طرح مطالعاتی تولید سماق در خراسان جنوبی اجرا میشود
30 شهريور 1398 ساعت 11:00
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی از اجرای طرح مطالعاتی سماق در استان خبر داد و گفت: در مجموع سالانه ۲ تن و ۷۵۰ کیلو سماق از رویشگاههای طبیعی سماق خراسان جنوبی برداشت میشود.
به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، عباسعلی محمودی صبح امروز در تور رسانهای بازدید از طرح کشت و توسعه رویشگاه سماق شهرستان سرایان اظهار داشت: یکی از اهداف مهم سازمان جنگلها و مراتع افزایش کیفی و کمی سطح جنگل های کشور است.
وی با بیان اینکه هم به لحاظ سرانه جنگل و هم به لحاظ استانداردهایی که در تعاریف جنگل داریم کشور وضعیت مناسبی ندارد افزود: در این راستا به لحاظ استانداردها باید 10 درصد جنگل داشته باشیم که این مهم در کشور ما حدود 7 درصد و در استان 4 درصد است که این نشان میدهد راه زیادی در پیش داریم تا بتوانیم سطح جنگلها را به سطح اصلی خود برسانیم.
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی بیان کرد: در حال حاضر بالغ بر 627 هزار هکتار جنگل وجود دارد که عمدتا در قالب بنه و بادامشک هستند و علاوه بر آن گونههایی مانند انجیر، زرشک کوهی، سنو و گونههایی مانند سماق را داریم.
طرح توسعه و غنیسازی جنگلها در استان در دستور کار است
محمودی با بیان اینکه 4 درصد سطح استان را این گونهها به خود اختصاص داده است تصریح کرد: یکی از اقداماتی که در این راستا انجام شده بحث توسعه و غنیسازی و افزایش کمی و کیفی جنگلها است که این امر در استان در دستور کار است.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا بر روی گونه سماق کار کردهایم چون هم یکی از اهداف سازمان را که بحث توسعه جنگلها است را میتوان اجرا کرد و هم با توجه به اینکه به لحاظ اقتصادی این گونه، نمونه مهمی است میتوانیم مشارکت مردم را در این زمینه داشته باشیم و به جوامع محلی این منطقه کمک کنیم.
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در مجموع در استان دو رویشگاه سماق شامل منطقه نوده و بیدسکان وجود دارد یادآور شد: در این راستا طرح مطالعاتی را انجام دادهایم.
محمودی اظهار داشت: طرح مطالعاتی منطقه بیدسکان حدود 3 هزار و 700 هکتار و طرح مطالعاتی روستای نوده حدود یک هزار و 600 هکتار است که در این راستا برنامه پیشبینی شده برای منطقه بیدسکان حدود 300 هکتار جنگل کاری و گونه سماق و در منطقه نوده حدود 280 هکتار پیشبینی شده است.
وی افزود: در حال حاضر در منطقه بیدسکان حدود 22 هکتار و در منطقه نوده حدود 60 هکتار کار اجرایی انجام شده است.
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: همچنین به صورت طبیعی در منطقه نوده حدود 4 هکتار و در منطقه بیدسکان حدود 22 هکتار رویشگاه طبیعی سماق وجود دارد.
محمودی به برداشت سماق اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به اینکه در جاهایی که بارندگی خوب و شرایط فراهم است بر اساس محاسبات انجام شده در کل کشور برداشت یک تن در هکتار سماق انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: در خراسان جنوبی این امر متفاوت است و در رویشگاههای طبیعی از 150 کیلو تا حدود 800 کیلو را داشتهایم اما به طور متوسط بین 300 تا 400 کیلو برداشت سماق در هر هکتار انجام میشود.
برداشت بیش از 2 تن سماق از رویشگاههای طبیعی سماق در استان
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی اظهار داشت: در مجموع 2 تن و 750 کیلو سماق از رویشگاههای طبیعی سماق استان در سال برداشت میشود.
محمودی بیان کرد: برای مقابله با خشکسالی و ذخیره مطلوب بارانهای این منطقه نهالهای سماق را با انجام هلالی آبگیر کشت کردیم.
وی یادآور شد: این طرح 5 سال بعد از به ثمر نشستن، برای اینکه توسعه اقتصادی در منطقه داشته باشد به مردم واگذار خواهد شد تا بتوانند با برداشت سماق منبع درآمدی برای خود داشته باشند.
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: درختچههای سماق بعد از 5 سال به ثمر نشستن، با توجه به اینکه این گیاهی خودرو است ریشه آن در منطقه گسترده شده و تبدیل به یک گیاه خودرو در منطقه میشود و لازم نیست برای گسترش آن اقدام خاص دیگری انجام شود.
محمودی با بیان اینکه این گونه به لحاظ آب و هوایی و شرایط اقلیمی استان برای طرحهای گسترش جنگل بسیار مناسب است افزود: این گونه، گیاهی بسیار نورپسند با مصرف آب بسیار اندک است بنابراین میتوان در گسترش این محصول با عنوان یک محصول با مقاومت بالا و البته درآمدزا روی آن حساب کرد.
