سه شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۵۶
هفته‌نامه کتاب/3

گامی به‌سوی مطالعه و تفکر

مطابق هر هفته و برای بالابردن سطح و فرهنگ و آگاهی، در جهت التماس تفکر و مطالعه، کتابی نوشته بزرگان بومی استان خودمان را معرفی می‌کنیم تا با توجه به آن و مطالعه آثار افراد مطلع سطح اطلاعاتمان از وضع موجود، بهبود یابد و امید است که همین روند و رویه در ادامه نیز ادامه دهیم تا به سعادت برسیم و آگاهی و اطلاعات کسب کنیم.
گامی به‌سوی مطالعه و تفکر
 
به‌گزارش خراسان‌تایم چرتکه را که برداری خیلی خیلی وقت کم می‌آوری برای خواندن کتاب‌هایی که فقط اسمشان را شنیده‌ای یا دوست داری آن‌ها را مطالعه کنی، دیگر چه رسد به اینکه بخواهی کتاب‌های آن کتاب‌فروشی را از دم به مطالعه بنشینی؛ خلاصه آنکه شنیده‌اید می‌گویند: «هرچه تو پیش نروی دیگری پیش می‌آید» حالا نقل ماست هر چه قدر کتاب نخواهیم، روزانه هزاران کتاب دیگر به لیست کتاب‌های در حال انتظار برای خواندنمان اضافه می‌شود. باید ساعتی تفکر کرد و یک تصمیم جدی و مصمم گرفت. شاید بتوان کمی در روز از وقت‌های بیهوده و بی‌ارزش زد و کتاب خواند و کمی به فکر غذای روح به‌مانند غذای جسم بود.
به‌مانند هر هفته قصد داریم کتابی به نوشته نویسنده‌های بومی خرسان‌جنوبی به شما عزیزان معرفی کنیم، شادروان استاد احمد احمدی بیرجندی معلم، مؤلف و نويسنده‌ اي فاضل و متعهد بود كه در محافل و مجامع ادبي و دانشگاهي طرفداران بسياري داشت. وي در سال 1301 هجري شمسي در بيرجند چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم حاج ملامحمد دهگي بيرجندي از روحانيون نامي عصر خويش بود. پدرش مدرس مدرسه علميه معصوميه بيرجند و از شاگردان مرحوم حاج شيخ محمد باقر گازاري بود و سالها در درس خارج ايشان شرکت کرده بود. استاد احمدي در 6 سالگي در دبستان تدين كه از مدارس تازه تأسيس در مكاني بسيار قديمي بيرجند بود مشغول تحصيل شد، البته پدر استاد به مدارس جديد اعتقادي نداشت ولي مرحوم احمدي با انگيزه دروني در كسب علم و دانش سعي و تلاش بسيار مي كرد؛ به طوري كه در همه سالهاي تحصيل شاگرد اول كلاس بود. احمد پس از اتمام مکتب خانه هاي سنتي قديم در 7-8 سالگي به دبستان تدين رفته ، تحصيلات شش ساله ابتدايي را در اين مدرسه و دبستان حکيم نزاري به پايان مي رساند. در اين دوران از طريق تعليمات پدر و مادر در خانه با کتابهاي مذهبي و معارف اسلامي آشنا مي شود. وي مي گويد :«دوستي اهل بيت را از مادرم آموختم که هميشه کتاب طريق البکاء را مطالعه مي کرد و بر مظلوميت حضرت سيدالشهدا و ساير ائمه گريه مي کرد به حدي که پدرم او را از افراط در گريه منع مي کرد ، شيوه او در من بسيار اثر کرد، به همين جهت به سوي مدايح و مناقب اهل بيت کشيده شدم و مجذوب محبت آن بزرگوار گرديدم.» استاد احمدي پس از پايان تحصيلات متوسطه و دانشسراي مقدماتي درسال 1324 به كسوت معلمي در مي آيد ، و در رشته زبان و ادبيات فرانسه به دانش‏اندوزى پرداخت‌، ولي دو سال بعد در دانشگاه تهران پذيرفته مي شود و در رشته زبان‌هاي خارجي ( فرانسه انگليسي) ادامه تحصيل مي دهد. و در سال 1328 موفق به اخذ دانشنامه ليسانس فرانسه شد. در همين سال‌ها بود كه او علاوه بر دروس اصلى رشته فرانسه، توانست در درسهاى فرعى از محضر استادانى اديب و دانشمند چون دكتر محمد معين، دكتر خانلرى، دكتر يحيى مهدوى و عالم ربانى الهى قمشه‏اى نيز استفاده كند. در نتيجه علاقه به ادبيات فارسى در دل و جانش پرورش يافت. علاوه بر اين، از محضر پر فيض دانشمند گرانمايه فرزان نيز بهره‏ها برد. وي پس از اخذ ليسانس در سال 1328 به عنوان دبير به زادگاه خود بيرجند بر مي گردد و در دبيرستانهاي اين شهر به تدريس اشتغال مي ورزد. و به تدريس زبان فرانسه در دبيرستانها ودانشسراى بيرجند پرداخت، ضمنا با مجله يغما - مهمترين مجله ادبى آن زمان - همكارى داشت و مقالاتى مفيد از نشريات فرانسه براى آن مجله ترجمه مى‏كرد.
استاد احمدي از سال 1334 تا سال 1340 رياست دانشسراي مقدماتي پسران بيرجند را عهده دار بوده و معلمان زيادي را تربيت كرده است و در سال 1340 به مشهد منتقل شد ، اما دلبستگى به زبان و ادبيات فارسى - كه درونمايه‏اى از فرهنگ اسلامى داشت - بر تخصص در زبان فرانسه غالب آمد، و مقرر شد به عنوان دبير ادبيات فارسى در دبيرستان فيوضات  مشغول خدمت گردد . در سال 1342 در دانشسراي مقدماتي، مركز تربيت معلم و دانشسراي راهنمايي تربيت معلم تدريس زبان و ادبيات فارسي را به عهده مي گيرد ، سپس به دانشگاه منتقل مي شود و در دانشكده الهيات و معارف اسلامي و نيز دانشكده ادبيات مشهد به تدريس دروس زبان فرانسه و ادبيات فارسي مشغول مي شود.استاد احمدي مقالات متعددي به رشته تحرير در آورده كه در كتب و مجلات رسمي به چاپ رسيده است از جمله آنها "راهنماي كتاب" مجله "سخن" ، "يغما"، "هيرمند" و نشريات آموزش و پرورش است. همچنين با مجلات دانشكده ادبيات و علوم انساني و نشريه دانشكده الهيات مشهد همكاري داشته است. استاد در سال‌هاي اول تدريس در دانشسراي مشهد و مركز تربيت معلم دو جلد كتاب نفيس به نام "سيرسخن" را با همكاري دكتر حسين رزمجو تأليف كرده است كه سالها به صورت كتاب جنبي و حتي درسي در آمده بود. كتابهاي ديگر استاد عبارت است از:زندگي و افكار ولتر ـ انشا و نويسندگي ـ دستور زبان فارسي ـ داناي راز ـ شرح حال اقبال لاهوري ـ خدا را بشناسيم ـ فروغي كه روشنگر دلهاست ـ امامت و رهبري ـ و كتابهاي بسياري در زمينه مذهبي كه براي آموزش ديني جوانان و نوجوانان بسيار مفيد بوده بويژه در رژيم سابق كه جاي آنها خالي بود. استاد احمدي در دوران انقلاب اسلامي در تأليف كتابهاي دبيرستاني همكاري چشمگيري داشته و نام وي به عنوان مؤلف زينت بخش كتب دبيرستانهاست. كار تأليف استاد بعد از انقلاب نيز ادامه داشته از جمله كتابهاي بعد از انقلاب وي مي توان به كتابهاي مناقب علوي ـ مناقب فاطمي ـ مدايح رضوي ـ چهارده اختر تابناك اشاره كردهمچنين درباره دانشمند و رياضيدان معروف مولانا عبدالعلي بيرجندي جزوه اي حاوي شرح حال به چاپ رسانده و نيز با انگيزه معرفي بزرگان قهستان، ديوان محمد بن حسام خوسفي را با همكاري محمد تقي سالك چاپ كرده كه مورد توجه پژوهشگران و محققان قرار گرفته است. استاد احمد احمدي مدت زيادي رياست كتابخانه مسجد گوهرشاد مشهد و مسؤوليت فرهنگي مركز پژوهش آستان قدس رضوي را به عهده داشت .
در سال 1376 مجموعه فرهنگي تحت نام موسسه فرهنگي دكتر احمدي بيرجندي در بولوار احمدآباد مشهد ( رضا 23 ) به مديريت جناب آقاي حبيب الله صحرانورد با حضور ايشان  افتتاح كه با تلاش در زمينه هاي فرهنگي تداوم دهنده راه استاد بيرجندي گرديده و با برگزاري جلسات متعدد با حضور تعدادي از افراد صاحب قلم و عالم خراسان جنوبي ساكن مشهد تلاش وافري در جهت انجام فعاليت هاي گوناگون فرهنگي و اجتماعي نموده است كه از آن جمله مي توان به تأسيس صندوق خيريه اي با نام صندوق خيريه بيرجنديهاي مقيم مشهد اشاره كرد كه در حال حاضر در بلوار پيورزي مشهد خيابان خاقاني به مديريت تعدادي از دلسوزان همشهري مانند جناب آقاي صحرانورد ، آقاي بقايي ، آقاي خواجوي ، آقاي گونيايي مشغول به فعاليت ميباشد. استاد احمدي بيرجندي پس از عمري تلاش مفيد در زمينه هاي مختلف فرهنگي و علمي در24 آذر سال 1377 برابر با 25 شعبان 1419 دار فاني را وداع گفت.
تاليفات:
. اشك خون: مناقب و مراثى حضرت سيدالشهداء (عليه‏السلام)
. امامت و رهبرى
. با قرآن آشنا شويم
. پرتوى از سيماى تابناك على‏عليه‏السلام
. پند و عبرت; شامل مسائل تاريخى، دينى و اخلاقى
. چهارده اختر تابناك: زندگانى چهارده معصوم‏عليهم‏السلام
. خداپرستى در شعر فارسى
. دانه و پيمانه; شامل داستانهايى از عارفان بزرگ، سنايى، عطار، مولوى، سعدى.
. شعر در زندگى
. مناقب علوى در شعر فارسى
. و ...
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۷۷۰۷
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , هفته‌نامه کتاب , استاد احمد احمدی