به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری مهر، نان همیشه غذای اصلی مردم بوده؛ غذای فقیر و غنی. هرچه نبوده نان و نمکی بوده و هرچه بوده نان هم بوده.
اما نان هم مثل هر چیز دیگری در این سالها از آفت شهرنشینی بی نصیب نبوده. اول سفید و بیسبوس شد بعد نازک و بیکیفیت. با این همه و با همین وضعی که دارد باز هم هویت اصلی سفره ایرانی است و از قدیم الایام نیز نشانه برکت سفره؛ برکتی که احترام به آن آنقدر واجب است که حتی خشک شده و کپک زدهاش هم نباید با سایر زبالهها دور ریخته شود.
با این که گفته میشد افزایش قیمت نان و آزادپز شدن تعدادی از نانواییها تأثیر مثبتی در افزایش کیفیت نان خواهد داشت، اما به نظر میرسد این موضوع پس از گذشت ماهها چندان مثمرثمر نبوده است.
با این که در ابتدای اجرای این طرح کیفیت نان روند بهبودی به خود گرفت و رضایت نسبی از کم و کیف آن حاصل شد، اما هم اینک دوباره برخی نانواییها کیفیت نان را به فراموشی سپرده و روال گذشته را در پیش گرفتهاند.
این روزها نبود کیفیت در برخی نانواییها باعث شده تا میزان زیادی از نان قابل استفاده نباشد که نیازمند توجه جدی از سوی مسئولان است.
کیفیت نان به نسبت قیمت افزایش یابد
یکی از شهروندانبیان کرد: در حال حاضر برخی از نانواییها، نان های بی کیفیتی را پخت میکنند.
حلیمه موسوی با بیان اینکه خمیرآرد یکی از شرایط مهم و تاثیرگذار در کیفیت نان است، گفت: آردی که برای پخت خمیر میشود حداقل باید یک ساعت بماند تا کیفیت نان نیز مطلوب شود.
وی ادامه داد: متاسفانه در برخی از نانواییها، آرد را بلافاصله بعد از خمیر کردن، نان میکنند و این امر باعث میشود کناره های نان را نتوانیم استفاده کنیم.
موسوی با اشاره به آزاد پز شدن نانواییها بیان کرد: اگر قرار است قیمت نان افزایش یابد، باید به همان میزان کیفیت نان نیز افزایش یابد.
نان هایی که تنها مصرف تازه خوری دارد
یکی دیگر از شهروندان بیان کرد: نحوه تهیه خمیر و عدم استفاده از افزودنی های غیر مجاز در کیفیت نان نقش مستقیمی دارد.
زهرا علی آبادی با اشاره به عدم رعایت بهداشت از سوی برخی نانواییها، گفت: نداشت آموزش نانوایان در پخت مناسب و عدم وجود رقابت سالم بین نانوایان از جمله مشکلاتی است که باید رفع شود.
وی بیان کرد: پخت برخی از نانواییها به گونه ای نامرغوب است که تنها مصرف تازه خوری داشته و نمیتوان آن را در دو ساعت دیگر مصرف کرد.
علی آبادی با بیان اینکه وقتی مردم قیمت تمام شده نان را پرداخت میکنند، انتظار دریافت نان با کیفیت را دارند، گفت: آرد نیز نقش مهمی در کیفیت نان داشته که باید مورد توجه قرار گیرد.
اجبار برای خرید نان خشخاشی
یکی دیگر از شهروندان بیان کرد: در برخی از نانواییها، نان ساده پخت نشده و نان خشخاشی پخت میکنند.
زهرا خسروی با بیان اینکه هر نان خشخاشی سنگک را با قیمت هزار و ۵۰۰ به فروش میرسانند، افزود: این در حالی است که به دلیل نبود نان ساده، مردم مجبور به تهیه نان خشخاشی هستند.
وی با اشاره به قیمت نان بیان کرد: در برخی از نانواییها، چانه را وزن کرده و برخی دیگر وزن نمیکنند که باید مورد توجه باشد.
