پنجشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۴۱

صنایع‌دستی خراسان‌جنوبی، هنری اشتغال آفرین در جهش تولید/ هنری که آوازه‌اش به آن سوی مرزها رسید

صنایع دستی، هنری اشتغال آفرین است و آوازه برخی از هنرهای دستی خراسان جنوبی در آن سوی مرزها شنیده می‌شود البته برای اینکه در مسیر جهش تولید قرار گیرد نیازمند حمایت‌های ویژه است.
صنایع‌دستی خراسان‌جنوبی، هنری اشتغال آفرین در جهش تولید/ هنری که آوازه‌اش به آن سوی مرزها رسید
 
به گزارش گروه فرهنگی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، صنایع‌دستی صنعتی اشتغال آفرین است که اگر در مسیر جهش تولید قرار گیرد می‌تواند بسیار سودمند باشد چرا که این هنر قدمتی به بلندای تاریخ دارد اما منتظر حمایت است، حمایتی که اگر صورت گیرد  می‌تواند به عنوان یکی از گزینه‌های اقتصادی غیرنفتی باشد.
رنگ‌های سبز، سفید، قرمز، آبی، کبود، فیروزه‌ای و حتی سیاه آن زیبا و چشمگیر است و پر بها هر چند اگر سنگ باشد و سخت، اما به لطافت سر انگشتان هنر، سختی‌شان زدوده می‌شود تا آن جا که آدمی حاضر به پرداختن وجه برای آن می‌شود آن گاه که زمرد، آماتیس، عقیق، فیروزه، یشم و ... شکل می‌گیرد.

تا زمانی که توده‌ای از سنگ سخت و بی شکل است شاید زیبا باشد اما جذابیت پس از تراش و شکل گرفتن را ندارد. جاذبه‌ای که فقط به مدد اندیشه هنرمند و مهارت انگشتان او حاصل و نگینی درخشان و گرانبها می‌شود که پس از تراش و نشاندن در رکابی از طلا یا نقره نه فقط ارزش افزوده زیادی خواهد داشت بلکه خواص مختلفی دارد.

خراسان جنوبی قطبی از سنگ‌های مختلف معدنی، قیمتی و نیمه قیمتی است که در چند سال اخیر، با شناسایی این ظرفیت به همت میراث فرهنگی صنعت گوهرتراشی رونق گرفته است.

تامل در گوهر تراشی استان، تشکیل تعاونی‌ها، ایجاد اشتغال به ویژه برای بانوان در کنار رسیدگی به امور خانواده، اقتصاد مقاومتی و به تازگی توجه به صادرات را تایید می‌کند.
سختی جمع کردن سنگ‌ها در بیابان تا گرانی ابزار کار، اما همچنان گوهرتراشی علاقه‌مندان خود را دارد.

هنرمند قاینی که تحصیلات زمین شناسی دارد گفت: چند سال قبل همزمان با تحصیل، گوهرتراشی را در بیرجند آموختم و پس از بازگشت به زادگاهم و تشکیل یک تعاونی در رشته گوهرتراشی به صورت جدی مشغول به کار شدم.
وی به اشباع شدن بازار کار در بیرجند و استان اشاره دارد و افزود: البته باز هم از درآمد و حرفه‌ام راضی هستم و در صورت توجه به کیفیت و کمیت محصول، بین سه تا هشت میلیون تومان در ماه درآمد دارم.
این هنرمند قاینی بیان کرد: با استفاده از فضای مجازی، سایت‌ها و حضور در نمایشگاه‌ها در بازاریابی و فروش موفق بوده‌ام.

در کوچه پس کوچه‌ها روستا و از خانه‌های زیادی صدایی آشنا به گوش می‌رسد صدای به هم خوردن چوب‌ها، قیژ قیژ چرخ‌های ریسندگی  و ... این صدا سمفونی هنری 300 ساله است که به همت دستان توانمند و ذوق بانوان هنرمند روستای خراشاد در خراسان جنوبی می‌توان آن را به وضوح شنید.
آری بانوانی که با عشق و امید پشت دستگاه حوله بافی نشسته و پا بر پدال احساس می‌فشارند و تار زندگی‌شان را به پود عشق گره می‌زنند تا نقش و طرحی جهانی خلق کنند.
این روزها صدای هنر حوله بافی تنها در استان به گوش نمی‌رسد بلکه آوازه‌اش در کشور پیچیده و بازاریان را از پایتخت گرفته تا شرق و غرب کشور را به روستای خراشاد کشانده است.

آنها آمده‌اند تا این تولیدات هنرمندانه را میهمان خانه‌های پایتخت نشینان و دیگر مردمان ایران کنند.
بانوان خراسان جنوبی هنرمندان توانایی هستند و اگرچه تلاش مسئولان برای معرفی آثار تولیدی آنها و فراهم کردن مقدمات فروش محصولات است اما موتور آنها در معرفی، تشویق و ترویج این نوع هنرها چندان تحرکی ندارد و باید گفت این روزها غبار مظلومیت بر تار و پود حوله و پارچه بافی خراسان جنوبی نشسته است.

مدیر عامل شرکت تعاونی روستایی زنان خراشاد و از پیشکسوتان این کار در استان در گفتگو با تسنیم گفت: وقتی خبر آمدن مشتریان تهرانی به روستا را شنیدم، دریافتم صدای ساز هنرمندان منطقه به گوش پایتخت نشینان هم رسیده چرا که برای به دست آوردن آن مشقات طی کردن مسافتی 2 هزار و 500 کیلومتری را به جان خریدند و به خراشاد آمدند و همین نقطه‌ عطفی برای شروع دوباره و احیای این هنر ارزنده شد.

بانوی پرتلاش خراشادی بیان کرد: زمانی هیچ فردی حاضر به همکاری با من در زنده کردن هنر توبافی نبود البته با پشتکار توانستیم این هنر را احیا و خراشاد را به عنوان قطب پارچه بافی سنتی در منطقه تبدیل کنیم تا جایی که به واسطه این هنر ارزنده، خراشاد به عنوان اولین روستای استان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

ذاکریان که در این راه سختی‌های زیادی را به جان خریده است افزود: سال 83 که مسئولیت شرکت را برعهده گرفتم شرکت در مرحله زیان ده بود که حدود 4 میلیون تومان بدهی داشتیم اما زنان روستایی با همت و عزم دوباره، رشد اقتصادی آن را مثبت کردند.
وی اظهار داشت: با رونق پارچه بافی و به طور شاخص حوله بافی در خراسان جنوبی روستای خراشاد به عنوان روستای جهانی توبافی معرفی شد این موضوع دستاوردهای خوبی برای هنرمندان این رشته داشت به شرط آن که کیفیت تولید و شرایط و بازار به دست آمده را حفظ کنند.

معاون میراث‌فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی نیز به خبرنگار تسنیم گفت: در خراسان جنوبی 7 هزار هنرمند داریم که در 80 رشته فعال هستند.
عباس زاده افزود: این هنرمندان علاوه بر داخل کشور در خارج از مرزها هم حرفی برای گفتن دارند و محصولاتشان در سوئد، آلمان و فرانسه مشتری دارد. میراث فرهنگی تلاش دارد برای بیمه هنرمندان اقدام بیشتری انجام دهد و از افزایش تسهیلات به هنرمندان خبر داد.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۶۵۶۹
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , صنایع دستی , خراسان جنوبی , بیرجند , اشتغال