خراسان‌تایم گزارش می‌دهد

پایان سلطه دلار بر مبادلات نفتی و تجارت جهانی

10 مهر 1396 ساعت 14:03

کشورهای چین و روسیه که نقش قابل توجهی در مبادلات نفتی جهان دارند، به دنبال کنار گذاشتن دلار از مبادلات نفتی و تجارت جهانی هستند و در این راستا اقدام به طراحی جایگزین های مناسبی برای جلب نظر دیگر کشورها نموده اند. قراردادهای آتی معاملات نفت مبتنی بر ارزهای ملی و با پوشش ریسک طلا، مهم ترین اقدام این کشورها در راستای حذف دلار از مبادلات نفتی بوده است.


 
به گزارش سرویس اقتصادی خراسان‌تایم طبق گزارش منتشر شده توسط نشریه ژاپنی نایکی، چین به دنبال راه اندازی قرارداد آتی نفت خام مبتنی بر یوآن است که قابلیت تبدیل به طلا را نیز دارد.
این اقدام چین با سایر اقدامات چین در دو سال گذشته مبنی بر این که به دنبال جایگزین کردن نقش تجاری و مالی شانگهای به جای نیویورک و لندن بوده، بسیار متفاوت است.
شاخص نفت شانگهای مهم ترین شاخص نفت خام در آسیا خواهد شد
چین بزرگترین وارد کننده نفت در جهان است و بخش عمده مبادلات نفتی این کشور همچنان با استفاده از دلار آمریکا و نظام پرداخت آن انجام می شود. بنابراین چنانچه قراردادهای نقتی آتی مبتنی بر یوآن مورد استقبال کشورهای نفتی واقع شود، شاخص یوآنی نفت در بازار شانگهای می تواند مهمترین شاخص نفت خام در آسیا باشد.
این بازار نفت جدید می تواند دو شاخص معتبر قیمت نفت در بریتانیا و آمریکا را با چالش مواجه نماید. در حال حاضر بازار نفت دریای برنت شمالی در بریتانیا و بازار نفت تگزاس غربی در آمریکا مهم ترین شاخص های تعیین قیمت نفت هستند.
این دو بازار تحت نظارت مقامات وال استریت آمریکا قرار دارند و تا به حال مزایای پنهان قابل توجهی برای آمریکا داشته اند. اما بازار جدید نفت چین می تواند یک اهرم مهم در دست این کشور و شریک نفتی بسیار مهمش یعنی روسیه در زمینه قیمت گذاری نفت و حامل های انرژی باشد.
توازن بازار نفت از غرب به سمت شرق تغییر خواهد کرد
یوآن چین به تازگی به عنوان عضوی از گروه ارزهای سبد ارزی صندوق بین المللی پول نیز معرفی شده است و معرفی قراردادهای آتی نفتی مبتنی بر یوآن در بازار نفت شانگهای، آینده نفت و توازن ژئوپولیتکی (جغرافیای– سیاسی) قدرت را به طور چشمگیری از دریای اطلس به سمت اوراسیا تغییر خواهد داد.
علاوه بر این استفاده از طلا به عنوان پشتوانه قراردادهای نفتی مبتنی بر یوآن می تواند با افزایش جذابیت این قراردادها موفقیت چین در حذف دلار از قراردادهای نفتی و اثرگذاری در تعیین قیمت نفت را تضمین نماید.
چین قصد دارد بزرگترین مرکز مبادله و تجارت طلا شود
در ماه آپریل سال ۲۰۱۶ میلادی، کشور چین اقدامی بزرگی به منظور تبدیل شدن به مرکز جدید مبادله و تجارت طلای فیزیکی در جهان انجام داد که در حال حاضر چین را به بزرگترین تولید کننده طلا تبدیل کرده است.
در حال حاضر چین یک مرکز ذخیره سازی گسترده طلا در یک منطقه آزاد تجاری در حوالی شهر شنزن تأسیس کرده و در حال تکمیل و ساخت و ساز سایر امکانات مرتبط با آن می باشد.
بنابراین از مطالب گفته شده می توان به وضوح نتیجه گرفت که چرا نهادهای غیردولتی آمریکا مانند بنیاد ملی دموکراسی، بدنبال ایجاد یک انقلاب رنگی ضد پکن و یک انقلاب چتری در هنگ کنگ بوده اند؛ که البته در این زمینه به موفقیت دست نیافته اند.
کشورهای اوپک نیز به استفاده از یوآن به جای دلار ترغیب شده اند
اکنون با شکل گیری قراردادهای آتی نفتی یوآنی در چین، اعضای کلیدی اوپک حتی در خاورمیانه، بدنبال تغییر در مبادلات نفتی خود از دلار به یوآن خواهند بود.
این قراردادها به مبادله کنندگان نفت این امکان را می دهد تا بدون نیاز به نگهداری دارایی های چینی یا تبدیل آن به دلار خرید و فروش خود را انجام دهند و به راحتی به درآمد های نفتی خود نیز دسترسی پیدا کنند.
امپراطوری دلار بر قراردادهای نفتی در معرض مرگ است
امپراطوری دلار بر قراردادهای نفتی در معرض مرگ دردناکی قرار دارد و صاحبان منافع آن از این مسئله گریزان هستند. در عین حال عناصر خیرخواه در جهان به دنبال ساختن یک جایگزین صلح آمیز به جای دلار هستند و آن ها حتی واشنگتن را نیز مجاز به پیوستن و استفاده از آن کرده اند که این عمل به طور قابل توجهی سخاوتمندانه است.
تحریم های دلاری آمریکا تمایل کشورها برای استفاده از دلار را کاهش داده است
جیم راجرز، تحلیلگر مالی و استاد سرمایه گذاری روسی، می گوید: «راه اندازی بازار معاملات آتی نفت به یوآن توسط چین یکی از گام های کنار گذاشتن دلار است. بسیاری از کشورها دوست ندارند از دلار آمریکا استفاده کنند چرا که اگر آمریکا با کشوری دچار مشکل و تنش شود، فشارهای عظیمی را از طریق تحریم های دلاری به آن کشور وارد می کند که حتی تجارت آن کشور را نیز مختل می نماید.»
طبق گفته آقای راجرز چین و روسیه و دیگر کشورها این مسئله را به درستی درک نموده و در حال تغییر تجارت جهانی و نظام مالی بین المللی به نحوی که به دور از نظارت و سلطه آمریکا باشد، هستند. همچنین ایران نیز یوآن را قبول خواهد کرد.
چین و روسیه در حال حاضر مبادلات خود را بر اساس ارزهای ملی خود یعنی یوآن و روبل انجام می دهند. جهان به سمت کنار گذاشتن دلار حرکت خواهد کرد و این اتفاق به تدریج پیش خواهد رفت و در کمتر از ۱۰ سال آسیا شاهد یک تغییر عمده در تجارت نفت خواهد بود.
روند حذف دلار آغاز شده و تلاش چین و روسیه به سرعت جواب خواهد داد
به عقیده آقای راجرز هنگامی که بعد از جنگ جهانی دوم دلار آمریکا جایگزین پوند استرلینگ در تبادلات مالی جهان شد، به جز آمریکا در عمل هیچ کشوری برای سرعت بخشی به بین المللی شدن دلار تلاش نکرد. اما اکنون اقتصادهای بزرگی مثل روسیه، چین، ایران و دیگر کشورها در حال تلاش و مصمم به کنار گذاشتن دلار هستند. بنابراین حذف دلار از مبادلات جهانی به سرعت اتفاق خواهد افتاد.

برگرفته از: گلوبال ریسرچ و راشاتودی
حسین عطااللهی
 


کد مطلب: 9233

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/9233/پایان-سلطه-دلار-مبادلات-نفتی-تجارت-جهانی

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir