دور تند تورم در خراسان‌جنوبی/ از جولان بانک‌ها تا بی‌برنامگی مسئولان

1 آبان 1398 ساعت 10:28

هر روز قیمت‌ها به خصوص در اقلام اساسی و معیشتی نرخی متفاوت دارد و شاید در این استان برخی کالاها به نسبت سایر استان‌ها گران‌تر هم باشد.


به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، چندی پیش بود که مرکز آمار ایران شاخص تورم در استان‌های کشور را اعلام کرد، آماری که نشان می‌دهد میزان تورم در خراسان‌جنوبی بیش‌تر از میانگین کشوری و نزدیک به ۵۰ درصد است.
سؤالی که پس از اعلام این آمار ایجاد شد این بود که آیا درآمد مردم این استان کویری نیز به نسبت این جهش‌ شدید قیمت‌ها، افزایش داشته است؟!
هر روز قیمت‌ها به خصوص در اقلام اساسی و معیشتی نرخی متفاوت دارد و شاید در این استان برخی کالاها به نسبت سایر استان‌ها گران‌تر هم باشد.

فشار تورم در استان‌های محروم بیش‌تر از استان‌های برخوردار
اعداد و ارقامی که مرکز آمار ایران از شاخص تورم در شهریور ۹۸ منتشر کرده هم گویای این است که در این بازه زمانی فشار تورم در استان‌های محروم بیش‌تر از استان‌های برخوردار بوده است.
مردم در این شرایط اقتصادی صبر پیشه کرده و به انتظار کاهش قیمت‌ها نشسته‌اند، اما مشخص نیست که چه زمانی نمودار قیمت‌ها به حد متعادل و منطقی خواهد رسید.
محمدحسین رخشانی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند در گفت‌و گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه فشار اقلام معیشتی همچنان روی مردم وجود دارد، اظهار داشت: یکی از برنامه‌ها برای کنترل تورم فرهنگ‌سازی درباره نحوه صحیح مصرف است.

رونق تولید خود به خود ایجاد نمی‌شود
وی گفت: در سال رونق تولید قرار داریم و این مهم خود به خود به وجود نمی‌آید، بلکه به چند عامل بستگی دارد که اولین مسئله در رونق تولید سرمایه‌گذاری در کالا و خدمات است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه سرمایه‌گذاری با افزایش اشتغال و کاهش بیکاری ارتباط دارد، گفت: زمانی می‌توان سرمایه‌گذاری‌ها را افزایش داد که پس‌اندازهای زیادی ایجاد شود تا به سمت سرمایه‌گذاری برود که تنها با همکاری مردم امکان‌پذیر است.

نقدینگی زیاد از علل تورم
رخشانی با بیان اینکه یکی از علل تورم وجود نقدینگی زیاد در دست مردم است، افزود: ابتدا باید مکانیزم مالی مؤثر بانک‌ها به‌گونه‌ای باشد تا پس‌اندازها به سمت سرمایه‌گذاری سوق داده شوند و البته لازمه پس‌انداز مصرف در حد نیاز واقعی است.
وی با تأکید بر مصرف در حد نیازهای واقعی افراد، گفت: سخن از صرفه‌جویی نیست بلکه از مصرف درست و در حد نیاز صحبت می‌کنیم و کافی است مردم مایحتاج خود را در حد نیاز واقعی خرید کنند و آن موقع هر فردی مقدار قابل توجهی پس‌انداز خواهد داشت.
 عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد بیرجند افزود: پولی که در دست مردم است، چند برابر بودجه عمومی کشور برآورد می‌شود و اگر بانک‌ها طوری عمل می‌کردند که زمینه سرمایه‌گذاری برای مردم فراهم شود از میزان تورم نیز کاسته می‌شد.

تعدد بانک‌ها و نبود صنعت از دیگر دلایل افزایش نقدینگی
با بررسی رفتار مردم در گرانی‌های اخیر کاملاً می‌توان مشاهده کرد که با افزایش قیمت‌ها مردم به خرید بیش از نیاز روی می‌آورند و البته این موضوع بار سنگینی بر دوش خانواده‌هایی می‌گذارد که در شرایط ارزانی توان مالی برای خرید اجناس ندارند و از این پس باید کالا را گران‌تر خریداری کند و همچنین نقدینگی زیاد سبب جابجایی فرآیند عرضه و تقاضا می‌شود.
حالا بعد از گذشت یک سال و جولان تورم، قدرت خرید مردم کاهش محسوسی یافته است و مطمئناً ادامه این روند بی‌ثبات، علاوه بر کاهش رفاه عمومی بر سرمایه‌گذاری در استان نیز تأثیر خواهد گذاشت.
حامد گل‌محمدی کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تورم با قدرت خرید مردم ارتباط دارد، اظهار داشت: در حالی که بنا به اعلام مرکز آمار ایران تورم در سطح کشور روندی کاهشی و بدون رشد دارد اما این میزان در استان بیش از ۵۰ درصد است.
وی با اشاره به دلایل تورم، گفت: یکی از دلایل تورم افزایش نقدینگی در دست مردم است چراکه وقتی پول زیاد باشد تقاضا زیاد و عرضه کم است لذا زمانی که تقاضا از عرضه بیشتر شود تورم ایجاد می‌شود.
گل‌محمدی با بیان اینکه در یک سال اخیر به علت نقدینگی زیاد بازار، شاهد افزایش قیمت مسکن و طلا بودیم، گفت: علت بالا بودن نقدینگی در استان تعدد بانک‌ها و مراکز مالی، نبود صنعت در استان و میزان بالای معوقات بانکی است.
وی با بیان اینکه تعدد بانک‌ها خالق نقدینگی است، افزود: وقتی مردم جایی برای سرمایه‌گذاری نداشته باشند یا پول به بانک‌ها سپرده می‌شود یا صرف دلال‌بازی می‌شود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش تورم در یک سطحی با افزایش بیکاری ارتباط مستقیم دارد، گفت: خراسان‌جنوبی پتانسیل زیادی برای به‌کارگیری سرمایه‌های مردم دارد تا از این طریق از شرایط تورمی خارج شود.

چاره‌ای جز راه‌اندازی صنعت در استان نداریم
گل‌محمدی با بیان اینکه برای از بین بردن تورم استان چاره‌ای جز راه‌اندازی صنعت در استان نداریم، افزود: فضای استان از قالب دولتی باید به فضای آزاد سرمایه‌گذاری برود و این با انتقال نقدینگی راکد در بانک‌ها و نقدینگی سیال در بخش مسکن و خودرو به بخش صنعت امکان‌پذیر است.

مدیران اقتصادی چه برنامه‌ای دارند؟
وی اظهار داشت: اگر روزی برسد که یک بانک اعلام کند به خاطر سرمایه‌گذاری مردم در بخش صنعتی یکی از شعبه‌های خود را تعطیل کرده خبر خوبی خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از مدیران اقتصادی استان که در این شرایط هنوز برنامه و طرح‌های اقتصادی خود را اعلام نکرده‌اند، گفت: مجموعه ادارات استان باید در زمینه تسهیل بروکراسی حاکم و اصلاح قوانین کسب و کار به طور جهادی فعالیت کنند تا اطمینان و امنیت اقتصادی برای مردم و سرمایه‌گذاران فراهم شود و سرمایه‌ها به سمت تولید برود نه به سود اندک بانک‌ها اکتفا شود.

 سؤال از وزیر اقتصاد
محمدرضا امیرحسنخانی، نماینده مردم فردوس، طبس، سرایان و بشرویه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: نرخ تورم اعلام شده بسیار پایین‌تر از آن چیزی است که مردم با آن روبرو هستند.
وی افزود: در خراسان‌جنوبی همان‌طور که تولیدکننده هزینه بیش‌تری برای مواد اولیه می‌دهد مردم نیز هزینه بیش‌تری برای خرید کالا می‌دهند که دلیل آن، دور بودن از مراکز صنعتی است.

باید دولت نرخ خدمات به مردم این استان را کاهش دهد
نماینده مردم در مجلس گفت: اگرچه استان قابلیت‌های زیادی دارد اما بعد از ۲۰ سال خشکسالی مردم در شرایط خوبی نیستند و باید دولت نرخ خدمات به مردم این استان را کاهش دهد یا خدمتی دیگر به مردم بدهد تا گرانی‌ها بر سر سفره معیشت مردم تأثیر کمتری بگذارد.
 وی افزود: در مجلس از وزیر اقتصاد در خصوص وضعیت استان سؤال خواهم پرسید و باید وزیر بگوید برای تورم استان چه برنامه‌ای دارد؟
در این شرایط مسؤولان و مدیران نباید دست روی دست بگذارند و ای کاش اگر نگاهی ویژه به این استان نمی‌شود حداقل در اعتبارات و برنامه‌ریزی‌ها طوری رفتار شود که این استان از میانگین کشوری عقب‌تر نیفتد چرا که در صورت ادامه این روند، عقب‌ماندگی‌های متعدد در این استان بیش از پیش و رنج مردمش دوچندان خواهد شد.

انتهای پیام/4


کد مطلب: 24482

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/24482/دور-تند-تورم-خراسان-جنوبی-جولان-بانک-ها-بی-برنامگی-مسئولان

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir