رنج بی‌آبی در گرمای 47 درجه!/ «نذر آب» مرهم لبان تشنه روستاهای خراسان‌جنوبی شد

30 شهريور 1398 ساعت 16:30

با یکی از زنان روستا که مشغول شستشوی لباس بود سر صحبت را باز کردم، این مادر روستایی می‌گوید: حدود 15 سال است که این روستا با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می‌کند، با شروع فصل گرما رنج بی‌آبی زندگی را در این روستا طاقت‌فرسا می‌کند چرا که گاهی اوقات دمای هوای به بیش از 47 درجه می‌رسد.


به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، زمانی که صدای بوق تانکرهای آبرسان سیار در روستاهای استان به صدا درمی‌آید انبوهی از دختران، زنان و مردان با ظرف آب به مرکز روستا می‌روند تا بتوانند درد بی‌آبی را با جرعه آبی التیام بخشند.
صف‌های طولانی در پشت تانکر آبرسان آن هم در گرمای طاقت‌فرسا، امان مردم و روستائیان را بریده است، مردم ساعت‌ها در انتظار آب هستند اما تانکر آبرسانی ممکن است بیش از یک تا دو ساعت ظرفیت آبرسانی به مردم را ندارد.
قصه پرغصه کم‌آبی، قصه حراج گران‌بهاترین کالای زندگی بشریت به کمترین بها، روایتگر فریادهای خاموش زمین از این همه بی‌مهری است که دیگر با هیچ مرثیه‌ای نمی‌توان آن را جبران کرد، تصاویر زنان و مردان سالخورده و کودکانی که با در دست داشتن ظرف‌های آب، به دنبال تهیه جرعه‌ای آب از روستاهای اطراف‌ هستند تصویر دردآور 500 روستای خراسان‌جنوبی است که از بی‌آبی نالان‌ هستند.
روایت اول؛ تابستان و درد کم‌آبی
فاطمه خانم یکی از زنان روستایی است که روی سکوی خانه‌اش نشسته و در انتظار رسیدن تانکر آبرسان به‌سر می‌برد، به سراغش می‌روم و از وضعیت بی‌آبی می‌پرسم، می‌گوید: از وقتی که به یاد دارم هر ساله در فصل تابستان با مشکل کم‌آبی مواجه می‌شویم.
این پیرزن روستایی ادامه می‌دهد: چند روزی است که در تانکر روستا آبی نیست واهالی روستا تشنه و کسانی که توانی در بدن دارند می‌روند از روستاهای همجوار جرعه آبی تهیه می‌کنند اما فرد رنجور و مریضی مانند من توان رفتن ندارم و مجبورم با همین بی‌آبی سر کنم.
هنوز صحبت‌هایم با فاطمه خانم تمام نشده که یکی دیگر از زنان روستایی به جمعمان اضافه می‌شود، او هم از وضعیت بی‌آبی گلایه‌مند است و می‌گوید: بیش از چندین سال است که با شروع فصل تابستان دچار مشکل کمبود آب می‌شویم.
وقتی گروه‌های جهادی پای کار آمدند...
وی با اشاره به تانکر آب و ظرف‌های مردم روستا، می‌افزاید: تا یک سال پیش آب داخل همین تانکر هم قابل خوردن نبود که به همت گروه‌های جهادی تانکر تمیز و اکنون آب این تانکر قابل خوردن می‌باشد، همین که تانکر آبرسان وارد روستا می‌شود مردم در صفوف طولانی برای برداشتن آب می‌ایستند و بعد از برداشت آب تازه بایستی رنج طی مسیر طولانی تا منزل را هم به‌دوش بکشند.
چند روزی است آب تانکر کوچک روستا ته کشیده و اهالی ظرف‌های خود را از قبل در کنار تانکر پشت سر هم چیده و هرکدام به دنبال کارهای روزمره خود رفته‌اند، در حین صحبت کردن با زنان روستا بودیم که صدای بوق تانکر آبرسان در روستا می‌پیچد، تانکر آبرسان بلافاصله بعد از رسیدن شروع به تخلیه آب می‌کند و اهالی نیز ظرف‌های پلاستیکی خالی را از آب پر می‌کنند.


