گرانی شیر در خراسان جنوبی/مردم گلایه مند و دامداران معترضند
22 شهريور 1399 ساعت 12:26
افزایش قیمت شیر در خراسانجنوبی هم زمینه گلایهمندی مردم و هم اعتراض دامداران را به وجود آورده است.
به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری مهر، اولین بار نیست که موضوع قیمت شیر و محصولات لبنی زمینه اعتراض و گلایه مردم و دامداران را به وجود آورده است. مردم معتقدند که همین نرخ گذاری سه هزار و ۳۰۰ تومان برای آنان گران است و دامداران معتقدند که این مبلغ بسیار کمتر از هزینهای است که برای تولید یک لیتر شیر پرداخت کردهاند.
مردم به حق به جیب و درآمد خود نگاه میکنند و دامداران و دام پروران نیز به درستی به مشکلاتی چون افزایش قیمت علوفه دامی و کرایههای حمل و نقل اشاره دارند و بیان میکنند دامپروری دیگر به صرفه نیست.
مریم رستمی از شهروندان بیرجندی گفت: از یک طرف کارشناسان و صاحب نظران تأکید بر استفاده از محصولات لبنی و شیر به ویژه برای کودکان در سن رشد دارند و از طرف دیگر قیمت این محصول هر چند مدت افزایش پیدا میکند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر در خراسانجنوبی برخی از خانوادهها شیر را خریداری کرده و از آن پنیر و ماست برای مصرف شخصی در راستای کاهش هزینه خانوار تولید میکنند که این افزایش قیمت برای این قبیل افراد مشکل ساز است.
رستمی یادآور شد: باید تدبیری اندیشیده شود که قیمت شیر نه برای مردم گران باشد و نه تولید کننده محصولات لبنی و شیر متضرر شود که باز شدن گره این موضوع هم اندیشی کارشناسان اقتصادی و کشاورزی را میطلبد.
سبد غذایی خانوادههای نیازمند هر روز کوچکتر میشود
رضا ابراهیمی از دیگر شهروندان خراسانجنوبی گفت: برای خانوادههای دارای توانمندی مالی افزایش قیمتها تأثیری در میزان مصرف آنان ندارد ولی برای خانوادههای محروم حتی یک افزایش ۵۰۰ تومانی، سبد غذایی آنان را تغییر میدهد.
وی با اشاره به افزایش قیمت شیر اظهار کرد: این موضوع در مورد شیر نیز صادق است و با افزایش قیمتها ما شاهد کاهش مصرف آن در بین خانوادههای نیازمند خواهیم بود که در سلامت جسمی فرزندان آنان تأثیرگذار است.
دامداران در خراسان جنوبی یک بار کرایه برای حمل علوفه از بندر تا خراسانجنوبی و یک بار برای حمل شیر به کارخانههای صنایع تبدیلی
و تکمیلی به دیگر استانها چون خراسان رضوی را میدهند قاسمی از فعالان در صنعت دامپروری خراسانجنوبی اظهار کرد: نرخ گذاری قیمت شیر با در نظر گرفتن نرخ مصوب دولتی برای علوفه تعیین میشود.
وی بیانکرد: این در حالی است که علوفه با نرخ مصوب دولتی به اندازه کافی در بازار وجود ندارد و تنها ۴۰ درصد نیاز دامدار را تأمین میکند و از طرف دیگر همین مقدار کم هم گاه به موقع و در زمان مورد نیاز به دست ما نمیرسد.
این فعال صنعت دامپروری خراسانجنوبی ادامهداد: ما یک بار کرایه برای حمل علوفه از بندر تا خراسانجنوبی و یک بار برای حمل شیر به کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی به دیگر استانها چون خراسان رضوی میدهیم و این موضوع قیمت تمام شده شیر در استان را گرانتر از سایر مناطق کشور کرده است.
قاسمی گفت: کرایهها به صورت قانونی حدود ۳۵ درصد گران شده است ولی معمولاً رانندهها بیش از این افزایش قیمت مطالبه میکنند.
علوفه دام به موقع به دست دامدار نمیرسد
وی یادآور شد: از دیگر مشکلات عمده دامداران استان این است که برای خرید علوفه الان پول پرداخت میکنند ولی علوفه مورد نیاز پنج – شش ماه دیگر به دست آنان میرسد که این مسئله به صورت جدی باید پیگیری شود.
این فعال صنعت دامپروری در خراسانجنوبی گفت: ما در قالب یکی از اتحادیههای دامپروری استان نامهای را در تاریخ ۱۷ شهریور ماه به استاندار محترم نوشته و مشکلات را به صورت مشروح بیان کردیم و رونوشت آن را به دفتر نماینده ولیفقیه در استان، مجمع نمایندگان خراسانجنوبی و رئیس سازمان جهاد کشاورزی ارسال کردیم.
قاسمی گفت: در این نامه بیانکردیم که کمبود شدید علوفه در خراسانجنوبی در فصل به اصطلاح سر خرمن وضعیت را با بحران رو به رو کرده است به شکلی که در حال حاضر ذخیرهسازی در انبارهای تشکلهای دامی و دامداریها صورت نمیگیرد.
وی یادآور شد: از طرف دیگر افزایش سرسامآور اقلام علوفهای و خوراک دام به طوری که در برخی اقلام علوفهای افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی را شاهد هستیم نیز مشکلساز شده است.
افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت برخی نهادههای دامی
جواد غریبی، رئیس اتحادیه دامداران خراسانجنوبی در گفتوگو با مهر اظهار کرد: قیمت نهادههای مورد نیاز دامپروریها از سال گذشته تاکنون حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد و در مورد برخی از نهادههای خاص تا ۱۰۰ درصد نیز افزایش داشته است.
وی بیانکرد: این در حالی است که قیمت شیرخام از سال گذشته تاکنون در کشور تنها ۲۳ درصد افزایش داشته است.
رئیس اتحادیه دامداران خراسانجنوبی گفت: اگر دولت جو را با قیمت هزار تومان در اختیار دامداریها قرار دهد، دامداریها نیز میتوانند شیر را با قیمت هزار و ۸۰۰ تومان عرضه کنند در حالی امروزه دامدار ما مجبور است جو را از بازار سیاه دو هزار و ۸۰۰ تومان خریداری کند.
متأسفانه در حال حاضر شرایط به گونهای است که برخی از دامداران تصمیم به فروش واحد دامداری و دام خود گرفتهاند و در صورت حل نشدن مشکل دامداران، این مسئله در آینده شدت بیشتری خواهد گرفت غریبی ادامهداد: دامدار سال گذشته با ۱۰۰ میلیون تومان ۱۳۰ تن کاه خریداری میکرده است ولی در سال جاری با ۱۰۰ میلیون تومان تنها میتواند ۶۰ تن کاه خریداری کند.
وی افزود: از طرف دیگر قیمت کرایهها به شدت افزایش پیدا کرده است و کامیون حمل باری که سال گذشته برای مسیر بندر تا خراسانجنوبی ۲۰۰ هزار تومان دریافت میکرده در حال حاضر ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان طلب میکند.
راه حل رفع مشکل در اجرای قانون است
رئیس اتحادیه دامداران خراسانجنوبی افزود: به نظر من تنها راه حل رفع مشکل اجرای ماده ۲۰ قانون نظام دامپروری کشور است.
غریبی یادآور شد: در این ماده آمده است که به منظور حمایت از تولید محصولات اساسی دامی و ایجاد تعادل در نظام تولید و جلوگیری از ضایعات محصولات دامی و ضرر و زیان دامداران، دولت موظف است همه ساله خرید گوشت مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ (خوراکی و نطفه دار) و شیر را بر اساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی مصوب ۲۱/۶/۱۳۶۸ و اصلاحات بعدی آن، تضمین نماید.
وی گفت: در حال حاضر بر اساس این قانون تنها راه حل رفع مشکل خرید تضمینی شیر از سوی دولت مانند برخی دیگر از محصولات کشاورزی چون گندم است.
رئیس اتحادیه دامداران خراسانجنوبی یادآور شد: متأسفانه در حال حاضر شرایط به گونهای است که برخی از دامداران تصمیم به فروش واحد دامداری و دام خود گرفتهاند و در صورت حل نشدن مشکل دامداران، این مسئله در آینده شدت بیشتری خواهد گرفت.
غریبی گفت: هیچ دامداری به اختیار دام شیری خود را کشتار نمیکند ولی وقتی دام مریض شده و هزینه دارو و درمان او بسیار بالا میرود، مجبور به کشتار میشود.
گرانی و نبود نهاده دامی در بازار
محمود اشرفی گل، معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این زمینه گفت: در حال حاضر مهمترین و بیشترین مشکل دامداران و فعالان در صنعت دامپروری گران شدن و در دسترس نبودن نهاده دامی به ویژه علوفه خشبی است.
وی اظهار کرد: از طرف دیگر کرایه حمل و نقل بسیار افزایش یافته که هزینه مضاعفی را بر دوش دامداران و دامپروران استان گذاشته است. ۱۰ مجوز برای کارخانجات تولید محصولات لبنی و فرآوری شیر در خراسان جنوبی صادر شده اما برخی از این کارخانهها تعطیل شده و یا فعالیت چندان گستردهای ندارند.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه روزانه در خراسانجنوبی حدود ۱۲۰ تن شیر از دامپروریها جمعآوری میشود، ادامهداد: از دیگر مشکلات حوزه صنایع لبنی در خراسانجنوبی تعداد کم کارخانههای فرآوری شیر و و تولید محصولات لبنی است.
اشرفی با اشاره به اینکه در خراسانجنوبی ۱۰ مجوز برای کارخانه تولید محصولات لبنی و فرآوری شیر صادر شده است، گفت: برخی از این کارخانهها امروزه تعطیل شده و یا فعالیت چندان گستردهای ندارند.
اثر و نتیجه مشکلات واحدهای دامپروری را نباید تنها در عدم تأمین شیر مورد نیاز مردم دید. بلکه علاوه بر آن در صورت تعطیلی واحدهای دامپروری مشکل بیکاری کارگرانی که در این واحدها کار و تلاش میکنند را نیز شاهد خواهیم بود. از این رو رفع مشکل را نباید به روزهای آتی موکول کرد که شاید همین امروز هم کمی دیر شده باشد.
انتهای پیام/4
کد مطلب: 28047
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/28047/گرانی-شیر-خراسان-جنوبی-مردم-گلایه-مند-دامداران-معترضند