علم و آگاهی همینطور ساده بهدست نمیآید، ملالت و سختی میخواهد، سرانه مطالعه میخواهد که البته ما همیشه صدها سال در این مقوله از همه جا عقب بودهایم. اینطور ادامه پیدا کند به سرمنزل مقصودمان که ناکجا آباد است خیلی زود، زودتر از همیشه و زودتر از زمان مورد انتظار خود میرسیم و در نهایت موفق میشویم. از امروز قرار است هر هفته کتابی به نوشته، نویسنده بومی را معرفی کنیم تا شاید کتاب بخوانیم.
به گزارش خرسانتایم از آنجایی سرانه مطالعه در بقیه کشورها تقریبا چند برابر ماست و ما تقربیا میشود گفت که در عمر شریفمان نگاهی به کتابها نمیاندازیم، خواستیم کتابی کاربردی و شعر از شاعران خراسانجنوبی به شما عزیزان معرفی کنیم.
مرحوم استاد احمد احمدى بيرجندى به سال 1301 شمسى در بيرجند متولد شد. قرآن و كتابهاى مذهبى را در مكتبخانه آموخت و در سال 1324 براى ادامه تحصيل روانه تهران شده در رشته زبان و ادبيات فرانسه به دانشاندوزى پرداخت و در سال 1328 ليسانس زبان فرانسه گرفت. در همين سالها درسهاى فرعى ادبيات را در محضر دكتر محمد معين، دكتر خانلرى، دكتر يحيى مهدوى و عالم ربانى الهى قمشهاى آموخت و ادبيات فارسى در دل و جانش پرورش يافت. در سال 1328 به زادگاهش بيرجند بازگشت و به تدريس زبان فرانسه پرداخت، ضمناً با مجله يغما همكارى داشت و مقالاتى مفيد از نشريات فرانسه براى آن مجله ترجمه مىكرد.
در سال 1340 به مشهد منتقل شد و دلبستگىاش به زبان و ادبيات فارسى بر تخصص در زبان فرانسه غالب آمد و مقرر شد به عنوان دبير ادبيات فارسى در دبيرستانها و تربيت معلم و دانشسراى راهنمايى به تدريس پردازد. البته هشت سال هم در دانشكده تازه تاسيس الهيات به تعليم زبان فرانسه اشتغال داشت. برخى آثار وى عبارتند از: اشك خون: مناقب و مراثى حضرت سيدالشهداء(ع)، پرتوى از سيماى تابناك علىعليهالسلام، چهارده اختر تابناك، خداپرستى در شعر فارسى، داناى راز (زندگى، انديشه و شعر اقبال لاهورى)، علىعليهالسلام اسوه تقوى و عدالت، مدايح رضوى در شعر فارسى، مدايح محمدى (ص) در شعر فارسى، مدايح و مراثى حضرت ابوالفضلعليهالسلام در شعر فارسى، مناجات و دعا در شعر فارسى، مناقب حضرت موسىبن جعفرعليهماالسلام در شعر فارسى، مناقب علوى در شعر فارسى، مناقب فاطمى در شعر فارسى،مناقب و مراثى اهل بيتعليهمالسلام، نوبهار عالم جان (مناقب مهدوى در شعر فارسى)، و دهها مقاله ادبى و غير آن در مجلات. همچنين مقالاتى در ترجمهآثار ديگران و مقالاتى در نقد آثار ديگران. مرحوم احمدى كه از نويسندگان بنياد پژوهشهاى آستان قدس رضوى به شمار مىرفت به سال 1377 در شهر مقدس مشهد دار فانى را وداع گفت.
مرحوم احمد احمدى بيرجندى مجموعه كتابهايى درباره اشعار شاعران فارسىگوى درباره اهل بيت(عليهمالسلام) تنظيم و جمع آورى كرده كه اين اثر يكى از آنهاست. در اين كتاب كه با همكارى سيد على نقوىزاده تنظيم شده است، اشعارى در باره فضائل و مراثى امام رضاعليهالسلام از 72 شاعر قديم و جديد جمع آورى و ارائه شده است. برخى از اين شاعران عبارتند از: ملاحسن كاشى، ابن حسام خوسفى، وصال شيرازى، بهجتى شفق و نصر الله مردانى.
مؤلفان پيش از نقل اشعار، مختصرى از شرح حال شاعر را ذكر مىكند. در پايان كتاب نيز بخشى را به معانى لغات و تركيبات اختصاص داده و آنها را توضيح مىدهد.
احمد بيرجندى در آثار مستقل ديگرى به مناقب ديگر اهل بيت از امام حسين(ع) تا امام حسن عسکری(ع) با عنوان مراثى و مناقب اهل بيت پرداخته و همچنين اشعار مربوط به پيامبر، امير مؤمنان و حضرت زهرا را به طور مستقل منتشر كرده است.
انتهایپیام/2/