روایت دوم؛ حیاتی که به آب ناسالم گره خورده!
با دستانی لرزان و ترک‌خورده آب از چاه می‌کشد و می‌گوید: زندگی در این روستا سخت می‌گذرد، روستا در طول روز یک ساعت آب دارد و چون فشار آب کم است اهالی محله پایین روستا آب ندارند.
در حالی که سطل آب را از چاه بیرون می‌کشد، نفسی راست می‌کند و می افزاید: مردم روستا آب مورد نیاز خود را از قنات روستا که برای مصارف کشاورزی است، تأمین می‌کنند، هر چند این آب بهداشتی نیست، اما مجبوریم برای حیات خود و خانواده از این آب استفاده کنیم.
یکی از زنان روستا که با فرزندی در بغل برای پرکردن ظرف آب به کنار قنات آمده بود، می‌گوید: بیش از یک دهه است که بحران کم‌آبی گریبانگیر مردم روستای ما شده و این مشکل با گذر زمان نه‌تنها رفع نمی‌شود، بلکه روز به روز بیشتر از قبل می‌شود.

سیل و تخریب یک روزنه امید...
یکی دیگر از اهالی روستا به کاهش میزان آب قنات اشاره و عنوان می‌کند: در سیل امسال به دلیل ریزش دیواره‌های قنات میزان آبدهی به شدت افت کرده و همین یک روزنه امید هم از مردم روستا گرفته شده، از مسؤولان تقاضا داریم برای مشکل ما چاره اساسی بیاندیشند.
وی به مهاجرت اهالی روستا به شهر گریزی می‌زند و می‌گوید: اهالی روستا که توان مالی داشتند به شهر مهاجرت کردند و آن‌هایی که توان مالی ندارند داخل روستا مانده و این شرایط سخت زندگی را تحمل می‌کنند.

بی‌آبی داد نانوا را در هم آورد
نانوای روستا هم از نبود آب شاکی بود و می‌گوید: مجبوریم آب را شب‌ها برای استفاده در روز میان ظروف ذخیره کنیم که به دلیل گرمای بیش از حد هوا آب گرم و گاهاً تبخیر می‌شود، خمیر نان بیش از اندازه ترش می‌شود و نمی‌توانیم نان با کیفیتی به اهالی روستا بدهیم و اگر وضعیت به همین منوال پیش رود مجبوریم نانوایی را تعطیل کنیم.
احمدآقا با بیان اینکه مسؤولان سال‌ها است برای آبرسانی به منطقه وعده می‌دهند اما این امر فقط در حد شعار باقی مانده، تبیین می‌کند: مردم مرزنشین استان خراسان‌جنوبی چشم امیدشان به قنات‌ها و چشمه‌هایی بود که سال‌ها آب خود را از آن‌ها تأمین می‌کردند حالا همین مردم ناامید شده‌اند چراکه در حال حاضر آب این قنات‌ها و چشمه‌ها نیز در حال خشک شدن است.

