روزگار ناخوش قالیبافان خراسان جنوبی؛ گرههایی که برای گشایش مشکلات بر تار وپود قالی نقش میبندد
2 مهر 1398 ساعت 9:45
چند سالی است روزگار فروش و صادرات فرش دستباف و بیمه بافندگان خوب نیست و روزهای خاکستری خود را میگذارند.
به گزارش گروه فرهنگی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، در زمانهای نه چندان وقتی وارد روستاهای خراسان جنوبی میشدی فرقی نداشت صبح باشد یا غروب، بوی سپند سلام و صلوات از اتاقهای کوچک و همراه باصمیمیت بلند بود.
بانوان در کنار هم روز خود را در پشت دارهای قالی آغاز میکردند و صدای "تا به جا، لاکی روی کبود، سر اول، دوغی سر سفید و ..." گوشات را نوازش میکرد.
اما امروز اگر گذری بر این روستاها داشته باشی حتی در روستاهای که مهد فرش ایرانی است کارگاههایی را میبینی که قفل بر درب آن زده شده است. کارگاههایی که زمانی محل کسب درآمد برای اهالی روستا بود و اکنون تنها به خاطرهای تبدیل شده است.
فروش و صادرات فرش دستباف حال خوبی ندارد و روزهای خاکستری خود را میگذراند بافندگان فرش از نبود بازار مناسب رنج میبرند و فقط میبافند به این امید که آینده بهتری در انتظارشان باشد.
سالها است مسئولان تلاش میکنند با ارائه تسهیلات در زمینه فرش دستباف به عنوان هنر 600 ساله برای هنرمندان این خطه شغل ایجاد کنند اما به گفته رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی هم اکنون تولید فرش برای بافندگان صرفه اقتصادی ندارد چرا که سالانه 30 تا 35 درصد تولیدات فرش دستباف استان بر روی دست بافنده میماند و بازار فروشی برای آن نیست.
کامیابی مسک افزود: حجم زیادی از فرش دستباف در گوشه خانهها و انبارهای بافندهها و تجار روی هم مانده است و هر سال هم بر تعداد آنها افزوده میشود.
به اذعان بافندگان بومی فرش سالانه در گوشه و کنار خراسان جنوبی تعداد زیادی از دارهای قالی پایین کشیده میشود و درهای کارگاههای دسته جمعی قالی بافی بسته میشود و استادکاران ماهر این هنر به سایر مشاغل روی میآورند.
محمدحسن کامیابی مسک در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: در روزگاری بازار فرش دستباف در خراسان جنوبی و دیگر استانها بسیار داغ بود آن طور که در سالهای 72 تا 76 رونق فروش فرش خوب بود که گاهی مردم با وجود آنکه شغل دیگری داشتند به این هنر روی میآوردند.
وی گفت: در چند سال اخیر به دلیل اینکه مردم از وضعیت مالی و رفاهی بهتری برخوردار شدند از قالیبافی به سمت هنرها و مشاغل دیگر روی آوردند.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی افزود: در استان خراسان جنوبی به دلیل خشکسالیهای پیاپی، نبود کارخانه بزرگ، صنایع مادر و سطح پایین درآمدهای مردم آمار جمعیت قالیباف در حال افزایش است اما در عوض سهمیه بیمه این قالیبافان اندک است.
کامیابیمسک بیان کرد: در حال حاضر فرش درخش به ثبت ملی رسیده و در تلاش هستیم این فرش را به ثبت جهانی برسانیم.
وی گفت: خراسان جنوبی 50 هزار بافنده دارد و خشکسالی، سطح معیشت و درآمدکم مردم بر دیگر دردهای این مردم افزوده است و در برخی از روستاها هیچ درآمدی به جز قالی بافی ندارند.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی افزود: دولت باید امکانات، اشتغال و بازار کار برای مردم در این خطه از کویر ایجاد کند تا آنهایی که از سر اجبار قالی بافی میکنند و وضعیت درآمدی خوبی ندارند وضعیت معیشتی آنها بهبود یابد.
کامیابی مسک با بیان اینکه در سالهای گذشته صادرات تنها 60 درصد بود در حالی که تولیدات ما 95 درصد بوده است عنوان کرد: پیشبینی میشود امسال نرخ صادرات از 60 درصد هم کمتر باشد در این وضعیت فرشهای تولید شده در داخل کشور دپو میشود چون بازار فروش ندارد.
وی با بیان اینکه کمتر از 8 درصد بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی بیمه هستند گفت: برخی از استانها 80 درصد بافندگان آنها بیمه بوده اما در خراسان جنوبی از 50 هزار بافنده تنها 3 هزار و 800 نفر بیمه هستند.
انتهای پیام/4
کد مطلب: 24103