وی خاطرنشان کرد: توسعه جنگلهای سماق تنها در شهرستانهای سرایان و فردوس در استان خراسان جنوبی امکان پذیر خواهد بود چرا که میزان بارندگی در این شهرستانها نسبت به دیگر شهرستانهای استان شرایط بهتری دارد.
رئیس اداره جنگل داری و جنگل کاری منابع طبیعی خراسان جنوبی تصریح کرد: تکثیر و تولید این محصول به سه روش بذر، قلمه و پاجوش انجام میشود اما با توجه به شرایط استان خراسان جنوبی به لحاظ خشکسالی و آب و هوایی برای تکثیر این گونه جنگلی از پاجوش استفاده میشود.
وجود 630 هزار هکتار عرصههای جنگلی در استان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز از وجود 11 پارک جنگلی یا نهالستان در استان خبر داد و گفت: امید است با اجرای طرح کشت و توسعه رویشگاه سماق، نهالهای مثمر بیشتر مورد استقبال مردم قرار بگیرد.
علیرضا نصرآبادی اظهار داشت: در خراسان جنوبی حدود 630 هزار هکتار عرصههای جنگلی وجود دارد.
وی افزود: در این راستا گونههای مناسب با اقلیم استان از جمله بنه، بادامشک، سنو در شهرستان طبس و سماق در شهرستان سرایان و فردوس وجود دارد که علاوه بر تامین سرانه فضای سبز و پوشش جنگلی نقش مقابله با بیابان زایی را نیز دارند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به طرح کشت و توسعه گونه سماق اشاره کرد و بیان کرد: گونه سماق به لحاظ کاهش فرسایش خاک گیاهی بسیار موثر و مفید است.
نصرآبادی تصریح کرد: هر چند در شهرستان سرایان و فردوس رویشگاههای طبیعی این محصول را داریم اما با توجه به خواص مفید سماق و نقش آن در کاهش فرسایش خاک برای اصلاح و احیای مراتع پروژههایی را در این شهرستانها برای تولید سماق اجرا کردیم.
طرح کشت و توسعه رویشگاه سماق میتواند باعث پوشش مناسب مرتعی و جنگلی شود
وی خاطرنشان کرد: این طرح علاوه بر ارزشی که برای حفظ منابع طبیعی به لحاظ اصلاح مراتع دارد و به شکل مشارکتی اجرا شده بعد از مدتی قابلیت درآمدزایی برای مردم آن منطقه را خواهد داشت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی یادآور شد: طرح کشت و توسعه رویشگاه سماق میتواند باعث پوشش مناسب مرتعی و جنگلی در مناطق مهم شهرستان سرایان و فردوس شود.
نصرآبادی اظهار داشت: منابع طبیعی با توجه به وظیفه ارتقای فضای سبز مرتعی و جنگلی که دارد تلاش دارد نهال های مثمر را نیز تولید و به مردم عرضه کند.
وی افزود: در این راستا علاوه بر افزایش فضای سبز، جنگلهای کوچک یا تفرجگاههایی نیز به وجود میآید که خود در سرانه فضای سبز و جنگلی شهرستانها تاثیرگذار است.
خزانه تولید نهال مثمر در پارک جنگلی خلیجفارس شهرستان سرایان عملیاتی شد
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سرایان نیز گفت: برای نخستینبار خزانه تولید نهال مثمر در پارک جنگلی خلیجفارس شهرستان سرایان عملیاتی شد.
محمد صادقی اظهار داشت: خزانه تولید نهال مرتعی و بیابانی نیز در ضلع دیگر این پارک جنگلی وجود دارد که 20 هزار نهال گلدانی و 30 هزار نهال ریشهای از انواع طاق آرتیفلکس، اجاره و غیره در آن کاشته میشود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سرایان بیان کرد: از آن جایی که در هفته منابع طبیعی تعداد زیادی از شهروندان تقاضای نهالهای مثمر را از منابع طبیعی داشتند برای نخستین بار سال گذشته خزانه تولید نهال مثمر در پارک جنگلی خلیجفارس شهرستان سرایان عملیاتی شد.
صادقی تصریح کرد: در حال حاضر در این خزانه نهالهای مثمر از جمله سنجد، توت، بید، انجیر و انار به صورت آزمایشی کشت شده است.
وی خاطرنشان کرد: باید حداقل این نهالها دو ساله باشد تا قابلیت انتقال به عرصه را داشته باشد و در این راستا در صورت حمایت مالی خواهیم توانست یک بار دیگر به مساحت این خزانه بیفزاییم.
انتهای پیام/4
کد مطلب: 24020
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/24020/طرح-مطالعاتی-تولید-سماق-خراسان-جنوبی-اجرا-می-شود