پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۱۳

روزهای شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان/کام مردم درمیان شیرین می‌شود

کارخانه پیر و پا به سن گذاشته قند قهستان که در سالیان گذشته مقداری از بار اشتغالزایی و نان‌آآوری بر سفره درمیانی‌ها را به دوش کشیده است در ۱۰ سال اخیر دشوارترین و پرتنش ترین دوران خود را در طول ۵۶ سال عمرش پشت سر گذاشته است.
روزهای شیرین در انتظار کارخانه قند قهستان/کام مردم درمیان شیرین می‌شود
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، کارخانه قند قهستان در سال 1340 در یکی از دورافتاده‌ترین نقاط ایران باهدف تثبیت جمعیت در مرز افتتاح شد و چرخ کارخانه شروع به چرخیدن کرد و کلی شغل برای مردم این شهرستان مرزی و محروم  ایجاد کرد.
این کارخانه به عنوان قطب تولید شکر استان خراسان جنوبی زمانی قلب تپنده اقتصاد و تولید شکر محسوب می‌شد و کام 320 کارگر و تعداد زیادی از کشاورزان منطقه را شیرین کرده بود و به دلیل کاشت زیاد چغندر در این منطقه محصول کشاورزان مستقیم وارد کارخانه می‌شد و در نهایت نیز تفاله‌های چغندر برای خوراک دام‌های دامداران استفاده می‌شد.
اما در 10 سال گذشته به دلیل خشکسالی‌های متوالی و تامین نشدن نقدینگی روزگار تلخی را سپری کرد و تیترهای تکان دهنده‌ای در نشریات و روزنامه‌های خراسان جنوبی نگاه‌ها را متوجه مشکلات بزرگترین صنعت شهرستان درمیان کرد به طوری که از سال 84 به بعد کم‌کم سرعت چرخ کارخانه کم شد تا اینکه در سال 93 به دلیل مشکلات مالی و بدهی 17 میلیاردی با 120 نفر کارگر خط تولید متوقف شد.
راه‌اندازی مجدد کارخانه در سال 94
با به میدان آمدن بخش خصوصی و سرمایه‌گذار بومی و غیربومی این کارخانه به بخش خصوصی واگذار شد و با پرداخت بخشی از بدهی‌های کارخانه و پذیرش اقساطی کردن مابقی بدهی از سوی بانک عامل و در هشتمین روز از دهه فجر سال 94 کارخانه قند قهستان با خط تولید فن‌آوری شکر با 30 نفر اشتغال دوباره آغاز به کار کرد.
قرار بود شکر خام به عنوان مواد اولیه این کارخانه از افغانستان وارد و در این کارخانه به محصولاتی همچون آبنبات و نبات شاخ فرآوری شود. این در حالی است که این کارخانه پیش از این با خرید چغندر از کشاورزان شهرستان درمیان قند تولید می‌کرد اما این روند کار را به جایی نرساند و چرخ کارخانه شروع به چرخیدن نکرد.

