به بهانه روز بهورز؛

حکایت سربازان گمنام نظام سلامت

12 شهريور 1396 ساعت 18:00

بهورزان، سپیدپوشانی هستند که وجود آنان در روستا برای جامعه روستایی، از اهمیت بالایی برخوردار است.


به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از خبرگزاری ایسنا منطقه خراسان‌جنوبی، 12 شهریورماه، به عنوان روز بهورز نامگذاری شده در چنین‌روزی در سال 63 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وقت با هدف کمک رسانی هر چه بیشتر به بیماران روستایی و در راستای تحقق یکی از اهداف مقدس انقلاب اسلامی مبنی بر فقرزدایی از روستاها، خانه‌هایی با نام خانه بهداشت را تأسیس کرد. 
در راستای تأمین کادر متخصص این خانه‌های بهداشت روستایی، افرادی تعلیم دیدند که بهورز نام گرفتند. از آن پس، بهورزان، نیروهایی کارآمد در روستاها شدند که در تعامل با روستاییان به ارتقاء سلامت جامعه روستایی همت گماشتند. 
حرفه بهورزی، خط مقدم جبهه سلامت است 
عافیه اکبری، یک بهورز بازنشسته در خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بهورز، در خط مقدم جبهه سلامت است و تمام تلاش خود را برای ارتقاء سطح سلامت افراد، جلوگیری از بروز مشکل و درمان بیماری‌ها انجام می‌دهد. 
وی افزود: بهورزی شغلی است که به عنوان اولین سطح درمان است، از این رو برای کمک به روستاییان و افرادی که از مراکز درمانی شهری فاصله زیادی دارند، به این شغل علاقه‌مند شدم. 
این بهورز بازنشسته بیان کرد: در مدت سی سال خدمت خود، در روستاهای بیدسک، بجد، نوفرست و خراشاد با مردم این روستاها عجین شدم. 
وی با بیان اینکه شیوه تذکر بهورز به افراد روستا باید دوستانه باشد، تصریح کرد: شیوه تعامل بهورز با روستاییان باید به نحوی باشد که بیمار، بهورز را محرم خود تشخیص داده و بهورز نیز باید رازدار بیمار باشد. 
اکبری ادامه داد: بیماری‌یابی به موقع، ارجاع موارد مشکوک به پزشک خانواده، واکسیناسیون به موقع مادران کودکان و دانش‌آموزان، مراقبت از مادران باردار و فرستادن به موقع آن‌ها برای آزمایشات ناهنجاری و ارائه خدمت به افراد سالمند و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و فشار خون از جمله وظایف یک بهورز است. 
وی بیان کرد: شناسایی موردهای اعصاب و روان و مراقبت از آن‌ها، اجرای برنامه بهداشتی در مغازه‌ها، نانوایی‌ها و کشتارگاه‌ها و تشکیل پرونده سلامت دانش‌آموزان پایه اول و معاینات دوره‌ای از جمله دیگر رسالت‌های یک بهورز در روستاها است. 
این بهورز بازنشسته اظهار کرد: همچنین بازدید از مدرسه برای بررسی بیماری‌های دهان و دندان، بازدید از منازل روستاییان برای رفع نواقص بهداشتی، تشکیل کلاس برای آموزش تغذیه‌ای و خود مراقبتی سالمندان و تشکیل پرونده برای افراد میانسال روستا، از دیگر وظایف یک بهورز است. 
طعم شیرین خدمت 
اکبری اظهار کرد: من به عنوان بهورزی که سی سال در روستا خدمت کرده‌ام و بازنشست شده‌ام هنوز شیرینی اینکه مادر بارداری برای نوبت اول مراجعه کرده و بعد از 9 ماه با فرزند سالم خود وارد خانه بهداشت می‌شد، در خاطرم مانده است و آن لحظه تمام خستگی 9 ماه مراقبت از تنم زدوده می شد. 
وی افزود: از آنجایی که حجم کاری در حرفه بهورزی بالا است، به بهورزانی که تازه وارد این عرصه می‌شوند توصیه می‌شود که به موقع مراقبت‌های سلامت بیماران خود را انجام دهند و در مقابل ناملایمات بعضی بیماران صبوری کنند. 
این بهورز بازنشسته ادامه داد: همچنین به این افراد توصیه می‌کنم که برای خود برنامه کاری داشته باشند تا هر روز خود را به مراقبتی خاص و گروه سنی خاص اختصاص دهند چرا که حرفه بهورزی در ارتباط با بیماری است. 
اکبری بیان کرد: یک بهورز باید مطالعه داشته باشد تا اصلی‌ترین وظیفه خود یعنی آموزش بهداشت را به بهترین صورت انجام دهد. 
بهورزان، شریان‌های حیاتی برای سلامت جامعه روستایی 
منصوره چاجی، بهورز خانه بهداشت روستای چاج در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: نقش‌ بهورزان‌ در سلامت ‌جامعه‌، حیاتی‌ است. 
وی افزود: امروز اگر شاهد کاهش‌ مرگ‌ و میر مادران‌ و کودکان‌ به خصوص در روستاها نسبت به گذشته هستیم،‌ این موفقیت حاصل تلاش بهورزان است. 
این بهورز خانه بهداشت روستای چاج بیان کرد: واکسیناسیون کودکان و آموزش مادران در زمینه رعایت بهداشت، از مهم‌ترین وظایف بهورزان در روستاها است. 
چاجی یادآور شد: بهورزان، تلاشگران عرصه سلامت هستند که در صورت عدم وجود آنان در میان جمعیت روستایی، مسائل و مشکلات سلامت بسیاری برای روستاییان به وجود خواهد آمد. 
باید توجه کرد که وجود بهورزان در روستاها امری حیاتی است که باعث ارتقاء سلامت روستاییانی می‌شود که گاه به دلیل دوری از شهر و یا نبود وسایل نقلیه برای انتقال به شهر، سلامتی آنان در معرض خطر قرار می‌گیرد و وجود بهورز، سلامتی را به روستاییان هدیه می‌دهد. 


کد مطلب: 8292

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/8292/حکایت-سربازان-گمنام-نظام-سلامت

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir