به گزارش سرویس اجتماعی خراسانتایم سعید کسرائی نیا در گفت و گو با مجله خانواده، رادیو خراسانجنوبی اظهارداشت: امروزه هرچیزی که قابلیت اطلاعرسانی داشته باشد خبر میشود و همه مردم درگیر خبرهستند لذا اگر بخواهیم از نگاه تخصصی و عمومی به عرصه فضای مجازی برسیم باید بررسی کنیم که این فضا چه فرصتها و چه تهدیداتی دارد، وظیفه خبرنگاران در این میان چه میباشد؟
وی افزود:از جمله مزیتهای حال حاضر خبرها، خبررسانی شبکهای و درختی میباشد و خبرها با سرعت و حجم بسیار بالایی به صورت درختی منتشر میشوند .
کسرائی نیا با بیان اینکه امروزه منابع تولید خبر متنوعی داریم و هر فرد و کارشناسی به صورت خودکار میتواند خبری تولید و منتشر کند، گفت:در اتفاقات یک ساله اخیر همانند حادثه تروریستی در مجلس ، حادثه پلاسکو و دیگر اتفاقاتی که حتی در سطح استان رخ داده است با بررسیهایی که کردیم متوجه شدیم مردم نقش اساسی در انتقال اخبار دارند و گاها اخبار بدون نظر کارشناسان به جامعه منتقل می شود .
کارشناس فضای مجازی یادآور شد: در حادثه تروریستی تهران شاهد این بودیم که مردم تا مدتی هراسان بودند و اضطراب داشتند زیرا شهروندان آموزش رسانهای ندیده بودند و خبرها را به گونهای منتقل کرده بودند که باعث ایجاد هراس در مردم شده بود.
وی با بیان اینکه در مواردی نیز هیجان به جامعه منتقل می شود، گفت:یک اطلاع رسانی ناصحیح به مردم باعث میشود آنها تصمیمات نادرستی بگیرند ودر نتیجه آسیبهای فراوانی در پی دارد.
کسرائی نیا با بیان اینکه در بحث رسانه و شبکههای اجتماعی باید به سه مورد توجه و دقت کنیم، گفت: ابتدا باید از فرصتها شناخت کافی داشته باشیم و سپس به دنبال آسیبشناسی باشیم و در نهایت نیاز به مدیریت و برنامهریزی سیاستمدارانه در این راستا داریم.
وی در همین زمینه ادامه داد: در این حوزه باید فرصتها و تهدیدها را در کنارهم ببینیم و اگر فرصتها و یا تهدیدها را به تنهایی بررسی کنیم، اوج بیسوادی در فضای مجازی میباشد .
کارشناس فضای مجازی پیرامون سلفی گرفتنها بد موقع بعضی از افراد گفت: زمانی که با پدیده شهروندرسانه روبهرو میشویم و از طرفی در بحث سواد فضای مجازی کار نکردیم، باید خودمان را برای مشاهده این صحنهها آماده کنیم زیرا فردی که آموزش ندیده خطا می کند .
کسرائی نیا با بیان این مثال که کسی که گواهینامه ندارد و پشت ماشین مینشیند انسان عاقلی نیست، اظهارداشت: در حوزه فضای مجازی نیز بدون سواد فضای مجازی استفاده کردن از آن اشتباه میباشد.
کسرائی نیا با بیان اینکه امروزه همه میتوانند صاحب رسانه باشند و افرادی را با خود همراه کنند گفت: بعد از اینکه افرادی را با خود همراه کردند دغدغه تولید خبر را پیدا میکنند لذا به دنبال اخباری میروند که جذاب باشد که همان خبر زرد در حوزههای خبری میباشد و معمولا در پی آن اتفاقات ناخوشایندی رخ میدهد.
وی در همین زمینه ادامه داد: برای مثال در حادثه پلاسکو بیشتر از اینکه مردم دغدغه کمک داشته باشند ، مسئولین دغدغه دور کردن مردم از آن مکان را داشتند .
کارشناس فضای مجازی پیرامون سلفی گرفتنهای اخیر در مجلس بیان داشت: به دور از تمام بحثهای سیاسی، سلفی گرفتن تعدادی از نمایندگان در مجلس نشان داد که سواد فضای مجازی سن و مدرک تحصیلی نمیشناسد و همانطور که در رانندگی با هر سن و مدرکی باید آموزش دید، در فضای مجازی نیز باید آموزش های لازم را ببینیم.
وی افزود: این گونه مشکلات حل نمیشود مگر با آموزش توسط رسانهها، مجموعه فرهنگ و ارشاد، حوزه ها، سازمانتبلیغات اسلامی، نماز جمعهها، دانشگاههاو...لذا همه ارگانها باید پای کار بیاییند.
کسرائی نیا با بیان اینکه خبرنگاری یک عرصه بسیار پر تنش و حساس است، بیان داشت: خبرنگارهایی را میبینم که سریع پیر میشوند ویا از نظر اعصاب و روان به مشکل میخورند، به خاطر فشارهایی است که به آنها وارد میشود .
وی پیرامون فرهنگ سازی در حوزه فضای مجازی گفت:همانطورکه والدین علاقه مندهستند فرزندشان را برای کسب علم به کلاس خصوصی بفرستند در حوزه فضای مجازی نیز خودشان به عنوان رکن اصلی باید با فرزندان خود ارتباط بگیرند و آموزشهای لازم را به آنها بدهند.
کارشناس فضای مجازی ادامه داد: متاسفانه والدین به این موضوع یا نگاه صلبی دارند و یا نگاه صرفا مثبت و هیجانی که هر دو اینها آسیبزا میباشد.
کسرائی نیا افزود:هرچه سریعتر باید جلوی آسیبهای این حوزه را بگیریم زیرا مسمومیت فکری ایجاد میکند که برطرف کردن آن زمان بر و هزینه بر میباشد.