تاکنون موفق به دریافت مطالباتمان نشده‌ایم  
یکی از کارگران این کارخانه درباره تنوع قراردادهای کاری کارگران این واحد تولیدی در زمان فعالیت به خبرنگار تسنیم گفت: 280 نفر در کارخانه قند قهستان مشغول کار بودند که از این تعداد 110 نفر به صورت دائمی و مابقی کارگران فصلی بودند که تا زمان تعطیلی مشغول به کار بودند و حتی به صورت غیر مستقیم نیز نزدیک به 4 هزار شغل ایجاد شد بود و با تعطیلی کارخانه همه بلاتکلیف مانده‌اند.
این کارگر افزود: کارفرما در زمان اخراج کارگران وعده پرداخت مطالباتشان را داد اما بعد به بهانه‌های مختلف از جمله مشکلات مالی از پرداخت حق و حقوق ما طفره رفت و بعد از تمکین نکردن کارفرما پرونده به اجرای احکام و سایر مراجع قضایی انتقال پیدا کرد اما تاکنون موفق به دریافت مطالباتمان نشده‌ایم  و از سال 94 تاکنون بیمه بیکاری از تامین اجتماعی دریافت می‌کنیم.
با همکاری و تعامل می‌توانیم مشکلات را برطرف کنیم
مالک جدید کارخانه قند قهستان گفت: با پیگیری‌های مستمر از زمان خریداری کارخانه موفق به جذب یک گروه کارشناسی و باتجربه در این زمینه شده‌ایم.
نورالدین عظیمی افزود: بخش عمده‌ای از کارخانه در سال 85 بازسازی شده است و بخشی هم نیاز به تعمیر و تعویض دستگاه‌ها دارد که با همکاری و تعامل می‌توانیم مشکلات را برطرف کنیم.
وی یادآور شد: این تیم فنی و کارشناسی برای بررسی بیشتر و مشاهده کارخانه حضور دارند تا با بررسی فنی برای قرارداد تصمیم‌گیری کنند و در بخش تصفیه شکر نیز دستگاه‌ها آماده است و فقط در بخش چغندر نیاز به بررسی دارد.
امیدواریم با ورود تیم کارشناسی و سرمایه‌گذاری چرخ کارخانه به گردش بیفتد
فرماندار شهرستان درمیان نیز اظهار داشت: عواید بهره‌برداری از این کارخانه علاوه برکارگران خود کارخانه به کل دامداران و کشاورزان شهرستان نیز می‌رسید که متاسفانه از سال 92 با تعطیلی کارخانه همه با مشکل روبه‌رو شده‌اند.
محمد بشیری‌زاده با بیان اینکه در زمان فعالیت کارخانه تفاله چغندر برای چهار فصل دام خریداری می‌شد افزود: واردات بی‌رویه شکر، فرسوده بودن تجهیزات، کمبود نقدینگی و بدهی به چغندکاران، کارگران و دولت، سوء مدیریت کارخانه، خشکسالی متوالی و به روز و بازسازی نشدن تجهیزات و همه عوامل دست به دست هم داد و کارخانه تعطیل شد و هزاران نفر ناامید شدند.
فرماندار درمیان با بیان اینکه با ورود تیم کارشناسی و سرمایه‌گذاری امیدواریم چرخ کارخانه به گردش بیفتد گفت: با شروع به کار کارخانه چرخ زندگی گروه عمده‌ای از مردم این منطقه شروع به حرکت خواهد کرد.

تعمیر اولیه کارخانه 2 میلیارد تومان هزینه دارد
بشیری‌زاده خاطرنشان کرد: بحث اشتغال یکی از مهمترین دغدغه‌های ما در این شهرستان مرزی است و باتوجه به تاکید رهبر انقلاب و دولت بر اشتغال و تولید با راه‌اندازی مجدد این کارخانه قشر وسیعی در مشاغل مختلف وابسته به کارخانه مشغول به کار خواهند شد.
وی با بیان اینکه همه در هر مسئولیتی وقتی کاری را برعهده می‌گیریم باید با جان و دل آن کار را انجام دهیم اظهار داشت: دولت زمینه‌های اشتغال را خصوصا در نقاط مرزی فراهم کرده است و باید از این فرصت‌ها استفاده مفید را ببریم.
فرماندار درمیان تصریح کرد: این تیم نظارت‌های حقوقی و فنی خود را از کارخانه قند انجام داده‌اند و امیدواریم در آینده نزدیک برنامه‌ریزی دقیق و منظمی برای راه‌اندازی مجدد این کارخانه صورت گیرد.
بشیری‌زاده یادآور شد: تعمیر اولیه کارخانه 2 میلیارد تومان هزینه دارد تا به تولید سود ده برسد و آماده بهره‌رداری شود.
وی خواستار یک عزم راسخ در بین مسئولین، مردم و تیم سرمایه‌گذار شد و بیان کرد: تا آغاز برداشت چغندرقند دو ماه فرصت است تا بهره‌برداری از کارخانه نیز انجام شود که امیدواریم با ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری علاوه بر سود مالی تبعات اجتماعی و معنوی راه‌اندازی این کارخانه در شهرستان فراگیر شود.
سرمایه‌گذاران  و بخش دولتی و متخصصین به میدان آمده‌اند تا چرخ کارخانه به حرکت درآید
مدیرکل جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری گفت: از سال 93 که کارخانه مجدداً راه‌اندازی شده تاکنون روند رو به رشدی نداشته ولی در حال حاضر سرمایه‌گذاران  و بخش دولتی و متخصصین به میدان آمده‌اند تا چرخ کارخانه به حرکت درآید.
سیدامید حسینی با بیان اینکه اولین موضوع مهم در این مورد امنیت سرمایه است گفت: در راستای منویات رهبری و تکلیف دولت برای بهبود وضعیت اشتغال و کسب و کار باید زمینه طوری فراهم شود که سرمایه‌گذار از امنیت سرمایه مطمئن باشد.
وی راه‌اندازی مجدد کارخانه قند را یک نقطه عطف در شهرستان مرزی درمیان عنوان کرد و افزود: بدون شک نقش مرزداران در امنیت مرزها بر هیچ کس پوشیده نیست و به همین منظور ارتقای سطح اشتغال و درآمد در بین مرزنشینان باید در اولویت کار مسئولین باشد.

اقتصاد شهرستان درمیان به کارخانه قند قهستان وابسته است
مدیرکل جذب  و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری با بیان اینکه در اولین فرصت باید مشکلات کارگری این کارخانه رفع شود خاطرنشان کرد: تضمین می‌کنیم که بحث‌های بانکی و مالیاتی که مربوط به دولت است در مورد کارخانه مشکل ساز نباشد.
حسینی افزود: در بحث صادرات و واردات و استفاده از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی باید برنامه‌ریزی خوبی صورت گیرد و در مورد برخی مباحث که مطالبات تیم سرمایه‌گذاری و کارشناسی جدید است باید با مدیریت کارخانه به نتیجه برسند تاکارخانه راه‌اندازی شود چون اقتصاد این شهرستان به کارخانه وابسته است.
30 میلیارد تومان در این کارخانه  سرمایه‌گذاری خواهیم داشت
مسئول تیم سرمایه‌گذاری خصوصی نیز اظهار داشت: تیم فنی و کارشناسی جامعی داریم که تجربه کار در کارخانه‌های مختلف را دارند و در زمینه مدیریت و بهسازی مجدد کسب و کار فعالیت کرده‌اند .
توران‌پور با بیان اینکه تیم ما 30 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری خواهد داشت افزود: در قبال این سرمایه‌گذاری ما امنیت سرمایه را خواستاریم و باید همه جانبه حمایت داشته باشیم.
وی یادآورشد: کارخانه مشکلات فراوانی دارد و بدهی‌ها سرمایه را به مخاطره می‌اندازد به همین جهت خواستار هماهنگی و همکاری بین مسئولان استانی و شهرستان با تیم هستیم.

ظرفیت اسمی کارخانه 75 هزار تن است
مسئول تیم سرمایه‌گذاری با بیان اینکه ظرفیت اسمی کارخانه 75 هزار تن است و رایزنی‌هایی انجام شده که کشاورزان 50 هزار تن چغندر به ما بفروشند.
توران‌پور یادآورشد: طرح 800 هکتاری چغندر در استان فراه افغانستان را برای سال آینده پیش‌بینی کرده‌ایم که خوراک این کارخانه را تامین کند و حتی به بقیه کشور نیز ارسال شود با این طرح  از زمین  و آب کشور افغانستان استفاده می‌کنیم.
وی افزود: برای اینکه کارخانه در تمامی فصول فعال باشد می‌توانیم از استان فراه شکر خام وارد کرده و در این کارخانه تسویه کنیم و دوباره به افغانستان صادر کنیم.
کارخانه در سال اول سودی نخواهد داشت 
مسئول تیم سرمایه‌گذاری بیان کرد: کارخانه در سال اول نه تنها سودی نخواهد داشت بلکه هزینه تعمیر و راه‌اندازی اولیه حدود 2 میلیارد تومان است تا به تولید و بهره‌برداری برسد.
توران‌پور خاطرنشان کرد: در قبال بدهی‌های قبلی کارخانه هیچ مسئولیتی قبول نمی‌کنیم و کارگران در دوران بهره‌برداری حقوق خود را از ما دریافت خواهند کرد.
نگاه تیم کارشناسی مثبت است
وی افزود: تا زمان برداشت چغندر که اول مهرماه است دو ماه فرصت داریم تا کارخانه را به آمادگی لازم برسانیم از این رو باید با عرق و نگاه ملی به کار نگاه کنیم و با تعامل کارخانه را راه‌اندازی کنیم.
مسئول تیم سرمایه‌گذاری گفت: نگاه تیم کارشناسی مثبت است و یک تیم 20 نفره فنی در حال بررسی روند تجهیزات کارخانه هستند که امیدواریم با به نتیجه رسیدن و بسته شدن این قرارداد در آینده نزدیک و همکاری مسئولان در رده‌های مختلف کشوری، استانی و شهرستانی کام مردم درمیان دوباره شیرین شود.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۷۳۴۳
کلمات کليدی: خراسان تایم , راه‌اندازی , کارخانه قند , قهستان