حسین بذرگری:
بانک مرکزی، عقب مانده از اقتصادمقاومتی
23 مهر 1396 ساعت 12:28
حسین بذرگری: از آنجایی که بانک مرکزی مهمترین نهاد برای بیاثر کردن تحریمها و فشارهای اقتصادی است، در طول مدت زمان اجرای برجام فرصت خوبی پیش آمد تا در این زمینه حرکت کند اما متاسفانه اقدام مشخص و چشمگیری برای مقاوم سازی اقتصاد انجام نداد و سازکارهای لازمی نیز جهت کاهش اثرات تحریمها نداشت و اگر تحریمهای جدید بانکی و مالی آمریکا تاثیری بر ایران بگذارد بانک مرکزی باید پاسخگو باشد.
دو روز پیش رئیسجمهور منتخب مردم آمریکا در سخنرانی علیه ایران و توافق برجام، علاوه بر اینکه توهینهای متعددی به ایران و مردمانش کرد برجام را متزلزل بیان کرد و خواستار افزایش فشارها بر ایران شد.
البته قبل ازاین نیز نمایندگان مجلس سنای آمریکا، قانون تحریمی جدیدی علیه ایران با عنوان «قانون مقابله با اقدامات بیثبات کننده ایران» تصویب کردند که به امضای رئیس جمهور این کشور نیز رسید، بر اساس این تحریمهای جدید که نقض صریح توافق برجام است، نهادهایی از جمله سپاه پاسداران در لیست تحریمهای مالی و بانکی قرار گرفتند.
اینکه سپاه را تحریم کردند موضوع جدیدی نیست و قبلا نیز این روند را در پیش داشتهاند فقط با این تفاوت که تحریمهای جدید شامل تحریم مالی هر شرکت و فردی است که با سپاه تعامل داشته باشد.
صحبتهای ترامپ آنجا جالب میشود که میگوید«من روند دو مرحلهاى را دوست دارم هر وقت بخواهم ميتوانم برجام را از بين ببرم و در مدت كوتاه خواهيم ديد كه آيا كنگره عمل میكند يا نه، اگر نكند برجام را به هم ميزنم»
این سخن ترامپ به این معنا است که احتمال دارد به زودی آمریکا از برجام خارج شود و از سویی دیگر مهم ترین رکن برجام آمریکا است، در مقابل ایران نیز باید آمادگی لازم برای واکنش درست و به موقع داشته باشد البته ناگفته نماند آمریکا در چهارچوب برجام با بهانههای مختلف فشارهای زیادی به ایران محتمل کرده است و می تواند همین روند را ادامه دهد و از برجام خارج نشود.
البته بعید به نظر میرسد که آمریکا چنین تصمیمی را اتخاذ نماید؛ در واقع زمانی که این کشور در چارچوب برجام انواع فشارها را بر ایران وارد آورده و تحریمهای جدید را نیز اعمال کرده است، لزومی بر خروج از برجام نمیبیند.
آمریکا علاوه بر ایران، روسیه و کرهشمالی را نیز تحریم کرده است که انها واکنششان برای بی اثر کردن برجام از سمت روسیه به این صورت بوده "توسعه پیمانهای پولی دوجانبه، راه اندازی سیستم جایگزین سوئیفت، افزایش تعامل با چین برای حذف دلار، حذف دلار از بندرگاههای کشور" و کره شمالی نیز با تهدید آمریکا به جنگ هستهای، اما در مقابل ایران و به طور خاص بانک مرکزی ظاهرا اقدامات چشمگیری برای بیاثر کردن تحریمها نداشتهاند.
در این مدت تنها اقدام موثر بانک مرکزی انعقاد پیمان پولی دوجانبه با ترکیه بوده که البته هنوز اجرایی نشده و باید راهکارهای پیشگیری دیگر همانند کنار گذاشتن استفاده از دلار و با انعقاد پیمان های پولی دوجانبه به سمت استفاده از ارزهای ملی در تجارت با کشورها حرکت نماید و دیگر راهکارهای موثر کاهش اثرات تحریمها.
با این اوصاف در صورتی که تحریمهای مالی و بانکی جدید آمریکا بر ایران تاثیر بگذارد، این بانک مرکزی است که مقصر است که باید پاسخگو باشد زیرا علاوه بر عدم اقدام مشخص، از صحبت های مسئولین این بانک مشخص بود که آنها به دنبال بازگشت به شرایط قبل از تحریم ها هستند و لزومی به اقداماتی در این زمینه نمی بینند.
این درحالی است که شرایط پیش از تحریمها به معنی وابستگی کامل نقل و انتقال پول کشور به دلار و یورو و سیستمهایی است که به طور کامل تحت سلطه آمریکا و کشورهای اروپایی هستند و هر زمان که این کشورها اراده نمایند میتوانند دسترسی ایران را به آنها قطع نمایند. لذا در این شرایط نقل و انتقال پول و تجارت خارجی کشور به طور کامل تحت کنترل آمریکا خواهد بود و هر گونه تحریمی، اقتصاد ایران را فلج خواهد کرد.
البته سخنان دو شب پیش رئیس جمهور منتخب مردم ایران نیز امیدوار کننده بود زیرا تاکید بر رونق اقتصادی توسط ملت ایران و عمل به فرامین مقام معظم رهبری داشتند .
کد مطلب: 9617
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/news/9617/بانک-مرکزی-عقب-مانده-اقتصادمقاومتی