طرح‌هایی که صوری افتتاح می‌شوند!
یکی دیگر از روستائیان اشاره‌ای به افتتاح مجتمع‌های آبرسانی می‌کند و می‌گوید: مسؤولان برای افتتاح طرح‌های آبرسانی به روستاها می‌آیند و این مجتمع‌ها را به صورت صوری افتتاح می‌کنند و خبر از آبرسانی به روستا می‌دهند اما بعد از گذشت یک ساعت از افتتاح پروژه آب روستا قطع می‌شود!
وی با بیان اینکه فلکه‌های آب را بسته و اجازه نمی‌دهند ما از آب بهره‌مند شویم، تصریح می‌کند: تنها در روز به میزان یک ساعت شیر آب را باز نگه می‌دارند و بعد از آن نیز خبری از آب نیست!
حاکمیت ۲۰ ساله خشکسالی بر عرصه‌های خراسان‌جنوبی این روزها عرصه را برای اهالی کویر بیش از پیش تنگ کرده، اگرچه سیلی از باران در بهار سال جاری عطش کویر را فروکش کرد اما هنوز هم افراد زیادی از روستائیان برای نوشیدن جرعه‌ای آب در انتظار تانکرهای آبرسانی هستند.
آبرسانی سیار به 50 درصد جمعیت عشایر استان
حسین حسین‌پور مدیر کل امور عشایری خراسان‌جنوبی در گفت وگو با فارس با بیان اینکه در حال حاضر 80 درصد جمعیت عشایری استان در مناطق مرزی سکونت دارند، می‌گوید: عشایر خراسان‌جنوبی با جمعیت ۸۱ هزار نفر در قالب ۱۵ هزار خانوار، ۱۳ درصد جمعیت استان را تشکیل می‌دهند.
وی از آبرسانی سیار به 50 درصد جمعیت عشایر استان خبر می‌دهد و بیان می‌کند: از 15 هزار خانوار عشایری خراسان‌جنوبی، آبرسانی به هفت هزار خانوار با تانکر انجام می‌شود.
مدیر کل امور عشایری خراسان‌جنوبی با بیان اینکه به طور متوسط روزانه ۴۰۰ مترمکعب آب به وسیله ۳۵ دستگاه کامیون سیار تا مسافت ۸۰ تا ۱۰۰ کیلومتر منتقل می‌شود، تصریح می‌کند: برای آبرسانی به محلات عشایری امسال دو پروژه مهم از محل اعتبارات ملی به مبلغ ۱۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در استان در دست اقدام است.

12 روستای استان از چرخه آبرسانی سیار خارج می‌شوند
مهدی صفوی‌نژاد مدیر عامل شرکت آبفار خراسان‌جنوبی هم در گفت‌وگو با فارس می‌گوید: هم‌اکنون ۹۶۱ روستای خراسان‌جنوبی زیرپوشش شبکه آبرسانی هستند که آب 450 روستای استان با تانکر سیار تأمین می‌شود.
وی با بیان اینکه از تیرماه سال گذشته تاکنون به ٣٣ روستای استان با اعتبار ۳۱۴ میلیارد و ۷۲۴ میلیون ریال آبرسانی سیار شده، می‌افزاید: از یک هزار و ۷۵۳ روستای دارای سکنه استان ۹۵۰ روستا دارای شبکه آبرسانی است که از این تعداد ۱۰۰ روستا دارای تنش آبی بوده و قطعی پنج ساعته آب را در برخی ساعات شبانه‌روز تجربه می‌کنند.
صفوی‌نژاد با اشاره به اینکه ۱۴۸ روستای بالای ۲۰ خانوار جمعیت استان فاقد شبکه آبرسانی است و با تانکر سیار آبرسانی می‌شوند، می‌گوید: تا پایان شهریورماه امسال طرح آبرسانی به ۱۲ روستای استان تکمیل و به بهره‌برداری می‌رسد. 

قصه، قصه «نذر آب» است
قصه، قصه نذر آب است، این‌بار قدم به راه طولانی‌ای گذاشته‌اند، بیش از یک هزار کیلومتر راه را می‌پیمایند تا غبار محنت و بی‌آبی را از چهره محنت‌کشیدگان خشکسالی در این دیار کویری بزدایند و با فعالیت‌های بی‌شائبه خود، آلام کویرنشینان را مرهم شوند، نذری بشردوستانه که به همت جمعیت هلال‌احمر می‌رود تا آب را به نذر همیشگی مردم کشورمان برای هموطنان خود در خراسان‌جنوبی تبدیل کند.
28 مردادماه امسال بود که جانشین مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان‌جنوبی از ورود نخستین کاروان سلامت هلال‌احمر در قالب طرح «نذر آب ۲» به خراسان‌جنوبی خبر داد و گفت: نخستین کاروان سلامت اعزامی از استان اردبیل بوده و استان چهارمحال و بختیاری نیز به عنوان پشتیبان این کاروان را همراهی کرد.
وی اعضای این کاروان اعزامی را 30 نفر عنوان عنوان و با بیان اینکه این کاروان به مدت سه روز در منطقه درح شهرستان سربیشه به ارایه خدمات پرداخت، اضافه می‌کند: متخصص داخلی، زنان و زایمان، کودکان، چشم‌پزشک، دندان‌پزشک، روانشناس بالینی، پزشک عمومی و کارشناس بهداشت محیط از اعضای این کاروان بودند.
مجیدرضا لطیفی گریزی به خدمات ارائه‌شده توسط نخستین کاروان سلامت  هلال‌احمر می‌کند و می‌افزاید: تهیه 400 قلم دارو به ارزش 300 میلیون ریال، بهره‌مندی دو هزار و ۳۶۰ نفر از مردم از ویزیت و خدمات رایگان، توزیع لوازم‌التحریر و وسایل بازی بین دانش‌آموزان، توزیع 650 بسته حمایتی- معیشتی به همراه بسته‌های بهداشتی و 800 جعبه کمک‌های اولیه، آموزش کاردستی گوشه‌ای از خدمات این گروه در منطقه هدف بوده است.
وی ادامه می‌دهد: دومین کاروان سلامت روز پنجشنبه از خراسان‌رضوی وارد استان شد و به مدت سه روز در روستای ‌چاه‌عباس اردنی‌ و ‌طبسین‌ از توابع شهرستان نهبندان به ارائه خدمات درمانی و معیشتی پرداخت.

