به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری ایرنا، استان پهناور خراسان جنوبی ظرفیتهای معدنی، کشاورزی، گردشگری و صنعتی فراوانی دارد که معرفی صحیح آنها میتواند زمینه جذب و حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی به استان را مهیا کند و زمینهساز توسعه اقتصادی شود.
خراسان جنوبی با وجود داشتن مرز طولانی با افغانستان (۳۳۱ کیلومتر) از استانهای امن کشور به شمار میرود و مرز مشترک یک فرصت اقتصادی و تجاری مهم در این استان است.
وجود ۲۳ شهرک و ناحیه صنعتی فعال در استان به عنوان بستر مناسب استقرار صنایع، مراکز دانشگاهی و آموزش عالی به عنوان پشتیبان نیازمندیهای علمی، پژوهشی و فناوری و همچنین تولید لاستیک، سیمان، کاشی و سرامیک، اکسید منیزیم، کنسانتره زغالسنگ، پودرهای میکرونیزه معدنی و شمش منیزیم از جمله مزیتهای این استان به شمار میآید.
همچنین در بخش معدن، وجود منابع ارزشمندی از مواد معدنی فلزی و غیرفلزی و ذخایر غنی سنگهای تزئینی، رتبه ششم کشور در تعداد معادن (۶۴۸ معدن)، بالاترین میزان تنوع معدنی در سطح کشور با ۵۳ نوع ماده معدنی، رتبه نخست ذخایر زغالسنگ کشور، رتبه نخست ذخایر منیزیت کشور، رتبه نخست ذخایر خاکهای صنعتی نسوز کشور و رتبه چهارم کشوری از حیث اشتغال واحدهای معدنی از دیگر مزیتها و قابلیتهای این استان است.
از سوی دیگر استان خراسان جنوبی دارای رتبه اول کشوری و جهانی در تولید زرشک، رتبه اول کشوری در تولید عناب، رتبه دوم کشوری در تولید زعفران، رتبه چهارم کشوری تولید پنبه، رتبه سوم کشوری در تولید گیاهان دارویی، رتبه پنجم کشوری تولید پسته، رتبه پنجم کشوری در تولید گل نرگس، رتبه هشتم کشوری در تولید انار کشور، رتبه دوم جمعیت شتر کشور است و وجود زنجیره کامل تولید گوشت مرغ در بخش کشاورزی میتواند برای سرمایهگذاران خارجی جذابیتی ویژه داشته باشد و آنان را برای سرمایهگذاری به این منطقه جذب کند.
مزیتها و قابلیتهای استان در بخش میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از جمله ثبت بیش از ۹۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی در فهرست آثار ملی کشور، وجود بلندترین تپههای ماسهای جهان، زیباترین سازههای طبیعی (توسط جریان باد)، بیش از یک هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده و بیش از ۱۶ باغ تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور از دیگر فرصتهای سرمایهگذاری در کنار تولید انواع صنایع دستی مخاطب پسند محسوب میشود.
سرمایهگذاران خارجی از آسمان تا زمین خراسان جنوبی
انرژیهای پاک و تجدیدپذیر از مزیتهای نسبی خراسان جنوبی است که سرمایهگذاری در انرژیهای بادی و خورشیدی آوردههای خوبی را به همراه دارد.
به گفته استاندار خراسان جنوبی تاکنون با سرمایهگذاریهای خارجی صورت گرفته در قالب ایجاد نیروگاههای خورشیدی تولید ۲۱ مگاوات انرژی در استان رقم خورده است و این روند ادامه دارد.
افزایش تمایل سرمایهگذاران خارجی به حضور در شرق کشور از آن جهت اهمیت مضاعف پیدا میکند که ایران با تحریمهای ظالمانه درگیر است و رشد سرمایهگذاری خارجی نشانگر شکست سیاستهای آمریکا و برخی قدرتها در هجمه اقتصادی است.
دی ماه ۹۸ بود که فرماندار خوسف از تولید اولین شمش چدن به صورت آزمایشی در این شهرستان با سرمایهگذاری خارجی خبر داد.
محمد شفیعی گفت: با پیگیریهای مستمر استاندار خراسان جنوبی، همکاری دستگاههای اجرایی و همت سرمایهگذاران چینی مستقر در این شهرستان و متخصصان بومی، کارخانه شمش چدن به صورت آزمایشی روشن شد.
وی افزود: فازهای اولیه این مجتمع شامل کک و گندلهسازی در ۶ ماه گذشته راهاندازی شد و تاکنون بیش از ۲۵۰ نیرو جذب این کارخانه شدهاند.
وی گفت: با راهاندازی کامل مجتمع صنعتی در شهرک صنعتی شهید رحمانی خوسف برای یک هزار نفر به صورت مستقیم و هفت هزار نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی میشود.
فرماندار خوسف میزان سرمایهگذاری خارجی در این مجتمع فولادی را معادل ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد: این طرح بزرگترین مجموعه صنعتی با سرمایهگذاری خارجی در استان است.
سال ۱۳۹۲ موافقت با فعالیت سرمایهگذار چینی برای تولید شمش چدن در جلسه مرکز خدمات سرمایه گذاری خارجی استان خراسان جنوبی اعلام شد و همین سال بود که سرمایهگذار نسبت به ثبت شرکت ایرانی با عنوان «چدن کویر خاوران» با ۱۰۰ درصد سرمایه خارجی اقدام کرد و درخواست صدور مجوز سرمایهگذاری خارجی نیز به سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران ارسال شد.
پس از بحث و تبادل نظر بین مسوولان مربوط، در زمین شهرک صنعتی شهید رحمانی خوسف اجرای پروژه تولید شمش چدن مورد تصویب قرار گرفت و همه دستگاههای اجرایی موافقت خود را به منظور همکاری و مساعدت با سرمایهگذار مربوطه اعلام کردند بدین ترتیب عملیات اجرایی کارخانه چدن کویر خاوران از سال ۹۳ آغاز شد.
استاندار خراسان جنوبی مرداد پارسال در سفر به شهرستان خوسف گفت: تلاش میکنیم با حل مشکلات کارخانه چدن خوسف حداقل تا پایان امسال شاهد راهاندازی این واحد صنعتی در استان باشیم.
معتمدیان در حاشیه بازدید از کارخانه چدن خوسف در جمع خبرنگاران افزود: سرمایهگذار چینی چند سال است که کار میکند و فاز نخست چدن حدود ۹۸ تا ۹۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما در زمینه زیرساخت از جمله آب و گاز مشکلاتی دارد که تلاش میکنیم در این سفر به جمعبندی رسیده و مشکل را حل کنیم.
رشد ۵۸ درصدی سرمایهگذاری خارجی مصوب
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مجموع سرمایهگذاری خارجی مصوب تا پایان تیرماه سال جاری بیش از ۹۸۸ میلیون دلار بوده که در مقایسه با ابتدای دولت دوازدهم (سال ۹۶) رشد ۵۸ درصدی داشته است.
عیسی جعفری گیو افزود: از این میزان بیش از ۹۰ میلیون دلار در ۱۱ پروژه سرمایهگذاری جذب شده و میزان سرمایهگذاری خارجی وارده (جذب شده) تا تیرماه ۹۹ به بیش از ۹۰ میلیون دلار رسیده که در مقایسه با سال ۹۶ رشد ۹۳ درصدی داشته است.
وی بیان کرد: سرمایه وارده در سال ۹۸ مبلغ ۶.۳ میلیون دلار مربوط به ۲ پروژه نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی خوسف با سرمایهگذاری خارجی از کشور آفریقای جنوبی و نیروگاه خورشیدی ۷ مگاواتی سربیشه با سرمایهگذاری خارجی از کشور چین بوده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان خراسان جنوبی گفت: درخواستهای سرمایهگذاری خارجی از سوی سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی از هفت کشور در ۱۹ پروژه سرمایهگذاری مطرح شده است.
وی تصریح کرد: بیشترین تعداد درخواست مربوط به سرمایهگذاران خارجی از کشور چین با پنج پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۱۷۱.۵ میلیون دلار است.
جعفری گفت: سایر درخواستها از کشور آفریقای جنوبی با ۲ پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۳۲.۷ میلیون دلار، کشور افغانستان با سه پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۲.۴ میلیون دلار، کشور آلمان با ۲ پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۲۵۴ میلیون دلار، کشور بلغارستان با یک پروژه به ارزش مصوب ۶۰۰ هزار یورو و کشور ترکیه با ۲ پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۱۲۸.۲ میلیون دلار است.
وی افزود: همچنین کشور پاکستان با یک پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۱.۹ میلیون دلار، کشور هندوستان با یک پروژه به ارزش مصوب ۳.۹۸ میلیون دلار، کشور ایرلند با یک پروژه به ارزش مصوب ۴۵۲.۸ میلیون دلار و کشور استرالیا با یک پروژه سرمایهگذاری خارجی به ارزش مصوب ۵.۴ میلیون دلار در استان سرمایهگذاری کرده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان خراسان جنوبی بیان کرد: تعداد پروژههای دارای مجوز سرمایهگذاری خارجی فعال در استان، در حال حاضر ۱۴ پروژه است که در مقایسه با ابتدای دولت دوازدهم رشد ۱۵۰ درصدی داشته است.
وی اضافه کرد: از این میزان، هشت پروژه سرمایهگذاری خارجی با سرمایه مصوب به مبلغ ۸۶ میلیون دلار فعال و در حال بهرهبرداری، ۲ پروژه با سرمایه مصوب ۷۵ میلیون دلاری در حال ساخت و چهار پروژه سرمایهگذاری خارجی بالغ بر ۲۵۰ میلیون دلار در حال پیگیری است.
جعفری یادآور شد: مرکز خدمات سرمایهگذاری استان به عنوان متولی جذب و حمایت از سرمایهگذاران خارجی وظیفه پذیرش متقاضیان سرمایهگذاری خارجی، برگزاری جلسه با سرمایهگذاران، کارشناسان و مدیران دستگاههای اجرایی، هماهنگی به منظور تسریع در صدور مجوزها و استعلامات مربوط به پروژههای سرمایهگذاری، نظارت بر پیشرفت فیزیکی پروژههای سرمایهگذاری خارجی و رفع مشکلات پیش روی پروژهها را برعهده دارد.
وی گفت: همچنین به منظور جذب سرمایهگذار خارجی اقداماتی در زمینه شناسایی و معرفی پتانسیلها و فرصتهای سرمایهگذاری استان از طریق چاپ کتاب و بروشور، کلیپ معرفی توانمندیهای استان و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری استان به هیاتهای سرمایهگذاری خارجی، سفرا و رایزنان اقتصادی کشورهای هدف و ایجاد ارتباط برای مشارکت بین فعالان اقتصادی داخلی با سرمایهگذاران خارجی صورت میپذیرد.
نقشه راه سرمایهگذاری استان تهیه میشود
وی بیان کرد: تهیه نقشه راه سرمایهگذاری استان و ایجاد اطلس سرمایهگذاری از جمله برنامههای مرکز خدمات سرمایهگذاری در سال جاری است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان خراسان جنوبی گفت: در این نقشه، ضمن معرفی توانمندیها و پتانسیلهای سرمایهگذاری، خلاصه مطالعات امکان سنجی فرصتهای سرمایهگذاری اولویتدار استان در اختیار سرمایهگذاران قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: همچنین براساس سند آمایش استان، مناطق اولویتدار برای اجرای این پروژهها مشخص شده و با پیادهسازی لایههای اطلاعاتی دستگاههای اجرایی استان از جمله خطوط انتقال آب، برق، گاز، منابع آبی، راههای دسترسی، حرایم زیست محیطی و سایر، اراضی مستعد سرمایهگذاری شناسایی و مجوزهای بی نام برای ارائه به متقاضیان سرمایهگذاری صادر میشود که تأثیر زیادی بر کوتاه شدن فرآیند اجرای پروژههای سرمایهگذاری خواهد داشت.
جعفری از بی ثباتی سیاستها به عنوان مهمترین موانع سرمایهگذاری یاد کرد و گفت: همچنین نبود ثبات در اقتصاد کلان (نرخ تورم، نرخ ارز و سایر)، وضع قوانین و مقررات بدون توجه به شرایط روز اقتصادی و شرایط اقلیمی و بومی مناطق کشور، برداشتهای سلیقهای از قوانین و مقررات و طولانی بودن فرایندهای اداری و اخذ مجوزهای کسب و کار در دستگاههای اجرایی، غیرقابل پیش بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات از دیگر موانع سرمایهگذاری است.
وی بیان کرد: درخصوص شناسایی، رفع و اصلاح قوانین، مقررات و بخشنامههای مخل تولید و سرمایهگذاری، دفتر پایش و بهبود محیط کسب و کار مستقر در وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان خراسان جنوبی افزود: در این محل با همکاری ادارات کل امور اقتصادی و دارایی استانها، موضوعات به صورت تخصصی و کارشناسی مورد بررسی قرار میگیرد و پیشنهاد اصلاحی در هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار مطرح و تصویب میشود.
وی با اشاره به اهمیت جذب سرمایهگذاری خارجی عنوان کرد: ایجاد منافعی از جمله ارزآوری، انتقال فناوری و دانش، کمک به توسعه صادرات، ارتقای سطح کیفیت تولیدات داخلی، بازاریابی بین المللی، ایجاد رقابت و اشتغال از جمله مزایای جذب سرمایهگذاری خارجی است.
جعفری یادآور شد: با توجه به اینکه زنجیره تأمین از تولید، توزیع و مصرف متصل به هم هستند و بخش خصوصی اغلب روی تولید تمرکز کرده و از توزیع و بازار فروش غافل میشود، سرمایهگذاری خارجی میتواند تکمیل کننده این حلقه و اتصال دهنده زنجیرههای تأمین باشد.
وی تاکید کرد: منافع حاصل از سرمایهگذاری خارجی در صورتی عاید کشور و استان ما خواهد شد که بتوانیم با تلاش در راستای ایجاد بسترهای مناسب اقتصادی، سیاسی و حقوقی و بهبود فضای کسب و کار، شرایط را برای جذب سرمایههای خارجی تسهیل کنیم.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان خراسان جنوبی گفت: در دولت دوازدهم چهار پروژه واحد بستهبندی برنج در منطقه ویژه اقتصادی بیرجند با سرمایهگذاری ۳۰۰ هزار یورو و اشتغالزایی ۲۰ نفر، نیروگاه خورشیدی یک مگاواتی در شهرستان بشرویه با سرمایهگذاری ۶۰۰ هزار یورو و اشتغال پنج نفر، نیروگاه خورشیدی ۷ مگاواتی سربیشه با اشتغال پیش بینی شده ۲۵ نفر و کارخانه ریختهگری چدن خاکستری با اشتغال ۲۲۵ نفر و سرمایهگذاری ۱۰ میلیون دلار در استان به بهرهبرداری رسید.
وی در ارتباط با برنامههای این سازمان در راستای تحقق جهش تولید گفت: براساس بخشنامه وزیر امور اقتصادی و دارایی، اقداماتی در چارچوب پنج محور تأمین مالی، تقویت سرمایهگذاری، توسعه تجارت خارجی، بهبود محیط کسب و کار و انضباط مالی و مولدسازی داراییهای دولت پیش بینی شده و برنامه عملیاتی تدوین و در دست اجرا است.
جعفری تاکید کرد: بدون شک جهش تولید در بستر محیط با ثبات اقتصادی، فضای کسب و کار مناسب، نظام تأمین مالی کارآمد و چارچوب سیاستگذاری هوشمند محقق خواهد شد.
وی افزود: دستیابی به این مهم در گرو تقویت بخشهای پیشران اقتصادی و زنجیرههای تولید، تشویق و حمایت از سرمایهگذاری خارجی، حمایت از نوآوری و رفع موانع تولید است.
انتهای پیام/4