به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری ایسنا، محمدرضا عاملی گفت: از این تعداد، 6.99 درصد بانوان اهدای خون داشتهاند که نسبت به متوسط کشوری بیشتر است.
وی افزود: در این مدت 59.8 درصد اهداکننده مستمر داشتیم که این میزان، از متوسط کشوری بیشتر است.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی بیان کرد: در سال گذشته، 8112 نفر به مراکز اهدای خون استان مراجعه کرده اند که از این تعداد 6931 واحد خون اهدا شده است.
عاملی ادامه داد: در سال گذشته، تعداد اهداکنندگان مستمر در استان، 59.3 درصد بوده و 7.27 درصد بانوان خون اهدا کردهاند.
وی با بیان اینکه بعضی افراد، شرایط اهدای خون را ندارند، افزود: این عدم شرایط لازم از نظر سلامت گیرنده و دهنده خون بررسی میشود.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی با بیان اینکه معافیت افراد از اهدای خون به دو صورت معافیت دائم و موقت است، افزود: معافیت دائم زمانی است که فرد بیماری خاصی دارد اما معافیت موقت زمانی اتفاق میافتد که فرد به دلیل شرایطی موقتی مانند مصرف موقتی دارو، شرایط اهدای خون را ندارد.
عاملی با بیان اینکه سلامت خون فرد، پیش از خونگیری در مصاحبه و معاینه پزشکی تشخیص داده میشود، تصریح کرد: بانوان، سه بار در سال و آقایان، چهار بار در سال میتوانند خون اهدا کنند.
وی ادامه داد: اهداکنندههای مستمر خون به دلیل اینکه مدام در حال چک شدن از نظر سلامتی هستند، ذخایر خون سازمان انتقال خون محسوب میشوند.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی بیان کرد: طرحی که سازمان انتقال خون آن را دنبال میکند، کاهش اهداکنندگان بار اول است به این صورت که زمانی که فردی برای اهدای خون مراجعه میکند، از فرد آزمایش گرفته میشود و سلامت خون او مورد بررسی قرار میگیرد و تنها از فرد یک نمونه گرفته میشود.
عاملی ادامه داد: سه ماه بعد از این مراجعه، به فرد فراخوان داده میشود و دوباره از فرد آزمایش گرفته میشود و در صورت تشخیص سلامتی فرد، به عنوان اهداکننده شناخته میشود.
وی با بیان اینکه این طرح از مهرماه امسال در استان اجرا خواهد شد، افزود: خراسانجنوبی، دهمین استان در اجرای این طرح است.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی بیان کرد: این طرح باعث افزایش سلامت خون های اهدایی شده چرا که اگر دوره کمون بیماری فرد در دفعه اول آزمایش تشخیص داده نشد، در دفعه دوم مشخص میشود.
عاملی با بیان اینکه بر اساس اساسنامه سازمان انتقال خون ایران، سازمان انتقال خون موظف به تأمین خون مورد نیاز بیمارستانها است، اظهار کرد: در حال حاضر، مرکز اهدای خون بیرجند، پاسخگوی تمام نیاز استان است و نیازی به احداث مرکز خون جدید نیست.
وی با بیان اینکه در شهرستان طبس نیز یک مرکز اهدای خون وجود دارد، افزود: اداره انتقال خون استان، سیاستی برای افزایش تعداد مراکز خونگیری ندارد.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی با بیان اینکه دو مرکز اهدای خون در شهرستان بیرجند وجود دارد، تصریح کرد: اهدای خون، باید در شرایط خاصی صورت گیرد که یکی از این شرایط این است که دمای مرکز اهدای خون باید بین 20 تا 24 درجه باشد.
عاملی ادامه داد: بعضی از افراد تقاضای فعال بودن مرکز اهدای خون بیرجند در شیفت بعدازظهر را داشتند که با هماهنگیهای انجام شده، مقرر شده از اول مهرماه امسال مرکز اهدای خون قائم بیرجند، هفتهای یک یا دو روز در شیفت بعدازظهر نیز در خدمت همشهریها باشد.
وی با بیان اینکه سازمان انتقال خون به دنبال کیفیت خونهای اهدایی است، اظهار کرد: پیش از طرح اهدای سلامت، اهدای پلاکت وجود داشت که به دلیل هزینهها، استقبال چندانی نمیشد.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی بیان کرد: با آغاز طرح اهدای سلامت، خدمات انتقال خون تعرفهگذاری شد و 14 خدمت قیمت پیدا کرد و بیمهها نیز هزینه اهدای پلاکت را پذیرفتند.
عاملی ادامه داد: در سال گذشته 60 مورد اهدای پلاکت در استان داشتیم که طی آن 600 واحد پلاکت تهیه شد.
وی بیان کرد: پیشبینی کردیم برای امسال، حداقل 1000 واحد پلاکت دریافت کنیم اما با توجه به آمار چهار ماهه نخست امسال در دریافت پلاکت، پیشبینی میشود به بیش از 1500 پلاکت تا پایان امسال برسد.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی ادامه داد: یکی از مزیتهای اهدای پلاکت این است که فرد میتواند 24 بار در سال اهدای پلاکت داشته باشد و همچنین تداخلی با اهدای خون ندارد.
عاملی اظهار کرد: در چهار ماهه نخست امسال، 7499 واحد خون و فرآوردههای خونی بین بیمارستانها توزیع شد که نسبت مشابه سال گذشته، 9.7 درصد بیشتر است.
وی با بیان اینکه در چهار ماهه نخست سال گذشته 6837 واحد خون بین بیمارستانهای استان توزیع شد، افزود: اگر فرآوردههای خونی بیش از نیاز استان باشد به استانهای مجاور مانند سیستان و بلوچستان ارسال میشود.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی اظهار کرد: برای تشخیص سلامت خون، فیلترهای متعددی وجود دارد که در قدم اول، پزشک سلامت اهداکننده و سابقه پزشکی او را بررسی میکند.
عاملی با بیان اینکه افرادی که رفتارهای پرخطر دارند و یا در معرض آلودگی هستند، معاف از خوندهی میشوند، تصریح کرد: تقریباً در استان به ازای دریافت هر واحد خون حدود 170 هزار تومان هزینه میشود.
وی در خصوص چگونگی جذب اهداکنندگان خون بیان کرد: سازمان انتقال خون، دفتری به نام دفتر جذب، حفظ و نگهداری اهداکنندگان دارد که از جمله وظایف آن، شناسایی و جذب اهداکنندگان خون است.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی ادامه داد: همچنین از طریق پیامک نیز با واجدین شرایط اهدای خون ارتباط داریم و طی آن، پس از 4 یا 6 ماه پس از اهدای خون، دوباره به فرد برای اهدا فراخوان داده میشود که این باعث افزایش اهداکنندگان مستمر میشود.
عاملی اظهار کرد: همچنین اگر در یک مقطعی با کمبود گروه خونی خاصی مواجه شویم، از طریق تماس تلفنی، فرد را برای اهدای خون دعوت میکنیم.
وی ضمن تشکر از رسانهها بابت فرهنگسازی اهدای خون، یادآور شد: رسانهها، مطبوعات و خبرگزاریها، در توسعه و ترویج فرهنگ اهدای خون و آگاهی بخشی نسبت به این امر، یاریگر سازمان انتقال خون هستند.