به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری ایسنا منطقه خراسانجنوبی، دستگرد یکی از روستاهای توابع شهر بیرجند است که به واسطه نزدیک بودن به شهر بیرجند جزو حاشیههای شهر محسوب میشود و مشکلاتی که حاشیه شهرها دچار آن میشوند کم و بیش در دستگرد نیز وجود دارد. از آن جهت برای بررسی وضعیت روستا و تهیه گزارش به این منطقه رفتیم و از نزدیک مسائل آن را مشاهده کردیم.
هنوز به روستا نمیرسی که از دور آثار کورههای آجرپزی را میبینم و کنجکاو میشویم که از وضعیت فعلی کورههای آجرپزی جویا شویم. کمی جلوتر میرویم و مردی که نشان میداد سرد و گرم روزگار را چشیده را میبینیم که به تنهایی مشغول کار است.
مرد خود را علی اصغر هرمزی معرفی کرد و گفت حدود 25، 30 سال است که در کوره آجرپزی کار میکنم و این کار را به صورت تجربی یادگرفتم و تلاش داشتم که بتوانم رزق حلال پاک را بر سر سفره خانواده خود بیاورم .
افزایش قیمت نفت کورههای آجرپزی را تعطیل کرده
وی اظهار کرد: در سالهای گذشته افراد زیادی در این کورههای آجرپزی کار میکردند اما افزایش قیمت نفت باعث شد که دیگر ادامه فعالیت کورههای آجزپزی به فایده نباشد و کمکم کسانی که در این زمینه کار میکردند ترجیح دادند که کار را تعطیل کنند، این در حالی است که آجرهای ساخت کورههای آجرپزی استحکام بیشتری دارند.
هرمزی بیان کرد: خود من نیز به واسطه اینکه بیمه هستم و کارشناسان بیمه برای بررسی وضعیت و فعالیت کورهها مراجعه میکنند مجبورم بیایم.
این مرد پرتلاش و دنیا دیده در نهایت آهی کشید و یادآور شد: کار در کوره آجرپزی بسیار سخت و من در این مسیر سختی زیادی دیدهام در حالی که بسیاری از جوانهای امروزی انتظار دارند که با کمترین تلاش بتوانند ره صد ساله را یک شبه طی کنند.
با این کارگر زحمتکش خداحافظی میکنیم و مسیر را ادامه میدهیم، روستای دستگرد خانههای قدیمی و نوساز را در کنار خود دارد، بخشی از روستا زیر کشت زرشک و گندم و...است و بخشی دیگر شبیه شهر شده و ساختمانهای نوسازی چون ساختمان دهیاری و یا زمین ورزشی وجود دارد.
مکان ثابتی برای برگزاری کلاسهای مؤسسه ندارم
فعالیتهای فرهنگی در دستگرد مانند همه جای خراسانجنوبی ادامه دارد وارد یکی از مساجد روستا میشویم و دانش آموزانرا میبینیم که سر یک کلاس فوق العاده حاضر شدهاند و با حضور مردم آموزش ریاضی میبینند.
پای صحبتهای سمیه دستگردی از اعضای هیئت مؤسس مؤسسه قرآنی عاشقان مهدی دستگرد، نشستیم. دستگردی گفت: در حال حاضر در مؤسسه کلاسهای روخوانی و روانخوانی، ترتیل، کلاسهای اخلاقی و.. برگزار میشود.
دستگردی ادامه داد: در حال حاضر مکان ثابتی برای برگزاری کلاسهایمان نداریم و بیشتر از فضای مسجد استفاده میکنیم اما تلاش ما بر این است که بتوانیم یک مکان مستقل برای برگزاری کلاسهایمان داشته باشیم.
گفتنی است روستا یک مسجد قدیمی دارد که 60-70 سال پیش ساخته شده است اما دو سال پیش مرمت شده است و یک مسجد دیگر نیز در روستا وجود دارد که فعالیتهای فرهنگی دستجرد در این دو روستا برگزار میشود.
دستگرد دبیرستان ندارد
در نهایت پای صحبت یکی از اهالی روستا نشستیم که میان دستجرد و بیرجند همواره در رفت و آمد است و علت آن را فرزند دبیرستانی خود عنوان میکند و میگوید: دستگرد نزدیک چهار هزار نفر جمعیت دارد اما دبیرستان ندارد.
وی که محل کارش نیز در بیرجند واقع شده و ترجیح میدهد نامی از او برده نشود، ادامه داد: اینجا مدرسه دبستان دارد اما متأسفانه دبیرستان ندارد.
این آقای میانسال از اهالی دستگرد یادآور شد: یکی از مشکلات حاشیه شهرها ساختو سازهای غیر مجاز است که در دستگرد نیز وجود دارد، اما در حال حاضر نظارت بیشتری وجود دارد.