواند ریسک در تصمیم گیری برای خریداران نفت در بورس را افزایش دهد.
حمیدرضا اکبری با اشاره به راه حل های این موضوع گفت: وزارت نفت باید مکلف به فروش بخشی از نفت از طریق بورس باشد ، که این امر را می توان با آوردن موادی در بودجه مبنی بر فروش نفت و درآمد زایی از این طریق به تصویب رساند. این راهکار دو خصلت مناسب دارد، چرا که از جهتی وزارت را از طریق قانون مکلف به عرضه نفت در بورس می کند و از طرفی دیگر بروکراسی برای گذراندن یک قانون را کاهش می دهد.
این پژوهشگر حوزه ی نفتی پیرامون فروش ریالی نفت که حواشی را به دنبال داشته است، گفت: پس از اعلام وزیر نفت مبنی بر فروش نفت به صورت ریالی، شبکه های خارجی از جمله بی بی سی فروش ریالی نفت را موجب پولشویی و ... دانستند. اما در حقیقت فروش ریالی می تواند تحریم ها را بی اثر کند چرا که اگر تسویه حساب ها به صورت ارزی انجام گیرد شرکت های خریدار نفت از بورس موظف به پرداخت ارز می شوند و این عامل سبب شناسایی آنها از طریق نهاد های مالی می گردد اما زمانی که تسویه به صورت ریالی انجام میگیرد شرکت ها می توانند از طریق مبادله با صرافی ها، تاجرهای خارجی و داخلی، ریال مورد نیاز خود را دریافت و حساب خود را تسویه نمایند و از بلوکه شدن پول ایران که در سال های 90 و 91 رخ داد جلوگیری نمایند.
اکبری با تاکید بر اهمیت و سهولت در استخراج و فروش میعانات گازی گفت: عرضه میعانات گازی در کنار نفت می تواند اهمیت ویزه ای داشته باشد چرا که میعانات گازی در دنیا فروشندگان کمتری دارد. به همین دلیل می توان راحت تر با بخش خصوصی وارد مبادله شد و با توجه به استقبال بخش خصوصی از عرضه نفت در بورس یقینا استقبال خوبی از فروش این محصولات وجود خواهد داشت.


کد مطلب: 20496

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/20496/وزارت-نفت-باید-مکلف-فروش-بخشی-طریق-بورس-باشد

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir