سه شنبه ۲۳ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۱۵

آبرسانی پایدار به ۱۴۶ روستای خراسان جنوبی

آبرسانی پایدار به ۱۴۶ روستای خراسان جنوبی از سال ۹۲ تاکنون با اعتبار هزینه شده ۱۶۸ میلیارد تومان انجام شده‌ که علاوه بر تامین آب سالم و بهداشتی مورد نیاز روستاییان، نقش موثری در ماندگاری جمعیت و شکل‌گیری روند مهاجرت معکوس داشته است.
آبرسانی پایدار به ۱۴۶ روستای خراسان جنوبی
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری ایرنا، خشکسالی، افت شدید منابع آبی و نبود زیرساخت‌های لازم در روستاهای خراسان جنوبی سبب شد تا در سال‌های گذشته به ویژه در هشت سال اخیر با برنامه‌ریزی، همت و تلاش دولتمردان طرح‌های آبرسانی به شکل جدید پیگیری و در بیشتر مناطق استان اجرایی شود.
با اقدامات شاخص دولت در آبرسانی به روستاها و شهرهای خراسان جنوبی ضریب برخورداری از آب در روستاهای این استان از ۸۹.۴۷ به ۹۳.۴ درصد و در شهرها از ۹۹ به ۹۹.۸ درصد افزایش یافته است.

آمارهای موجود نشان می‌دهد دولت با وجود کمبود منابع مالی برای اجرای طرح‌های توسعه آب روستایی در قالب احداث و تکمیل مجتمع‌های بزرگ یا کوچک به صورت گسترده و بی‌وقفه در تلاش بوده و برنامه آبرسانی به ۲۰ روستای استان با جمعیت بالغ بر پنج هزار و ۸۰۰ نفر تا پایان سال جاری شاهد این مدعا است.
براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۰ تمامی روستاهای پرجمعیت استان با اولویت مناطق مرزی و محروم از آب شرب سالم برخوردار خواهند شد.

با وجود اینکه تمامی شهرهای خراسان جنوبی از آب شرب و بهداشتی برخوردار بودند اما در این دولت ۲۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای تامین پایداری آب شرب، افزایش کیفیت و ارتقای شاخص‌هایی مانند سرانه مخزن و آبرسانی به مشترکان جدید در شهرهای استان هزینه شد.
همچنین در پی سفر معاون اول رییس جمهوری به خراسان جنوبی در مهر سال گذشته، ظرفیت اعتباری جدید برای استان در نظر گرفته شد تا از این طریق ۲۵۰ میلیارد تومان برای مجتمع‌های آبرسانی روستایی و ۵۰ میلیارد تومان در حوزه عشایری تامین اعتبار شود.

آب به آبادی رسید
دهیار روستای مرزی گیت شهرستان درمیان که مردم این روستا طی سال گذشته از نعمت آب سالم و بهداشتی برخوردار شدند، در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: عملیات آبرسانی این روستا علیرغم کوهستانی بودن منطقه هفته دولت سال گذشته انجام شد.

احمدرضا رضایی افزود: چهار روستای منطقه از جمله گیت، سراب، تخته‌جان و خونیکسار با تانکر آبرسانی می‌شد که با آبرسانی پایدار به این روستاها در ۲ سال اخیر مشکل چندین ساله مردم حل شده است.
وی اظهار داشت: با اجرای طرح آبرسانی پایدار به این منطقه مرزی شاهد افزایش ساخت و سازها و مهاجرت معکوس به روستاها هستیم و در مجموع با آبرسانی پایدار به منطقه از مهاجرت روستاییان به شهر جلوگیری می‌شود.

دهیار روستای گیت گفت: در چند سال گذشته تنها درخواست مردم چهار روستای گیت، تخته‌جان، سراب و خونیکسار از مسوولان درخواست آبرسانی پایدار بود که خوشبختانه دغدغه چندین ساله مردم رفع شده است.
وی افزود: افزایش ساخت و سازها در روستاهای منطقه و گازرسانی نشان از روند مهاجرت معکوس به روستاها دارد البته به دلیل عمر بالای شبکه‌های داخلی در روستاهای منطقه شاهد هدررفت بالای آب هستیم که با بازسازی این شبکه‌ها از هدررفت حجم بسیاری از آب جلوگیری خواهد شد.

بهره‌مندی بیش از ۷۰ هزار نفر از آب سالم و بهداشتی 
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی گفت: از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون آبرسانی به ۱۴۶ روستای استان با اعتبار هزینه شده ۱۶۸ میلیارد تومان انجام شده است و ۷۰ هزار و ۳۳۴ نفر از آب سالم و بهداشتی برخوردار شدند.
حسین امامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با اجرای این طرح‌ها ضریب بهره‌مندی از آب، از ۷۲.۶۹ به ۷۶.۲ و ضریب برخورداری از ۸۹.۴۷ به ۹۳.۴ افزایش یافته است.

وی بیان کرد: اکنون ۱۷ طرح استانی و یک طرح ملی شامل ۶۶ پروژه آبرسانی به روستاهای استان با اعتبار بیش از ۵۴ میلیارد تومان در حال انجام است و آبرسانی به ۲۰ روستای استان با جمعیت بالغ بر پنج هزار و ۸۰۰ نفر تا پایان سال جاری به اتمام می‌رسد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی گفت: همچنین آبرسانی به ۱۰ روستای دیگر با جمعیت بیش از ۹۰۰ نفر تا اول مرداد سال ۱۴۰۰ به اتمام خواهد رسید.
وی تصریح کرد: براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۰ تمامی روستاهای پرجمعیت استان با اولویت مناطق مرزی و محروم از آب شرب سالم برخوردار خواهند شد.

امامی افزود: در حال حاضر ۳۳ مجتمع آبرسانی روستایی در استان خراسان جنوبی در دست اجرا است که ۶ مجتمع تا پایان امسال تکمیل می‌شود، ۲۷ مجتمع هم با اعتبار ۴۱۳ میلیارد تومان سال آینده اجرا و تکمیل خواهد شد.
وی اظهار داشت: بعد از سفر معاون اول رییس جمهوری به استان در سال گذشته به دنبال یک ظرفیت اعتباری جدید از محل ماده ۵۶ بودیم که در این راستا ۲۵۰ میلیارد تومان برای مجتمع‌های آبرسانی روستایی و ۵۰ میلیارد تومان در حوزه عشایری تامین اعتبار خواهد شد.
وی گفت: همچنین در چهار شهرستان مرزی نهبندان، زیرکوه، سربیشه و درمیان با همکاری دستگاه‌های معین محرومیت‌زدایی این شهرستان‌ها، طرح اصلاح و ارتقای شبکه آبرسانی در دستور کار قرار دارد.

اصلاح ۵۷۵ کیلومتر خط انتقال و شبکه فرسوده
امامی بیان کرد: یکی از معضلات اساسی استان، هدررفت آب در شبکه شهری و روستایی است که در بخش شهری ۳۱.۷ درصد و روستایی بالای ۴۲ درصد بوده و ۱۰ درصد از متوسط کشوری بالاتر است.
وی گفت: برنامه داریم در گام نخست هدردهی شبکه آبرسانی را تا متوسط کشوری و در نهایت تا ۱۵ درصد برسانیم که برای این منظور از ابتدای امسال تاکنون ۵۹ کیلومتر شبکه آب شرب روستایی، ۲.۵ کیلومتر شبکه شهری و هزار و ۱۰۰ کنتور آب تعویض شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی عنوان کرد: همچنین از ابتدای دولت تدبیر و امید در راستای هدررفت آب در شهرها و روستاهای استان ۱۲۵ کیلومتر اصلاح خط انتقال و ۴۵۰ کیلومتر بازسازی شبکه توزیع انجام شده است.
وی با اشاره به اقدامات دولت در زمینه آبرسانی سیار به روستاهای خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر ۴۱۷ روستای استان با تانکر آبرسانی می‌شود که تا پایان آذر امسال ۲۲۵ هزار متر مکعب آب با اعتبار سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به این روستاها حمل شده است.

امامی گفت: درخصوص آبرسانی سیار امسال گلایه‌مندی‌هایی از بی‌نظمی و تاخیر در آبرسانی مطرح بود که سرانه هر خانوار را از ۸۹ به ۱۲۰ لیتر رساندیم همچنین برای این منظور سامانه ۱۲۲ به تمامی شهرها و روستاها متصل شد و مدیریت حوادث از طریق این سامانه انجام می‌شود.
وی اضافه کرد: برای آبرسانی سیار نیز برنامه زمان‌بندی تعیین شد که دهیاران در صورت نیاز با سامانه ۱۲۲ تماس بگیرند و نسبت به تامین آب اقدام کنند تا هیچ مخزنی بدون آب نباشد اما از این ظرفیت تاکنون خوب بهره‌برداری نشده که باید اطلاع‌رسانی بیشتری انجام شود.

هزینه‌کرد ۳۰۰ میلیارد تومانی در بخش آب خراسان جنوبی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: تمامی شهرهای استان در ابتدای دولت تدبیر و امید از آب شرب و بهداشتی برخوردار بودند با این وجود در سال‌های اخیر ۲۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای تامین پایداری آب شرب، افزایش کیفیت و ارتقای شاخص‌هایی مانند سرانه مخزن و آبرسانی به مشترکان جدید در شهرها هزینه شده است.
وی ادامه داد: با اقدامات انجام شده در شهرهای استان شاخص برخورداری از آب، از ۹۹ درصد به ۹۹.۸ درصد افزایش یافته است.

امامی به مهمترین پروژه‌های اجرا شده در مناطق شهری اشاره کرد و گفت: چند پروژه برای پایدارسازی آب مناطق شهری انجام شده یا در دست اجراست از جمله ساخت مخزن پنج هزار متر مکعبی قاین، مخزن ۲ هزار متر مکعبی بیرجند و مخزن ۲ هزار متر مکعبی سرایان که افتتاح شده و مخزن هزار متر مکعبی خوسف که تا پایان سال به اتمام می‌رسد.
وی از سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی در بخش آب استان در سال جاری خبر داد و افزود: همچنین در بخش فاضلاب از ابتدای امسال تاکنون ۱۳ کیلومتر اجرایی شده است و این رقم تا پایان سال به ۲۴ کیلومتر می‌رسد.

وی اظهار داشت: بهره‌برداری از مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب بیرجند و بیع متقابل برای ایجاد تاسیسات فاضلاب در شهرهای قاین و سربیشه به مبلغ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال تا پایان سال نیز در دستور کار شرکت قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی هم که اوایل دی ماه به شهرستان خوسف رفته بود، گفت: دغدغه اصلی ما در شرکت آب منطقه‌ای تامین آب شرب است و امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۰ تعداد روستاهایی که در شهرستان خوسف با تانکر آبرسانی می‌شوند را به نصف و حتی کمتر برسانیم.

احمد قندهاری، انتقال آب از دشت مختاران به بیرجند را از برنامه‌های شرکت آب منطقه‌ای عنوان کرد و افزود: در اجرای این خط انتقال آب، تامین نیاز آبی شهر خوسف و چند روستا در بخش شرب نیز دیده شده است.
وی در ارتباط با طرح تامین آب شرب در استان گفت: خراسان جنوبی یکی از گران‌ترین استان‌ها در تامین آب شرب است چون باید از فواصل بسیار دور آب شرب را تامین کنیم که این وظیفه و مسوولیت ما است.
وی با بیان اینکه مدیریت، نگهداری و صرفه جویی از آب شرب بر عهده تک تک شهروندان است افزود: در استان حدود پنج هزار کیلومتر خط انتقال و چهار هزار و ۸۶۰ کیلومتر خط انتقال آب شرب داریم تا آب با کیفیت به دست ما برسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه پیگیر سند توسعه آب شرب استان هستیم اظهار داشت: بر این اساس تاکنون جلسات متعددی برنامه‌ریزی شده است و حداکثر تا ۶ ماه آینده نقشه جامع برای تامین آب شرب و کشاورزی استان خواهیم داشت.
وی گفت: هدف اصلی کارگروه این است که برای تمامی شهرستان‌های استان همچنین مجتمع‌های آبرسانی روستایی برنامه تامین آب شرب را داشته باشیم.
خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و بیش از ۴۰ درصد جمعیت این استان در مناطق روستایی ساکن هستند.

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۸۸۱۳
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , آبرسانی , خراسان جنوبی , بیرجند