خسروی با گلایه مندی از کیفیت نان در برخی از نانواییها بیان کرد: نان را نمیتوان برای وعده دومی گذاشت چرا که کیفیت ندارد.
وی خواستار نظارت بیشتر بر نانواییها شد و گفت: باید بر نحوه عملکرد نانواییها و فروش نان نیز نظارت و بازرسی بیشتری صورت گیرد.
دولتی و آزادپز رقابتی شوند
یکی دیگر از شهروندان بیرجندی بیان کرد: آزادپز شدن تمام نانواییها باعث کاهش کیفیت نان خواهد شد.
محمد فیض آبادی ادامه داد: وقتی همه نانواییها قیمت را به یک میزان عرضه کنند، مردم مجبور به خرید شده و همان نان بی کیفیت را خریداری میکنند.
وی با بیان اینکه باید نانوایی های دولتی و آزاد پز رقابتی شوند، افزود: در این صورت میتوان کیفیت نانی که تهیه میکنیم، اطمینان خاطر داشته باشیم.
فیض آبادی اظهار کرد: نظارتها بر مراکز نانواییها باید بیشتر باشد چرا که برخی از نانواییها در تهیه نان باکیفیت تلاشی نمیکنند.
کیفیت، عنصری ناپیدا در برخی نانواییها
یکی دیگر از شهروندان بیرجندی با بیان اینکه در حال حاضر قیمت بسیاری از کالاهای اساسی افزایش پیدا کرده است، گفت: بسیاری از مردم توان خرید این کالا را ندارند.
محمد احمدی ادامه داد: در شرایط روز بازار، نان تنها تغذیه ای است که میتواند بسیاری از شهروندان را از گرسنگی نجات دهد چرا که توان خرید دیگر کالاها را ندارند.
وی افزود: اگر نان نیز گران شود بسیاری از خانوادهها دچار سوء هاضمه خواهند شد چرا که توان خرید یک نان لواش که یک نفر را نیز سیر نمیکند، با قیمت ۵۰۰ تومان را ندارند.
احمدی اظهار کرد: از طرفی دیگر، باید بر کیفیت نان نیز توجه ویژه ای شود تا مردم نان خریداری شده، به طول کامل مصرف شود.
وی با اشاره به وضعیت کنونی کیفیت نان بیان کرد: برخی از نانواییها فاقد کیفیت بوده به گونه ای یا سوخته است و یا باید حتما در یک وعده غذایی مصرف شود.
احمدی ادامه داد: نان مورد استفاده خود را تنها از یک مرکز آزاد پز تهیه میکنم چرا که نسبت به کیفیتان راضی هستم.
یک نانوا بیان کرد: آزاد پز شدن نانواییها پروسه ای طولانی را میطلبد چرا که تغییر ناگهانی برای شهروندان قابل قبول نیست.
محمد حکیمی با بیان اینکه در حال حاضر هر نان تفتان با قیمت هزار تومان به فروش میرسد، افزود: درصورت آزاد پز شدن نانواییها، قمیت نان تفتان به دو هزار تومان میرسد.
وی ادامه داد: همچنین در حال حاضر یک کیسه آرد به طور متوسط ۳۳ هزار تومان بوده که در صورت آزاد پز شدن نانواییها به ۵۵ هزار تومان افزایش مییابد.
حکیمی با اشاربه نحوه فروش نان بیان کرد: نان را بر اساس وزن گرده حساب میکنند به گونه ای هر گرده متوسط یک کیلو و ۳۰۰ گرم وزن دارد.
طرح آزاد پز نانواییها در گام اول پایلوت اجرایی شود
یک نانوای دیگر هم از آزاد پز شدن نانواییها اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: آزاد پز شدن نانواییها شرایط را برای شهروندان دشوار خواهد کرد.
وی که نمیخواهد نامی از او برده شود، افزود: در حال حاضر هرنان لواش در نانوایی های دولتی با ۲۵۰ تومان و نان سنگگ نیز با ۵۰۰ تومان به فروش میرسد.
این نانوا افزود: با آزاد پز شدن نانواییها، قیمت هر نان دو برابر شده بسیاری از شهروندان توان خرید آن را نخواهند داشت.
وی با بیان اینکه این طرح نیز پروسه ای زمان بر است، افزود: دولت باید در ابتدا جامعه طرحی پایلوت در این زمینه اجرا کرده تا بازتابان در شهروندان و کیفیت کار نانواییها را ارزیابی کند و سپس به طور دائم اجرایی شود.
صدور ۱۱ اخطاریه به نانواییها
مسئول بازرسی اتاق اصناف بیرجند بیان کرد: چهار تیم نظارت بر نانوایی های سطح شهر نظارت میکنند.
چهار واحد نانوایی برای پلمپ معرفی شدهاند که از این تعداد یک واحد پلمپ شده و سه واحد نیز در مرحله اجرا استرضا علیزاده با بیان اینکه از ابتدای سال ۴۵ مورد بازرسی از نانواییها انجام شده است، گفت: همچنین گشت های مشترکی با دانشگاه علوم پزشکی و مسئولان دستگاه های ذیربط از این واحدها داشتهایم.
وی ادامه داد: طی این بازرسیها ۱۱ اخطاریه در زمینه کم فروشی و کیفیت نان به نانواییها داده شده است.
نائب رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی ادامه داد: چهار واحد نانوایی برای پلمپ معرفی شدهاند که از این تعداد یک واحد پلمپ شده و سه واحد نیز در مرحله اجرا است.
علیزاده بیان کرد: طی روزهای آینده ۱۰ بازرس به منظور نظارت و دقت بیشتر به تعداد بازرسها افزوده میشود.
وی با اشاره به آزاد پز شدن نانواییها بیان کرد: این طرح با هدف ایجاد رقابت و افزایش کیفیت نان در سطح نانواییها اجرایی میشود.
طرح آزادپز شدن نانواییها تکذیب شد
رئیس اتحادیه نانوایان بیرجند بیان کرد: در حال حاضر ۲۰۱ واحد نانوایی در بیرجند و ۴۰ واحد نانوایی در امیرآباد، چهکند و حاجی آباد فعالیت دارند.
اکبر مرادی ادامه داد: از این تعداد ۴۰ واحد نانوایی در شهرستان بیرجند و یک واحد نیز در بخش مرکزی آزادپز هستند.
وی با بیان اینکه طبق قانون هر استان مجاز است تا سقف ۲۰ درصد از نانواییها را آزادپز کند، افزود: در خراسان جنوبی هنوز به سهم ۲۰ درصد نرسیدهایم.
آزاد پز شدن نانواییها بنا به درخواست متصدیان است و در حال حاضر آزاد پز شدن یک واحد نانوایی بیرجند در دستور کار استمرادی بیان کرد: طرحی به نام آزادپز شدن نانواییها نداریم و این امر شائبه ای در مردم بوده که تکذیب میشود.
وی با بیان اینکه آزاد پز شدن نانواییها بنا به درخواست متصدیان است، گفت: تنها آزاد پز کردن یک واحد نانوایی را داریم که از قبل در دستور کار بوده است.
مرادی با اشاره به قیمت کنونی نان بیان کرد: نرخ نان بر اساس وزن چانه و خمیر بوده و در هر نانوایی نیز نصب و مصوب شده است.
وی بیان کرد: همچنین در حال حاضر قیمت هر کیسه آرد یارانه ای با احتساب هزینه حمل ۳۲ هزار و ۷۰۰ تومان و هر کیسه آزاد نیز ۴۶ هزار و ۵۹۰ تومان است.
بدون شک افزایش کیفیت نان باعث افزایش رضایت شهروندان و سطح سلامت جامعه میشود. امید است نظارتها بر کیفیت نان افزایش و مطالبات مردم نیز برآورده شود.
انتهای پیام/4