شنبه ۲۰ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۱۱

ثبت مهارت «چِکَن‌دوزی» سرایان در فهرست میراث معنوی

مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان‌جنوبی گفت: مهارت ساخت کیسه چِکَن‌دوزی متعلق به شهر سه‌قلعه سرایان در فهرست میراث معنوی (ناملموس) کشور ثبت شد.
ثبت مهارت «چِکَن‌دوزی» سرایان در فهرست میراث معنوی
 
به گزارش گروه فرهنگی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری فارس، سیداحمد برآبادی اظهار داشت: مهارت ساخت کیسه چِکَن‌دوزی متعلق به شهر سه‌قلعه سرایان در فهرست میراث معنوی (ناملموس) کشور ثبت شد.
وی چِکَن را واژه‌ای ترکی و به معنای کشیدن دانست و گفت: به علت استفاده از نخ‌های گلابتون که دور تا دور نقوش اصلی زمینه ی کیسه کشیده شده و با نخ‌های مشکی روی پارچه با روش بست دوزی دوخته شده از گذشته به این نام معروف شده است.

مسئول واحد پژوهشی  اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان‌جنوبی عنوان داشت: نوار‌ها و یراق‌های دوخته شده بر روی کیسه سوزن دوزی، اشکال و طرح‌ها و حاشیه‌های مختلف، بند به کار رفته در ساخت کیسه برای بسته شدن در کیسه و تزیینات زیبای بند با گره سرشتی (شَمسَک) و منگوله‌های رنگی و تزیینات نخ‌های رنگی و گلابتون از مشخصات این کیسه‌ها است و تمام تزیینات با کمک نخ‌های ابریشمی و پنبه ای اجرا می‌شود.

برآبادی تصریح کرد: سابقه تاریخی این کیسه‌ها در سه قلعه با بیش از ۱۵۰ سال می‌رسد.
وی افزود: طرح درخت زندگی هفت شاخه به سبب تقدس عدد هفت و نمادین بودن این عدد و نقوش نمادین انسان در اطراف این درخت برای تقدیس آن (ردیف نمادین انسان‌ها دور تا دور نقش درخت مقدس و چسبیده به حاشیه) و نقوش نمادین طبیعت (کوه و آب) در حاشیه آن دیده می‌شود.

مسئول واحد پژوهشی  اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان‌جنوبی عنوان داشت: تبحر و مهارت زنان سه‌قلعه در بکارگیری انواع دوخت‌های متناسب و بسیار ظریف برای تزیین رویه کیسه‌ها قابل ذکر و تحسین است. 
کیسه چِکَن‌دوزی برای نگهداری اقلام مختلف استفاده می‌شده است.
 
انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۸۷۸۸
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , صنایع دستی , خراسان جنوبی , بیرجند