چهارشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۶:۱۹

بحران بی‌آبی و آبیاری سنتی در اراضی کشاورزی خراسان جنوبی

خراسان جنوبی در حالی یکی از قطب‌های تولید محصولات استراتژیک کشاورزی است که خشکسالی و بحران کمبود آب سبب افزایش مهاجرت‎ها شده اما هنوز ۸۴ درصد اراضی کشاورزی استان به شیوه سنتی آبیاری می‌شود.
بحران بی‌آبی و آبیاری سنتی در اراضی کشاورزی خراسان جنوبی
 
به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، بحران آب تنها بحرانی به شمار می‌رود که تا کنون کسی آن را جدی نگرفته است اما این بحران می‌تواند مهاجرت میلیون‌ها نفر، جنگ داخلی و حتی بین المللی را به همراه داشته باشد و این درحالی است که زنگ خطر آن همچنان بی‌صداست.
هدر رفت بخش عمده آب‌های کشور در فرایند کشاورزی سنتی و چالش‌های مدیریت منابع آبی کشور در سال‌های گذشته سبب شده تا ایران در آستانه یک بحران جدی زیست محیطی قرار گیرد؛ وضعیتی که برون رفت از آن نیازمند ایجاد دغدغه و همگرایی ملی است.
کارشناسان اجتماعی معتقدند کم آبی عامل اصلی مهاجرت روستائیان خراسان جنوبی به شهرها است.

بیش از 480 روستای خراسان جنوبی با تانکر آبرسانی می‌شود
به گفته نماینده مردم شهرستان‌های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی، خراسان جنوبی با خشکسالی‌های 19 ساله دست و پنجه نرم می‌کند و هر سال ضربات خشکسالی بر پیکره این استان محروم شدت می‌گیرد.
حجت‌الاسلام سید محمدباقر عبادی عنوان کرد: هم اکنون بیش از 480 روستای خراسان جنوبی با تانکر آبرسانی می‌شود که گاهی تاخیر آنها روستائیان را دچار مشکل می‌کند، شرکت آب و فاضلاب روستایی استان فقط آب شرب را حمل می‌کند در صورتی که اهالی روستا برای تامین آب دام و کشاورزی خود نیز با بحران جدی مواجه هستند.
وی افزود: در برخی روستاهای خراسان جنوبی به دلیل کاهش سطح درآمد بر اثر خشکسالی مردم تنها با یارانه پرداختی دولت امرار معاش می‌کنند.

افزایش مهاجرت روستائیان خراسان جنوبی بر اثر خشکسالی 
عبادی با تاکید بر اینکه در چند سال اخیر مهاجرت روستائیان خراسان جنوبی بر اثر خشکسالی شدت گرفته است گفت: در برخی روستاها تنها افراد مسن و افرادی که توان اقتصادی ندارند باقی مانده‌اند و هر کس که توان داشته به هر طریقی اقدام به مهاجرت کرده است.
در سال‌های قهر طبیعت که آسمان کمتر می‌بارد و خشکی را نصیب زمین‌های سرزمین کویری خراسان جنوبی کرده است بی شک یکی از بهترین نسخه‌ها برای نجات کشاورزی و مقابله با خشکسالی و بی‌آبی، توجه و استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری است.
در شرایطی که طی سال‌های اخیر نگاه مسئولان و کشاورزان به این موضوع مهم معطوف شده است بی توجهی و کم توجهی به آن در بازه‌هایی از زمان چه پیش از تاسیس استان و چه پس از آن در دوره‌ای 20 ساله (از سال 72 تا 92) سبب شده  فقط در سطحی ناچیز از وسعت 153 هزار هکتاری اراضی کشاورزی استان پروژه‌های آبیاری نوین اجرا شود.

84درصد اراضی کشاورزی استان به روش سنتی آبیاری می‌شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: افزایش 40 تا 45 درصدی راندمان آبیاری، افزایش عملکرد 30 درصدی، کاهش 30 درصدی مصرف سموم و کودهای شیمیایی، حذف علف‌های هرز، کاهش مصرف انرژی تا 25 درصد و مدیریت بهره‌وری آب در منطقه به صورت هوشمند از فواید شیوه‌های نوین آبیاری است.
غلامرضا قوسی گفت: در میان کشاورزان استان به دلایل مختلف که کم درآمدی و بی اطلاعی از جمله آن‌هاست سبب شده است فقط در 16 درصد این اراضی شامل 22 هزار و 500 هکتار این سیستم‌ها اجرا شود.
وی بیان کرد: بقیه اراضی یعنی 84 درصد دیگر به روش سنتی آبیاری شود که نتیجه آن هدررفت آب و کاهش بهره‌وری است.

پرداخت کمک بلاعوض 13 میلیون تومانی برای آبیاری تحت فشار 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: تجهیز 7 هزار و 48 هکتار از اراضی به این سیستم در سال گذشته انجام شد و پیش‌بینی می‌شود امسال 8 هزار و 800 هکتار دیگر از این صنعت برخوردار شود.
قوسی افزود: برای آبیاری تحت فشار کمک بلاعوض 13 میلیون تومانی و برای آبیاری کم فشار پنج میلیون و 800 هزار تومان به ازای هر هکتار پرداخت می‌شود اما آبیاری کم فشار متقاضی زیاد و طرح آبیاری تحت فشار متقاضی کمتری دارد.
وی اظهار داشت: نسبت به سال‌های گذشته هر چند استقبال از سیستم‌های نوین آبیاری بیشتر شده اما فقط 16 درصد اراضی مجهز به این سیستم‌هاست و نسبت به رشد 22 درصدی کشور عقب است.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۳۶۱۷
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , تسهیلات , جهاد کشاورزی , خشکسالی , آبرسانی