میزبانی خراسان‌جنوبی از 4 کاروان نذر آب
جانشین مدیر عامل جمعیت هلال‌احمر خراسان‌جنوبی از میزبانی خراسان‌جنوبی از چهار کاروان سلامت از استان‌های گیلان، همدان، اردبیل و خراسان‌رضوی در قالب طرح «نذر آب» از 10 مردادماه لغایت ۲۰ شهریور در شهرستان‌های زیرکوه، طبس، نهبندان و سربیشه خبر داد و گفت: بخشی از فعالیت این کاروان‌ها در قالب خدمات پزشکی و بخشی هم در راستای مشکلات آب مناطق انجام شد.
لطیفی حضور اینگونه کاروان‌ها را پلی برای رسیدن به خیرین جدید در حوزه‌های مختلف می‌داند و بیان می‌کند: حرکت هلال‌احمر در طرح ملی «نذر آب» برای مردم منطقه بسیار ارزشمند و مفید و در اصل مرهمی است بر دردها و رنج‌های مردم منطقه است.
وی اضافه می‌کند: هر چند اجرای طرح ملی «نذر آب» گام مهمی در زمینه تأمین آب آشامیدنی سالم، تغذیه و خدمات بهداشت و درمان است اما باید سایر نهادهای متولی و مسؤولان در این طرح با هلال‌احمر همراه و همگام شوند تا در سطح گسترده‌تری خدمات لازم به هموطنان ارائه شود.

و اما...
خشکسالی‌های پی‌در پی و کاهش نزولات جوی در سال‌های اخیر زنگ خطر جدی برای کمبود این مایع زندگی بخش را در کشور به صدا در آورده و امروز می‌بینیم کمبود آب زندگی بسیاری از ساکنان برخی استان‌های کشور را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
با این توصیف می‌طلبد مسؤولان و متولیان امر با برنامه‌ریزی‌های بلند مدت زمینه استفاده بهینه‌تر از منابع آبی را فراهم کرده و آحاد جامعه نیز با بهره‌گیری از فرهنگ صرفه‌جویی و درست مصرف کردن، مسؤولان را یاری داده و کشور را از رویارویی با یک بحران جدی نجات دهند.
پر واضح است آنچه در این بین از اهمیت دو چندان برخوردار است و موجب تقویت و ادامه‌دار بودن طرح‌هایی چون «نذر آب» و نهادینه شدن آن‌ها برای رفع مشکلات مردم مناطق محروم کشور می‌شود شکل‌گیری عزم ملی و مردمی برای ادامه راه است تا با جذب مشارکت‌های ملی و مردمی بتوان مرهمی بود بر دردهای مردم در مناطق کم‌برخوردار.

انتهای پیام/4


کد مطلب: 24042

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/24042/رنج-بی-آبی-گرمای-47-درجه-نذر-آب-مرهم-لبان-تشنه-روستاهای-خراسان-جنوبی

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir