پنجشنبه ۲ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۳:۳۳

هشتمین روز حمله ترکیه به شمال سوریه؛ نیروهای دولتی سوریه وارد کوبانی شدند

در هشتمین روز حملات ارتش ترکیه علیه گروه‌های کرد در شمال شرقی سوریه، اردوغان درخواست آتش‌بس آمریکا را رد کرد و ارتش سوریه برای نخستین بار پس از پنج سال وارد رقه شد.
هشتمین روز حمله ترکیه به شمال سوریه؛ نیروهای دولتی سوریه وارد کوبانی شدند
 
تصویب قطعنامه محکومیت تصمیم ترامپ به خروج از سوریه در مجلس نمایندگان آمریکا
مجلس نمایندگان آمریکا در نشست روز چهارشنبه خود با اکثریت قاطع آرا تصمیم دونالد ترامپ به خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه را که سبب حمله ترکیه به کردهای متحد آمریکا شد، محکوم کرد.
۳۵۴ نماینده از جمله ده‌ها تن از نمایندگان جمهوریخواه طرفدار ترامپ به قطعنامه‌ای که در محکومیت این تصمیم دولت تهیه شده بود رأی مثبت داده و تنها ۶۰ نماینده به آن رأی منفی دادند. نمایندگان آمریکایی در این قطعنامه نارضایتی شدید خود را از اقدام ترامپ در تنها گذاشتن مبارزان کرد که در کنار آمریکا ستیزه‌جویان داعش را شکست داده بودند، ابراز کردند. آنها همچنین فرار زندانیان داعش در هرج و مرج ناشی از حمله ترکیه را پیامد تصمیم دولت آمریکا دانسته و این اقدام دولت را به شدت محکوم کردند.
الیوت انجل، رئیس کمیسیون روابط خارجی مجلس از حزب دموکرات در این زمینه گفت: «این (اقدام) خیانت به شرکاست. هدیه‌ای است که تقدیم روسیه، ایران، داعش و بشار اسد شده است.»
در قطعنامه مجلس آمریکا همچنین از رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه خواسته شده است تا «بدون درنگ» به عملیات ارتش این کشور در سوریه خاتمه دهد.
 
نیروهای ائتلاف از رقه، طبقه و کارخانه لافارژ خارج شدند
نیروهای ائتلاف غربی به رهبری آمریکا از شهرهای رقه و طبقه و نیز از کارخانه سیمان‌سازی لافارژ در شمال سویه خارج شدند.
سرهنگ مایلز کاگینگز، سخنگوی نیروهای ائتلاف در سوریه ساعتی پیش در توییتر نوشت این نیروها به تدریج از شمال شرق سوریه خارج می‌شوند. کارخانه سیمان‌سازی فرانسوی سوئیسی لافارژ در نزدیکی شهر جلابیه قرار دارد.
 
ترامپ: پ‌کاکا احتمالا تهدید تروریستی بزرگتری از داعش است
دونالد ترامپ گفت احتمالا پ‌کاکا یک «تهدید تروریستی بزرگتر» از داعش است.
رئیس جمهوری آمریکا در جریان یک نشست خبری در کاخ سفید گفت: «پ‌کاکا که جزء کردهاست، همان طور که می‌دانید، احتمالا از نظر تروریستی بدتر است و یک تهدید تروریستی بزرگتر است.»
آقای ترامپ با این حال گفت که به اردوغان برای حمله به سوریه چراغ سبز نشان نداده است. وی در این زمینه چنین توضیح داد: «من به او (اردوغان) چراغ سبز ندادم. وقتی چنین حرفی می‌زنید، خیلی حرف گمراه‌ کننده‌ای است. برعکسِ چراغ سبز بود. اولا که ما تقریبا دیگر سربازی در آنجا (سوریه) نداریم. بیشترشان در همان زمان از آنجا رفته بودند. بعد هم من نمی‌خواهم خود را درگیر جنگ میان سوریه و ترکیه کنم. ما الان در وضعیتی هستیم که ترکیه سرزمین‌هایی از سوریه را گرفته. سوریه خوشحال نیست. بگذاریم خودشان راه حلی پیدا کنند.»
کردهای سوریه نبرد با داعش را متوقف کردند
شبه‌ نظامیان کرد سوریه اعلام کردند عملیات نظامی خود علیه گروه داعش را متوقف می‌کنند.
مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه شامگاه چهارشنبه با اعلام این تصمیم در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «ما تمامی فعالیت‌های خود علیه داعش را متوقف کردیم و نیروهای ما از این پس در برابر داعش تنها عملیات دفاعی انجام خواهند داد.»
شبه‌ نظامیان کرد تاکنون متحد اصلی نیروهای ائتلاف غربی به رهبری آمریکا در نبرد با داعش در سوریه بوده‌اند.

ترکیه: حضور کردها در منبج زیر پرچم روسیه پذیرفتنی نیست
ترکیه می‌گوید حضور نیروهای کرد سوریه در شهر منبج زیر پرچم روسیه و حمایت آنها پذیرفتنی نیست.
پیش از این شبکه‌های تلویزیونی روسیه تصاویری از خودروهای نظامی ارتش این کشور را در حال گشت‌زنی در خیابان‌های منبج پخش کرده و از قول آنها گفته بودند که از این پس پرچم روسیه به جای پرچم‌های آمریکا و فرانسه در این شهر به چشم خواهد خورد. آخرین نیروهای ائتلاف غربی به رهبری آمریکا پیش از رسیدن نیروهای دولتی سوریه و ارتش روسیه از منبج خارج شده بودند. منبج در ۳۰ کیلومتری مرز ترکیه واقع شده است.
ابراهیم کالین، سخنگوی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه شامگاه چهارشنبه در این زمینه گفت: «این که پرچم روسیه به جای پرچم آمریکا در منبج افراشته شود و نیروهای پ‌کاکا تحت زیر کنترل یک نیروی خارجی دیگر دربیایند پذیرفتنی نیست.»
آقای کالین تهدید کرد: «گروه‌هایی که تاکنون تحت حمایت آمریکا به غارتگری و تحمیل قواعد خود مشغول بوده‌اند از این پس روی آرامش را نخواهند دید زیرا ترکیه در اقدام خود مصمم است.»
مسکو می‌گوید که خودروهای پلیس نظامی روسیه در حد فاصل دو جبهه نبرد میان ترکیه و کردها اقدام به گشت‌زنی کرده‌اند.
 
آمریکا: خروج نیروهای ما از سوریه موجب تقویت حضور ایران نمی‌شود
دولت واشنگتن اطمینان داد که خروج نیروهای امریکایی از سوریه به تقویت حضور ایران در این کشور نخواهد انجامید.
برایان هوک، رییس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا در جریان سخنرانی در مجلس سنای این کشور درباره سیاست ایران گفت: «تصمیم رئیس جمهوری در مورد سوریه راهبرد ما در برابر ایران و تأثیرگذاری آن را تغییر نخواهد داد.»
نمایندگان اپوزیسیون دموکرات در کنگره در انتقاد خود از سیاست تازه دونالد ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه چنین استدلال می‌کنند که ایران و روسیه به دنبال پر کردن خلأ حاصل از خروج آمریکایی هستند. از جمله باب منندز، رئیس نمایندگان دموکرات مجلس سنا در کمیسیون روابط خارجی کنگره با اعلام این مطلب گفت این سیاست ترامپ به معنی «گذاشتن کلید امنیت ملی آمریکا در دستان رئیس جمهوری روسیه ولادیمیر پوتین، ایران و رژیم بشار اسد» خواهد بود.
آقای هوک در ادامه توضیح سیاست دونالد ترامپ در این زمینه گفت: «فشار ما بر ایران موضع این کشور در سوریه را تهدید می‌کند زیرا دسترسی سپاه پاسداران و متحد لبنانی آن یعنی حزب‌الله به منابع مالی عملیاتی را مسدود می‌سازد. فشار ما ایران را برای یاری رساندن به بشار اسد با مشکل روبرو می‌‌کند.»

بیانیه شورای امنیت: نگران فرار جهادگرایان از زندان هستیم
شورای امنیت با انتشار بیانیه‌ای نسبت به فرار نیروهای تندرو «جهادگرا» و «پخش شدن» آنها در شمالی شرقی سوریه اظهار نگرانی کرد.
۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا در بیانیه کوتاهی که به اتفاق آرا تصویب شد، ضمن ابراز این موضوع «نگرانی شدید» خود را از «وخامت شدید» وضعیت انسانی در شمال شرق سوریه بیان کردند. با این حال بیانیه شورای امنیت سخنی از لزوم پایان عملیات نظامی در منطقه به میان نیاورده است.
از آغاز عملیات جنگی ترکیه علیه شبه‌نظامیان کرد سوریه موسوم به «چشمه صلح»، جامعه جهانی و بسیاری از نهادهای بین‌المللی در مورد امکان فرار ده‌هزار تن از اعضای داعش و گروه‌های تندرو و خانواده‌های آنان از زندان‌های تحت کنترل کردها هشدار داده بودند.

دیدبان حقوق بشر سوریه: ارتش سوریه وارد کوبانی شد
دیدبان حقوق بشر سوریه شامگاه چهارشنبه اعلام کرد نیروهای دولتی سوریه وارد کوبانی در شمال این کشور شده‌اند.
پیش از این نیروهای ارتش روسیه نیز با گذر از رود فرات در حدود ۴ تا ۵ کیلومتری شهر کوبانی مستقر شده بودند.

دو داعشی اروپایی دیگر در سوریه از زندان گریختند
دو شهروند بلژیکی عضو داعش که نزد کردهای سوریه زندانی بودند توانستند از زندان بگریزند.
خبرگزاری فرانسه با نقل این خبر از قول دو نماینده مجلس بلژیک بدون آن که هویت این اعضا داعش را فاش کند، نوشته است که آنها اهل شهر لی‌یژ در شرق بلژیک هستند و ظرف چند روز اخیر موفق به فرار شده‌اند. یکی از این دو نماینده به نام «پل وان تیخشلت» به خبرگزاری فرانسه گفته است که این خبر را «ژرژ دالمانی»، رئیس سازمان ضد تروریستی بلژیک به اعضای یکی از کمیسیون‌های پارلمانی مجلس این کشور داده است.
پیش از این نیز اخباری در مورد فرار اعضای اروپایی داعش از زندان در شمال شرقی سوریه منتشر شده بود. از جمله شبکه آرتی‌ال فرانسه روز سه‌شنبه از فرار ۱۰ زن و ۲۵ کودک فرانسوی در پیوند با داعش از زندان خبر داده بود. به گزارش این شبکه، افرادی که مدعی بودند عضو داعش هستند، ۳ نفر از این زنان را به همراه حدود ۱۰ نفر از کودکان آنها با خود برده و باقی زنان و کودکان را در بیابان رها کرده‌اند. آرتی‌ال گفته است که باقی زنان و کودکان آزاد شده ظاهرا به سمت ترکیه به راه افتاده‌اند، اما در معرض خطر آدم‌ربایی به دست افراد و گروه‌های مختلف قرار دارند.
برخی رسانه‌های فرانسه از قول خبرنگاران اعزامی خود در سوریه نوشته‌اند که نگهبانان کرد زندانی در عین عیسی، پس از حمله ترکیه صدها زن و کودک زندانی را از اردوگاهی در این شهر فراری داده‌‌اند. به گفته این خبرنگاران، کردها چون قادر به نگهبانی از صدها زن و کودک در آن مرکز نبودند، آنها را به حال خود گذاشته و محل را ترک کرده اند.

ترامپ: درگیری میان ترکیه و سوریه است، مشکل ما نیست
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در اظهار نظر تازه‌ای درباره جنگ در سوریه گفت کردها «فرشته» نیستند.
آقای ترامپ بامداد چهارشنبه به اشاره به حمله ارتش ترکیه به نیروهای شبه‌نظامی کرد در شمال شرقی سوریه و یادآوری این که این «درگیری میان ترکیه و سوریه است و مشکل ما نیست»، گفت: «خیلی خوب است که دولت سوریه از روسیه کمک بگیرد.»
وی همچنین به طعنه گفت: «آنجا (در سوریه) شن زیاد است، خیلی شن هست و آنها (روس‌ها) می‌توانند آنجا سرگرم شوند.»
دونالد ترامپ پیش از این نیز در توییتر نوشته بود که نبرد حاضر در سوریه حاصل یک «اختلاف خیلی قدیمی» میان ترک‌ها و کردهاست.
رئیس جمهوری آمریکا که در کاخ سفید با خبرنگاران سخن می‌گفت، تأکید کرد: «کردها امروز در امنیت بیشتری به سر می‌برند و جنگیدن را بلدند. آنها همراه با ما جنگیده‌اند و ما خیلی پول خرج کردیم تا آنها همراه با ما بجنگند و این خوب است.»
دونالد ترامپ تحریم‌های آمریکا علیه ترکیه را «بهتر از جنگ در منطقه» خواند و افزود که این به عهده کشورهای منطقه است که روی این موضوع کار کنند.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین یادآوری کرد که کشورش «به دلایل انسان‌دوستانه» با جنگ در منطقه مخالف است و حاضر است به مذاکرات به هدف حل شرایط فعلی در سوریه کمک کند.
 
دفتر ریاست جمهوری ترکیه: اردوغان با مایک پنس دیدار می‌کند
دفتر ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد رجب طیب اردوغان بالاخره با مایک پنس دیدار می‌کند.
رئیس جمهوری ترکیه پیش از این در گفتگو با شبکه اسکای‌نیوز گفته بود که معاون رئیس جمهوری آمریکا را به حضور نمی‌پذیرد و این مقام بلند پایه آمریکایی در سفر خود به آنکارا تنها می‌تواند با همتای ترکیه‌ای خود ملاقات کند. مایک پنس در حالی عازم ترکیه است که اردوغان درخواست آمریکا برای آتش‌بس در شمال سوریه رد کرده است. با این حال ساعتی پیش سخنگوی مایک پنس اعلام کرد که او در هر حال عازم ترکیه است.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا که معاون رئیس جمهوری را در این سفر همراهی می‌کند، پیش از سفر به ترکیه گفت که در تلاش است تا به همراه دیگر مقام آمریکایی «چشم در چشم» با اردوغان دیدار کند.
از سوی دیگر و در حالی که نیروهای روسیه در شمال سوریه در حال پیشروی هستند، رابرت اوبریان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز راهی ترکیه شده است تا با مولود چاوش‌اوغلو، وزیر خارجه این کشور دیدار کند.
تاکنون ۱۸۶ منتقد حمله به سوریه در ترکیه بازداشت شده‌اند
از ابتدای حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه در تاریخ ۱۷ مهر، تاکنون ۱۸۶ نفر از شهروندان ترک به دلیل انتقاد از این عملیات بازداشت شده‌اند.
خبرگزاری آناتولی ترکیه با انتشار این خبر می‌نویسد که اتهام این افراد «تبلیغات تروریستی» اعلام شده است. به گزارش این خبرگزاری از شمار افراد بازداشت شده، تا این زمان ۲۴ نفر به زندان منتقل شده، ۴۰ نفر آزاد شده اما تحت نظر هستند و بقیه همچنان در بازداشت موقت به سر می‌برند.
ارتش روسیه با گذر از فرات به حوالی کوبانی رسید
دیدبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد نیروهای ارتش روسیه که از نیروهای دولتی سوریه حمایت می‌کنند، روز چهارشنبه از رود فرات گذشتند.
این سازمان مردم‌نهاد که مقر آن در بریتانیاست، همچنین گزارش داده است که نیروهای روسیه هم‌اکنون در حوالی شهر کوبانی در شمال سوریه مستقر شده‌اند.
 
سازمان ملل خواستار برقراری آتش‌بس در شمال شرق سوریه شد
سازمان ملل متحد خواستار برقراری آتش‌بس در شمال شرقی سوریه و در نواحی مرزی این کشور با ترکیه شد.
گایر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در سوریه در گفتگوی تلفنی با ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه با با اظهار نگرانی شدید نسبت به بروز فاجعه انسانی در منطقه گفت خشونت‌های جاری در نوار مرزی این کشور با ترکیه باید «هر چه سریع‌تر» پایان یابد.
خبرگزاری دولتی سوریه، سانا نیز از قول ولید معلم نوشت که حمله نظامی ترکیه تلاش‌ها برای دستیابی به ثبات در سوریه را بر هم زده و بحران را در این کشور تشدید کرده است.

المیادین: ارتش سوریه وارد رقه شد
خبرگزاری رویترز به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین لبنان نوشت که گروه‌هایی از سربازان ارتش سوریه در نیمروز چهارشنبه وارد شهر رقه شدند.
رقه در زمان اوج گسترش قلمرو داعش در سوریه و عراق به نوعی به عنوان پایتخت این گروه شناخته می‌شد و از سال ۲۰۱۴ تاکنون این نخستین بار است که ارتش سوریه وارد این شهر می‌شود.
شبکه خبری اسپوتنیک روسیه نیز همین خبر را به نقل از یک منبع نظامی اعلام کرده است.
شهر رقه واقع در شمال سوریه پس از شکست داعش به دست نیروهای کرد افتاد و تا این زمان در دست این نیروها مانده است.

اردوغان درخواست آتش‌بس آمریکا را رد کرد
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه ضمن رد درخواست آمریکا برای آتش‌بس فوری در شمال سوریه بر ادامه حملات تاکید کرد.
اردوغان پس از دیدار از باکو به خبرنگاران گفت: «آنها می‌گویند آتش بس اعلام کن. ما هرگز آتش بس اعلام نمی‌کنیم. آنها به ما فشار می‌آورند تا عملیات را متوقف کنیم. آنها تحریم علیه ما اعلام می‌کنند. هدف ما روشن است. ما نگران هیچ گونه تحریمی نیستیم.»
پافشاری اردوغان برای ادامه حملات علیه کردهای سوریه در حالی ادامه دارد که مایک پنس، معاون رئیس جمهوری و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا آماده می شوند تا با سفر به ترکیه، آنکارا را ترغیب کنند این حملات را متوقف و در شمال سوریه آتش بس اعلام کند. آقای اردوغان گفته بود که با معاون رئیس جمهوری آمریکا در ترکیه دیدار نمی‌کند، اما خبرگزاری فرانسه به نقل از سخنگوی مایک پنس اعلام کرد که این مقام بلندپایه آمریکایی به رغم مخالفت اردوغان روز چهارشنبه عازم ترکیه شده است.
هدف حمله ترکیه به مناطق تحت کنترل کردها در شمال شرقی سوریه، عقب راندن کردها از مرز ترکیه است چرا که آنکارا نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) که بوسیله کردها رهبری می شود را یک سازمان «تروریستی» می داند که با پ.ک.ک در ارتباط هستند.
خروج بخشی از نیروهای آمریکا از منطقه شمال شرقی سوریه در واقع چراغ سبزی به آنکارا برای حمله به کردها محسوب می شود.
آنکارا می گوید قصد دارد با پیشروی ۳۰ کیلومتری در خاک سوریه، یک «منطقه امن» در شمال سوریه ایجاد کند تا دو میلیون پناهجوی سوری که از جنگ داخلی این کشور به ترکیه گریخته‌اند در این منطقه اسکان داده شوند.
پیشنهاد اردوغان در جلسه فوق العاده پارلمان ترکیه؛ «توقف حمله» در ازای «خروج نیروهای کرد» از منطقه امن
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه با شرکت در جلسه فوق العاده پارلمان ترکیه گفت که عملیات ترکیه در شمال سوریه موفق خواهد بود.
رئیس جمهوری ترکیه گفت که جنگجویان کرد سوری باید «تا امشب» از منطقه مرزی شمال سوری (عمق ۳۵ کیلومتری مورد نظر ترکیه* خارج شوند تا ترکیه حملاتش را متوقف کند.
وی همچنین گفت که حضور نیروهای سوریه در شهر منبج «اهمیتی ندارد» تا هنگامی که جنگجویان کرد در آنجا حصور دارند.
او همچنین گفت که تروریست‌ها یک کریدور ترور در طول مرزهای ما درست کرده‌اند. اردوغان افزود که سریعترین راه حل برای مسئله سوریه این است که تروریست‌ها اسلحه‌شان را زمین بگذارند و از منطقه امن مورد نظر ترکیه خارج شوند.
ما می خواهیم که تروریست‌ها از حوزه مرزی ما خارج شوند و با ایجاد منطقه امن عملیات ما تمام می شود و تا رسیدن به این هدف هیچ قدرتی نمی تواند ما را متوقف کند.
اردوغان درباره این موضوع گفت: «وقتی منطقه‌ای بین منبج تا عراق تا عمق ۳۵ کیلومتری پاک شد و ما منطقه امن را ایجاد کردیم، این عملیات پایان می یابد اما تا رسیدن به این هدف هیچ قدرتی نمی تواند ما را متوقف کند.»
اردوغان در سخنان روز چهارشنبه‌اش گفت که در پاسخ به درخواست رئیس جمهوری آمریکا برای میانجیگری گفته است که «با سازمان‌های تروریستی مذاکره نخواهد کرد.»
او همچنین با انتقاد از اتحادیه عرب گفت که کشورهای عضو اتحادیه عرب حتی یک ریال به پناهجویان سوری کمک نکرده‌اند.
وی همچنین خطاب به ناتو گفت که در این مبارزه در برابر ترکیه نباشید، در کنار ترکیه باشید. اعضای ناتو باید در کنار ترکیه باشند. اعضای ناتو در کنار YPG ایستاده‌‌اند و به آنها اسلحه می دهند. ترکیه هرگز غیرنظامیان را نکشته و نخواهد کشت. اگر کشتار نظامیان را می خواهید ببینید به شهرهای سوریه نگاه کنید، به افغانستان و بوسنی نگاه کنید به آفریقا نگاه کنید. اگر کشتار غیرنظامیان وجود دارد به خیابان‌های فلسطین نگاه کنید، به سازمان ‌های تروریستی نگاه کنید که بچه‌ها و زنان را می کشند.

اردوغان از تجدید نظر در امکان سفرش به واشنگتن می گوید
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه همچنین روز چهارشنبه گفت که تصمیم درباره انجام سفر برنامه‌ریزی‌ شده ماه آینده‌اش به آمریکا را پس از نتیجه دیدار هفته جاری‌اش با هیات آمریکایی که به آنکارا سفر می کنند، خواهد گرفت.
رئیس جمهوری ترکیه گفته است که قصد دارد امکان انجام این سفر را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد زیرا «استدلالها، بحث‌ها و گفتگوها در کنگره در ارتباط با من، خانواده‌آم و وزرای من بی احترامی خیلی بزرگی بوده است.»
بر اساس برنامه اعلام شده قرار است اردوغان ۱۳ نوامبر برای دیدار با دونالد ترامپ به واشنگتن سفر کند.
همچنین مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا قرار است روز پنجشنبه ۱۷ اکتبر به آنکارا سفر کند تا اردوغان درباره حمله ارتش این کشور به شمال سوریه گفتگو کند.

ترکیه؛ دستگیری ۲۴ نفر که «تبلیغات سیاه» علیه حمله نظامی ترکیه در سوریه منتشر می کردند
رسانه‌های ترکیه گزارش داده‌اند که مقامات امنیتی این کشور ۲۴ نفر را که به گفته آنان «تبلیغات سیاه» علیه حمله نظامی ترکیه در سوریه در شبکه‌های اجتماعی منتشر می کردند را دستگیر کرده‌اند.

واکنش «کوچر بیرکار» ریاضی‌دان کرد به حملات ترکیه به کردهای سوریه
کوچر بیرکار ریاضی‌دان کرد ایرانی و استاد دانشگاه کمبریچ که در سال سال ۲۰۱۸ برنده مدال فیلدز، معتبرترین جایزه ریاضی در جهان شده است در واکنش به حملات ترکیه به کردهای شمال شرقی سوریه در فیسبوکش نوشته است:‌ «جهان جای غریبی است. تعدادی از مردم در پاریس کشته شدند و نیمی از جهان در کنارشان به همبستگی ایستادند اما سالهاست که شهرهای کرد تخریب می شوند، ساکنان آنها آواره می شوند، کودکان ما کشته می شوند و جهان ساکت است گویی فیلمی تماشا می کنند.»

کشته‌‌ها و زخمی‌های حملات ترکیه به کردهای سوریه
به گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه که در لندن مستقر است، در جریان حملات ارتش ترکیه در شمال شرقی سوریه تاکنون دست‌کم ۷۰ غیرنظامی جانشان را از دست داده‌اند و بیش از ۳۰۰ هزار نفر آواره شده‌اند.
خبرگزاری آناتولی ترکیه که مواضع آنکارا را پوشش می دهد خبری از تلفات غیرنظامیان در شمال شرقی سوریه منتشر نکرده است با این حال از کشته شدن ۶۱۱ نفر از شبه نظامیان کرد خبر داده است.
آناتولی گفته است در اثر این حملات ۳ سرباز ترکیه‌ای کشته و ۴۴ سرباز نیز زخمی شده‌اند. به گزارش آناتولی در اثر حملات کردهای سوریه، ۱۸ غیرنظامی ترکیه‌ای جانشان را از دست داده اند و ۱۵۰ نفر نیز زخمی شده‌اند.
 
وزیر خارجه روسیه: همکاری نیروهای نظامی سوریه و ترکیه باید بر اساس توافقنامه مرزی آدانا باشد
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت که همکاری نیروهای نظامی سوریه و ترکیه باید بر اساس توافقنامه مرزی آدانا صورت گیرد.
توافقنامه امنیتی آدانا که در سال ۱۹۹۸ منعقد شده است شرایطی را که تحت آن ترکیه می تواند عملیات فرامرزی در شمال سوریه صورت دهد را مشخص کرده است. این پیمان امنیتی دمشق را متعهد می کند که پناه دادن به نیروهای عضو حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را که از نظر ترکیه یک گروه «تروریستی» محسوب می شود، متوقف کند.
فرانسه: ۹ زن جهادگرای فرانسوی از اردوگاه تحت کنترل کردها در شمال سوریه گریخته‌اند
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه به شبکه «ب‌اف‌ام» تی‌وی فرانسه گفته است که ۹ زن جهادگرای فرانسوی از اردوگاه تحت کنترل کردها در شمال سوریه و در پی حملات ارتش ترکیه، فرار کرده‌اند.
وزیر خارجه فرانسه گفته است که بزودی به عراق سفر خواهد کرد تا با مقامات عراقی برای انتقال و محاکمه جهادگرایان فرانسوی که در سوریه هستند گفتگو کند.

روسیه: حملات ترکیه «غیرقابل قبول» است
از سوی دیگر روز سه شنبه روسیه هشدار داد که اجازه نمی‌دهد بین نیروهای ارتش سوریه و ترکیه درگیری رخ دهد. همچنین ولادیمیر پوتین در گفتگویی تلفنی با رجب طیب اردوغان، حملات ترکیه را «غیرقابل قبول» خوانده است.
به گزارش خبرگزاری بین‌المللی روسیه «ریا نووستی»، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در روزهای پایانی ماه کتبر (کمتر از دو هفته دیگر) برای گفتگو با ولادیمیر پوتین به مسکو سفر خواهد کرد.
نیروهای سوریه که مورد حمایت روسیه هستند در روزهای آخر هفته گذشته پس از توافق با کردها، به طرف شمال سوریه حرکت کردند تا ارتش ترکیه را به عقب برانند.

نیروهای ارتش سوریه با حمایت روسیه وارد شهر منبج شدند
نیروهای ارتش سوریه با حمایت روسیه روز سه‌شنبه و در پی خروج نیروهای آمریکایی از شهر منبج در ۳۰ کیلومتری مرز ترکیه، وارد این شهر شدند و کنترل آن را در دست گرفتند.
خبرگزاری اینترفکس روسیه نوشته است که نیروهای سوریه کنترل منطقه‌ای به وسعیت هزار کیلومتر مربع در اطراف منبج را در دست گرفته‌اند.
ترکیه به دنبال به دست گرفتن کنترل شهر منبج از دست نیروهای کرد بود. اکنون با ورود نیروهای ارتش سوریه به این شهر مشخص نیست که آیا ترکیه همچنان در پی اشغال این شهر خواهد بود و یا با ورود ارتش ترکیه از پیشروی به سمت این شهر چشم‌پوشی خواهدکرد.

اهمیت استراتژیک شهر منبج چیست؟
شهر منبج در میانه کمربند شمالی سوریه در مرز با ترکیه واقع است، شهری که در جریان درگیریهای سالهای اخیر در سوریه از مهمترین خطوط تامین تدارکات محسوب می شده است.
این شهر به کرات در سالهای گذشته میان گروههای مختلف دست به دست شده است.
منبج در سال ۲۰۱۲ ابتدا به دست شورشیان مخالف بشار اسد افتاد. پس از آن و با اوج گرفتن فعالیت گروه داعش، این شبه نظامیان دولت اسلامی بودند که در سال ۲۰۱۴ این شهر را اشغال کردند. با شکست داعش در این منطقه، نیروهای کرد در ۳ سال گذشته کنترل این شهر را در دست دارند.
منبج یک قطب اقتصادی محلی است که در مجاورت بزرگراه مهم M4 سوریه واقع است. بزرگراهی که از غرب سوریه بندر لاذقیه را به حلب و از آنجا به رقه و منطقه نفت خیز دیرالزور وصل می کند.
کنترل این بزرگراه از سوی ارتش سوریه به بشار اسد برای بازسازی کشور جنگ زده سوریه کمک خواهد کرد.
عقب نشینی نیروهای آمریکایی از این منطقه و حمایت روسیه از یک سو و نیاز نیروهای کرد به نیرویی برای مقاومت در برابر حمله نیروهای ترکیه، فرصت درخشانی در اختیار نیروهای بشار اسد قرار داده است که کنترل این منطقه از سوریه را پس از چندین سال در دست بگیرند.
از سوی دیگر کنترل شهر منبج برای آنکارا به معنای ایجاد مانع اساسی برای فعالیت‌های نیروهای دموکرات سوریه SDF به رهبری کردهای شمال شرق سوریه خواهد بود که مانع این نیروها برای کنترل شهرهای حسکه و قامشلی خواهد شد.
از دست رفتن کنترل این شهر برای نیروهای کرد نیز به معنای تضعیف پرو‌ژه خودمختاری این نیروها در شمال شرقی سوریه است، پروژه ای که برای آن در کنار نیروهای آمریکایی با داعش جنگیدند اما اکنون به نیرویی تبدیل شده‌اند که متحدی در منطقه ندارد.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۴۴۹۴
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , اردوغان , سوریه